Nevieme si rady s 13- ročným dieťaťom

2. jún 2022

Máme v rodine dieta, 13 rokov. Zo dňa na deň zmenil správanie tak drasticky že to je na nepoznanie. Klame, vymýšla si, kradne peniaze(nielen rodičom), nechce chodiť do školy, škaredo nadáva všetkým, prepadá skoro zo všetkých predmetov. Rodičia si už nevedia dať rady. Vždy ku nemu boli dobrí a mal všetko. Môže to byť až take hrozné iba kôli puberte? Naozaj nemá jediný dôvod byť tak zákerný. Všetko čo urobí je len zo zámerom ublížit tomu druhému. Ja sa stále snažím nájsť dôvod prečo by mohol byť tak zlý ale naozaj nič tomu nenasvedčuje. Vzťah s rodičmi mal vždy velmi dobrý. Aj ja ako rodinny príslušník, veku bližšie k nemu, sa mu už dlho snažím vysvetliť že svoje správanie musí zmeniť pokial nechce skončiť v ustave. Čo je vraj ale jemu uplne jedno. Nikto z rodiny nechceme aby skončil tam. Už sa s tým vyhráža aj škola, poslali už aj podnet na socialku. Myslíte že jediná možnosť je diagnostické centrum alebo je ešte iná možnosť? Alebo čo máme robiť ak sme bezradní?

rozovykon
2. jún 2022

ja by som začala návštevou psychológa. Chlapec ma evidentne nejaký problém, ktorý komunikuje zmenou správania.

mauduska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
2. jún 2022

asi málo prísni rodičia...

autor
2. jún 2022

@rozovykon ísť ku psychológovi bolo prvé čo nás napadlo ibaže vedome a dobrovolne ho tam nikto určite nedostane.

@mauduska Každý prežíva pubertu nejak inak to je samozrejmé ale takéto správanie určite nieje normálne. Určite neni normalne že sa rodičia boja vlastneho dieťaťa. Určite neni normalne že sa musia pred vlastným dieťaťom schovávať peniaze atď. Čiže tu je čakanie asi kráčanie po tenkom lade. Môže sa to zlepšiť a tak isto to môže dojsť do štádia kedy nám už nepomože nič a nikto.

lucka_ke
2. jún 2022

na čo používa peniaze? neberie niečo?

autor
2. jún 2022

@deti95060810 na každé dieťa maju rovnaký meter neni možné aby jedno bolo ukážkovo vychované a druhé čistý opak. Predsa len do nedávna bol čistý anjel a zničoho nič proste toto.

katym77
2. jún 2022

Ako len čisto môj názor, rodičia si môžu z časti za to aj sami, podľa toho čo sa tu píše boli benevolentný až im to prerástlo za hlavu. Chlapec asi vždy dosiahol čo chcel? Neviem?
Ale určite psychologická pomoc je potrebná a asi ho bude nutné viac zamestnávať

vikes
2. jún 2022

Keďže niekde za tých 13 rokov sa stala chyba a stratili kontrolu nad vlastným dieťaťom (aby sa ho báli a nemali žiadnu autoritu je trochu absurdné), tak by bolo najlepšie, aby rodičia navštívili detského psychológa a dohodli s ním ďalší postup. Tu rodičia najprv musia zapracovať na sebe, aby dokázali pomôcť synovi.

autor
2. jún 2022

@lucka_ke to snáď nie veď má 13 rokov. Avšak to načo berie peniaze nevieme.

lucka_ke
2. jún 2022

13 je už dosť, aby niečo skúšal... ak kradne peniaze tak ich na niečo potrebuje, tu začnite a zistite príčinu, ak má potrebu ubližovať cíti bolesť, z čoho pramení? žiarli? má málo pozornosti? s kým sa stretáva? s kým trávi čas?

lienka.7
2. jún 2022

Ako sa o dieťa starali v dobe online? Posledne 2 roky? Jedna vec je neposluchat, druha vec klamstva a krádeže. A zakernost? To uz je cez čiaru. Zial, aj v lepších rodinách sa to môže stat.
Ked nic, tak proste polepsovna...

simca06022011
2. jún 2022

No určite toto nenastalo zo dňa na den, ale teda ano, puberta.
No a co vedome a dobrovoľne tam pôjde? Nuz ak nepôjde za krádeže môže skončiť napr v reedukacnom centre. Súhlasiť nemusí. Mozbo by pomohlo keby prestali byt všetci okolo taki milí a bola by nasadená správna liečba prácou a trestami za vyciny. Ale teda do toho odborník nie som, tsk neradim. Moja dcera je tiež kvietok podsledny sk.rok a teda co pomáha dat hej pracu, zobrať mobil doma a ked nadava, mne skusila raz, letela jej jedna. Su proste hranice. Puberta je u niekoho ťažká chápem, ale nemusí to celé okolie trpieť 😁

lucka_ke
2. jún 2022

v reedukačnom centre sa akurát naučí aj to čo doteraz nevedel, sú tam rómske deti, deti čo berú drogy, sebapoškodzujú sa, skúsili sex... to by som volila ako úplne poslednú možnosť, určite vyhľadajte psychológa a synovi proste nedajte na výber, tiež som so synom bola nedávno u psychologičky (má 14) a celkom dobre nám poradila (s iným problémom ako máte vy)

adka176
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
2. jún 2022

Však nemusí ísť k psychologické chalan, nech idu obaja rodičia. Môžu rozobrat rôzne krízové situacie, ako kto reagoval, ako to riešili

Chalan ani nemusí vedieť kde rodičia boli

evkamotka
2. jún 2022

Co sa tyka psychologa, nevadi, ze ho tam nikto nedostane. Rodicia sa s psych. porozpravaju, poradi im. Urcite nech ho kontaktuju

lukina20
2. jún 2022

Psycholog event detsky psychiater v maximalnej kooperacii s pedagogmi v skole a s rodicmi.
Rodicia tam uz mali davno sediet v ambulancii. To, ze chalanisko tam nepride je jedna vec, ale psycholog alebo psychiater po pokece s rodicmi urci ako sa k nemu maju spravat, ake limity stanovit atd.
A hladat priciny jeho spravania sa. Nechodi von so zlou partiou? Preco kradne peniaze? Naco ich potrebuje… atd.
Znamky na konci roka asi nezachranite, ale lepsie teraz este zachranit co sa da, ako keby mal ist do polepsovne, lebo tam pojde akurat tak “dolu vodou”

autor
2. jún 2022

Osobne si myslím že to nieje o zlyhaní rodičov vo výchove. Aj keď nepatria ku najprísnejším a problémy neriešia prefackaním (ako to bolo kedysi pri nás) všetko sa snažia riešiť rozumne, dohovorením, vysvetlením a podobne. Tu to ale pri ňom už viac asi nestačí alebo neviem. Ak by išli rodičia ku psychológovi okej, ak by sa ale pošťastilo a išiel by aj on dokázal by to perfektne otočiť proti rodičom aby vyzerali tak že to čo rozprávajú je velký nezmysel. Poznám ho tak že vždy bol velmi poslušný, neodvrával, učil sa dobre, pomáhal, čo bolo treba to si poctivo urobil. Velmi dlhú dobu som neverila že to čo rozprávajú je pravda, pretože aj mne vedel zalepiť oči, pokial som na vlastne oči nevidela jeho správanie.😢 velmi ma to mrzí keď vidím ako sa z takého človiečika stáva/ stalo niečo uplne odlišné. Mimo toho ani nebudem rozprávať o tom ako velmi sa bojíme aby v budúcnosti náhodou nepadol do velkých problémov (drogy, alkohol,atď).

livka76
2. jún 2022

Poznám prípad, kedy sa z milého chlapca stal človek, ktorý ubližoval rodičom (bol o niečo starší ako 13). Nakoniec mu diagnostikovali schizofréniu.

marsmykkok
2. jún 2022

A na čo kradne peniaze? Chodí von? Aký je v škole ked tam je voči spolužiakom alebo učiteľom? Stále taký dobrák alebo ako k Vám? Teda či sa správanie zmenilo len k rodine alebo aj iným?

marsmykkok
2. jún 2022

V takom veku môže ísť aj o začiatok nejakej psychiatrickej diagnozy, prípadne partia zlá čo zneužíva jeho dobrotu a vydiera ho a napríklad ho nútia nosiť peniaze...

autor
2. jún 2022

V škole voči učitelom to isté. Žiadny rešpekt. A čo sa týka kamarátov neviem. S rodinou v jeho veku už žiadny vzťah nemá nakolko sa k nim nesprával vždy pekne.

bluka2
2. jún 2022

A nedeje sa mu niečo zle? Nejaké zneužívanie na tréningu, v škole, v širšej rodine, niečo proste také, čo nevie spracovať?

filipka250
2. jún 2022

Mne zarezonovala veta -vzdy mal vsetko. Mozno tam je odpoved.

bosorka2302
2. jún 2022

Ist na kuratelu, ti si ho predvolaju, budu chodit za nim na kontroly a az ked toto nepomoze navrhnu diagnosticke centrum

miadi
2. jún 2022

Odbornikovi by nezalepil oci ako tebe ten uz take deti videl x krat a vedel by urcit diagnozu alebo jednoducho vie ked dieta klame. Na to mà skolu a prax xx rokov. To nemozes porovnavat so sebou.

barborachors
2. jún 2022

Moze ist o sikanu a tie peniaze niekomu moze davat. Zmenil ho kolektiv, niekto zo skoly/kruzkov, plus nastup puberty (neskryva emocie). Moze byt aj zneuzivany, moze to byt aj dospela osoba, neverila by si, co vsetko to moze byt. Ak je to "len" puberta, tak bud rada.

mikadooo
2. jún 2022

Ty si súrodenec? Rodičia nech idú k psychológovi bez neho a tam sa poradia s psychológom... Predpokladám, že psychológ už takých príbehov pozná viac, môže vedieť, čo by mohlo na neho zabrať. 🤷 Je dosť možné, že to bude metóda pokus-omyl, ale vždy lepšie ako sa stále točiť v kruhu... Držím palce

luccija
2. jún 2022

Ale toto sa nestalo za mesiac ani dva.Ked to už rieši škola je dosť neskoro...a to, že má zlé známky videli ..
Rodičia k psychológovi a následne aj syn.Asi už dohovaranie nepomôže.Je nonsens, aby sa rodičia bali a rozmýšľali či pôjde či nepôjde.Skola a sociálna kuratela sa s ním nebudú hrať v rukavičkách.Ako posledné by bolo, že by som chcela, aby skončil v reedukacnom ústave tam sa podľa mňa polepší 1 z 10.
Môže to byť pubertou, ale aj to vedia rodičia oklieštit.Mozno potrebuje zaujať...a súhlasím aj mne sa 13 tka zdala najhorší vek aj moja dcéra bola v 13 r najdrzejsia, najpapulnatejsia.Sice ešte neviem čo nás čaká🙂
A neboj sa psychológovia vedia, že deti všetko otočia na to študovali....ono niekedy pomôže nedohovarat asi nie sú príliš direktivni, ale to je čas kedy treba, lebo dieťa "prerastie"rodičov a nemôže doma velenie prebrat dieťa.Cim skôr to rieste

vonavkazadvacku
Autor odpoveď zmazal
Zobraz