Dobrý deň.
Mám 16 rokov. Chcela by som sa spýtať či neviete od koľkých rokov môžem zájsť sama na gynekológiu? Mám iba otca.. Nie som tehotná. Len také bežné vyšetrenie. No a čo ak poviem že som panna a nie som? Aj keď som sex ešte nikdy pred tým nemala a ani sama som... ? Ďakujem za každú odpoveď a šťastné a veselé Vianoce prajem.
@petulisko Ak si sex este nemala, tak si panna. Panna znamena, ze si nemala styk a to ci mas alebo nemas panensku blanu s tym nesuvisi. Mozes sa narodit aj bez nej, alebo sa ti moze poskodit pri sporte, alebo moze byt taka pruzna, ze sa neposkodi ani pri styku.
Lekara zaujima ci si panna kvoli tomu aby vedel ako ta vysetrit. Nezalezi mu na tom ci si uz skutocne mala styk alebo nie. Este to moze byt dolezite kvoli pripadnych infekciam, chorobam, kvoli pouceniu o ochrane.
Takze v tomto pripade nie je dovod vymyslat si, klamat, alebo zatajovat.
Oficialne by si do 18 rokov mala mat sprievod zakonneho zastupcu, ale lekari bezne vysetruju dospievajucich aj bez toho, takze zalezi na tom na akeho lekara natrafis.
Ja som sama chodila presne od 16tich rokov, je to už síce 20rokov dozadu (bože to fakt už tak dávno😳) ale nikto s tým nemal problem.. moja mama teda chodila k tomu istému gynekológovi, ale ja som tam chcela ísť proste sama.. (ja som úprimne povedala, že sex som už mala, on to vedieť potrebuje kvôli vyšetreniu, neviem či to riešil.s mamou, ona o mne tiež vedela)
Myslím že v tomto čase to tiež nie je nič výnimočné ze chodia mladé slečny k lekárovi same.. veľmi ti kvitujem že ideš riešiť vyšetrenie, je to pre ženu veľmi dôležité.. takže smelo do toho 👍👍👍
Zapamätaj si.
Lekárovi vzdy len pravdu hovoriť !!!
Nehanbi sa, ver že oni za svoje pôsobenie v danej oblasti zažili také špecialitky, o ktorých sa ti nesníva..
Takze lekárovi vzdy povedz ako čo naozaj bolo.
Inak ja som chodila od 14 rokov pravidelne.
Mamina mala rakovinu krčka maternice, takže logicky sa starala aj o moje zdravie hneď, ako uznala že mám na to vek
mozes ist aj hned, bude sa ta pytat si ci mala styk, ak si nemala.. povies ze si nemala. A cokolvek mu povies, tak to ostane medzi vami... cize sa vobec nemas z coho stresovat...
@petulisko neviem teraz či nebudem trepať ale myslím, že bude s tebou musieť ísť zákonný zástupca nemusí byť pri vyšetrení ale bude musieť podpísať papiere o tom, že si bola na prehliadke. Moja mamina takto musela chodiť s bratom aj k zubárovi lebo kým nemal 18 nemohol to podpísať sám.
Do 18 rokov by si mala mat zákonného zástupcu,aspoň pri prvom vyšetrení,podpisuje súhlas s vyšetrenim, dohodu o starostlivosti. Lekára zaujíma, či si mala styk, aby vedel, ako môže vyšetrovať, logicky inak bude pristupovať k panne, a inak k žene, aká už mala styk, vyšetrí už vtedy aj krcek maternice, použije iné nástroje, urobí ultrazvuk cez posvu. Ak si styk nemala, samozrejme si panna.
Od 16r som chodila sama. Mama nikdy nic nemusela podpisat.
@petulisko Tak ak si nemala styk, tak blanu pravdepodobne ešte máš 😃 a bude sa ťa to pýtať kvoli vyšetreniu, či ho bude robiť normálne cez pošvu alebo cez konečník. A keď máš viac ako 15 rokov tak môžeš ísť sama normálne k dospelému gynekológovi. Aspoň moja gyn tak ordinuje. Má to aj na nástenke napísané, že vyšetruje ženy od 15 rokov a do 18 netreba zákonného zástupcu. Ale tak inde ťa nemusí vyšetriť bez zástupcu. Treba si nejakého vybrať, zavolať a spýtať sa konkrétne tam.
Až od 18 rokov lebo ty nemôžeš podpísať dohodu a aj nemocnice ak je hospitalizovaný dievča a treba gyn vyšetrenie musí ísť rodič s nim
@loginexistuje Asi ako u koho. Písala som vyššie že napr. Moja gyn berie od 15 rokov baby bez zákonného zástupcu
@simca06022011 A od kolkých rokoch môžeš isť bez rodiča napríklad?
@petulisko na prehliadku ist samozrejme mozes, lekar ale potrebuje vediet pravdu ci si alebo nie si panna, aby tomu tu prehliadku prisposobil, ja som bola prvykrat na prehliadku, ked som mala prvy vaznejsi vztah atd. myslim v 18tich