Nedokážem chodiť do školy a normálne fungovať

21. feb 2022

Zdravím. Potrebujem sa len vyrozprávať. Píšem sem lebo už nedokážem chodiť do školy a normálne fungovať. Poslednú dobu som sa strašne zhoršila, keď ma učitelia vyvolajú nechám si napísať 5 lebo nechcem ísť odpovedať, väčšinou z dôvodu, že som sa nenaučila ale napr. keď mám ísť prezentovať projekt tak to si nechám napísať 5 lebo to nechcem proste prezentovať pred triedou, teraz si to začali všímať aj učitelia, triedna si ma zavolala, že či mám nejaké problémy, predtým aj školská psychologička ale ja vždy klamem, ja aj tak nedokážem niekomu povedať, že naozaj mám problémy. Už aj niekedy naschvál nechodím do školy, čo ma už triedna upozornila, že už mi to mama nemôže ospravedlňovať. Mám pocit akoby sa mi v triede, všetci tajne vysmievali alebo ohovárali kvôli tomuto ( a pravdepodobne to nie je len pocit), že mám samé 5 a myslia si, že som hlúpa ale ja už fakt nevládzem. Mám chuť vždy na prechode sa hodiť pod auto. Keď som spadla na ľade, ostala som tam chvíľu ležať, už som proste ani nevládala sa zdvihnúť alebo skôr už som rezignovala. Neviem nič, stále sa iba vyhováram a na telesnej tiež už nechcem proste cvičiť a tam ma už aj učiteľka vysmieva a celkovo už toto všetko nezvládam. Každý deň mám v tej škole chuť si zobrať papiere od riaditeľky a ukončiť štúdium. Každý deň som tam iba agresívna a zaspávam tam. Nenávidím všetko a už to chcem proste všetko ukončiť.

mamina1419
21. feb 2022

Na akú akú chodíš ? Možno len zlý výber školy. Ale mala by si za niekým zájsť a vyrozprávať sa. Nemusí to byť školská psychologička , najlepšie dala mimo školy.

loliki
21. feb 2022

Čo ťa trápi? Úprimne. Netreba to dusiť v sebe. Možno by bolo dobré toto dať vedieť aj triednej. Asi máte edupage, alebo máte na seba kontakt. Ona ti môže lepšie pomôcť, ako my neznáme a ďaleko. Ľudia bežne kričia o pomoc, keď ju potrebujú.

pribinak
21. feb 2022

Tvoji rodičia čo? Im sú tvoje známky ukradnuté?

jana_eyre_2
21. feb 2022

Čo keby si skúsila zavolať na nezabudku? Vyrozprávať sa troška.. mame sa zdôveriť.. nie je hanba že cítiš takéto pocity, potrebuješ pomoc, prijmi ju od niekoho, od kohokoľvek koho máš rada a máš voči nemu dôveru.. teraz nejde o známky, ide o to aby si sa dala doporiadku psychicky sa cítila vo väčšej pohode.. moc ti držím palce aby si sa niekomu dokázala vyrozprávať a mohol ti pomôcť..

pamaja
21. feb 2022

Napísala si "Škola a psychické problémy" - ak vieš o tom, že ich máš, si zrelá, takto anonymne to vieš povedať.
Môžeš si napísať v bodoch na papier, čo ťa trápi a dať to školskej psychologičke. Nič nemusíš hovoriť. To by bol dobrý začiatok.
Ak teraz nespíš kvôli tomu, čo ťa trápi, kľudne to napíš na papier a hoď to za hlavu, vôbec o tom nerozmýšľaj. Ráno si môžeš pozrieť papier a doriešiť to s chladnejšou hlavou...
Ak zvládneš len psychologičku mimo školy, skús nejakú kontaktovať. Ak
si ju kvôli nízkemu veku nemôžeš nájsť sama, tak si ju nájdi za pomoci rodičov, jednoducho povedz rodičom, že po "pandémii" sa cítiš inak, vnútorne slabšie...
Nemusí to byť len pandémiou, ale možno ti to pomôže, keď to povieš takto...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pamaja
21. feb 2022

@pamaja Ak ti ma ale psychológ pomôcť, musíš byť k nemu úprimná, pravdivá a veriť mu.

pamaja
21. feb 2022

@evamarek77 Lenivosť môže byť následok... U niektorých je to obyčajná lenivosť, u iných je to už zdravotný problém...

savanna
21. feb 2022

Ja mam pocit, ze mas socialnu fobiu a z toho asi vyplyvaju dalsie problemy. So strachom z prezentovania sa da vela urobit, ale cim viac sa tomu vyhybas, tym vacsi problem si z toho v hlave vytvaras a tym viac stresu ti to sposobuje. Po niekolkych prezentaciach by si zistila, ze to vobec nie je take zle, ze to zvladas a dokonca aj dostanes dobru znamku. Chce to len jednoducho prekonat ten strach a povedat si idem do toho, premozem sa. S tym asi suvisi aj ta neochota cvicit na telesnej, tiez to zrejme vnimas ako druh "prezentacie" na verejnosti. Ze ta ucitelka vysmieva, to nie je ok, toto by s nou mali razne poriesit tvoji rodicia, skus sa o tom porozpravat s mamou. Pises, ze nic nevies, urcite to nie je pravda, ako si na tom s pisomnymi testami? Urcite nemas zo vsetkych pisomiek same patky.
Ja by som na tvojom mieste dala sancu tej skolskej psychologicke, ak je ti sympaticka, ak nie, tak skus s rodicmi pohladat nejaku inu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pamaja
21. feb 2022

@evamarek77 Áno, to máš pravdu. Dalo by sa veľa tu o tom písať...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
3009
21. feb 2022

Smer psychiater. Máš depresiu a to nie je sranda. Nájdi si aj klinického psychológa mimo školy.

dadulamamula
22. feb 2022

Najelspie by bolo dať všetko trápenie zo seba von, spolužiaci tvojmu trápeniu nechápu, ale učitelia by mali, udivuje ma, ze telocvikarka sa ti smeje, to by mi ešte viacej ublizovalo než čokoľvek iné...
Skus zavolať na nezabudku, alebo ipecko napíš, ale môžeš aj tu...

nikolka1986
22. feb 2022

Rodičia na teba kašlú? Toto robíš, lebo chceš pozornosť, aby ťa niekto " zachránil ", na to ale zabudni, to sa nestane, zachráň samú seba ( psychológ, psychiater a pod. ) ak ťa škola nebaví, choď na inú, ale ak ti ostáva len rok - dva, tak to nejak dotiahni do konca. Máš nejakú dobrú kamarátku? Ktorej by si sa vedela vyrozprávať.

sonnenshein
22. feb 2022

@evamarek77 Prosim, v dobrom, nastuduj si nieco o depresii, kym taketo vypustis.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ibrunova
22. feb 2022

A čo na to rodičia?

evabb35
22. feb 2022

Keď budeš mať veľa vymeškaných hodín, hoci aj ospravedlnených, budeš robiť komisionálne skúšky. Takže treba sa len učiť, venovať sa učivu, ktoré preberáte, aj keď nechodíš do školy. Keď sa ti nechce odprezentovať projekt pred spolužiakmi, natoč sa na video. Neviem ako by sa Ti páčilo, keby si prišla do obchodu a tam by bol oznam, že obchod zatvorený, lebo predavačka nedokáže chodiť do obchodu a normálne fungovať. Nikto v tejto dobe to nemá ľahké, ale nejako fungovať musíme všetci. Takže len otvor učebnice a uč sa. Trošku sa potráp.

sonnenshein
22. feb 2022

@evamarek77 A depresia za niekedy objavi aj len tak.

ankare
22. feb 2022

Ak si nedokážeš pomôcť sama, čo evidentne nie, zdover sa niekomu. Pokojne aj školskej psychologicke. Treba prísť na príčinu Tvojho stavu. Neboj, pomôžu Ti a bude Ti lepšie, len Ty sama musíš chcieť. Dievča v Tvojom veku by malo prekypovat radosťou a smiechom, nie depresiou. Uvidíš, ako sa Ti uľaví,keď sa niekomu kompetentnemu zveris. Takto sa nedá žiť. Držím palce!

kubkovamama
22. feb 2022

Niečo podobné som mala aj ja,nedokázala som sa postaviť pred xy spolužiakov aj keď som učivo vedela.. alebo nevedela, jednoducho raz prišiel totálny blok a zostalo mi to celú strednú.Rodicia nič netušili,v škole som dostala šupu alebo aj nič,nikomu som sa nezdoverila a to bola obrovská chyba.Skoda,že si nevyužila šancu,keď sa ta učiteľka pýtala.Pises,že psychické problémy,ak si si vedomá,že máš problém,treba začať riešiť.Ja až po rokoch viem,že to bola zlá kombinácia mojej introvernej povahy a čím viac kontaktov a ľudí,deciek,tým mi bolo horšie až z toho bola slušná sociálna fóbia.Chodila som do školy hodinu a pol pešo aj domov,lebo som nebola schopná vliezť ráno do preplneneho busu.Mala som problém odprezentovať sa na maturite,bála som sa svojho vystupovania,nie či niečo neviem.Az keď som začala pracovať sa to postupne zlepšilo.Ale boli to zahodene roky a pritom stačilo iba s niekým sa porozprávať.Nevieme čo konkrétne ta trápi,zrejme to bude aj niečo iné,ale vidno,že si dosť vyzretá a inteligentná,že vieš čo s tým.Musis to prekonať a nezostat v tom sama.Prvy krok je najťažší a najhorší,ale potom už to pôjde.

richard16
11. nov 2022

ig?

autor
11. nov 2022

@richard16 napisem ti do spravy

zuzana76
11. nov 2022

@evamarek77 bude na socialnych davkach / nehovorim, ze konkretne tato dievcina/

zuzana76
11. nov 2022

@evamarek77 vobec nie, depresia sa moze zjavit z nicoho nic, ziaden zazitok

ja by som tiez povedala, ze socialna fobia

kopaskova
11. nov 2022

Ahoj, poradim ti ako detská psychologička,ktorá tieto problémy rieši so žiakmi veľmi často. Neuvadzas vek, tak predpokladám ,že si ešte na ZŠ, musíš povedať rodičom čo ťa trápi a mama/otec/zákonný zástupca bude kontaktovať psychologickú poradňu vo vašom meste tzv. CPPPaP - centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie. Môže sa jednať o školsku fóbiu, uzkostnu fóbiu, depresiu... Po covide je to veľmi časté. Deti si zvykli na dištancne vzdelávanie a majú veľký problém nabehnúť späť na prezencnu formu, najmä tie, ktoré už pred pandémiou boli uzkostnejsie. V poradni ti pomôžu, môžeš chodiť na terapie a riešiť to postupne so psychológom. Je to anonymné a úplne zadarmo. V škole sa dá nastaviť individuálny študijný plán, možnosti riešenia je viac. Určite oslov rodičov, nenechavaj si to pre seba. Zbytočne sa trápiš a vyjsť z toho von bez pomoci je veľmi náročné.