Nechávate deťom mobil bez obmedzenia?

derdia
22. sep 2022

Ahojte, prosim radu. Dcera skoro 15 mala na mobile limit 3 hodiny. Vdety bolo vsetko ok.
Prisla ale na kod, ja som kod zmenila, ale zabudla🤦‍♀️
Takze teraz nema ziaden limit. Travi cas na mobil aj 8 hodin denne. Chodi von, uci sa. Ale doma nespravi nic. Aboslutne nic. Ked ju prosim utrie riad. Aj to musim prosit aj 5 krat a volat ju.
Inak neurobi a nepomoze nic.
Ja uz som zufala. Pride mi to strasne. Ako to mate doma vy? Vdaka. Pomahaju deti? Aj same od seba?

adri266
22. sep 2022

Dcera ma limit hodinu a pol denne, ma cerstych 16. Rada cita, obaja s manzelom sme vasnivi citatelia, takze toto od nas pochytila. Ak by vsak sedela na mobile cely den, vypla by som wifi, mobil je vzala a davala iba v ten urceny cas, kedy by ho mala potrebovat. Samorzejme, pomoct doma je samozrejmost, treba si na to najst nejaky system, normalne zapisovat do kalendara, co ma kazdy den spravit. Inak to nejde. O par rokov budu nase deti dospele a zrazu zistia, ze sa mi vobec nechce pracovat, lebo nie su naucene doma ani slamu krizom polozit.
Drzim palce. A samozrejme, stale plati, ze pozitivna motivacia je viac ako krik.

januska12323
22. sep 2022

Prosiť? Spravte si rodinnú radu, rozdeľte domáce povinnosti, napríklad umývať riad a vysypať kôš plus izba bude jej starosť. Tak bude vedieť čo sa od nej očakáva. Ak sa slečne nechce tak nepotrebuje ani mobil.

sasa1310
22. sep 2022

moji nemajú žiaden limit ani na mobil ani na PS ani na PC. Ale, keď poviem, nech niečo spravia, tak urobia a sami si ešte stále vedia nájsť čas popritom a prídu za nami do obývačky a kecajú s nami.

luccija
22. sep 2022

@derdia sama od seba nie.Vsetko musim niekolko x povedat🤣, ale zase spravi.Mobil by som niekedy chytila a hodila do kosa.Musis jej ho zobrat ci zase zaheslovat, ked mi raz za cas rupnu nervy a skryjem ho vie si najst zabavu cita knihu, uprace si skrinu, alebo si vsimne aj nas doma a prehodi kus reci.Uci sa dobre, ale toto mi velmi vadi.Ak by som nedbala je tam cely den pozera serial, tiktok, recepty vzdy si nieco najde...su zavisli asi vsetci pubertaci.

veronikaszabova
22. sep 2022

@derdia syn 13r, mobil ma.neobmedzene - neviem ani jeho heslo a ani nechcem vediet. Povinnosti si plni, do skoly sa uci.
Ak by doma nic nerobil, nedajboze by som sa mu musela "prosit", tak smola. Mobil zabavim aspon na par dni. Ale toto mi mame doma vydiskutovane. Vie, ze ma prava, ale aj povinnosti.

derdia
autor
22. sep 2022

@januska12323 u nas nepomaha nic. Ja som uz zufala....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
22. sep 2022

Mam 13 rocnu a 20 rocnu, nikdy sme im neobmedzovali cas na mobile/pocitaci. Naucili sme ich hospodarit s casom tak, ako neprokrastinovali cely svoj volny cas. Navyse maju prilis vela zalub, aby ich potrebovali nahradzat mobilom.

spadnutaslivka
22. sep 2022

Nemajú extra vymedzený čas. Nemajú toľko zbytočného času. Prídu zo školy, treba úlohy/učiť sa, pomôcť popratať po jedle alebo izbu, ak sa hodinku/dve pohrajú a už je večer. Nechápem, kedy je niekto 8 hodín na mobile... to nechodia spať tie deti alebo čo?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alex49
22. sep 2022

tak jej ten mobil zober, ked nemá čas na domáce práce, tak jej ho treba vytvoriť

dskjhfdlkdjhl
22. sep 2022

@elizabet173 presne ako pises-deti sa ucia prikladom, to je cele.

gabika0825
22. sep 2022

@derdia Čo tak si na ňu nájsť čas ? Myslím to tak, že prečo aj s mužom (ak s ním žijete), si neurobíte program vo voľných dňoch aj s ňou, nejaký výlet, nákupy, keď tak niekam ísť na obed, alebo prechadzku v lese, kino,..hocičo sa dá. Začne ju to bavit, zvykne si a neskôr pôjde aj ona sama radšej na prechadzku, alebo niekam, namiesto vysedávania nad mobilom. A to s tým heslom chápem správne? Ona má tvoj mobil? Alebo ona má vlastný a ty tam máš nastavené heslo? Inak podľa mna 15 ročná už by mala vedieť aj niečo spraviť okrem mobilu a chodenia von s kamarátmi. Keby mala 10 tak ešte chápem že ju tam bavia rozne hry, alebo neviem, ale v 15 čo môže take robiť toľko času na mobile? Ja by som si aj to prezrela. Čo tam vlastne robí, či má nejaké sociálne siete a píše si len s kamarátkami alebo je v tom niečo iné. Teraz už je bohužiaľ veľmi zlý svet a na sociálnych sieťach sú rozne indivídua. Tak že či si náhodou nepíše s nejakým podivinom. Dajte si debatu ako dve ženy, vysvetlí jej situáciu, že si nezelas aby toľko sedela za mobilom a nech ti povie čo tam toľko robí (keď tak si to pozri ty, trvaj na tom nech ti telefón odblokuje, inak jej ho zober), keď bude všetko Ok, išla by som s debatou ďalej ohladom domácich prác, zadelit si úlohy. Kľudne si to aj napíšte na nejaký papier, alebo si kup nejaku menšiu písaciu tabulu, dajte ju do kuchyne, alebo obývačky a dajte si rozpis, kto čo bude kedy upratovať. Aby vedela že keď uprace jeden deň ona, na druhý deň oddychuje. Trosku režim. A potom nech má aj ten mobil. Ale aj povinnosti treba. Myslím si však ale že to si mala riešiť už skôr.

januska12323
22. sep 2022

@derdia akože nepomáha nič? Bojíš sa ju vychovať? Lebo nikto iný to za teba nespraví

scorpionflower1
22. sep 2022

@derdia 8 hodin denne na mobile? To kedy stiha? Nema ziadne zaluby? Urcite by som jej to limitovala.

lujza123
22. sep 2022

@derdia moja ma 13 a je na mobile koľko chce.
Sama od seba doma občas varí (lebo to ju baví) a vykladá umývačku - to ma ako povinnosť už hádam od 10 tich. Upratuje si izbu komplet sama, prezlieka postel, vysáva, umýva.

Nebuď rozčarovana ze dcéra sama od seba nič nerobí, taky pubertak neexistuje co by prišiel domov zo školy a napadlo ho povysavat byt. Vážne nie.
Daj jej nejaké stabilné povinnosti co bude musieť robiť a čo bude iba jej zodpovednosť. Napríklad tie riady. Občas uvariť večeru, oprat si veci a tak.

O tom mobile sa v klude porozprávajte, či to nieje 8 hodín už príliš. Žiadne výčitky, normálny rozhovor.
Su také appky co ti sledujú čas a spôsob strávený na mobile, nainštalujte si ich obidve, pripadne celá rodina a po týždni uvidíte kto vyhrá ( niekedy je takéto súťaženie oveľa účinnejšie ako nejaká kázeň) Aj dcéra by možno zbadala ze to preháňa v porovnaní s vami. Možno len nevie co s internetovou slobodou

anjelicek26
22. sep 2022

Dcera ma 16, limit nema, ani ho nepotrebuje...jasne mobil druha ruka - ale stale sa poctivo uci,s tale chodi von s kamoskami, stale si najde cas a sprace si izbu a robi aj domace povinnosti (kazdy piatok umyt kupelnu) a povesat pradlo bez kecov a bez reci... ok uplne bez reci to nebude, ale chapeme sa... Mobil v tej ruke nema prirasteny, po veceroch aj vela maluje ci kresli na grafickom tablete, nad tym vie stravit cele hodiny... keby mala nejaku zavislost, asi by som zvazila jej to obmedzit, ale tam to nevidim... mladsi maju tablet hodinu denne, tam to pozbieram po obednej pauze a nevidia do dalsieho dna...

akvi
22. sep 2022

@derdia čiže ak by pomáhala bez rečí tak ti mobil nevadí?

mikadooo
22. sep 2022

@derdia áno, dcéra má limit. Netuším ako je to s tými kódmi. Nemáš v okolí niekoho, kto vie s tým pomôcť? Ak by som povolila napr. 3 hodiny, jednoducho by som si to vyhádala a mobil skonfiškovala, kým nebudú riady utreté, alebo čo už od nej potrebuješ 🤷. Moja vie bleskovo počúvať, keď jej siahnem na mobil. A áno, občas jej ho vytrhávam z ruky 😂. Hlavné keď mi povie asi 5x "počkaj chvíľu" a "hneeeeď".

podmostom
22. sep 2022

@derdia 12apol ročný ma limit PC hodina a mobil hodina. A aký kód si zabudla? Všetko za dá nastaviť odznova.

ivca82
22. sep 2022

@derdia aj moja ma 15, nema obmedzeny cas. Ked jej lenivost prekracuje moje hranice pochopenia toho, ze je v puberte, tak jej kazem odlozit mobil. Nevysvetlujem jej preco ani dokedy. Velmi dobre vie preco. Aj ntb musi odlozit. Ked spravi co ma dostane ich naspat.

derdia
autor
23. sep 2022

@ivca82 ok ale nesledujes vobec cas, narup moze byt aj 8 hodin v priebehu dna? Nevadi?

derdia
autor
23. sep 2022

@akvi no mne vadi, preto, lebo moja dcera, je zlata, mila, ale proste zabuda na svet naokolo.
Ona pride zo skoly, a sup na mobil. Oddychuje na nom. Potom sa uci napr, ma jednotky, snazi sa, ucit a ptihlasovat a tak.
Ale proste mne vadi, ze je v tom stale strcena. Aj ked ona tvrdi, ze si hlavne pise s kamaratmi, ze su v kontakte...
Ale mne to pride chore, aby cele dni sa sedelo ma telefone. Nema.ine zaluby. Cita len ked jej vezmem mobil. A to som prave vcera zistila, ze mala este jeden tajny. Lebo ked som vosla do izby vecer sa s nou rozlucit, tak sa tvarila akoze nic, ale spadol jej z noh na zem🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Takze ked nam akoze jeden odlozila, ze teda clovek si mysli, ze ziaden nema, tak bola na druhom.
Ja uzneviem ale toto je u nas vecny problem. Proste nie a nie dodrzat nieco.
Mna to nesmierne vycerpava. Sa snou dohadovat. Ale ruposte nemala by zit tak, ze vsetko sa toci okolo internetu. Ona mie je schopna ani lriste si spravit veceru.ak jej nedlnesiem nieco, co nerobim.
Tak od obeda neje.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzuliennka1
23. sep 2022

@derdia a ako travite volny cas doma ty s muzom?

derdia
autor
23. sep 2022

@elizabet173 lebo ona stale vzdycha, ze jej kazim kontakt a druhymi.... To je hlavny problem pre nu. Ok dnes to poriesim.

simca06022011
23. sep 2022

Mam 11rocnu a keby nezakrocim je to presne ako u teba, az mam hrôzu z tohi zs to neskonci. Limitovat 15-16+rocnym cas na mt mi pride uz trosku vela, mali by sa vediet kontrolovat.

Vypla by som wifi asi... To robili rodicia aj za mojich cias oocitacov, brali internetovy kabel 😂

podmostom
23. sep 2022

@derdia toto je tazka tema, ja by som najradsej niekedy vyhodila tie mobily von oknom, detom, aj muzovi.. No ja by som predsalen tej tvojej dala nejaku rodicovsku kontrolu ked uz to zaslo takto daleko a zjavne si cas na mobile uz odkontrolovat nevie.. Tie 3 hodiny mala cez vrch cez hlavu dost si myslim, to jej musi stacit. A ja viem, ze dnes je tazke len tak poslat deti von...lebo vela deti sedi doma na pc, mobiloch.. a aj von su schopnisediet zase na mobiloch. Ak nemate cas vy s nou nieco robit, tak potom nech ma aspon nejake kruzky. Nic ju nebavi, nelaka? Proste sa poobede nudi, tak ju nic lepsie nenapadne ako byt na mobile.
a su uz aj kadejake knihy na tuto temu, mozno ti nejaka pomoze, my mame Krotitelia displejov, od slovenskej spisovatelky, mozno odtial by ti nejake tipy pomohli.

jana_eyre_2
23. sep 2022

A kým mala limit tak pomáhala?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz