Chcela by som sa opýtať, od koľkých rokov by ste pustili dieťa samé vlakom alebo autobusom do iného mesta. U nás doma je teraz hlavná téma že kedy pustím dcéru do iného mesta na autobuse, pretože tam má kamarátky a chce sa s nimi stretnúť. Ono tá samotná cesta vlakom/autobusom trvá tak hodinu lebo by mala raz prestupovať. Tak by ma zaujímalo, vakom veku by ste vaše dieťa pustili?
Prípadne za akých podmienok by to bolo 🙂
to podľa mňa závisí hlavne od dieťaťa ... napr. môj synovec jazdí po Bratislave MHD od 10-ich rokov a to jazdí fakt že po celom meste
To je veľmi individuálne, syn má 11 rokov, chodí po Ba s MHD cca od 9 rokov. Má mobil, keby sa niečo dalo, vie zavolať kde je, vie používať mapy v mobile
Moj syn siel prvykrat v 10tich a chodieva casto k babke do 40km vzdialeneho ineho mesta busom.... ja som ho naložila tu a babka ho čakala na stanici, mobil mal pri sebe...
Môj 15 ročný syn bol na prázdninách u deda naprieč celým Slovenskom....ide vlakom z Nového Mesta do TN, BA....zaklad je dôvera a jasne, že som s nim v telefonickom kontakte keby niečo
My teraz ucime 10 rocneho a ked bude mat 11 pojde vyskusat aj sam. Trasa Rajka-BA.
Zalezi aj od sikovnosti dietata, su deti co sa vo ‘svete nestratia’ a tak isto aj take co im povies aby isli do lava a pojdu do prava. Teraz to nemyslim v zlom. Aj dospeli ludia su taki, otocich ich o 180stupnov a uz su strateni.
V 15tich?? ty vole :D :D ja som len tak pre ilustraciu v 16tich letela sama do Ameriky s prestupom v Amsterdame...
ak by to bola baba tak by som ju pustila tak v 14 , chalana aj skorej zaleží aké je či nechyti paniku čo ak ujde spoj atd
Ja tiez neviem ako to bude s mojimi detmi (skor ich ani nikdy nikde nepustim!!!)
ale ja v 16 slovensko swedsko....prestup v brne, potom plavba na lodi a vylodenie swedsko....a tak viac x no...pochodila som "sama" dost...a aj dosť skoro
A koľko má dcéra rokov?je samostatná?vieš sú deti, ktoré v 13 r nikde neboli bez rodičov chodia na dedinu do školy..a tie čo sú od 10 r "do sveta"
Mne sa to zdá dosť veľa 2 hodiny hore dole ísť za kamarátkou.Plus niečo bude stáť po zastávkach...ja som opatrná a úzkostliva neviem od 13,14?nech som na smiech🙂)
To by som ju tam radšej cez víkend zaviezla🙂
Myslím že ja pustím tak okolo 13,14rokov, skôr pochybujem.. ja som si svoje zažila a nechcem aby to zažili deti..
@slecnabe tak ono to asi zalezi aj za akym ucelom/cielom tam ide. Podla mna nejde len o samotnu cestu autobusom. Ale neviem, ci by som 8-10-rocne decko pustila do hodinu vzdialeneho mesta za rovnako starymi kamoskami s tym, ze tam budu bez dozoru.
Ide aj o to, ci si isla predtym lietadlom a bola si na letisku s rodicmi. Je to dost individualne. Ja som napr. do ineho mesta isla busom 1x ked som mala 12. Ale my sme zili na dedine a o lietadlach som ani nechyrovala a mama bola tiez dost uzkostlivy typ 😀 zato som byvala pravidelne sama doma aj dva dni vkuse (aj v noci), ked mama mavala sluzby v nemocnici.
Ale poznam baby, ktore cestovali uz v 15. same do Číny, Talianska, Francuzska, su ale vsetky mladsie ako ja teraz je svet otvorenejsi, cestovanie dostupnejsie, tak uz to nie je az taka rarita.
@luccija dcérkami má 13, pomerne samostatná a v pohode zvláda cestu sama vlakom ku babke, ale to je o tom že na zastávke ju čaká babka, ktorá mi volá či v poriadku pricestovala. Aj mi spomínala, že by chcela ísť v 15 do Bratislavy študovať, takže sa cestovania a chodenia bez dozoru nebojí. Ja som tiež uvažovala, že by som ju zaviezla, no otáčať hodinovú cestu 4 krát a zabiť tým celý víkend sa mi veľmi nepozdáva 😁
Ja som tak v 12 isla tak ze ma nikto nenalozil ani nikto necakal na druhej strane.
Ja som šla v 14 rokoch s 11 ročnou sestrou cestu asi tri hodiny s jedným prestupom. Ale teda obe sme chodili v tom čase samé do školy autobusom 10-15 minút.
Moj chodi od 11r denne do skoly do ineho mesta sam busom
je rozdiel chodiť sám autobusom pár minút do školy. Ale na hodinovú cestu ešte aj s prestupom, by som dcéru pustila tak najskôr v 15-tich. Aj to by som ju kontrolovala mobilom.