Ahojte,
idem študovať učiteľstvo a chcem sa hlavne venovať angličtine, len k tomu potrebujem ešte niečo. Neviem sa rozhodnúť medzi geografiou a pedagogikou. A by som to viacej skontextoval, idem z Hotelovej tak tam tá Geo nebola nič moc a na Gymku som stihol takú riadnu len na rok a pol (prestúpil som). Ale furt ma bavila, tak premýšľam že si to dám.
Ale tiež mám veľký záujem aj o tú pedagogiku keďže sa môžem na Mgr. špecializovať buď na výchovného poradcu a ešte niečo čo ma pridlhý názov ^^". Je mi to celkom blízke a rád by som pomáhal znevýhodnením deťom a podobne keďže som si sám ledačím prešiel.
Má niekto tu s tým skúsenosti? Čo ma väčšie uplatnenie? Ako by sa na to vôbec pozerali že chlapec chce niečo takéto robiť? Mám pocit že som tak blízko k tomu aby som si konečne ten odbor vybral len by som chcel ešte nejaké rady.
@sabbi005 Ak kombináciu, tak k angličtine určite geografiu. Ja mám vyštudovanú pedagogiku v kombinácii a veľké uplatnenie s ňou nemám. Robila som síce jeden čas aj výchovného poradcu, ale toho môže robiť aj niekto, kto pedagogiku ako odbor nevyštudoval. Ak chceš pravovať s deťmi so znevýhodnením, tak potrebuješ špeciálnu pedagogiku a tá sa študuje ako samostatný odbor. Ja som si ju dorábala ako rozširujúce štúdium. Angličtina ti úväzok krásne potiahne a geografia poistí. Ak ťa to bude naďalej tahať k deťom s postihnutím, špecku si môžeš dorobiť neskôr.
@sabbi005 no krajinky a ucenie o nich tam velmi nie je🙂 rataj s kartografiou, hydrologiou, pedologiou, meterologiou, biogeografiou, geologiou, geomorfologiou, GIS, je to nielen o memorovani ale musis veciam aj rozumiet, analyzovat vztahy plus sa robi aj vela projektov, kde robis realne vyskum, pocitas, kreslis mapy....
Ja som studovala geografiu v kombinacii jeden semester, potom som presla na jednodbor ineho predmetu. Studium geografie ma naozaj pramalo s geografiou ako naukou u statoch 🙂 uz to bolo sice davno, ale pamatam si, ze sme tam mali geologiu, napr. skuska pozostavala z pisomnej a praktickej casti, kde v praktickej si dostal suter do ruky a mal si o nom hovorit. Potom si pamatam, ze na planetarnej geografii bolo dost matiky, rovnice a tak, studovali sa este nejake informacne systemy a pod. A viem, ze na uplne prvom cviku sme po predstaveni sa dostali pisomku zo slepej mapy. Uz neviem, co to bol za predmet, ale pamatam si, ze moja spoluziacka bola zufala a nevedela najst na mape Taliansko 😀 bolo to 15 rokov dozadu.
@vlucifuk Keď sa smiem opýtať, aká bola práca výchovného poradcu? Hádam že uplatnenie by bolo asi slabé tak preto sa spolieham na ANJ. Dá sa s tým ale učiť aj nejaké predmety hoci na odborných školách? Okrem tej Geo (s ktorej som teraz mierne zneistený) tak už len si myslím že reálne mám už len na občianku alebo estetiku 😅
@sabbi005 z hotelovky som sa vybrala študovať učiteľstvo na FF UNIPO: nemčinu a ako doplnkový predmet som si dala slovenčinu 🤣🤣🤣 nemčinu milujem, takže to bolo pre mňa v pohode. Slovenčinu mám vydretú, pretože na hotelovke je nízka dotácia hodín a nemala som prečítané skoro nič z toho, čo moje spolužiačky z gympla. A okrem toho som naozaj netušila, do čoho idem. Kým ich trápila nemčina, mňa slovenčina. 🙈 Začalo nás 12 v kombinácii, skončili sme 2. A to mi bolo povedané, že neskončím ani Bc. 🤣Nechcem sa chváliť, ale povzbudiť ťa. 💪 Keď budeš naozaj chcieť, prekonáš sám seba, aj všetky prekážky. Ak by som bola na tvojom mieste, vybrala by som si geografiu, aj keď sa ti to možno teraz zdá veľmi náročné. Verím, že sa správne rozhodneš a budeš toto povolanie vykonávať s láskou a správnou dávkou zanietenia. 🙏
@bizubcek To tiež môžem rozprávať o tej nízkej dotácii SJL na hotelovke 😂 . Ale som rád že sa to dalo nejako hoci sme oproti gymplákom dosť o niektoré tie hodiny ochudobnení. Vážim si povzbudenia. Dosť mi naháňa hrôza že idem úplne do neznáma ale aj tak možno to má zmysel skúsiť si dať aspoň tú prihlášku 😝
@sabbi005 mas jazyk a ten je zaklad, to su po 3h tyzdenne na ZS. Ja mam Geo a Dej vystudovany a v sucasnosti bieda...1 ucitelka pokryje celu skolu. Ani neucim.
S pedagogikou neviem ake je uplatnenie ked budes ucit na ZS ci SS. Geo maju na ZS zatial po 1-2h tyzdenne...podla rocnika.
Ked vies anglinu, tak geo das...u nas presli vseliaki. Staci sa ucit, tam nie je nic tazke...mala som spoluziakov zo stavebnej ci obuvnicka kamoska...bavilo ju to, poctivo sa ucila a nakoniec aj uci na skole.
@sabbi005 Ja som robila výchovnú poradkyňu v čase, keď to bolo hlavne kariérne poradenstvo (pred "sto" rokmi). Mala som na starosti deviatakov, prihlášky, Monitor...Pre mňa to bolo hlavne veľa byrokracie. Isto sa to po rokoch zmenilo. S pedagogikou ako predmetom sa môžeš uplatniť vlastne len na stredných pedagogických školách alebo na konzervatóriách. Ak máš rád angličtinu, určite neváhaj a ak si naučený učiť sa, geografiu zvládneš. V každom predmete sa učia veci pre študentov zbytočné a po štúdiu nevyužiteľné, ale na tú skúšku to dáš. Na geografii je asi viac chalanov, ale na jazykoch ich počas môjho štúdia bolo tak málo, že si ich vyučujúci tak nejako "chránili" a prešli. Keď to budeš brať zodpovedne, vyštuduješ. Držím palce.
učitelstvo geografie je niečo iné ako vedecký odbor geografie... to len na margo toho komentáru čo hovorí aké boli kde skúšky... To je niečo úplne iné. To je pedagogika o geografii, pre žiakov. A tie predmety nie sú tak komplexné ako u vedeckých odoborov. Takže určite geografiu
@sabbi005 k anglictine nejaky druhy jazyk,kde nevyzaduju znalost.kedysi sa takto dala pribrat napr.taliancina,neviem ako teraz
@sabbi005 na škole, kde chodia moje deti je len jeden učiteľ geografie a aj to sa strieda a chodí učiť na gympeľ
choď kde ťa srdce viac ťahá , čo si vyberieš, bude dobre
držím palce, aby akákoľvek voľba, bola tvoja srdcovka 😉