Neviem čo s 18 ročným synom - nechce sa učiť

nikolca
18. dec 2018

Neviem ako začať.nechce chodiť do školy.ma zle znamky ledva prechadza z ročnika do ročnika teraz je v 3 ťom ročniku a vyzera to že bude mať na polroka 5tku no on si z toho ťažku hlavu nerobi vraj na pol roka sa prepadnuť neda.neviem ako ho donutiť aby sa začal učit.tyžden chodi do školy dva dni je doma a to takto stale dokola vraj ho brucho boli k doktorke nechce isť.Bojim sa že ho vyhodia zo školy.

kakali10
18. dec 2018

@nikolca napiste spravu, na toto vam viem odpovedat uplne presne 🙂

nikolca
autor
18. dec 2018

@bolo mu doporučene psychologicke vyšetrenie s ktorym suhlasil ale to bude až niekedy v january.od včera je zas doma som v strese každe rano či vstane do školy.Dnes mi dokonca jeho triedny volal že jemu to pride ako keby mal nejaky psychycky blok nie je schopny na hodinach odpovedat vraj učitelia z neho ani slovo nedostanu.Ani učiť sa nie ani robit nič čo ž neho bude

bmuller
18. dec 2018

Predlozte mu rozpis, ako vyzera skutocny zivot - kolko stoji byt, auto, vydavky na byvanie, stravu, benzin, oblecenie, kolko stoja nove smartfony, pocitac... Zrejme vsetko toto pouziva (za vase peniaze) a nechcel by sa toho vzdat. Skuste sa ho opytat, ako si predstavuje financovanie svojho zivota bez dokoncenia skoly - tym padom nizkej sance na slusnejsie zamestnanie a zarobok? Ci mu nestoji za to sa nejake dva roky prekonavat a ucit sa do skoly, alebo radsej bude cely zivot dakde robit pomocne prace alebo zit po podnajmoch len pre svoju lenivost... (A este otazka - ked ho vyhodia zo skoly, co si predstavuje, ze bude robit? Uzivat zivot a poflakovat sa za peniaze rodicov alebo ako?...)

nikolca
autor
18. dec 2018

@bmuller s nim je komunikacia ťažka da si sluchadla na uši a ty si rozpravaj čo chceš.priatelovi nervy povolili vyhodil ho z bytu.len ja som si ho zastala.rozplakala som sa aby ho nevyhadzoval veď chodi ešte do školy

raffaella
18. dec 2018

@nikolca ja by som to riešila s psychológom alebo aj so psychiatrom. Môže sa u neho rozvíjať aj nejaká duševná porucha.

gladys_07
18. dec 2018

obmedzit "osobnu slobodu" = peniaze, internet, full service doma. Nesplnis povinnosti, nie su privilegia

kakali10
18. dec 2018

Nic z toho nepomoze ..

pribinak
18. dec 2018

No, sprava sa takto lebo si to moze dovoliť.

Ako ja mam len tretiaka, ale ak bude vo veku tvojho syna, tak ak ja mu budem nieco rozpravat a on si da slúchadla na usi aby nemusel počúvať? To zaucho si zapamätá navzdy

Kde ma otca?

Ma aj nejake sankcie? Vreckove, mobil, internet, sladkosti, ....to vsetko by dom tvrdo obmedzila

luzzia
18. dec 2018

@kakali10 a co pomoze, ked nie to, co sa spominalo v prispevkoch vyssie? mate nejake ine napady alebo skusenosti? mna by to tak zaujimalo, lebo poznam tiez jeden podobny pripad v sirsej rodine..

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@nikolca strednu skolu si vybral sam, alebo to bolo nejake nudzove riesenie? V kazdom pripade treba riesit a okrem psychologa/psychiatra, aj doma urobit poriadok-neviem, ci doma s niecim pomaha, ale nastolit mu rezim, co musi urobit a ak neurobi, tak sankcie-napr. tie sluchatka by viac nevidel, keby si ich pri rozhovore so mnou nasadil. A cez prazdniny poslat na riadnu brigadu, aby si poriadne zamakal a videl, ze peniaze z neba nepadaju a je lepsie mat aspon nejake vzdelanie. Proste terapia pracou, najlepsie tvrdou pracou.

nikolca
autor
18. dec 2018

@pribinak otec o neho nema zauujem naposledy ho videl ako 4 ročneho vreckove mu samozrejme už nedavam

nikolca
autor
18. dec 2018

@raffaella toho sa bojim či to nie je nahodou depresia od včera je len v posteli nič nejedol a k doktorke ho nedostanem

kakali10
18. dec 2018

@luzzia ja som pisala pani do spravy svoj pribeh. Samozrejme nemusi byt rovnaky ako ja, to nemoze povedat nikto ale podla toho co pani pisala si myslim ze to tak bude. Ja mam momentalne 24 rokov, ked som bola na zakladnej skole , mala som skolu uplne na haku, prechadzala som so stvorkami, mala som aj 5 stvoriek na konci roka + dvojky zo spravania skoro kazdy rok. Strednu skolu som mala uz uplne s prepacenim u riti, viac som tam nebola ako bola, pisala som si ospravedlnenky s falosnym podpisom mojho otca. Mala som partiu , od 15 rokov cigarety, sem tam vino na pobavenie a to bol zmysel mojho zivota, pripadala som si ako frajerka .. strednu skolu som dokoncila s vyucnym listom bez toho aby som niekedy prepadla, ale pravda je ze mi velakrat horalo za zadkom. Rodicia ma nutili ucit sa, kolko faciek som schytala ani nehovorim. Brali mi telefon, notebook, mala som zaracha snad kazdy druhy tyzden. Skusali vsetko mozne , no mna ich nazor nezaujimal , ani len trochu. Bolo mi ukradnute co chcu a co sa im nepaci, mala som pocit ze ja som ta ktora si bude urcovat ako bude zit a nie oni. Teraz ked som starsia a mudrejsia tak sa chytam za hlavu, ze som bola tak sprosta a keby som mohla vratit cas tak sa lepsie spravam a ucim.. sama si neviem predstavit co by som robila keby som mala taku dceru akou som bola ja. Asi by som ju zabila .. proste s touto povahou rodic nic neurobi , bud si to ten chlapec uvedomi ked bude starsi, ako som si uvedomila ja, alebo taky zostane ak nie este horsi. A moj nazor na psychologa ku ktoremu je objednany.. nepomoze to, na druhy den sa na tom s kamaratmi, spoluziakmi dobre zasmeje ze co mu ten psycholog trepal..

hettinka
18. dec 2018

@nikolca odstrihnúť jo od peňazí, nevytváraj mu dobroty, kúp 2 trička a jedny rifle a tenisky (neznačkove!!!), z izby zober počítač, neplat mobil... však sa chlapec rýchlo spamätá.

nikolca
autor
18. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl na tuto strednu školu ho nezobrali.pisali sme odvolanie chcelna nu ist no akonahle mu to v škole nejde tak ja som na vine že som ho tam dotlačila

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@nikolca no, tak na toto bacha, takyto ludia vzdy hladaju vinnika niekde inde, velmi blba vybava do buducnosti. Tvrdy rezim by chlapec u nas doma dostal a teda, neviem, aky predmet mu nejde, ale zohnat doucovanie a bud zamaka, alebo nech ide robit, zivot ho prefacka.

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@nikolca a ak som dobre pochopila, nezijes s jeho otcom. Mozno chyba chlapska ruka, jeho otec sa o neho zaujima?

mnamko
18. dec 2018

@kakali10 moj syn detto nadtastie uz zmudrel

kapustovafliacka99
18. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl tuto to pise:
Dnes o 19:21
@pribinak otec o neho nema zauujem naposledy ho videl ako 4 ročneho vreckove mu samozrejme už nedavam

kapustovafliacka99
18. dec 2018

tiez by som nastolila tvrdy rezim,nic ine asi nepomoze.ako reagoval syn ked ho tvoj priatel vyhodil?mozno by nebolo na skodu keby ste ho vazne vyhodili z domu.ja viem,ze to znie tvrdo.sama neviem ci by som toho bola schopna.ale syn ta vobec nerespektuje.asi by mi rupli nervy

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@kapustovafliacka99 vidis, necitala som ten prispevok, lebo som si precitala, co odpisala mne, mala som precitane vsetko po moj prvy prispevok a potom som sa snazila rychlo odpisat, takze uz vidim, je to skoda, ked vsetko ostane na jednom rodicovi.

nikolca
autor
18. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl žijem s priatelom len pred nim nema žiadny rešpekt.jeho otec sa o neho nezaujima

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@nikolca jo, uz som to nasla, toto je velka skoda, ze sa otec nezaujima. Takze priatela nerespektuje, mozno to je aj nejaky protest proti tomu priatelovi (ale to teraz triafam naslepo).

nikolca
autor
18. dec 2018

@kapustovafliacka99 odovzdal priatelovi kluče od bytu a večer sa samozrejme vratil

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@nikolca a keby si mu zohnala niekoho na doucovanie, mal by vobec zaujem? Bavila si sa s nim o tom predmete?

luzzia
18. dec 2018

@nikolca a vratil sa, lebo si ho volala, ci sam od seba? lebo vyssie si pisala, ze si sa zlutovala a rozplakala, nech ho nevyhadzuje..
no takto - ja by som poradila nasledovne, ako tu uz nieco podobne bolo napisane a poradene aj vyssie. posadila by som si ho, bez kriku, bez placu, vyhrazok, proste emocionalne sa pripravit nato a jednat uplne racionalne s nim, predostriet fakty: ok, mas 18 rokov - nemusis chodit do skoly. ides si hladat pracu? ak ano, ok, ale bud budes byvat tu a tvoju izbu ti prenajmeme a budes za byvanie tu platit alebo mozes ist byvat inde, kludne. popzeraj si inzeraty, kolko stoja prenajmy bytov alebo len izieb a priblizne tolko platit aj doma. takisto strava - bud prispievat rovnakym dielom do domacnosti na varene jedlo/nakupy alebo vyhradena policka v chladnicke, nakup si, var, jedz, co uznas za vhodne. oprat a upratovat si sam.
alebo chces teda chodit este do skoly? no tak pracuj na tom, nech ta nevyhodia. ked prepadnes, si tam o rok dlhsie alebo ta vyhodia, ale v tom pripade sme pri rieseni cislo jedna - praca atd.
samozrejme ak sa rozhodne ostat v skole, ziadne vreckove, ziadne nakupy draheho oblecenia a vymozenosti, kreditu na telefon a podobne, vsetko len za zasluhy - ak sa polepsi a aj to postupne, nech si musi vsetko zasluzit.
vobec by som sa toho nebala, aj keby nedokoncil skolu, ak raz zmudrie, maturitu si moze dorobit aj potom. ak nie, a vyslovene odmieta spolupracovat, aj tak mu nic nepomoze, nik ho na tej skole neudrzi.
a to psychologicke/psychiatricke vysetrenie - ano - a aj ako rodic sa poradit tam potom, ze ci maju mozno lepsie rady, ako postupovat.

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@luzzia presne, radsej teraz nech padne na hubu, ako potom vypustit z domu stareho capa, co nevie ani robit, ani sa o seba postarat, proste neschopneho chlapa. A ak prepadne, tak ten rok navyse si pekne zacvaka sam.

dskjhfdlkdjhl
18. dec 2018

@nikolca vies, mozno sa mylim, ale chlapec je zvyknuty, ze vsetko za neho urobis, mozno preto, aby sa necitil zle, ze sa jeho vlastny otec na neho vykaslal. Ale netreba ho ofukovat, nema 3 roky a zrejme ani invalidny nie je, ked teraz pritvrdis, tak to moze jedine pomoct, este sa to asi da zachranit, aj ked je to uz v hodine dvanastej. Ale ak ho budes nadalej ofukovat, tak z neho vyrastie darebak a budes mat s nim problemy dozivotne.

marioapatricia
18. dec 2018

Tak dobre to poznám. Môžeš sa sním porozprávať ako si to predstavuje... ako svoj ďalší život. Počúvaj ho.... Ty naozaj natiahni uši a nezasahuj do toho. Rodičia nevedia počúvať. Uvidíš.. . Nechaj ho tak, keď sa nebude učiť nech ho vyhodia zo školy aj tak tomu nezabrániš. Keď nebude chodiť do školy bude si musieť nájsť prácu a prispievať na domácnosť. Pravidlá príchodu a ranného vstávanie môžeš prebrať s priateľom - aj tak Ti bude musieť pomôcť s ich dodržiavaním. A všetko s láskou .... . Niečo sa deje , vôbec nie si v obraze. Psychológ Ti momentálne nepomôže, Ti vieš momentálne najviac a možno aj Tebe najviac povie. To som múdra ??? prežila som si svoju cestu peklom s dcérou. Nebude to podľa Teba. Aj keď sa Ti zdá , že treba len takú malú snahu od syna. To ani náhodou. Napriek všetkému ťa povzbudzujem , neboj sa ....... Na všetko zlé zabudni a počúvaj ho.... To je začiatok. Uvidíš. Priateľa zapoj a daj mu právomoci ak Ťa ľúbi nebude chcieť zle ani Tvojmu synovi.

gabika0825
18. dec 2018

A to ho stále ospravedlňuješ? Alebo sa ospravedlňuje sám keď každý týždeň 2 dni chýba v škole? Triedny učiteľ sa nesťažoval? Veď tú dochádzku musí mať veľmi biednu a aj od toho veľa záleží. Treba ísť za triednym a porozprávať sa o synovi, aby aj on vedel čo je vo veci a tak ho mohol možno nejak motivovať aj on. Možno viac na neho zatlačiť aj z tvojej strany. Inak ma napadlo, v triede nemá nejakého kamoša alebo kamošku čo by ho tiež nejak dotlačila do toho učenia? Možno že keby sa učil s kamarátom tak by mu to išlo lepšie a aj by ho to bavilo. Skús sa s ním pekne porozprávať o tom, vysvetliť mu, že je dôležité byť zodpovedný a že by mal mať aj rozum keď je už dospelý a rozmýšlať aj dopredu a nie že jemu sa nechce. Poprípade skúsiť psychológa, no to by musel sám chcieť, keďže má 18 a ty ho nemôžeš dotiahnuť k psychologovi bez jeho súhlasu. No je to ťažké ale skús s ním prehodiť reč, možno sa porozprávať s takym inym prístupom, ako keby kamarátsky a uvolnene, nenútiť ho, no dať mu zmysluplné rady a hlavne nehať ho vyjadrit svoj názor a ako to cíti on. Potom ísť určite za triednym, aby vedel ako to je a určite sa to nejak vyrieši. Veľa štastia😊😊😊