Odchod z domu, keď nie som plnoletá

zuzik170
20. júl 2020

Ahojte. Má tu niekto skúsenosti s odchodom z domu ,keď ešte nie som plnoletá? Nemám ešte 18 no mám dieťa a chcela by som odísť z domu a nájsť si niečo s priateľom. Asi to každý pozná keď sú rodičia proti. Počula som ,že ak nejaký pár čaká spolu dieťa alebo teda má spolu dieťa a jeden s páru nie je plnoletý ,tak pomôže tomu sobáš. A potom môže ten neplnoletý odísť zo domu no neviem čo je na Tom pravdy nemáte stým niekto skúsenosti aj ohľadom súdu či to aj niečo stojí . Lenže nepotrebuje ten sobáš aj podpis rodičov ?

veronikaszabova
20. júl 2020

@zuzik170 staci poziadat sud o splnoletnenie - suhlas rodicov nepotrebujes.

draik
20. júl 2020

Museli by ste uzatvoriť manželstvo, na čo maloletý potrebuje súhlas súdu.

sunny8
20. júl 2020

Maloletý potrebuje súhlas od rodičov na súde .. my sme mali súd ja som bola plnoletá on ešte nebol a jeho rodičia pri Tom museli byť tiež a udeliť súhlas .. takže tadiaľ cesta nevedie. A keď utečieš polícia ťa môže priniesť naspäť domov ak ťa tvoji rodičia ohlásia že si ušla

whatever1
20. júl 2020

@zuzik170 A kedy budeš plnoleta?

veronikaszabova
20. júl 2020

@sunny8 nie je potrebny suhlas rodicov

tncka
20. júl 2020

@zuzik170 no ty si vysnene decko kazdeho rodica🤣🤣🙈 Nema 18,ma decko a chce odist z domu. Ja by som fakt chcela vediet co urobis ked ta frajer kopne do riti? Potom aj rodicia uz budu dobri,ze?🤣🤣🤦‍♀️

borihh
21. júl 2020

@tncka asi každého vec kedy ma dieťa. mňa mama mala v 17, išli bývať s otcom sami a vlastne sú spolu až doteraz.. Ja len že sa nepýtala na názor ohľadom dieťaťa pred 18

sunny8
21. júl 2020

@veronikaszabova tak potom sa sudkyňa pýtala zo srandy či súhlasia ?

jaskolka
21. júl 2020

Jedine súd ta môže splnoletit, môžeš o to požiadať sama, je to jediny prípad, kde nepotrebuješ súhlas porucnika, teda rodiča. Ci to ale súd aj urobí, to už je druhá vec. Zrejme budú brať do úvahy aj zázemie, to, či priateľ má prácu, či budete mať kde bývať, či sa chcete vziať. Ak nie, tak jedine vydržať, kým budeš mat 18 a potom už si zariadiť po svojom.

veronikaszabova
21. júl 2020

@sunny8 nie, netreba suhlas rodica. Mozno sa pytala len na nazor

fokuska
21. júl 2020

@zuzik170 naco zakladas duplicitne temy? Stacilo to riesit v tej prvej.
A predtym ako budes chciet odist z domu si dobre rozmysli, ci sa o teba a dieta priatel dokaze postarat - kde budete byvat, z coho budete zit? Je velmi lahke stazovat sa, ze doma je to strasne, ze rodicia rypu a ze sa hadate. Keby bol priatel taky skvely ako tvrdis v druhej teme, tak by ste boli obaja mega vdacni za to, ze mozete byvta u tvojich rodicov, spravali by ste sa zodpovedne a najma s uctou a respektom voci rodicom.
A uvedom si jedno - malokedy su rodicia proti len tak, pravdepodobne vidia to, co ty vidiet nevies/nechces a chcu ta len chranit. Maju viac skusenosti, tak im doveruj.

Ale nech sa paci - nech pride priatel, sadnite si spolu rodicmi a povedzte: Mili rodicia, velmi pekne vam dakujeme, ze sme doteraz u vas mohli byvat, ze ste sa o nas starali. Ja mam pracu, nasetrenych mam xyz, takze hned ako vasa dcera dovrsi 18 rokov, tak sa vezmeme a prestahujeme - nasiel som nam byt, budem platit najom a budem sa o svoju rodinu starat tak ako sa patri.

dilino
21. júl 2020

Musiš mať suhlas rodičov ked nemáš 18 rokov môj švagor nemal ked sa brali a jeho rodičia museli podpisať papiere že súhlasia aby sa oženil.A ked ujdeš a náhlasia ťa rodičia na policiu tak policia ťa dovedie nazad domov.Ak by si bola 18 ročná tak už policia neurobi nič lenže ked máš menej ako 18 policia ťa dovezie nazad domov.

veronikaszabova
21. júl 2020

@dilino nie, nemusi mat suhlas rodica - staci ked poziada sud o splnoletnenie

dilino
21. júl 2020

Musi mať suhlas rodiča rodičia sú zaňho zodpovedný pokiaľ nema 18 rokov.Viem že súhlasiť museli podpisovali taký papier obaja aj mama aj otec.Určite sudca nepovedal že už ste dospelý viem že papiere podpisovali na milion percent.

draik
21. júl 2020

@dilino
Rodičia sú zodpovední len do nadobnudnutia plnoletosti. A tá sa pred dosiahnutím 18. roku nadobúda zo zákona práve sobášom, na ktorý dáva súhlas súd.