Narušená komunikačná schopnosť - druhý stupeň ZŠ

strelicia
29. apr 2024

Ahojte.
Mam syna, ktory mal najskor oneskoreny vyvin reci, ale nic ine. Chodil do logopedickej skolky sukromnej. Tam sa rozrozpraval. Sice vraj nema cit pre gramatiku. Pred nastupom do skoly som ho vzala na testy skolskej zrelosti, ze pre istotu nech posudia odbornici ci je zrely. Vysledok bol ze jednoznacne ano. Dokonca mu robili aj testy nadania, kde mu vyslo IQ 135, koli tomu ze stratil body za recovu stranku (kedze mal stale pozostatky tej oneskorenej reci).
No a teraz pointa. Teraz je v 5. rocniku a zistili mu NKS - narusenu komunikacnu schopnost v oboch zlozkach (expresivnej aj perceptivnej zlozke reci). Je koli tomu aj integrovany v ZS. Na prvom stupni bol jednotkar, od piateho rocnika uz ledva vyathuje predmety na 3 na vysvedceni, z pisomiek dostava same 4, obcas 3 a uplne vynimocne 2. Ucime sa doma hodiny, no on to v skole akoby nevie. Je to ako prenasat piesok v deravej taske - kym prides do ciela, tak je prazdna. Prosim, poradte ti co mate taketo deti na druhom stupni, ako s nimi pracovat, alebo aj napiste ako sa im podarilo dokoncit ZS, a kam sa dostali na stredne skoly, pripadne aj kde sa zemstnali. A ako ste to zvladali vy - rodicia, ktori venovali tolko trpezlivosti, namahy a lasky do toho aby aspon dokazali nejak preliezt.
Dakujem.

kacena4
29. apr 2024

ahojko ma dg. tak necakaj ze bude 1tkar, majma ak ma dieta poruchu reci. (inak nks mal aj na 1st. len ste to nevedeli). zcpp vam asi dali správu je tam napisane v akych oblastiach ma 9slabenie, tie treba trenovat. skolu zvládne neboj. na strednu moze ist kamkolvek. jasne na gympel bude 0roblem. iedze beru primarne 1tkarov. inak na vsetky skoly ma sancu sa dostať. treba ho postupne nasmerovavat na nejaky odbor kde nebude rec primarna. napr. rozne odborne skoly. a nasledne sa v danom obore vie aj zamestnat. drzim palceky

kris_tin257
29. apr 2024

Môj syn nie je ešte na škole len som veľmi prekvapená že NKS má diagnostikované až tak neskoro, môj syn mal oneskorený vývoj reči tak sa tomu vraj do 3 rokoch hovorí a v 3 rokoch sa prehodnocuje diagnóza (NKS, autizmus, adhd a milión iných rôznych dys) tak nám to preklenulo do NKS.
V podstate nemám čo poradiť len sa chcem pripnúť a zistiť viac 🤷

andrejka1974
29. apr 2024

@strelicia moja je integrovaná ide jej to ťažko prechádzame so štvorkami teraz je v ôsmom a o rok chce ísť ku zvieratám pôjde na kynológiu ba školu s maturitou určite to zvládne s pomocou

strelicia
autor
30. apr 2024

@kris_tin257 jemu praveze vsetci odbornici hned autizmus aj adhd vylucili. Vylucili aj vsetky dys - poruchy ucenia. Ma len tu rec zhorsenu.