Obchodná akadémia

erikakom11
19. feb 2024

Ahojte som v deviatej triede a zachvíľu posielam prihlášky, známky mám celkom dobré(jednotky, dvojky), rozmýšľam nad OA ale niesom si istá či by ma to bavilo, preto sa chcem opýtať ako to funguje na OA. Hlavne s počítačmi, informatikou pretože s nimi nemám takmer žiadny vzťah taktiež strojopis a ako je to s ekonomikou a vlastne takmer všetko keďže teraz mi príde naozaj ťažké rozhodnúť sa, čo robiť celý život.
Ďakujem vopred za rady : )

pribinak
19. feb 2024

@erikakom11 robiť cely život? Vôbec takto nerozmyslaj

Pokial máš 1-2 tak je vysoká šanca že pôjdeš po strednej na VS a tá VS vôbec nemusí byt ekonomická, dnes môžeš ísť študovať cokolvek a to máš estw kopec času na rozmyslenie čo chceš robiť

zuzinka888
19. feb 2024

Dcera je v prvom rocniku- ekonomiku maju je to teoria, uctovnictvo v druhom rocniku. Kazdy pondelok maju len strojopis a informatiku- kvoli praxi- niektorí studenti zacinaju s praxou vzdy v pondelok- aby nemali vymeskane ucivo.

lulinqa
19. feb 2024

Ja ti dám môj prípad: vždy som chcela ísť na OA, tesne pred výberom, ako aj ty, som začala pochybovať a rozmýšlať či ma zo bude ozaj baviť, že však ja by som chcela robiť niečo úplne iné. Nakoniec ajtak vyhrala obchodná a poviem ti ja z tej školy nič nemám. Posledné ročníky ma brutal nebavili. Ekonomika, účtovníctvo, strojopis sú tam samozrejme dôležité. Informatika tiež, ale tuším sme nešli až tak do podrobna.
Máš pravdu je to ozaj ťažko teraz, toto nemusí byť aj tvoj prípad ja len že skús poriadne porozmýšľať ešte 🙂

tanyan
19. feb 2024

Ja som chodila na OA a som rada. Získala som do života praktické zručnosti aj všeobecný ekonomický prehľad. Prešla som viacerými odvetviami aj pozíciami a myslim, že práve ten základ z OA mi otvoril mnoho dverí.

sun_shine_2020
20. feb 2024

@erikakom11 ahoj, ja sok studovala na OA a som spokojna. Matiky tam nebolo az tolko, infirmatika tirz ok, strojopis bol tusim prve dva roky kazdy den. Uctovnictvo mi dalo vela do prace (na VS sme mali tiez ucto ale vyucujuca bola toatalny teoretik, na strednej to ucila vyucujuca, ktora sa fakt vyznala). Skus pozriet OA so zameranim na jazyk, ja by som isla do niecoho takeho 😊

erikakom11
autor
21. feb 2024

@sun_shine_2020 ďakujem❤️, ja som už dlhšie rozmýšlala nad bilingválnou OA aj angličtina mi celkom ide ale bojím sa toho, skúsim o tom ešte porozmýšlať keďže viacerý ľudia v mojom okolí mi to tiež navrhujú.

erikakom11
autor
21. feb 2024

@lulinqa ďakujem, porozmýšlam, ja by som chcela ísť na zdravotnú lenže sa bojím toho, že nezvládnem vysokú a potom bez toho môžem byť tak asi iba sanitárka. A zrejme môj problém je že si v ničom neverím

gemerka17
21. feb 2024

@erikakom11 len ešte poznamka. Z OA je na vysokú tiež často krát potreba ísť. Je veľmi veľká konkurencia a v danom odbore ťa vždy prevalcuje vysokoškolák.
Ak chceš ísť na zdravotnú tam smelo do toho. A VS zvládneš, ty aj ďalších XY ľudí po tebe. Nie je to vôbec náročné, normálna škola pre priemerne inteligentných ľudí. Len sa treba do toho učiva aj pozrieť.

lulinqa
21. feb 2024

@erikakom11 aj ja som chcela na zdravotnú odpadnem 😀
Mňa ale nechceli pustiť, škola bola mimo mesta a musela by som byť na intráku. Zvládneš to, ak ťa to baví! Aj ja som do toho mala ísť. 💪🍀

erikakom11
autor
21. feb 2024

@gemerka17 ďakujem, myslím, že by som si mala naozaj len viac veriť. Veľmi mi pomohla táto diskusia som si istejšia tou obchodnou ale dosť aj tou masérkou, tak len potrebujem napísať dobre monitor a dúfať, že si to znovu nerozmyslím😅