Zdravím , chcem sa opýtať všeobecne na Obchodnú Akadémiu. Váš názor na túto školu , náročnosť tejto školy , možno či sa na nej viacej využíva logické myslenie alebo kopu papierov učenia . možno uplatnenie a porovnanie z gymnáziom - čo by ste si radšej vybrali . Ďakujem
u nás sa min. rok na OA bežne dostali deti s trojkami od vrchu až dole...😉
Ja by som šla určite na gymnázium, ideálne bilingválne. OA je tiež dobra škola, ale nič extra neponuka. Bežnú administratívu, strojopis ci účtovníctvo sa naučí každý (kurzy účtovníctva sa daju spraviť vsade), pokiaľ chce niekto ostat v obore a aspoň niečo zarobiť aj tak potrebuje ekonomicku VŠ.
Taka bežná administratívna pracovníčka nemá bohvieaky plat. Vie si zarobiť pokiaľ je aj zároveň šikovná obchodnícka - ale na toto treba mať povahu.
Vadila by mi aj čisto dievčenská trieda, mam radsej zmiešané kolektívy, 30 ženských pokope je občas riadna slepičaren (pardon za výraz).
Ale tak celkovo záleží aj od povahy, zrovna OA je v tomto taka špecifická škola, poznám baby co sú veľmi spokojne že tam študovali ale poznám aj také (a aj jedného chalana) co spokojný neboli - proste povahami sa vôbec nehodili pre tento smer. Na OA išli iba preto lebo sa dobre učili a nevedeli kam inde okrem gymnazia
Ak chce ist neskor na VS urcite gymnazium. Teraz zrejme ani same dieta neviem co ho bude o 4 roky bavit a co bude chciet dalej studovat. Z gymnazia moze ist snad na vsetky VS ( myslim) kdez to z OA podla mna vela nema.
@lujza123 fuuha toto je taka splet nazoru ako prezentovanie 16 rocnej pubertacky,ktora nevie co chce,ale urcite nechce plnu triedu dievcat. Porovnavat vzdelanie strednej skoly s kurzom? To snad ani nemozes mysliet vazne. Ty si vobec skoncila strednu skolu? Lebo nazor mas horsi ako ucnovkar. OA je dobra skola. Lenze problem je ten,ze mnoho deti nevie,kam ist do skoly,ale to nie je chyba skoky,ale studenta. Preto sa skola nehodnoti podla studentov,ktori sa minuli svojmu spravnemu povolaniu.
@ankutaward250 pozri si predmety a rozhodni sa.U dcéry v triede ide dosť aj dievčat, chalanov na bilingvalnu obchodnú akademiu a dobre sa učia, ale gymnázium nechcú.uplatnenie záleží od teba
@ankutaward250 OA je dobrá voľba s možnosťou ísť do práce alebo ísť na VŠ.
Gympel je bez VŠ o ničom. Môj názor. Každý môže mať svoj.
PS: mám OA aj dve VŠ.
OA bola dobra škola za sociku keď si z nej mohla ísť pracovat niekde v tomto sektore to už ale dávno neplatí. Skoro nikde ta bez vš nezoberu a keď áno musíš počítať s mizernym platom. Ak budeš chcieť pokračovať na vš budeš výrazne pozadu napríklad z matiky oproti ľuďom z gymka. Je síce pravda ze budeš mat lepšie základy z ekonomických predmetov ale tie sa učia omnoho jednoduchšie ako matika a podobne srandy takže si budeš musieť prvé roky na vš pekne oddriet. Väčšina mojich spoluziaciek aj tak skončila ako predavačky čašníčky a podobne zamestnania kvôli ktorým určite na OA nešli ;)
@simonah73
@1ivanka1
@marca12
@martul
Ženy ja som nemala v úmysle nejako dehonestovat OA, zaiste je to dobrá (a ťažká) škola ktorú zvládne iba dobrý študent.
Ale podla mňa to co ponúka - toho je doslova pretlak na pracovnom trhu. Obchodných akadémii je na SK vela. Kto chce ostať v obore a aj niečo zarobiť potrebuje sa ešte vzdelávať, ideálne na VŠ.
Ostatný moc nemajú na výber, naozaj obyčajná administratívna pracovníčka nieje žiadny lukratívny džob a zvládne to priemerný stredoškolák. Tu sú študenti OA na rovnakej úrovni s gymnazistami, absolventom nikto neponúkne extra pracu, musia začať odspodu a vypracovať sa, naučiť sa veci v praxi.
Nechodila som na OA, ale poznám naozaj dosť ľudí čo tam chodili. Časť je spokojná, ale to su cieľavedome kočky ktoré pokračovali na VŠ.
Ta druhá väčšia časť tím bola škola viacmenej na nič, proste majú maturitu a to je jedine co im to dalo.
Z toho mi vychádza ze OA je veľmi špecifická škola na ktorú treba mať povahu ale nad tým sa veľa detí moc nezamýšľa, idú tam len preto lebo majú dobré známky.
poznám babu z gympla, ktorá neštudovala na VŠ, spravila si účtovnícky kurz, účtuje ostošesť a má veľa klientov...ja som chodila pred veľa rokmi na OA a je pravda, že vtedy tam brali len tých, ktorý mali výborné vysvedčenie a všetci museli robiť prijímačky, v tom čase to bola výberová škola, na ktorú sa dalo ťažko dostať, zamestnanie som si po skončení našla ľahko, teraz neviem ako to vyzerá s uplatnením po OA...mimochodom, v triede sme boli chlapci a dievčatá pol na pol a celkovo bolo dosť chlapcov na škole
@salamistka ono podla mna to uctovnictvo musi bavit.a potom mozno az tak nezalezi na skole.ked to niekojo nezaujme musi mat aj 100 OA.
@lujza123 to je sice pekne ze si nechcela, ale podarilo sa Ti to. osobne mam sice nie OA ale este jej predchodcu SES, nemam vysoku skolu a som spokojna. mam svojich klientov, som sama sebe panom. a teda obycajnu administrativnu pracovnicku, ktora vlastne nerobi nic s uctom, moze robit aj po skonceni gymnazia ak sa jej nebude chciet ist studovat na vs.
@salamistka poznam take, co uctuju a na strednej skole sa neucili uctovnictvo a vo vela pripadoch to aj tak vyzera, to ze uctuje ostosest a ma vela klientov este nemusi znamenat, ze je aj dobra uctovnicka a uctuje vsetko dobre. staci ze berie menej penazi ako ten co to naozaj studoval a pravidelne sa skoli a klientov bude mat habadej, len v podstate do prvej danovej kontroly kedy sa ukaze ozajstny stav uctovnictva a klienti si zacnu medzi sebou tuto info posuvat.....
Všeobecne je to praktická alternatíva ku gymnáziu pre dieťa, ktoré má logické myslenie a zároveň sa chce učiť. Veľa však závisí od konkrétnej školy a aj konkrétnych učiteľov. Niektoré školy sa zapájajú do projektov a majú aj medzinárodné spolupráce, využívajú pokročilé formy a metódy vzdelávania. Iné konkrétne školy akoby zamrzli ešte pred revolúciou a nedisponujú materiálovým vybavením ani "aktualizovanými" pedagógmi.
Odporúčam detailnejšie si naštudovať možnosti a ponuku konkrétnej školy, aj medzi OA sú veľké rozdiely.
Ak by este niekto hladal odpoved na uplatnenie po OA a gymnaziu tak pozrite co som nasla : https://www.trendyprace.sk/sk/absolventi/moje-t...
Zaujimame sa OA nakolko dcera netrafila dobre vyber skoly - grafik digitalnych medii, skola ju nenaplna, malo alebo vobec sa neucia, chybaju ucitelia a nema kto zastupovat. Nakolko prestup na inu skolu grafickeho smeru v BA kraji nebol mozny, uvazujeme prave nad bilingvalnou OA
@ankutaward250 ahoj ja mám OA so zameraním na cestovný ruch. Osobne mi táto skola veľa nedala 😀 prislo mi tam kopu zbytočných veci. Ale čo sa týka zamestnania nikdy som nemala problem v akomkoľvek odvetvi robila som v hoteloch, na recepciiv call centrách a aktualne som na velmi peknej pozícii v bankovníctve so super platom a to som zo skoly asii 3 rok
@simonah73 presne tak. Toto sú tie názory. Mali sme vo firme na záskok takéto kurzové absolventky a nevedeli poriadne pochopiť podstatu vecí. Toto sú názory ľudí, ktorí nemajú o účtovníctve ani šajnu
v podstate gymnazium je vacsinou vtedy ked chces pokracovat dalej na vysokej skole. dcera momentalne chodi na OA prvy rok, a teda obcas treba aj logiku aby si vedela pochopit ucivo. a uplatnenie z OA - no obvykle je to uctovnik, ci nejaky administrativny pracovnik.