Ahojte,
prišla som sa spýtať, či náhodou niekto nemáte skúsenosti alebo sa nepohybujete vo sfére jazykov a nevedeli by ste poradiť. Dcéra je jazykovo dosť zdatná, učenie sa jazykov ju veľmi baví a začala premýšľať nad bilingválnym gymnáziom. Anglické nechce, na angličtinu chodí súkromne, robí si certifikáty. Lákajú ju románske jazyky, hlavne taliančina. A tu vystáva otázka - oplatí sa podľa vašich skúseností talianske bilingválne štúdium? Nemám v tejto oblasti rozhľad, takže to neviem posúdiť. Prípadne z výberu - taliansky, španielsky, francúzsky bilingvál, ktorý je najperspektívnejši jazyk? Ďakujem.
Pozri si ale aj mapu sveta, kde sa hovori po taliansky a kde po spanielsky.
podla mna je akekolvek bilingvalne gymnazium obrovske plus. Anglictinu bude tato generacia uz ovladat lahko takze nech si vyberie akykolvek iny jazyk bude to super.Ja som absolovent spanielskeho gympla a trochu mi to predurcilo cestu na cely zivot (gympel,vyska, erazmus, praca, manzel spaniel deti polovicni spanieli) 😂
takze kludne aj taliansky gympel, taliancina je tiez vo vela firmach ziadana 😊
Ja sa prikláňam skôr k francúzskemu bilingválnemu gymnáziu. Mala som na strednej tri cudzie jazyky, španielčina sa dá naučiť ľahko aj popri iných jazykoch 😁. Ale aj taliančina je fajn, hlavne nech to dcéru baví.
Urcite nie - je to uplne zbytocne. Jedine ze by chcela ist na taliansku skolu v buducnosti. V nasej oblasti je ovela dolezitejsia nemcina/anglictina. Ja napr. viem hovorovo po spanielsky a vyuzil som to par krat v zivote 🙂
No išla by som podľa kvality školy. Nie čisto podľa jazyka... Každý jazyk sa môže hodiť, ale tieto jazyky podľa mňa naozaj využije, len ak v nich bude ozaj skvelá, ideálne ak to vyštuduje na vš a bude mať aj nejaké zahraničné pobyty za sebou...
@igor211 žiadny jazyk nie je zbytočný.V doprave či iných firmách kde vyžadujú jazyky je veľmi žiadaná maďarčina, taliančina, španielčina.kamaratkina dcéra študuje jazyky na VŠ teraz je na ročnom pobyte v Ríme a už vie, že tam chce zostať.Ale neštudovala prioritne taliančinu.Moze byť prekladateľka čokoľvek dnes majú tie deti obrovské možnosti.
v kazdej krajine je respektovany ten matersky jazyk 🙂 ja sa dohovorim aj franinou aj tal. aj nem aj angl 🙂 a vo viacerych statoch,
Z tychto 3 jazykov by som zvolila asi francuzstinu. Taliancina je lahka, u nas je talianska firma a jazyk sa naucili ludia co ledva zakladku vychodili. Takze to by zvladla aj pomimo skoly, ak by chcela. V kazdom pripade kazdy jazyk naviac je super. Takze by som ju v tom podporila. Mojej dcere idu tiez jazyky, dostala stipendium v Amerike. Ale mrzi ma,ze iny jazyk nevie. Snad sa na vyske bude nejakemu venovat. Teraz tu anglictinu mladi ovladaju super.
vdaka spanielcine som si vzdy nasla pracu, tiez mam bilingvalny gympel. po francúzštine je velky dopyt v korporaciach napriklad, aj byva vyssie platena
Zavisi od toho, co chce v buducnosti robit. Biznis jazykom je anglictina. Mam kolegov ktori studovali na bilingvalnych gymnaziach - aj francuzskom, aj talianskom, ale tieto jazyky nevyuzivaju v praci, max. na dovolenkach. Ak vsak chce byt prekladatelka/tlmocnicka alebo pracovat v cestovnom ruchu, vyuzije aj ine jazyky.
Ja by som šla (ak jej jazyku naozaj idú) na francúzske. A španielčinu alebo taliančinu si vie urobiť kurzom, sú to ľahšie jazyky na naučenie ako tá francúzština.
Spanielcina a francúzština sú perspektívnejšie, hovorí nimi fakt veľa ľudí, francúzština sa používa v európskych inštitúciách. Taliančina je o hodne menšia čo do poctu hovoriacich, ale isto nie zlá voľba.
Je to nezmysel, na tom trvam. Bilingvalne gymnazium je pre prekladatelov alebo pre deti ktore chcu ist studovat do danej krajiny. Taliancina je u nas vyuzivana uplne minimalne.
@igor211 ale ty nevieš kde ona bude žiť. Moja dcéra si nevybrala na strednej taliančinu ale iný jazyk a teraz to ľutuje. Má možnosť ísť do Talianska ale jazyk nevie, tak nemôže. (Myslím študijný pobyt)
všetko čo vieš na výbornej úrovni je super...takže kľudne aj tal. bil. gymn.