Nemám chuť chodiť do školy

peti_2005
5. nov 2023

Dobrý večer, viem že možno je to blbá téma ale potrebujem trochu povzbudiť. Moja situácia, ktorá ma trápi je takáto: študujem strednú odbornú školu chemický odbor - biotechnológia a farmakologia som tretiačka. Mám v sebe pocit že to nezvládam, psychicky si stále niečo namyšľam a "bojím" sa o budúcnosť, kolektív spolužiakov nie je dobrý a v kuse po mne kričia len tak Príklad: čítala som na chémii niečo o učive a spolužiačka na mňa kričala aby som čítala hlasnejšie lebo nepočuje namiesto kriku ma mohla poprosiť lebo ja neviem ako je počuť cez zadné lavice (čítam najlepšie ako viem) Mohla by som skúsiť o pomoc požiadať psychologičku? Ďakujem

macekovam
5. nov 2023

@peti_2005 možno to dávaš lepšie ako si myslíš... Už si v 3.rocniku..ked ta zasa okrikne odvrkni jej naspäť ale to už nahlas... Aby všetci počuli...A mohla by si to spomenúť triednej.. Ak bude triednicka môžete riešiť.. Dcéra je tiež na strednej tohto typu a majú 0 toleranciu sikany vraj...

2006_1211
5. nov 2023

@peti_2005 nič si z toho nerob, niektorý ľudia ešte nedospely ako ta spolužiačka. Vráť jej to naspäť keď tak aby vedela aký to je pocit. Skus školského psychológa alebo sa obrat na triednu. To dáš už si 3tiacka už to není tak dlho. Viem aké to je aj ja som si také prežívala keď mi niekto niečo povedal co ma urazilo alebo keď mi niekto nadával ukázala som prostredník alebo som to spomenula triednemu neriešila som to lebo som vedela ze to sú ešte decká co si myslia ze si frajeri a je jedno koľko majú rokov ked sa takto správajú

peti_2005
autor
5. nov 2023

Ešte som zabudla dodať že ten krik na mňa je aj pred učiteľmi. A nič nepovedia

yzomandias
5. nov 2023

Ahoj ja sice nemam taky problem ale mne zasa trapi ,ze ma takmer nikto nema rad.Ver ,ze ti moze byt uplne jedno co ti hovoria.Ucitelia su asi tiez uplne niekde inde ked to takto nechaju.Neboj vsetko to raz prejde.

2006_1211
5. nov 2023

@peti_2005 tak sa skus s nimi porozprávať a keď oni nič nepovedia tak to rieš zo zástupkyňou alebo riaditelkou

yzomandias
5. nov 2023

@2006_1211 ano presne a oni by to mali riesit.

zeldia
5. nov 2023

@peti_2005 ja mam podobnú strednú školu a bola to drina (najmä všetka ta chémia) tým že ta skola bola tak ťažká a v podstate som sa stale len učila tak následná VŠ bola pre mňa malina úplná brnkačka. Už si takmer v polovici tretiaku to je asi najťažšia cas štúdia v štvrtom ročníku sa už od začiatku pripravuje na maturity a tie sú už v máji to zbehne ani nevieš ako. No a jednoducho nie každý den je super niekedy sú aj blbe a potom aj veľmi blbe dni to tak je. A neaku hlúpu spolužiačku pošli do kelu nech drží hubu keď je hlucha. A ty môžeš citat aj viac nahlas😉 nerob paniku a vydrž.

lalenka33
5. nov 2023

Ja mám podobnú školu skončenú teda operátor farmaceutickej výroby. Si už v treťom ročníku. Už to úspešne dobojuješ. Kľudne popros psychologičku o pomoc. Aj vyrozprávanie niekedy veľmi pomôže. Keď chceš, kľudne mi napíš IP a len tak pokecáme. My sme boli super kolektív v triede, ale našli sa aj horšie chvílky. Niekto hovorí tichšie, niekto hlasnejšie. Ale si už daleko. Blížiš sa do finále. Nevzdávaj to. Ono aj v práci to bude 50:50 Nie s každým si sadneš.
My sme 6 mesiacov praxovali v Biotike 2 dni v týždni. Ja so spolužiačkou sme mali super oddelenie, vedúceho super chlapa, v labáku sme robili skúšky. Na prax sme sa tešili. Niektorí chodili na prax so žalúdočnými problémami.Zlý kolektív, ale zvládli to. Hlavu hore.

slovakboy
5. nov 2023

@peti_2005 keď ti vadí, že na teba niekto pokrikuje tak sa musíš ohradiť. Platí síce že ťa dotyčná len ukazuje svoje vnutro ale keď ťa to ponižuje musíš sa buď ozvat, alebo potom to nebrať ako útok na teba a že sa ťa to netýka. Je dobre sa nerozčuľovať a keď na teba zakričí tak sa zastaviť, reštart citat aj pri učiteľoch a povedať: nebudem ďalej čitat pokým táto spolužiačka neprestane vykrikovať. A skutocne zastaviť čítanie. Tým sa upriami cela pozornosť triedy na ňu. Nebudú riešiť teba ale ju. A keď ti učiteľka povie aby si ďalej čítala povieš že nie. Nebude s tebou môcť pohnúť a všimne si že máš s tou babou problém. Obráti sa na ňu. Neboj sa povedať nie, viac si ťa budú vážiť aj ucitelia. No inak existuje ešte lepší spôsob. A to je urobiť to tak že sa ťa to nedotkne. To už treba ale cvičiť svoju sebaistotu a utlmiť vlastne ego. Pozri si druhu dohodu od Jaroslava Dušeka na YouTube.

slovakboy
6. nov 2023

@peti_2005 čo sa týka celkovej nechuti sa ďalej v takej atmosfére učiť, skutočne ti odporúčam vstúpiť do svojho vnútra a hľadať v ňom svoju dušičku. Pozhovárať sa s ňou a pohladiť ju. Vidím kopec ľudí naokolo ako drzo vedia odpovedať na drzé narážky. A dari sa im zbaviť takých blbcov. Aj to je spôsob. No ak nie si z tohto cesta a tvoje sebavedomie trpí nie len kvôli nejakej spolužiačke, tak je lepšie to riešiť celkovo. Vieš ty sa môžeš naučiť sa ohradiť a budeš jej vedieť trefne odpovedať ako tí zdatnejší čo vedia odpovedať drzakom. Ale niečo pekné tým stratíš. Tvoja dušička to asi takto nechce. Chce aby si si dôverovala a prestala byt závislá na potvrdení svojej hodnoty inými. Je to na dlhšie a popravde sám neviem ti úplne poradíť. Hľadaj ale odpovede u ľudí ktorí sú vyrovnaní a toto ich nerozhodí. Poprípade vážne vyhľadaj terapeuta. Nie je to žiadna hanba a nejdem k nemu len kvôli spolužiačke.

zuzanapjat
6. nov 2023

@peti_2005 psychológ. A problém bude v detstve aj v kolektíve. Keď máš nejaký problém môžeš sa obrátiť na rodičov? Máš u nich oporu? Nemáš strach sa im zdôveriť? Nebagatelizujú tvoje problémy od malička? Si introvertná? Predpokladám, že si nezapadla ani do kolektívu v škole, cítia že si slabší článok, že nemáš sebavedomie, si bojazlivejšia a tak si aj viac dovoľujú. Tieto veci ale pramenia väčšinou z toho, ako to máš doma...

peti_2005
autor
6. nov 2023

@zuzanapjat rodičom som o tom samozrejme hovorila povedali nech vydržím... Áno som introvert ale IBA v škole napríklad na návšteve alebo s niekým cudzím z môjho okolia som extrovert... Vtedy nemám problém žiadny

zuzanapjat
6. nov 2023

@peti_2005 dve možnosti sú - zmeniť školu, alebo pracovať na sebavedomí a vydržať. Ale ... úplne chápem, aké to musí byť ubíjajúce, keď si v kolektíve ktorý ťa neprijal a že z toho pramenia tvoje úzkosti, nechuť, strach že školu nedokončíš apd. Aký máš prospech? Nepomohlo by zmeniť triedu? Porozprávať sa s učiteľkou o zmene triedy?

ivangeline
6. nov 2023

Mozno si sikanovana?

peti_2005
autor
6. nov 2023

@zuzanapjat o zmene takú možnosť nemáme lebo nemáme iné triedy rovnakého odboru... Neviem ako funguje prestup do inej školy ak som tretiačka či je to vôbec možné.. prospech.. je horší

peti_2005
autor
6. nov 2023

@ivangeline ale ako šikanovana? Psychicky?

zuzanapjat
6. nov 2023

@peti_2005 je to možné. Nie si tam šťastná, necítiš sa dobre v kolektíve, nejde ti učivo, predpokladám že v dospelosti sa nevidíš ako chemička alebo farmaceutka a neplánuješ ísť na vysokú v tomto odbore. Čo by ťa bavilo? Naozaj sú len 2 možnosti... ostať a vydržať, alebo odísť. Ja som tiež nenávidela strednú školu, chcela som odísť, mama mi nedovolila. Odsraté 4 roky.

peti_2005
autor
6. nov 2023

@zuzanapjat ja mám v pláne ak by sa podarilo tak skúsiť zdravotný smer pokojne aj VŠ... Ale asi si dám niečo iné

zuzanapjat
6. nov 2023

@peti_2005 tak vydrž. A pracuj na sebavedomí. Buď ignoruj a nepripúšťaj si, alebo sa uč oponovať spolužiačkam. Učiteľky sa ťa nezastanú pred študentmi, musíš sama. Prípadne možno by pomohol naozaj psychológ v tom smere, ako si tu sebadôveru budovať. Doma oponuješ rodičom?

kubkovamama
6. nov 2023

@peti_2005 určite máte školskú psychologicku aj sociálnu poradkyňu, skoc k nim cez prestávku.

peti_2005
autor
6. nov 2023

@zuzanapjat k rodičom by som si nedovolila.. aj keď sú občas malé nezhody ale to sú take normálne v mojom veku ktoré vážne neberieme...

zuzanapjat
6. nov 2023

@peti_2005 nehovorím o odvrávaní. Ak s nimi nesúhlasíš, tak im oponuješ? Prečo by si si nedovolila oponovať rodičom? Kde si dovolíš oponovať? Ide mi o to, keď nedokážeš zastať samu seba pred spolužiakmi, čo sú rovesníci a chceš aby skôr zasiahol učiteľ, zaujíma ma, kde si dovolíš oponovať a zastať samu seba a svoj postoj.

peti_2005
autor
6. nov 2023

@zuzanapjat občas sa stane že rodičom oponujem zastanem sa trebárs aj lekára... Ale musím sa to naučiť aj v škole

zuzanapjat
6. nov 2023

@peti_2005 vieš čo, nezabúdaj na to, že známky v živote potrebovať nebudeš. Proste aj keby si prechádzala na štyrky, proste nik sa ťa to pýtať v živote nebude. Ani známky na maturitnom vysvedčení nik riešiť nebude. Ak budeš chcieť výšku, pripravíš sa. Ak to nevyjde, nevadí... proste nemáš prečo stresovať fakt. Možno si nájdeš hneď prácu, nejako sa otrasieš z tých pocitov zo strednej a potom tak v kľude hoc aj 2-3 roky po strednej pokojne môžeš skúsiť výšku. Niektoré baby to zvládajú aj po tom ako si založia rodiny, lebo proste to chcú. Moja teta robila výšku po 50tke. Nestresuj, neboj sa. Nie je to fakt dôležité.

ghoul_
6. nov 2023

@peti_2005 kľudne požiadaj o pomoc psychologičku, ja som tiež vyhľadala z rovnakých dôvodov

Ak chceš môžeš mi napísať

macekovam
6. nov 2023

@peti_2005 nech nevykrikuje a bude počuť keď stuhne.. Nie každý môže blacat na celú triedu... Tak by som jej naspäť.. Ale nezabudni.. Nahlas!