Ahojte,
chcem sa vás opýtať na radu, prípadne osobnú skúsenosť.
Budem maturovať z nemeckého jazyka na úrovni C1. Dobrovoľne môžem maturovať aj z angličtiny (B1/B2). Myslíte, že sa mi to oplatí alebo je to zbytočne? Využijem to, že mám AJ na maturitnom vysvedčení?
Ďakujem 😊
Ak chces pracovat na SK, a ak do prace budu chciet anglictinu, tak sa ti maturita oplatí.
Ak chces pracovat mimo SK, vsade od teba budu pozadovat certifikat, takze nie, neoplati.
Určite áno, nebude to na škodu 🙂
@abdn16 ziadny slovensky zamestnavatel sinto nikdy nezistoval 🤣
@gabikagabriela Vacsinou netreba ani certifikat. Switchnu pohovor do anglictony a uvidia.
Jedine mozno kvoli vysokej skole, ak ma niektora este nieco taketo v podmienkach.
@gabikagabriela Oplati sa to ]kvoli tomu, ze sa nieco naucis a zlepsis...Mne to kedysi davno velmi pomohlo.
Ako nejaky papier to nema ziadnu hodnotu, ale kvoli znalostiam ano
@mircalla akoze ako sa zlepsis? 😅 bud ten jazyk na trej urovni ovladas, alebo nie. Zlepsit sa moze aj sledovanim serialov na netflixe. Rychlejsie a zabavnr
@queen_mary vacsina inzeratov ma napisanu uroven anglictiny. ak nemas ani maturitu ani certifikat, tak sa nemas cim papierovo preukazat ci si b1 b2 ci c1......- vieme ako to tu chodi. ale jasne, pohovor v angličtine a je vybavene
@queen_mary Mne to pomohlo a vyrazne som sa zlepsila. Nie, v 17 rokoch som ten jazyk az tak skvele neovladala, nemalo na na gymnaziu nejaku zavratnu uroven, tym, ze som si musela sama pripravovat temy sa na mna dost toho nalepilo, a to najma slovna zasoba. Ci ktorej casti nerozumies? Anglictinu vyuzivam odvtedy cely zivot, trufam si povedat ze dlhodobo na urovni takmer native speaker. Moje deti ju plynule ovladaju tiez.
@queen_mary A zlepsovat sa da cely zivot. Vo vsetkom, nielen v anglictine. Naviac serialy ta nenaucia gramatiku.
@abdn16 oni to na profesii musia vyklikat, ten level.
@mircalla Ja tomu rozumiem, ale dnes je ina doba 🙂 gramatiku sa ucis na skole celu dobu, v praxi ju pouzivat ta naucia prave serialy a filmy, podcasty. Nenutene, prirodzene. A samozrejme ze vo vsetkom sa da cely zivot zlepsovat, to som nepochopila tento dodatok 😅
@queen_mary Poznam pomerne malo ludi, co ovladaju anglictinu perfektne len na zaklade serialov a skoly, kde ta uroven je pomerne dost diskutabilna dokonca aj v dnesnej dobe....To sa tyka aj jazykoviek. Ja som napisala vlastnu skusenost, kvoli papieru vobec, kvoli zlepseniu v tej dobe urcite ano, ale brala som to vazne a nerobila som to len preto, aby som odmaturovala.
Ono ked pocujem niektorych kolegov hovorit anglicky, dost mi to trha usi, tiez mi casto trha usi vyslovnost a ten nechutny vychodoeuropsky prizvuk....
@gabikagabriela nemecky jazyk na urovni C1 na slovenskych skolach?? To fakt? Ved uroven C1 je uz plynule rozpravat aj pisat v dannom jazyku cize vyrovna sa to materinskemu jazyku.
Ja mam uroven C1 vo francuzstine a som sekretarka v tomto jazyku a teda je este vyssia uroven na ktoru ja nemam i ked pisem a hovorim plynule kedze tu zijem
V kazdom pripade sa ti kazdy jazyk zijde
@jania023 no hej 😄 pretože študujem bilingválne, preto končíme na úrovni C1. No vôbec maturita na takej úrovni je možná len posledných pár rokov...
@gabikagabriela radšej si urob medzinárodné skúšky.
@queen_mary to že to nikto nezistuje nevravís pravdu. Odo mňa chceli na pohovore doklad o znalosti jazyka a maturitne vysvedčenie stacilo
určite si urob aj maturitu z AJ, ale aspoň na úrovni B2, ak môžeš 🙂
@ajka0207 nechapem kde. Ja som z ba, presla som niekolkymi pohovormi, aj vsetci kamarati, a nikde nic. Vlqstne na ambasade americkej chceli, ale to je tak vsetko. To je taky pozostatok sociku podla mna. Tie certifikaty teraz vacsinou pottebujes len na studium, pripadnu pracu v zahranici (ale normalnu, ziadny murar a pod.)
Skôr dáky certifikát alebo stanica, dobrovoľná maturita je podľa mňa zbytočná robota navyše, nikoho to nebude zaujímať.
@pupavka89 Presne tak, staci kratky rozhovor a kazdemu to je jasne. Tiez sa mna nikdy nikto na nic nepytal, v CV nemam ziadne certifikaty ani uvedene. Dobrovolnu maturitu beriem ako plus, ze jej to daco da. Kazdy pohovor, co som absolovovala inak prebiehal po par vetach vylucne v anglictine
Na skodu to asi nebude, ale nejaka extra vyhra to tiez nie je. Mna sa pytali na pohovoroch, ci mam nejaky certifikat na uroven C1 a nie, nemam. A uprimne mne ani nenapadlo nikde uvadzat, ze som z anglictiny maturovala. Zacali sa so mnou rozpravat po anglicky a stacilo to. Vzdy. A to som presla pohovormi aj s ludmi z Londyna a New Yorku.. a zaroven suhlasim s @queen_mary ze v anglictine sa da zdokonalit pozeranim serialov. Fajn, gramatiku a vsetky casy sa mozno pri tom clovek nenauci perfektne, ale povedzme si uprimne, ake percento native speakers je dnes vo firmach? Ma niekto dojem, ze vsetci ludia perfektne ovladaju gramatiku cudzieho jazyka? Vo vacsine pripadov ide o to, aby sa clovek dohovoril.
Takze, uc sa cudzi jazyk, ale maturita z neho ta nikde nezachrani. A ak nebudes vediet na pohovore dobre udrzat konverzaciu po anglicky, tak mozes mat 10 maturit a je ti to na 2 veci...
ahoj, ja mám takto spravenú nemčinu ale reálne to nikde nebudú brať ako doklad o tom, že danú úroveň ovládaš. lepšie si spraviť certifikát. ale samozrejme ak ťa angličtina baví tak uškodiť ti to neuškodí 🙂 ja som mala nemčinu ako jeden z predmetov (teda nie ako ten dobrovoľný navyše) lebo som ju mala celkom rada