Od akého veku môže ísť dieťa samé vlakom do zahraničia ?

6. júl 2022

Ahojte baby, mám 13 ročnú dcérku (je rozumná a zodpovedná) a včera padla otázka či by mohla ísť sama k babke do Prahy. Nastúpila by v BA na vlak a vystúpila by na konečnej v CZ. Cestovný pas má, na vlak by sme ju odprevadili ale teda či to je možné pustiť ju samu alebo potrebuje doprovod dospelého? Druhú babičku máme v Prievidzi, tam už cestovala sama vlakom a zvládla to. Ale teda do zahraničia má zaujima či netreba doprovod dospelého. Ďakujem

anjelicek26
6. júl 2022

Pokial viem tak je tam hranica 6 rokov... u nas teda urcite... vela deti jazdi vlakom do skoly... aj cez hranicu... v prihranicnej oblasti...

slovenka753
6. júl 2022

Áno je to od 6 rokov. Ja som išla ako 10 ročná tiež do prahy z Bystrice. Bol to pre mňa zážitok, konečne som niečo robila sama. Vlakvedovi na mňa dozerá aby som vystúpila správne.

jajo1
6. júl 2022

toto som našla na webe regiojetu: https://regiojet.sk/o-nas/faq - sekcia Cestovanie detí

slovenka753
6. júl 2022

Ešte doplním že treba mať pas / obciansky a odporúčajú tiež pribalit splnomocnenie od rodičov na cestovanie, keďže ide o prekročenie hraníc ale nie je to povinnosť.

martinenka886
6. júl 2022

V takom veku uz moze, no neviem, ci by som ja osobne takto dieta pustila, kedze aj v tom vlaku sa proste moze stat cokolvek

wade
6. júl 2022

Nechceš ju radšej poslať lietadlom? Letiska su kontrolované a počas cesty ju nikto nebude otravovať.

slovenka753
6. júl 2022

Ja by som to vôbec nehrotila. Vo vlakoch sú kúpe pre matky s deťmi, nech jej kúpi miestenku tam.

akvi
6. júl 2022

moj siel presne v 13-tich sam Prahu, mna ani nejak nenapadlo "riesit", ci "sa to moze", proste to tak vyslo a dobra susenost pre vsetkych, vobec s nicim nebol problem, mal pas so sebou, ziadne splnomocnenia a pod., nik to neriesil.. A sedel v otvorenom vagone, nie v kupe, pre istotu..

wade
6. júl 2022

Ale inak - ja podporujem taketo cestovanie deciek osamote.. naucia sa citat prostredie, rozoznavat nebezpecie, atd. Je to dobry skill do dnesnej globalnej doby. Ked decka cestuju s nami, tak vypnu vsetky senzory 🙂

lindusss2016
6. júl 2022

V takom veku som uz do prahy sama jazdila ECckom

januska12323
6. júl 2022

Jasné že môže ísť sama, keď je rozumná.

janickacrazy
7. júl 2022

No je síce fajn, že je rozumná, ale ja by som ju nepustila samú, predsa len je to dievča a je to nebezpečné. Vo vlaku sú všelijakí exoti. Ja som v tom veku cestovala s babkou, bola som v uličke sama, babka sedela v kupé. Začal ma obťažovať nejaký chlap, vyzvedal, kam idem a pamätám si, že bol taký podozrivý. Našťastie to zbadala babka a zasiahla.