Dobrý deň, žienky...chcela by som sa poradiť... keď dcérka prvýkrát dostane menštruáciu, potom mesiac nemá, zase má, potom nemá dva mesiace, je to také nepravidelné či je to normálne, alebo to treba už riešiť? Má 15... zoberie mi ju normálne ženský gynekológ? Ďakujem za vaše skúsenosti a rady.
tiez si myslim, ze je to este normalne v tom veku. a v 15tich ti ju vezme uz normalne zensky ale su aj detsky gynekologovia.
Dospelácka nie, mne povedala, že normálne s dcérou až od 18, ale ak sú problémy, vezme ju gynekológ, ktorý je určený ako detský..
moj berie od 15tich .
ak ešte v 15 nemá pravidelný menzes, tak to treba riešiť
zensky gynekolog vezme zod 15tich, ved mlade dievcata bezne sexuju a beru antikoncepciu
@modraorchidea Podľa mna je to normálne, aj ja som to tak mala. Kvoli tomu by som určite nešla na gyndu.
@modraorchidea este je to normalne.... pockaj tak 3-4 roky odkedy dostala, ak to bude aj potom pretrvavat, potom ries hormon. profil 🙂
prve roky je nepravidelnost OK... telo sa uci, ako fungovat... Len jej prosim ta nedaj predpisat na upravu HAK !!! len to nie.. odstavi sa tym uplne system a nenauci sa fungovat spravne nikdy.. a potom raz moze byt problem....
@cacianka vobec nie... okrem toho, nenapisala, kedy menzes dostala.. ak v 13-14, tak je to nic.... ak v 12tich, stale je to v tolerancii. ine by bolo, keby nemala menzse aj pol roka....
je to normálne
@katrin21 prvýkrát dostala pred rokom
@katrin21 a určite jej nebudem dávať predpisovať žiadne lieky
ja by som ešte počkala a nie ju stresovala návštevou takého lekára
moja dcéra ma 15, ale menzes ma od 11 rokov, najskor tiež rok nepravidelne, teraz už viac menej ustálene, že dostane každý mesiac ... ale tiež jej ešte cyklus kolíše, nemá presne po 28 dnoch
a moj gynekolog tiež povedal, že od 18 rokov stačí, alebo aj neskor
Ja som ms dostala v desiatich rokoch a pravidelny a dr povedala ze do 15tich hoci by nebol tak je to ok ... Ale myslim si ze ked dostala len teraz nejaky cas tam na upravu moze byt
Este by som cakala nejake obdobie aspon zo dva mesiace ci sa jej cyklus neupravi a ak nie tak potom by som to riesila cez doktora... zbytocne ju hned teraz vlacit po doktoroch... je fakt mozne ze ked este len teraz dostala tak to nejaky cas potrva pokial sa jej upravi... ja som dostala prvy menzes ked som mala 14 rokov a viem ze asi rok trvalo pokial som ho mala nejako pravidelny
Ja som ako 14rocna musela ku gynekologičke kvôli mne meškaniu. Bola som vlastne na prelome 14 a 15 rokov. Ženská mi zistila cystu. V 15 som ležala na gynde a musela som ísť na laparoskopiu. Takže ja si myslím že ak máte pocit že to nieje ok tak prečo nie. Lepšie skorej ako neskoro.
radsej by som sla na endokrinologiu ako na gyndu... ja som tiez zcala brat lieky na stitku v 15tke... a to som mala aspon MS pravidelnu
presne tak,nechapem preco by to mal byt stres,a ja som bola ako 15 rocna z vlastnej iniciativy a urcite by ma viac potesilo keby mi to navrhla vlastna mama.Kedze nikdy so mnou nerozpravala o zenskych problemoch ani antikocepcii ,sama z toho spravila tabu a vobec sa mi k nej nevybudovala ziadna dovera o tom aby mi otvorene poradila v mojich buducich vztahoch.Teraz mam 34 r,mam chlapca 12r,ale keby ze mam dievcatko urcite jej vsetko pekne vysvelim a zoberiem ku gyn.aby si zvykla v zivote na preventivne prehliadky,takisto ako k zubarovi 😉 😉 😉
ťahať 15r.dievča,ktoré menštruuje len rok ku gynekologovi je zbytočné,nepravidelnosť je ešte v norme,nestresuj ju...
@akronop 😀ona ešte chlapca nemala, ani nesexuje ...teda neviem o tom...my sme sa o tom už x-krát rozprávali, či mala-kedy mala
@akronop čo je to HAK?
@cacianka Ja som prvý dostala až v 15ich a to mi doktorka povedala,že je to celkom normálne 🙂 A dnes mám krásnu,zdravú dcérku a žijem bez problémov 🙂 Podľa mňa netreba panikáriť,ak nie sú žiadne iné zdravotné problémy 😉
hormonalna antikoncepcia
@modraorchidea
osobne by som nesla s nou este .. nepravidelnost v tom veku je normalna .
Ja som s mojou uz sice bola a viac krat u detskeho gynekologa (prvy krat v 12 tich) ale to po tom ako sa jej urobila cysta a bola operovana kvoli torzii vajecnika... (robia sa jej cysty ) a ma aj problem so stitkou na tu sa lieci od 10 tich.
ale pri nepravidelnej menstuacii v tom veku by som ju tam nebrala.
@modraorchidea nepravidelnosť je na začiatku normálna. Možno aj rok či viac. Ak nemá nejaké iné neštandardné príznaky (príliš silnú m., či extra bolesti) netrapila by som ju tým. Môj gynekológ mi vravel, ze ak neriešime antikoncepciu, či nejaké zdravotné problémy, máme čas (moja má 14). Jeho dcéra má 17 a ešte tiež nebola 🙂 Na tu úpravu cyklu nech občas pije ženské čaje. Alchemilku, Rebríček 😉 Je to dobré aj na prevenciu ochorení, proti bolesti počas cyklu 😉
Kočky ďakujem za vaše názory...Ja sa chystám ku gynekológovi, tak sa ho na to spýtam😀
@modraorchidea, ja som dostala prvykrat v 13tich a mala som od zaciatku presne pravidelne, ale viem ze je normalne, ked prve 2 roky chodi vselijako. Kvoli tomu by som ju na gyndu nebrala.
Ja si myslim ze ak uz rok menstruuje tak je navsteva u gyn celkom na mieste. Ved ak nic nenajde tym lepsie samozrejme ale kludne by som to brala ako preventivnu prehliadku u gyn. Co ak ma nejaku cystu alebo co my nevieme nikto nie sme lekari a na to tam ti lekari su. Nie je to ziaden stres ani nic. Cele je to o tom ako to ty ako matka dcere podas. Je to uplne normalna vec. Ja som isla sama. Mama to strasne cele vsetko vzdy tabuizovala a ked isla v tv reklama na tampony alebo vlozky dlho sa u nas akoze zahovaralo alebo prepinalo kanal. Trapne uplne.
Baby vy čo máte za mäsiarov, keď je návšteva gynekológa stres?
Pozrite si štatistiky koľko žien na SK zomiera na rakovinu prsníka a ženských orgánov len preto, že k lekárovi prídu neskoro....... Ak niečo decku vštepovať, tak to, že na preventívne prehliadky sa chodiť musí - včas a pravidelne.
Tiež som bola 1x v 15tich. Ako panna, vyšetrenie ani nebolo vaginálne...
@modraorchidea ved to je uplne bezne. Ty si sa o tom kedysi v jej veku nerozpravala s kamaratkami? Ako je mozne ze jedna zena sa na toto musi pytat
@modraorchidea myslim si ze to je v takom veku este normalne ze nema prividelnu menstruaciu. Ked si spomeniem na moje zaciatky tak boli take iste. Podla mne netreba panikarit