Ahojte.Potrebujem poradiť. Chodím na bilingválnu obchodnú akadémiu a myslím si že som uľutovala svoje rozhodnutie.Som taktiež z ôsmeho ročníka takže myslím si že ešte viem prestúpiť avšak nepísala som monitor.Ekonomika mi nesadla a ešte k tomu sa ju učiť v cudzom jazyku.Môj hlavný dôvod bolo prečo som sa rozhodla ísť na tento odbor je anglický jazyk.Myslím si že by som sa trápila ďalších päť rokov.Pôvodne chcem byť letuška ,na strednej škole moc nezáleží, hlavne aby som mala maturitu.Keby to nevyšlo tak aby som mala niečo iné na čo sa môžem spoľahnúť.A nejakú strednú školu ktorá by ma bavila.Taktiež mám problémy s dochádzaním čo ešte viac sťažuje túto situáciu.Rozmýšlaľa som zatiaľ len nad cestovným ruchom aj keď aj tam je mierne ekonomika ale nie v takom množstve a nie je na ňu zameraná.
@gladiolka no dajme si to dokopy. Teraz si nastúpila na strednú 5 ročnú OA a si tam 3 týždenne dokopy. Si z 8 ročníka, čiže prestup teraz nebude asi možný, treba počkať rok.
Pri letuske treba najmä angličtinu aj druhý cudzí jazyk, všeobecný prehľad, dobre vystupovanie.
Ak po 3 týždňoch chceš vzdávať školu, ucite sa ledva 2 týždne, tak to teda nie je nič moc. Treba zapracovať na svojom pristupe.
Ešte taka novinka, v každej škole bude predmet co ti nemusí sadnúť. Nie vzdy ťa to bude na 100 percent baviť. Počkaj rok a uvidíš.
@gladiolka Ak ťa to tam naozaj nebaví, odporúčam radšej zísť z kratšej cesty a naozaj zmeniť školu,aby si sa netrápila. Moju dcéru napríklad vzali aj na manažment cestovného ruchu na hotelovej škole vo Zvolene, ale dala prednosť IT v BB.
Čiže skús pozrieť, či by ti niečo takéto viac vyhovovalo, keď ťa bavia jazyky a chcela by si sa stať letuškou. Ale je to až 5 ročný odbor.
Moje deti chodia na OA aj ekonomika a áno,musí tá to aj baviť a hlavne byť na cudzí jazyk, inak prvý rok nedáš. Samozrejme, že sa dá prestúpiť, ale asi skôr späť na základnú školu 😉😬
@danielahamar jazyk ma baví aj mi ide,som jedna z najlepších z triedy z jazykového hľadiska,len odbor nie.
@gladiolka však si tam tak strašne málo. Ledva ste učebnice otvorili. Čiže daj tomu čas. Predpokladám, že na základnú sa vrátiť nebudeš chcieť. Po roku môžeš ísť na hocijakú strednú skolu a malo by to ísť aj bez prijímaciek keďže sa jedná o prestup zo strednej na strednú školu.
@gladiolka dala by som prvý ročník, keďže tam je 20hodin týždenne AJ a potom prestúpila, moji mali takých spolužiakov, čo presne ekonomickú angličtinu nedávali, tak išli na obyc OA.
ak si ešte len teraz nastúpila tak vydrž. začiatky sú všade ťažké... na každej škole.
vydrž aspoň pol roka a uvidíš ako sa ti bude dariť, aké bude vysvedčenie...
vracať sa do 9 tr. na zš ? to je blbosť, načo sa vracať naspäť na zš. To môžeš ísť aj po prvom ročníku na inú strednú školu.
Myslím, že momentálne máš len 2 možnosti- alebo začneš zuby a pôjdeš ďalej, alebo sa vrátiš na ZŠ. Na inú školu neprestúpiš, keďže je malo škôl, ktoré prijmaju z 8.rocnika a tie sú v tejto dobe naplnené, resp. po prijimackach mali vlastne poradovníky…
Môžeš skúsiť prestúpiť na bilingválne gymnázium, alebo sa vrátiť naspäť na základnú. Možno sa na gympli nájde miesto, možno im práve niekto odtiaľ zdrhol, tak ako ty z obchodnej.
Tak ja neviem ta ekonomika na tej OA zase nie je žiadne terno.. A co ta môže bavit/nebavit za 3 týždne?
Práca letušky tiež nie je len tak a podla mňa vypracovať sa v tom chce veľa.trpezlivosti a aj učenia sa kadecoho a nie utekať od toho.co ta nebaví. Ak máš možnosť zmeniť školu ôk.. naozaj kvôli jazyku na bilingválne školu chodiť nemusíš. Ale ak máš napr čakať rok na prestup, dala by som tomu šancu a co to sa naučila...A možno ta tam niečo chytí
@namornicka tak gympel je ťažši ako OA podľa mňa. A v cudzom jazyku duplom
@simca06022011 aj ja si myslím
Skús prestup na 8.ročnē alebo bilingválne gymnázium. Vždy sa nejaké miesto uvoľní. Možno sa ti to podarí.
@gladiolka
Urcite máte na škole výchovnú poradkyňu, choď za ňou, bude ťa vedieť trochu zorientovať ohľadom možného prestupu na inú školu, prípadne aklimatizácie na tejto škole. Určite by som tejto škole ešte dala šancu. Ekonomika vie byť aj zaujímavá, ale tie úvodné hodiny nie sú moc zaujímavé, to sú také úvodné formality. A samozrejme, dosť závisí od učiteľa, skús si tak sama zhodnotiť ako na teba pôsobia učitelia na tejto škole, bez ohľadu na to, či ťa nejaký predmet oslovil. Vyzeráš dosť rozumne, tak to ešte zváž.
@gladiolka si si ista, ze ti nevyhovuje predmet (nevadi ti nahodou ucitel alebo kolektiv v triede?). Ja by som skusila aspon rok vydrzat. Ekonomika nie je nic hrozne (ale ani zabavne), no za seba mozem povedat, ze bilingvalna OA je velmi uzitocna skola - ja mam teda bilingvalnu OA s nemcinou a ako VS pravo a za mna top kombinacia. Moji spoluziaci sa uchytili vo vsetkych moznych odboroch - ekonomika, marketing, podnikatelska sfera vseobecne....
@gladiolka ja som študovala na SŠ ekonomiku aj cestovný ruch a ľutujem doteraz totálna blbosť a v mojom prípade aj kolektív bola to hrôza ale znovu by som si to nevybrala a keď ta baví jazyk neskusila by si bilingválne gymnázium?
nech pojdes na akukolvek skolu vsade budes mat predmety ktore ta nebudu bavit alebo ti nesadnu .... byt tebou zostanem tam kde si ... obchodna akademia je dobry zaklad pre vela odborov a nic ta nenauci tak dobre po anglicky ako ked ai okolnostami nutena to vstrebat ... uz si na strednej skole nestresuj sa kvoli znamkam aj keby si preliezala s trojkami no a co su to len znamky, ide o to co vies a ako kombinujes schopnosti a vedomosti a aplikujes ich na zivot
@simca06022011 gympel je ťažší, ale baba píše, že ju nebavia tie odborne ekonomické predmety, takže tam bude asi kameň úrazu. Nie, že by to nezvládala, skôr chce zísť z kratšej cesty.
@namornicka ale na gymply je milion odbornych predmetov, biologia, geografia do podrobna, dejepis do detailov, matika tazka, chemia a fyzika ani nehovorim... ekomiu z OA som mala popri gymply ako hobby predmet poobedny.. :DD aby nesla z blata do kaluze
Malokomu sadnu vsetky predmety na skole.. ci na strednej alebo vysokej, keby sme mali utekat po 2-3tyzdnoch... to by bolo :D
Poriadne si to premysli, takéto pocity má väčšina ľudí,keď začne chodiť na novú školu.. Cestovný ruch som mala ako strednú školu a mali sme predmety ako OA.. ekonomika, manažment, účtovníctvo, tovaroznalectvo..
Oľutovala, nie uľutovala… nie je ešte skoro na toto rozhodnutie? Prešli len 3 týždne, ešte sa len rozbieha vyučovanie, pre prvákov je všetko nové. Neviem ako to je so žiakmi, ktorí idú z 8.ročníka, ale predpokladám, že by si sa mohla vrátiť na ZŠ do 9.ročníka. Aspoň sa domnievam, že iná SŠ ťa nevezme, ale treba pozisťovať. Alebo vyčkať aspoň prvý rok a na jar dať opäť prihlášku na inú SŠ. Opýtaj sa na tieto možnosti v škole triednej učiteľky.