Neviem, či sa mám zamerať na chémiu alebo biológiu

31. okt 2024

Ahojte. Je tu niekto, kto by vedel poradiť? Chcem ísť študovať na prírodovedeckú fakultu. Veľmi ma bavia prírodne vedy, vždy mi išli viac ako jazyky. Najviac ma baví biológia a chémia. Stále sa však neviem rozhodnúť, k štúdiu ktorého odboru sa skôr prikloniť aj s ohľadom na uplatniteľnosť po škole v praxi (keďze, čo viem, s prírodovednými odbormi to vie byť náročné..).. Je tu niekto, kto študuje/študoval biológiu alebo chémiu na prírodovedeckej a vedel by mi poradiť? Pomohol by mi pohľad niekoho skúseného. Ďakujem.🙂

sisa_s
31. okt 2024

Poznam 4 ludi s vystudovanou biologiou, ani jeden sa neuplatnil a robia nieco uplne ine...a ked sa chces zamerat na chemiu, skor odporucam FCHPT a nejaky specifickejsi odbor ako "iba chemia" na prirodovedeckej (pripadne VŠ v cechach, biochemia, molekularna biologia, genetika atd)

petrofka
31. okt 2024

Chémia.

apolka77
31. okt 2024

Dcéra začala teraz študovať v Brne na chemickej fakulte. Majú tam zaujímavé programy. A je veľmi spokojná aj keď je to náročné štúdium. Fakulta je fantastická tak moderne zariadená , úplne som bola unesená prostredím.
Ak máš rada bio aj chémiu kľudne by si mohla skúsiť program chémia pre medicínske aplikácie či tak nejak...podľa mňa to má veľké uplatnenie.
Dcéra si vybrala program potraviny a prírodné látky.

gleep1
31. okt 2024

Ja som šla medicínsky smer ale ako zálohu som samozrejme mala niečo takéto a biológia mi prišla ako odbor po ktorom budem “nič” a nakoniec som si dala prihlášku len na STU nejakú chemickú fakultu, vtedy mi vyšla ako ta s najlepšou perspektívou do budúcna tu na SVK z toho smeru biológia chémia

ziarifka
31. okt 2024

Študovala som bc biológiu v KE a mgr v Prahe. Jednoznačne študovať v Čechách. Od prvého dňa som mohla byť v labe platená z grantu, aj ako študent. Moja diplomovka bola zároveň moja brigáda, čiže ma nemuseli živiť rodičia. Poznám plno ľudí z chémie a pracovali v labe už na bc. Plus milión ďalších benefitov, štúdium na Slovensku sa nedá s Českom porovnať.

Len poznámka k tomu, že ti prírodné vedy išli viac ako jazyky: angličtina je jazyk vedy. Bez angličtiny sa veda robiť nedá. Slovom, písmom, na komunikačnej úrovni. Všetky informácie sú v angličtine, výsledky sa publikujú v angličtine.

A prikláňam sa skôr k chémii. S biológiou je veľmi malé uplatnenie. Iba ak si rozhodnutá ostať vo vede a ísť za konkrétnym cieľom. Ináč radšej chémia.

apolka77
31. okt 2024

@ziarifka presne, ja keď som videla tie labaky v Brne 🤯 ako sú vybavené koľko ich je, len som čumela. Prváci už majú prístup ..zadarmo štúdium pre Slovákov. Labaky také na Slovensku neviem či niekedy budú prístupné študentom. Bc je pripravený hneď pracovať lebo už na škole je skoro stále v labe. Neporovnateľne podmienky na štúdium .

raztovsetkozmizne
31. okt 2024

Akože ak ovládaš tieto predmety, nechceš aspoň skúsiť prijímačky na medicínu?

thirstymonk
1. nov 2024

A čo tak biochemiu? A je aj koza cela, aj vlk syty. :D

thirstymonk
1. nov 2024

@raztovsetkozmizne Medicina sa považuje za nejaky vrchol vzdelania, ale v skutočnosti nie každý túži po tom, aby na neho kýchalo 100 chorých cigánov denne :D

lelelienka
1. nov 2024

Ja ti odporucim zo skusenosti z okolia nie “cistu” biologiu alebo chemiu, ale nieco ako biochemia, alebo ak mas rada fyziku aj biomedicinska fyzika a podobne odbory, tam co poznam ludi robia v odbore a maju velmi dobre miesta - jedna zostala vo vede a druha robi vo velkej firme.

natalis1998
1. nov 2024

Je to ťažké v tomto smere. Ja mám vyštudovanú FCHPT v BA a to nie úplne najľahší odbor. Bakalára som mala zameranie Medicínska chémia a chemické materiály a inžiniera Technická chémia. Na to aká je to ťažká vysoka škola v porovnaní s inými tak som bola veľmi prekvapená že žiadne uplatnenie. Na profesii sa stále strieda 5 rovnakých ponúk, pričom 2 vyžadujú stále 5 ročnú prax ktorú absolvent nemá ide získať, potom henkel čo okolo tej školy ani nejde a ďalšie 2 kde im vlastne stačí stredná odborná škola a absolventa vysokej školy ani nepozvú na pohovor.. za mna to bolo veľké jedno sklamanie a preto v odbore ani nerobím. Lebo keď sa aj niečo našlo tak za tie peniaze čo ponúkali v ba som si radšej našla niečo iné. Táto oblasť je veľmi ťažká na uplatnenie, a pokial si už niečo nenájdeš popri škole v odbore, tak je to veľmi ťažké. Držím palce.

evkamotka
1. nov 2024

A co farmacia?

smajliica
1. nov 2024

Ja som študovala v Brne na VÚT úplne iný obor ale poznala som niekoľko dievčat čo študovali chémiu a biomedicínske inžinierstvo a bolo to ťažké, obzvlášť tá chémia, ale inak boli spokojné. A všetky si našli prácu v odbore.
Niektoré pokračovali v Brne v CEITEC a mali výskumné pobyty v USA a tak podobne. Úprimne by som pri týchto odboroch nerozmýšľala nad Slovenskom.

kiki68
1. nov 2024

Mam polovicu rodiny tymto smerom, odporucam obidve do hlbky, uzko suvisia. Moja mama ma chemiu, vedecky a neskor si dorobila pedagogicke minimum, ked to uz system vyzadoval. Jej kamoska je mladsia a ta uz ma kombi biologia/ chemia, sesternica ma biologiu/ geneticke inzinierstvo, takze kopa aj chemie. To je mys v labaku v podstate. Robi vyvin a modifikovanie rastlinnych druhov. Dalsich co mam, tak bud je to medicina/ biologicke inzinierstvo a podobne smery, vsetko pre vyskum. Takze urcite tymto smerom, ked mas jazyky k tomu ako silnu stranku, tak super. Lebo vacsinou pracujes neskor prave v anglictine. Myslim studie, tie sa robia medzinarodne

kiki68
1. nov 2024

@natalis1998 a neskusala si firmy v zahranici? Pripadne zostat na nejakej univerzite? Sesterka robila dalej vyskum v ramci doktoratu v zahranici a potom myslim Postdoc v Cesku. Muz ma nieco podobne, pre neho prichadzaju prave velke farmafirmy v uvahu. Alebo iny typ vyskumu. Dalsiu poznam a ta je pre vyrobu pneumatik myslim v labaku.

kiki68
1. nov 2024

@thirstymonk ono mozes robit v medicine a nikdy nemusis vidiet pacienta. Napr moj chlap robil vo velkej nemocke a nikdy nevidel pacientov. Pre neho boli podstatne iba pocty ich malignych buniek. Napisal spravu, dal zmrazit nador, tu vzorku a to daval pre dalsi vyskum. Osobne si jeho neviem pri ludoch predstavit, nema taky level empatie.

ziarifka
1. nov 2024

@apolka77 aj na škole, ale aj priamo na Akadémii věd ČR. V reálnych labakoch, reálny výskum. Mala som vlastné zvieratá, sama som ich operovala, urobila som vo vlastnej réžii časť projektu. Moji bývalí spolužiaci na Slovensku nemali prístup k pokusom so zvieratami ani vizuálne. Zväčša sa chodili pozerať na pokusy školiteľa, a to potom popisovali v záverečnej práci. Navyše som automaticky bola aj spoluautor na publikáciách.

thirstymonk
1. nov 2024

@kiki68 A je Mudr?

kiki68
1. nov 2024

@thirstymonk Ja poznam okrem mojho asi 20 lekarov, co nerobia s pacientmi. Jednoducho preto, lebo chcu mat dobu od 9-17:00 a ziadne pohotovosti. Poznam aj vela zien prave, pracuju pre rozne farmafirmy v podstate. Byt lekarom mas strasne vela casu mimo domu, ked mas dieta, tak to nemusis chciet. S tym, ze sa obetovat pre ludi Ta kazdy lekar vysmeje. Po par rokoch uz je to zvyk.

kiki68
1. nov 2024

@ziarifka moj musel tiez na uni drhnut krysy, odvtedy nic zive nezabil 😂

bluka2
1. nov 2024

Ja by som povedala chémia, biochémia alebo potom biológia a neskôr pokračovať v molekulárnej biológii. Takže je to vcelku jedno, jedine čo by dom si nevyhrala je nejakú špecializáciu s ktorou si neviem predstaviť čo dalej, napríklad dáke rastliny. Ale určite sa aj s tým zrejme niečo dá…

kathhii
1. nov 2024

Biológiu nie, na SR neuplatnitelny odbor... Ľutujem od štátnic že som taký sprostý odbor vyštudovala...nik tá nechce zamestnať...

brrunetkaa
1. nov 2024

Ja mám chcemiu na SR neuplatniteľný odbor. Za smiešne prachy. Z chemie jedine biochémia sa oplatí a z biológie ísť smerom genetiky alebo molekulárnej biológie. Isla by som mimo SR keby študujem znova. Resp neštudovala by som tento smer….fakt náročné študium či už časom alebo aj preberanym učivom a čo z toho? Veda je krásna ale mimo SR. Zvážila by som farmáciu.

vanilkovazmrzka
4. nov 2024

Chemia sa mi zda praktickejsia a sirsie vyuzitelnejsia. Ale to len subjektivny pohlad takze musis sa nakoniec sama rozhodnut 🙂