Ahojte. Potrebujem radu. Neviem, či je toto práve najlepšie miesto kde po ňu ísť, ale skúsim. Vec sa má takto. Som prvý rok na strednej. Na základnej som mala úžasné kamarátky, vrátane jednej najlepšej, ktorej som mohla povedať absolútne všetko. Všetko bolo super, dokonca sme plánovali ísť spolu aj na rovnakú strednú školu, na gymnázium. No nakoniec, keď prišli výsledky prijímačiek, zistila som, že ma úplne neplánovane prijali aj na bilingválne gymnázium, na ktoré som vôbec nemala zámer sa dostať a dala som si prihlášku len tak. Moje 3 najlepšie kamarátky ale išli podľa plánu na to gymnázium, na ktoré so plánovala ísť aj ja s nimi. Ocitla som sa pred rozhodnutím, či uprednostním kamarátky alebo lepšie vzdelanie. Rozhodla som sa, že vyskúšam to bilingválne gymnázium napriek tomu, že som tam išla úplne sama, no verila som, že to bude v pohode. Ležne nie je. Do triedy som vôbec nezapadla a nemám žiadnu kamarátku, z niektorými dievčatami sa na chvíľku porozprávam, ale každá má svoju prvú možnosť a ja to nie som. Nemám vôbec nikoho, komu by som tam chýbala. Celé prestávky len sedím sama. Prvé asi 2 mesiace som sa snažila každý deň nadväzovať s niekým konverzáciu, no nikdy to nebolo vzájomné a mňa to už jednoducho nebaví. Na druhej strane, moje najlepšie kamarátky si na tej škole našli super partiu báb. Pokračovanie dole⬇️
@zdenka_kr dokonca si aj našli tjednu takú babu ktorá je s nimi v štvorici a tou ma akoby nahradili. Cítim sa strašne opustená. Kedysi sme spolu boli každý deň, smiali sme sa, a teraz sa oni každý deň vídajú bezomňa a ešte chodia aj s tou štvrtou stále von, zatiaľ čo ja v tej škole trpím. Stále si s mojou najlepšou kamarátkou píšeme, ale bolí ma to keď chodia bezomňa von alebo zverejňujú fotky a videá ako sa majú super zatial čo sme sa chce plakať. Všetko je zničené. Akoby ma nikto nepotreboval. Rozmýšľam nad prestupom, pretože už nezvládam byť v tej škole úplne sama, ale má to svoje plusy a mínusy. Plusy sú, že by som chodila do školy so svojimi najlepšími kamarátkami a namiesto plakania by som sa každý deň smiala. Bolo by to super, aj moja najlepšia kamarátka by hovorila že by sa tešila. No mínusy sú, že oni tam už majú tú štvorku s tou novou babou a ja sa bojím, že by som bola piate kolesa na voze. Predsalen, prišla by som posledná do zabehnutého režimu. Ďalšie vec je, že okrem kolektívu sa mi na mojej škole páči, aj učenie mi ide, mám dobré známky, a bola by asi škoda zahodiť takú skvelú šancu naučiť sa jazyk ZADARMO. No ja to už takto nezvládam. Každý deň plačem a do toho sledujem svoje najlepšie kamarátky ako im je dobre aj bezomňa. Bolí to. Čo myslíte, čo by som mala robiť? Prepáčte, že som sa tak rozpísala.😥
@miracle25 Áno ja sa o tom rozprávam aj s rodičmi, hlavne s maminou, ale ona sama tiež hovorí, že nevie, čo by som mala spraviť. Chce, aby som bola šťastná, ale bola by škoda odísť z tej školy keď mi to ide a hovorila, že bola by rada ak by som tam ostala, ale ak by som sa rozhodla prestúpiť, súhlasila by. Presne to si hovorím, či to stojí za to trápiť sa a zničiť si najkrajšie roky života, keď by to mohlo byť na inej škole úplne inak. Každopádne ďakujem za radu😊.
A kedy chodia v tej štvorici “von”? Snáď po škole. Tak sa pridaj k nim 🙂
Prestúpiť asi nemôžeš, keďže ako prvacka na bilingvalnom si v učive pozadu oproti klasickému gymplu, bilingvali majú prvý rok iba angličtinu a reálne predmety začínajú až v druhom ročníku - oprav ma, ak sa mýlim. Takze o tom ani neuvažuj, kamarátky sa ti v živote ešte pár krát prestriedajú, neboj nič ;)
@baboobchod áno po škole, ja by som aj išla, ale nikdy ma nezavolajú. Raz išli aj k mojej najlepšej kamarátke domov, a to som bola úplne sklamaná že ma nezavolala, lebo býva naozaj len pár domov odomňa. Nechcem sa im vtierať, keby ma tam chceli, zavolali by ma. A áno, je pravda, že učivom sme trochu pozadu, ale zatiaľ sú to len necelé 3 mesiace, takže by to nebol až taký problém dobehnúť. Ale áno, tlačí ma čas. Ak by som chcela prestúpiť tak čím skôr tým lepšie.
@baboobchod ja som sa za mesiac dokazala naučiť učivo ktoré sa učili na bilingvalnej škole prve 3 roky a urobila prestupové skúšky, gymnazium nie je až tak tažka škola hlavne nie prvý pol rok v prvom ročníku čiže nevidim dôvod prečo by to nezvladla
@zdenka_kr zdenka asi si napíš pre a proti lebo vidím že sama máš v tom gulaš a že pochybuješ o pravosti toho priateľstva, myslim si že si dosť inteligentné dievča, prestup by ti nerobil problém, ale pokiaľ maš pochybnosti o tom že ani tam nebudeš mať asi nikoho lebo budeš 5te koleso tak zbytočne budeš prestupovať, ja som prestupila pred tymi rokmi lebo ma ten odbor do slova mučil neznašala som to a bolo mi jedno že nebudem mať kamošky a predsa len som si ich našla tak možno to chce len čas 🙂
@zdenka_kr čo ja viem, mne sa nezdá dobrý nápad o prestupe v tvojom prípade ani uvažovať, keďže s existujúcou školou (kvalitou) si spokojná, ide ti, zjavne si šikovnejšia ako kamošky, keď si sa tam dostala 😉 … iba kvôli “kamarátkam” a očakávaniam, aké to tam bude super? Vôbec nemusí a potom bude už neskoro a ostaneš aj sklamaná aj bez dobrej školy.
Mozno to stretko baby doma zorganizovali nečakane, nenapadlo im ťa zavolať, dôvodov je x. Nemyslím, že by im prekážalo, keby si sa niekedy k nim pridala. S jednou si píšeš, tak sa jej zver, ako ti chýbajú a že sa k nim rada pridáš. Možno ani netuší, ako ti je. Ak je skutočne dobrá kamarátka, určite nebude proti 🙂 stále môžeš mať aj tie kamarátky, aj dobrú školu 😉
@zdenka_kr tá štvrtá nová baba je tiež pre ne nová a skamarátili sa. Takže aj Ty sa môžeš skamarátiť v tej svojej triede presne takto. Mala som to podobné na strednej ako Ty. V triede boli 3 partie dievčat. V druhej triede som zapadla do dvoch partií naraz a v poslednom ročníku som sa natoľko skamarátila aj s treťou partiou, že udržujeme kontakty doteraz. S kamoškami zo základky sme sa cielene stretli v dospelosti len raz, inak kontakt nemáme. Keď sa náhodne stretneme, tak pokecáme, ale žiaden cielený kontakt. Tri mesiace je strašne skoro vzdávať to.
Neviem, ci ma zmysel plakat za kamaratkami. Byvate od seba par domov a oni ta nezavolaju von? Si si ista, ze dovodom nie je to, ze trochu ziarlia, ze si na lepsom gymnaziu? To niesu moc kamaratky teda. Nie je problem skocit o dom vedla a pokecat. Nechces sa zapojit do nejakych mimoskolskych aktivit? Niekam na sport? Niekde kde by si nasla novych ludi. Nebud smutna. Ono sa skutocne stava, ze su obdobia ked mas kamaratok viac a mas kamaratok menej 🙂 Stava sa to na skole, stava sa to v dospelosti. Na vysokej skole najdes dalsie kamaratky.
A mozno by stalo za to sa s dievcatami stretnut a spytat sa ich ci je vsetko v poriadku a ako sa maju. mozno ste sa len zle pochopili. Mozno tym, ze sa nechces vtierat oni maju pocit, ze na nich kasles. Skus to rozbehnut na viac stran. Ono to niekde dopadne.
Pravda je taká, že ak by boli skutočne kamošky, tak ťa zavolajú. Priateľstvá proste s novou školou často končia a nové nevzniknú len tak hneď. Mala som to podobne, časom som si našla aj na strednej blízke osoby, len to chvíľku trvalo. O to viac som si ich potom cenila.
1/ Do školy nechodíš kvôli kamarátom. Ani ľudia nechodia do práce aby si tam našli kamarátov
2/ Priatelia celý život prichádzajú a odchádzajú. Nepoznám nikoho kto by mal rovnakých naj priateľov po celý život
3/ Keby si šla na ten gympel, to by ste potom šli spolu aj na vysokú? Budeš študovať niečo, čo ťa nebaví lebo kamošky?
4/ Keď sa vydáš a prídu deti, kamaráti si na teba ani nespomenú a o rok alebo dva si už ani ty nespomenieš, či si nejakých mala 😂 Môj najlepší kamarát z výšky mi zavolá tak raz do roka, a aj to len preto, že potrebuje odviezť na letisko
Na strednej az v 3.rocniku som si našla najlepšiu kamaratku v mojej triede s ktorou som najlepsia kamarátka aj dnes a to som sa prvé dva roky bavila úplne s inými ľuďmi.
Aj tí ľudia s ktorými si v prvom ročníku nemáš možno co povedať sa vyvíjajú, tak ako sa vyvíjaš ty a za pol roka ci rok možno budete mat úplne iný kolektív, aký máte dnes.
@zdenka_kr prestúp na pol roka na gymnazium kde maš kamošky, neoplatí sa takto psychicky mučiť, ja som sa na strednej trápila 3 roky než som prestupila na bilingvalnu obchodnú a nelutujem že som to urobila ( ja som ale opačný prípad, prestupovala som skrz to že ma ta prva škola vobec nebavila a nechcela som to robiť a aj keď som na tej druhej škole nemala vela kamošiek a nebolo to také ako na tej prvej tak do dnes nelutujem lebo som sa 3 roky trápila a ako som prestupila tak aj uzkosť zmizla 🙂 ) ale porozpravaj sa o tom s rodičmi radšej lebo cudzí ľudia ti nemusia dobre poradiť, ja súdim podla seba