Nezvládanie 17 ročnej pubertiačky

lenulilienocucka
27. mar 2017

Ahojte, potrebovala by som váš názor alebo radu pretože mne aj sestre už došli nápady ako túto situáciu riešiť. Jedná sa o moju 17ročnú neter s ktorou nikdy neboli žiadne problémy, bola milé dievča, usmievavá, ochotná vždy pomôcť ale už koncom minulého školského roka začala v škole robiť raz za čas menšie priestupky, že vyrušovala na hodine alebo si nepísala poznámky. Ale neriešili sme to ani učitelia tomu vtedy neprikladali veľkú váhu, keďže sa blížil koniec roka. Ale čím ďalej tým viac to začalo byť horšie z tých ojedinelých vyrušovaní sa stal trend na každej hodine, ďalej sa pridal ku tomu aj alkohol cez víkendy a chaty s kamarátmi, zhoršil sa jej aj prospech v škole a čisté 1,2 nahradili známky 1-5 v najväčšom počte bohužiaľ 3-5 našťastie na pol roka jej učiteľky dali šancu opraviť si známky, (keďže do tohto šk.roku nosila domov samé 1) zo všetkých predmetov z ktorých jej vychádzal priemer na 3, týkalo sa to asi polovici predmetov a na všetky sa naučila na polročnú písomku na 1 ale teraz má zase priemerne len 3-5 zatiaľ má zo všetkých rokov najhorší priemer a z 3predmetov má zatiaľ len 5. Sestra chodí do školy ako na klavír stále rieši nejaký problém, že bola drzá na hodine alebo k iným pracovníkom školy, alebo že odišla cez prestávku s kamarátmi zo školy atp. Doma tiež je dosť výbušná a prestala úplne slušne komunikovať so sestrou a nepomáha s ničím. Od septembra už bola aj u riaditeľky 3x kvôli správaniu v škole, triedna profesorka, zástupkyňa, školská psychologička a v neposlednom rade samozrejme aj ja so sestrou a zvyšok rodiny sa jej snažíme dohovárať no bez výsledku. Už naozaj nevieme, čo máme robiť. Otca ani nepozná a ani neprešla žiadnym ťažkým obdobím, ktoré by mohlo mať toto za následok.

ellsa
27. mar 2017

To vyzera ako keby na seba putala pozornost. Predtym nechodila vonku? Ci len v slusnosti? Nezmenila kamaratov?

prevenar
27. mar 2017

deti su kopiou a zrkadlom ich rodicov . nie kazdy rodic to dobre znasa.

lenulilienocucka
autor
27. mar 2017

@ellsa Aj pred tým samozrejme, že chodila s kamarátkami vonku len nie na také chaty kde celý víkend pila alebo po večeroch chodí mesta s príde až nadránom alebo okolo obeda. Koncom min. roka na školskom zájazde sa viac skamarátila s chlapcami z triedy a po návrate stamať postupne začala jej zmena v správaní. A čo sa týka starých kamarátiek aj s nimi sa ešte baví aj jej dohovárali ale nepomohlo. 😒

ellsa
27. mar 2017

@prevenar a ty poznas matku?

majkaska
27. mar 2017

@prevenar hahha. Urcite. Moja sestra a ja sme mali uplne rovnaku vychovu. Tento prispevok je akoby som citala o nej. Ja som bola a aj som diametralne odlisna. So mnou problemy pocas puberty neboli. Pri nej sa sli vsetci zblaznit. Zlepsilo sa to az ked skoncila strednu a zacala pracovat. Nepomohlo dohovaranie, ani po dobrom ani po zlom. Proste to muselo prejst. Autorke prispevku neporadim co s tym.. mozno sprisnit rezim, vychovu. Najst kompromis a vela sa rozpravat.

ellsa
27. mar 2017

@lenulilienocucka mala som take spoluziacky co sa nachvilu zblaznili, dokonca prestali chodit do skoly. Ale vstupili si do svedomia a dnes su zodpovedne matky. Deti mali normalne po svadbe v dospelosti...nie ako pubertiacky pre info 😁 Nechcem nahovarat ze to prejde samo, urcite jej treba utiahnut opasok. Isto pridete na riesenie ako, vy ju poznate najlepsie.

ellsa
27. mar 2017

@majkaska presne. Ja poznam taky pripad. Obaja su uz dospely. Dievca-vzorna ziacka, vyznamenania, diplomy, hystercila ked dostala horsiu znamku ako 1. Doslova kocka. A jej mladsi brat v mojom veku: od malicka vagabund, lotor...trikrat menil strednu ani neviem ci vobec ma aspon nejaky vyucny list. Neskor zacal s drogami, najprv mu dohovarali, potom kricali, hadali sa-zacal drogy vlacit domov tak ho vyrazili z domu. Nevedia ani kde je 🙁

lenulilienocucka
autor
27. mar 2017

@prevenar myslím, že keby bol problém v mojej sestre tak sa to ako sa teraz správa prejaví skôr a nie až v 17.rokoch. Sestra od narodenia sa o ňu zodpovedne stará a je ochotná urobiť pre ňu všetko aby sa mala čo najlepšie.

lenulilienocucka
autor
27. mar 2017

@majkaska no, my sa už začíname báť, že keď to pôjde takto ďalej tak ani školu neskončí. Aj keď na pol roka ukázala, že sa ešte stále vie naučiť na 1.

sandra163
27. mar 2017

@lenulilienocucka možno v tom je pes zakopaný, že jej matka je pre ňu ochotná urobiť všetko, aby sa mala čo najlepšie...

ellsa
27. mar 2017

@lenulilienocucka tak ucit sa urcite neda zabudnut len ked bude lajdat skolu nikoho nebude zaujimat ze je sikovna. Tak nejak jej to treba povedat. Alebo sa jej spytat kde sa vidi o 5 rokov. Mne rodicia vraveli len jedno. Rob vsetko tak aby si sa nemusela za seba hanbit.

hannusa
27. mar 2017

@prevenar nesuhlasim s tvojim vyrokom zrejme z teba hovori vlastna skusenost ale nie vzdy rodicia mozu za svoje deti poznam xy prikladov kde rodicia vychovavaju viac deti rovnako a akurat jedno sa "nepodari" a vystraja 100nasobne viac ako ostatne nech si hovori kto chce co chce ale velmi vela spravi okolie a kamarati staci jeden dobry kamarat a moze potiahnut ta spravnym smerom alebo co je jednoduchsie opacnym a ukazat aka je to "sranda" ked sa opijeme alebo ulejeme zo skoly a podobne. Slecnu osobne nepoznam ale neobvinovala by som hned matku ...to je to najlachsie a vinnika ani nehladaju chcu poradit ako to napravit ...

lenulilienocucka
autor
27. mar 2017

@sandra163 ja ako poznám svoju sestru tak nikdy na ňu zatiaľ nedvihla ruku a ani by to nebola schopná urobiť. Aj keď si aj ja myslím, žeby jej to neuškodilo ale ona na to proste nemá srdce...
@ellsa psychologička sa jej už pýtala presne na to a jej povedala, že kedysi chcela byť doktorka alebo právnička ale teraz jej je to jedno kde skončí a bude jej stačiť aj minimálna mzda.

jeennyv
27. mar 2017

@lenulilienocucka aky su jej rodicia, nezahrnaju ju tzv opicou laskou..moj spoluziak v jej veku robil to iste mudry..vedel aj jazyky vsetko ale potom prisiel zlom a zrazu ucenie v pazi...ked mal odpovedat ticho, pisomku prekresli, isiel si svoje...ucitelom tiez nic neostavalo len 5 tak 4 tam atd..a rodicia sa snazili vybavovali preskusania, tancovali okolo neho atd...alebo potom partia...zle vplyvy...byt to moje decko bude doma a nie chate..to ju ako pri takom spravani pustaju, kde chce?

diana20
27. mar 2017

@lenulilienocucka tak jej povedzte koľko je minimálna mzda na slovensku a dajte jej za úlohu si predstaviť, že s touto súper mzdou má žiť sama.. nech si nájde koľko stojí nájom bytu aspoň jednoizboveho a zo zvyšku nech zaplatí všetky energie, prepravu, hygienické potreby a jedlo.. že či naozaj chce takto skončiť... že ak sa naje jej ani na ten alkohol a zábavu, ktorú teraz tak zboznuje, neostane...

paulinka11
27. mar 2017

Ja ju nepoznám,neviem co za tym môže byt ,ale mne napadli drogy.
Odsledujte si s akou partiou sa stretáva.....pripadne dat spraviť nejaké krvné testy,al.moču....

alby2014
27. mar 2017

potrebuje dievca:
- brigadu, idealne manualnu
- prestat za nu zehlit prusery, chce mat 5 nech ma 5...neospravedlnene hodiny etc...dospelost a slecna sa citi dospela je o dosledkoch.
- jasne pravidla, ci sa to slecne paci, alebo nie moj dom moj hrad...cize platia pravidla, ktore urci mama.
- normalne povinnosti doma, neze pride domov a sadne k pc a vsetko ma v pazi
- otec nefunguje?
- a to ju kto na tie chaty a opijase psuta, odkial ma peniaze na alkohol?, Preco sa to toleruje.
- je to volanie po pozornosti a afekty zhyckaneho deitata, ktore vie, ze moze vyvadzat, lebo rodicia sa nakoniec aj tak postaraju a asi am aj vela volneho casu.
Dieta ( ano, este stale dieta) v tomto veku a dieta v obdobi obdobi vzdoru, su rovnake, vsetko, chcu a chcu hned, inak sa hadzu o zem a kopu okolo seba.

dorottka
27. mar 2017

proste puberta, niektore dievcata ju maju tazsie ako ostatne, ja som toho povyvadzala tiez dost, aj ked nikdy som si nedovolila prilis, pretoze otcova ruka bola dost pevna a proste som si to nemohla dovolit :D Asi je jej mamka prilis makka, z roznych dovodov a nestaci na nu, to je najvacsi problem, preco jej skace po hlave - ak to chce zastavit, musi sa k tomu postavit razne, ale bude to velmi tazke, pretoze mlada je uz zvyknuta na to, ze mama je makka a moze si robit, co chce.
Mam taku kamosku - ona mala asi najdivokejsiu pubertu, aku som videla - chlast, drogy, kradeze, chodenie poza skolu, utekanie z domu, hladana policiou, vyhodenie zo skoly... pritom z dobrej milujucej rodiny. Nepomohlo nic, bolo to trapenie, ale casom ju to proste samo preslo. Dnes je z nej perfektna zenska, milujuca manzelka a matka dvoch deti s takou pracovnou poziciou, ze by vsetci odpadli :D Zaujimavy je ten zivot, ako sa vie zvrtnut, ona si toho vyskusala dost a dnes to ma v hlave, paradoxne mozno aj vdaka tomu, paradne zrovnane.

lintu
28. mar 2017

na takéto niečo občas stačí i "vhodná" partia, ktorá pre človeka znamená viac ako všetko ostatné... stačí sa zaláskovať či pocítiť slobodu, ktorú tí druhí majú a dávajú... pre niektorých je to tak proste normálne... slečna má pomaly 18 rokov.... nečudovala by som sa, ak sa stretáva v okolí s rečami, že je čochvíľa dospelá...prečo by mala teda niekoho poslúchať? prečo by mala utekať domov? prečo by mala robiť či nerobiť hento a tamto? je trápna? mamičkin cecok? ono je to tlak... tobôž pre mladého človeka, ktorý ešte nie je zaradený, hľadá sa a chce niekam patriť... čím väčšia rebélia, tým väčší úspech v partií....

netvrdila by som s určitosťou, že si neprešla žiadnym ťažkým obdobím... skutočne môžete dať za to ruky do ohňa? skutočne máte pocit, že viete o nej všetko? že vám v ničom neklame?

dohovárať ste skúšali, dohováranie toho teda pravdepodobne veľa nezmení... len sa bude proti vám ešte viac búriť... pre ňu je to len také nutné blablabla... myšlienkami je inde.... sama musí pochopiť, na niečo viac dospieť... dobrá správa: niektorí z toho časom naozaj vyrastú... a stávajú sa z nich niekedy úspešnejší ľudia, ako tí s tou pokojnou pubertou 😀 nazatiaľ je stále super, že sa baví so svojimi starými kamarátkami... no a vy musíte prísť na nejaký rafinovanejší plán, ako si ju aspoň trochu medzičasom ustrážiť

katka253111
28. mar 2017

Podla mna sa nieco muselo stat, co ju zmenilo... nieco co predtym nepoznala... a aka bola predtym ako jednotkarka? Brali ju ostatni? Nevyclenovali ako to v dnesnej dobe casto byva

ivu80
28. mar 2017

@lenulilienocucka mám doma skoro 17 ročnú dcéru a neviem si teda predstaviť, že by celý víkend chlastala a prišla domov na druhý deň na obed...Asi sa niekde stala chyba 😔

marcelatje
28. mar 2017

@lenulilienocucka ja neviem, dnes uz sa asi vsetko riesi az prilis. Ja som na ZS chodila do vyberovej triedy. Na gympli som na polroka prepadala z troch predmetov, mama mi povedala par teplych slov 😌 VS som skoncila s cervenym diplomom a cenou rektora za najlepsieho studenta. Nie z donutenia.
Nutno vsak dodat ze aj ked som v puberte skusala kadeco drza som nikdy nebola ani hanbu rodicom som nikdy nerobila. V sucasnosti sa spomedzi ludi akosi vytraca empatia. Je to stale horsie. Tvoja neter zjavne nie je vynimkou. Vidi len seba.

marcelatje
28. mar 2017

@prevenar ano, deti su zrkadlom svojich rodicov, vzorce spravania ktore sme videli doma mame v sebe hlboko zakorenene, no v istom veku skusaju co to da. Aj veci co doma urcite nevideli. Su detmi svojich rodicov no nie ich klonmi. Situacie ktore zazivaju ich formuju rozne.

threetail
28. mar 2017

Mňa fascinuje len to, že ju na tie víkendové opiase pustite. V 17 rokoch by som veľmi musela dobrotu sekať, aby ma pustili dakam na víkend mimo domu... No a samozrejme by tomu predchádzalo kam s kým prečo čo tam budeme robiť atď atď...
Určite jej pravidlá, ak ovšem ešte nie je neskoro. Čas na dohovaranie očividne vypršal.

Mne bolo povedane, že keď si ukončim strednú školu, môžem si robiť čo chcem. A motivácia dokončiť strednú razom bola na svete 😀

kvetinka75
28. mar 2017

@prevenar nie vždy to platí a hlavne v puberte. Ja som tiež všeličo povystrájala aj keď prospech sa mi daril celkom držať na 1-2 ale chovanie tiež nič moc. Potom to prešlo. A nemôžem povedať že by to bol odraz mojich rodičov. Jednoducho som mala také obdobie, ktoré trvalo tak 2-3 roky. Poznám baby v tomto veku s ktorými sú problémy a pripom majú úplne normálnych rodičov, len nimi poriadne plieska puberta. A väčšina z nich bude o pár rokov zase normálna.

dzina007
28. mar 2017

Ako keby skm citala o ssvojej puberte. Tazko radit co robif. Ja som bola jednickar predseda triedy clen skolskej rady pracovala som v skolskom radiu a skolskom podnikj. A zrazu prisla puberta. Zacala som sa flakat mala som cez 200 hodin vymeskanych hodin za pol rok neucila som sa nic moje jednicky sa zmenili na 3-5 a ja hrdinka som este samej sebe nahovaral ze mi to nevadi a kazdemu dohovaraniu som len arogantne odvrkla. Chodila som cez vikendy po diskotekach pila fajcila. No proste total obrat oproti tomu aka som bola.
Moji rodicia ale o vela veciach nevedeli lebo som to dokazala tajit. Ale ked museli uz prist do skoly lebo som nebola kvalifikovana kvoli dochadzke zo 7 predmetov a musela som v letd robkt komisionalne skusky tak to uz bol iny pruser.
Rodicia mi zatrhli komplet cele leto nemala som mobil nemala som ani korunu ani na cigarety ani nikam nesmela som ist do baru s kamoskami (ani som nemala zaco) max mi obcas dali krabicku cigariet nesmela som nic ak som chcela aby sa mi moje privilegia vratili po dvoch mesiacoch a komisionalnych skuskach.
Preslo leto ja som sa skludnila kedze som doma len sedela max tak ma pustili sa k rieke opalovat lebo ani na vstup na kupalisko mi peniaze nedali.
V 4tom rocniku uz som mozno nebola najlepsia v triede ale uz som to ani tak neflakala. Udrzala som si 2ky. Na maturite mi to este dali jcitelia vyzrat a skoncila stredoskolska era.
Prisla vysoka ja narozdiel od spolu byvajucich som mala uz svoje odpite odzite tak som nechlastala tolko co ostatni a moje spoluziacky zo strednej sa prave na vysokej zacali spravat ako spustene z retaze kedze na strednej ich drzali na kratko.
Vysoku skolu som skocila s vynikajucimi vysledkami. Teraz mam krasne dve deti a stastne manzelstvo.
Takze neboj mozno to este vsetko dobre skonci. Ona tam niekde v hlave tk vsetko ma a ked sa ukludnia hormny tak sa spamata. Len proste nu asi na chvilu treba drzat na kfatko lebo kym nevidi co jej hrozi je jej to jedno

eliska13
28. mar 2017

@lenulilienocucka a to je mozno ta chyba,ze sa sestra starala az prilis a dievca nema zodpovednost.Treba s nou chodit k psychologovi a zatrhla by som chaty a pitky.Odkial ma peniaze?
je uz dost velka na to, aby vedela, xe bez skoly sa nezamestna co chce v buducnosti robit?

221girl
28. mar 2017

Pozri, ze chodi cez vikendy chlastat s kamaratmi by som moc neriesila. Moji spoluziaci chlastlali na gymply kazdy vikend,ked nie na chate tak po tajomky na volnom byte spoluziacky. Cize ziadny rodic si nemoze byt isty... chlastalo sa aj na skolskych vyletoch. Nik z kompetentnych sa nad tym nepozastavoval...A to bolo 90% ludi z triedy. Riesila by som vsak tu skolu, to ze sa raz za vikend niekde zabavi nemusi hned znamenat ze si pokazi zivot prepadanim a zlymi znamkami. Treba to hlavne riesit rozhovorom, zakazy pubertiaka len dozenu k hranicnym situaciam s cielom pomstit sa. Podla mna

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@jeennyv ju nepusta stale povie ze ide s niekym inym do kina alebo len na chvilu von a potom len posle spravu ze pride az v sobotu alebo nedelu a vypne si mobil. Sestra snazila sa jej dat aj zaracha len potom viackrat aj cez tyzden prisla zo skoly domov neskoro vecer alebo napisala ze bude u spoluziacky. A do skoly chodit za nou kazdy den tiez nemoze a hlavne v jej veku.
@alby2014
Jej otec sa o ňu vôbec od narodenia nezaujíma len na ňu každý mesiac platí výživné. A skadiaľ má peniaze to nikto nevie. Sestra jej vreckové nedáva a ani doma jej nemiznú peniaze.
@lintu ona veľmi na tému prečo sa tak správa nechce veľmi hovoriť teda vôbec. Tak s určitosťou to nevieme ale triedna učiteľka si nevšimla v škole nič zvláštne a ani doma nemala žiadne problémy.
@katka253111 Aj keď bola jednotkárka tak v triede ju podľa slov triednej a ostatných učiteľov brali veľmi dobre a nevšimol si nikto, žeby sa jej niekto posmieval skôr naopak. Ona je veľmi otvorený typ takže s každým z triedy našla nejakú reč.
@threetail Sestra jej skúšala dávať domáce práce keď príde zo školy len ona vždy na ňu vybehne, že ona sa nemá čo starať o domácnosť, že to robiť nebude keď ju nepustí v ten deň vonku tak sa urazí a ďaľší deň príde neskoro alebo prespí u kamarátky. Raz sa stalo, že sestra išla do obchodu, ktorý majú 2-3min. pešy a vtedy zdrhla na chatu.
@eliska13 peniaze nevieme odkiaľ má ani koľko. Vždy povie, že to je jej vec. Doma nekradne peniaze a aj sestra jej zatrhla vreckové.

lenulilienocucka
autor
28. mar 2017

@221girl ona, čo sa týka školy sa rýchlo vie naučiť. Podľa mňa by aj počas toho stihla sa naučiť ako chodí preč s kamatátmi len ona sama povedala, že proste nechce. A jej už na škole nezáleží