Ovplyvní stredná škola na akú vysokú školu sa dostanem?

bieletricko
15. aug 2023

planujem ist na umelecku strednu skolu (odbor odevovy dizajn) a chcem potom vystudovat psychologiu/psychiatriu len neviem ci sa mi podari tam dostat ked zmaturujem z tohto odboru. popripade kde sa da psychologia alebo psychiatria studovat?

tuippo
15. aug 2023

@bieletricko psychológia na filozofickej fakulte a psychiatria je špecializácie po štúdiu medicíny

kacena4
15. aug 2023

psychologiu mozes studovat na pedag. fak. UK, za mna ak ta to bavi a pripravis sa na prijimacky, citas si rozne knihy na tuto temu, mozes ist s hociakej skoly. medicina je o inom (psychiatria) tam skor gympel ci zdravotka ta pripravi na prijimacky drzim palceky

bieletricko
autor
15. aug 2023

@kacena4 aky odbor na zdravotnej?

luccija
15. aug 2023

@bieletricko a prečo skaces z jedného do druhého?veď, ak máš talent a umelecké cítenie prečo chodiť 4 r na strednú školu a potom ísť robiť niečo iné?zdá sa mi to nerozumne
Nie neovplyvní akú máš strednú školu veľa ľudí zistí, že chce robiť niečo iné, ale ty máš inú situáciu.Psychiatria je medicína, psychológia sú roky študovania, výcviky ..

luliu
15. aug 2023

@bieletricko na VŠ je najlepší gympel, iná stredná škola ťa nepripraví na prijimacky

bieletricko
autor
15. aug 2023

@luccija ano mam talent a roky treningu ale s umenim sa nikde uspesne neuplatnim a ani dobre nezarobim.

simsalabim
15. aug 2023

@bieletricko ak nechces gympel, aj stredna pedagogicka he dobra volna, psychologia sa uci od 1.rocnika a vela studentov ide potom na VS na psychologiu.

petronelag
15. aug 2023

@bieletricko Ale tu ide o to, že stredná odb.škola - odevný dizajn je škola úplne iného zamerania, tam sa učia iné predmety - ako už tu písali ak chce študovať psychologiu, tak ju študujú už na strednej pedagogickej škole a potom pravdaže urobia skúšky a ľahšie zvládnu prvé ročníky štúdia na VŠ. Alebo ak chcú študovať psychiatriu, tak potom je dobre mať gymnázium, kde získa základy, aby vôbec urobil skúšky z biologie, chémie, fyziky a pod. Tam by bolo potrebné doučovanie, aby aspoň urobil skúšky na VŠ.

koniarova
15. aug 2023

Zo školy,ktorú si si vybrala, sa na spomínané odbory dostaneš veeeeeľmi ťažko. Prečo si nešla na gympel?

luccija
15. aug 2023

@bieletricko chápem, ale je to škoda.Jedna známa ma umeleckú v Kremnici?a robila roky návrhy v známom kuchynskom štúdiu a bola v tom dobrá aj dobre zarobila a neskôr si spravila kurzy a venuje sa tetovaniu obočia plus kozmetika nemohla pracovať do 18 kvôli dieťaťu.
Ak určite vieš, že chces psychológiu išla by som na pedadogiku, zdravotnú možno Ťa chyti za srdce fyzioterapia, masaze či iný odbor.Umelecká Ta tak nepripraví na VŠ toho zamerania či píšeš.
Teraz si v 8 r?budete ešte robiť testy s psychologičkou a podľa typu a výsledkov testu Ti poradí vhodné skoly

luccija
15. aug 2023

@petronelag veľa doučovanie, veľa peňazí🙂veľa casu

euka210
15. aug 2023

@bieletricko ano,... su VS kde sa dostanes v pohode z hociktorej strednej a staci sa naucit dobre na prijimacky a su VS na ktore bez gymka ci specialnych SŠ sa dostanes tazko.
Psychiatria je medicina a psychologia je Filozof.fakulty.
Ak mas talent a naucis sa robit s programami v dizajne, tak urcite sa da uplatnit aj vo firmach ako grafik a pod., nielen odevy.
Ani z gymka sa nie kazdy dostane na medicinu ci pravo. To skor strednu pg.ked chces psychologiu.
Cisto teoreticky...na VS potrebujes maturitu a urobit prijimacky...je uplne jedno z coho si maturovala.
Na odbore ucitelstvo De-Ge som mala spoluziakov zo stavebnej ci obuvnickej...a slo im to lepsie ako gymnazistom, ...lebo oni sa ucili a mali zaujem.