Naozaj pomáhajú pri maturite?

17. máj 2023

Ja už som zúfalá…maturujem z dejepisu a zisťujem,že mi vôbec nejde. Absolútne nechápem ako som celé 4 roky dokázala mať jednotky,dvojky. Teraz mám pocit,že celému dejepisu nerozumiem. Maturujem o týždeň a zatial som si neprešla ani polovicu otázok.A nemám ani čas si ich nejak študovať do hĺbky.
A pritom ja som sa vždicky priebežne učila počas roka na písomky atď. vždy som mala prehlad. A teraz mam k nemu maximálny odpor. Bojim sa toho,ze mi nepomozu a ak by mi aj pomohli,že by som sa toho nechytila….

macekovam
17. máj 2023

Môžeš si vypracovať sama otázky.. To veľmi pomáha.. A určite to vieš len máš stres. Do hĺbky sa učiť asi nemusíš.. Treba začať a niečo povedať.. Postupne sa tie otázky budú preklínať.. Neboj. Uč sa ďalej. To stíhaš keď už máš len polovicu

oblecenie99
17. máj 2023

Kde ako, mne pomohli, aj keď to nebolo potrebné. Absolútne sa neboj. Maturita je náročná skúška, ale ak ideš študovať ďalej, tak toto je taká predpriprava. Skús sa teda nesustredit len na tu hĺbku, ale urob si nejakú krátku osnovu k jednotlivým otázkam. Dejepis je fajn, tam je veľa súvislosti, môžeš dokonca premostiť aj s vedomosťami z literatúry. A pokiaľ sa niečo nezmenilo, sú aj nejaké pomôcky, dejepisne mapy sme mali určite.

autor
17. máj 2023

@oblecenie99 ja sa praveze ani v tych mapách nevyznám. Súvislosti si neviem poprepájať,logicky nejak uvažovať tiež neviem…

heln
17. máj 2023

ahoj, v prvom rade to co pises, je stres a panika.
nesnaz sa ist do hlbky uciva, na to ani pri skuskach nebude cas, snaz sa prejst kazdu otazku tak, aby si o nej vedela povedat par viet. ono je to velmi o stasti, co si vytiahnes. nam pomahali, ked videli ze sme sa pripravovali.

mamamasama
17. máj 2023

Pomohli. Ver,či never. Mali sme 30 otazok. Naucila som sa prvych 29. Hadaj, ktoru som si vytiahla? 😁👌 Tu 30-tu. V komisii boli perfektni. Opytali sa ma, ktoru otazku viem najlepsie. Povedala som, ze stvrtu. Tak si predstav. Tu moju temu(maturovala som z dejin umenia) zakecali sposobom, ze ten smer o ktorom som mala hovorit vlastne vznikol zo smeru, ktory bol v tej mojej 4 otazke, takze som mohla hovorit o tom, co mi islo najlepsie 🙂

martinka13
17. máj 2023

Hlavne aby si ku každej otázke vedela aspoň niečo. Proste aby si sa chytila. Potom Ti isto aj trochu pomôžu . Určite sa neuč každú tému do hĺbky.

autor
17. máj 2023

@mamamasama ja mam praveze pocit,ze z tých 30 tém viem len jednu asi tak najlepšie a to je 1.svetová vojna

mamamasama
17. máj 2023

Neboj sa. Dáš to. Kazdy sa bal. To je normalne. Uc sa z kazdeho aspon co to. 🙂 Pri mature si spomenies, alebo ťa navedu. 🙂 Drzim prsty 🙂

mala_zabka
17. máj 2023

Maturovala som z dejepisu tiež a dám ti radu, s ktorou som to dala aj keď som si vytiahla snáď jedinú otázku, ktorú som nechcela. Sú tam 3 témy, rozdeľ si ich podľa toho, ku ktorej vieš najviac, "přiměřeně" a najmenej. Začni tou, ktorou si si istá tak nejak stredne, okecaj čo ide. Ako druhú vždy (!!!) to, čo vieš najmenej a plynule bez toho, aby si sa pýtala na povolenie či im to stačí prejdi k tej, o ktorej vieš najviac. A neprestávaj kecať, nepúšťaj nikoho ku slovu. Keď zostane kopa času, prejdi k téme, ktorá s otázkou nejak súvisí aj keď sa ťa na to nikto nepýta (ja som mala napr. otázku revolúcia v xxx už neviem kde ani, nejaký konkrétny štát 😁 povedala som čo som vedela a nenútene prešla k tomu, že to celé vlastne začalo vo Francúzsku a kecala o tom, čo sa stalo tam aj keď to vôbec nebola súčasť otázky). A rovnaký postup platí vo všetkých predmetoch inak 😉 good luck 💪

vkatush
17. máj 2023

@mamamasama ja som mala z chémie 37 okruhov, moja vtedy hlúpa "mampičizmus" hlava sa naučila len 6. a 9. otázku. Úplne s kľudom Angličana som šla na maturitu, bez stresu. Kedy nabehol? Keď som si mala potiahnuť otázku a ja som si uvedomila, že však ja nič neviem, či mi hrabe, prídem v auguste, sprostá som,...

Keď som potiahla číslo, len som premýšľala, či to je 6ka alebo 9tka. A potom som dostala výbuch smiechu, že to je jedno, obe viem perfektne a ako jediné. Komisia vôbec nechápala, čo sa deje, prečo plačem smiechom a kamoš, čo mal akurát vtedy ísť odpovedať len neveriacky pozeral, aký som lucker 😂

lienka.7
17. máj 2023

@mala_zabka myslíš si, že ucitelia/skúšajúci sú úplne mimo, ze? Ze ked vravíš uplne o niečom inom, nevedia, že to o com mas hovoriť vlastne nevieš? Ok, tak si to myslí 😉 asi si ešte nikdy neskúšala ci uz na maturitach, alebo štátniciach.

mamickalisticka
17. máj 2023

Veď pri maturite si síce vyberieš jedno číslo ale máš tam tri rôzne témy, či nie? Ja som mala cyrila a metoda a ich príchod, potom ďalšia otázka bola vseslovanska vzájomnosť a tretia neviem už.. a oni sa ťa pýtajú a navádzajú ťa. Nebudeš kecat nonstop o celej téme

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mala_zabka
17. máj 2023

@lienka.7 to si nemyslím, nevkladaj mi do príspevku niečo, čo som nenapísala. Učila som sa svedomito, týždne a mesiace. Ale vždy z tých 3 je niečo, čo vieš najlepšie, niečo, čo ti sadne menej a najmenej, nevieš všetky otázky na 100%, niektorú "len" na 90% 😉 Proste ak začneš tým, čo vieš na 100%, za 10 minút si prerušená s tým, že ok, toto viete, čo ostatné 😉 nikto nepíše o hovorení od veci. Iba o hovorení o niečom, čo nebolo konkrétne na papieri. Na slovenčine som mala napr. hovoriť o románoch z 1. sv vojny. Na "naplnenie času" som ich porovnávala s románmi z 2. sv. vojny tak, ako sme to robili kedysi na hodine. Chceli po mne porovnanie? Nie. Bolo to mimo jak od trotla? Nie. A mimochodom, skončila som so samými 1, takže buď boli všetci koľko ich bolo totálne blbí alebo som sa proste pripravila 😜 Inak, aj na pohovor si chystáš ako, čo a k čomu hovoriť a zároveň si nemyslíš, že sú tí z HR kreténi. A teraz si len vymeň personalistu za skúšobnú komisiu, tiež si pripravíš "taktiku" ako to zvládnuť čo najlepšie 😉 na tom nie je nič zlé, nehovorím o tom ísť ku skúške vytretý jak poleno.

euka210
17. máj 2023

Tu nejde len o tu jednu otazku, ale zohladnuju cele studium...ja som na matike vytiahla tusim exponencialne rovnice, co som nikdy uplne nechapala a keby hodnotili len to, tak mam asi 4...dostala som 2 a bola som happy. Na dejepise sa ucka pytala, ci viem otazku, ked sme pisali. Kamoske, co jej nesadlo, povedala par zakladnych rokov a veci.
Kazdy prejde, kto chce, hoci so 4.
Ja ani neviem, co som vytiahla z dejepisu, ale Sj viem, lebo to bolo najhorsie...ked som vytiahla 2...Cyril a Metod, tak som vedela, ze mam 1, lebo polovica z toho bol prave dejepis, co som vedela.

slovakboy
17. máj 2023

Keď si sa učila priebežne určite si spomenies. Ja som tak mal štátnice z jedného ťažkého predmetu ktorý som sa naposledy učil v druhom ročníku a mal som len týždeň na prípravu. Myslel som že nič nebudem vedieť. Zrazu som vedel všetko bez chyby a dokonca lepšie ako pred tými troma rokmi. Len preto že sa to človeku uleží a utriedi v hlave. Pripravuj sa len tak že si trieď informácie ktoré máš. Neuč sa presne dátumy. Najprv si rozdeľ hlavne časové obdobia. Pravek Starovek stredovek a Novovek. Potom ďalšia úroveň Sumeri Mezopotámia Sparta Egypt Grécko grécke vojny Arabskí matematici Grécki matematici Pytagoras Pytagorejci Archimedes učenci ako Platón Egypt Pyramídy Nauč sa dvoch faraónov Kleopatra vznik Egypta zánik ríše. Rím vznik Rímska Ríša pozri si kde sa rozprestierala. Hadrianov val. Co to je. Galícia. Mestské štáty Grécke Atény atd. Vezuv Pompeje. Penopolézske vojny. Pozri si niečo o bitke pri Maratóne. Ázia Mongoli Dzinghistán bol skoro až pri Viedni jeho vojsko. Kresťanstvo náboženstvá. A ideš stredovek ten sa myslím delí na nejaké podčasti. Joj mne by sa páčilo to učiť. Ale nie z vašich učebníc. Sú hrozne napísané. Ale uč sa tak štrukturovane a nechod do hĺbky. Možno aj z internetu. V knihe si pozri tému a pozri čo je na internete k tomu. Je chvályhodné že vieš dosť o prvej svetovej vojne. Držím ti veľmi palce. Aj ti nezávidím aj závidím. Ale prajem ti aby si ti zvládla a mala dobrý pocit z toho.

betsabeew
18. máj 2023

Áno pomáhajú pri maturitách vždy 🙂

ivangeline
18. máj 2023

Určite pomôžu, no 1 to už nebude. Aspoň u nás tak bolo, keď teda pomohli, aby si spomenul.. a dejepis netreba rozumieť, za mňa sú to biflovačky, to treba naspamäť a max tak spájať súvislosti, informácie, deje... ale rozumieť? Čomu??

terezka1947
18. máj 2023

Celkom neverím,že si sa 4r.naozaj učila a teraz nevieš či poriadne,Max jednu tému.
Ale k odpovedi,zohľadňujú celé štyri roky,lebo stane sa,že stres,či otázka nesadne aj jednickarovi a bolo by to nespravodlivé hodnotiť iba na základe jednej témy.
Ak si sa naozaj dobre učila, neexistuje,že nechápeš súvislosti,atď. Musíš niečo obkecat. To nie je matika,či fyzika.

ivik4
18. máj 2023

Vedela som vsetko okrem tusim 3tem,najdlhsich najzlozitejsich. Znamky som mala vyborne , zial na mature som si 2temy z tych 3 vytiahla. Jednu som ustne vykoktala a radili mi dost a druhu pisomne co som mala mi celu nadiktovala ucitelka

vanessad15
18. máj 2023

Hlavne kľud! Nadýchni sa a skús si za to učivo sadnúť s kľudnou hlavou. Veľmi panikáriš a to nie je dobre pretože práve kvôli tomuto tvojmu zbytočnému stresu nadobúdaš pocit, že nič nevieš. Píšeš, že si sa poctivo učila v priebehu roka a s dejepisom si nikdy problém nemala. Tak čo riešiš? Určite toho vieš veľa len v tom chaose, strese si na nič nevieš spomenúť a začínaš panikáriť. Skús si to pekne s kľudom prečítať a uvidíš koľko vecí sa ti vybaví. A áno učitelia u ústnych maturít ti vedia našepkať taký ten záchytný bod. Neboj zvládneš to ľavou zadnou, držím ti palce!😉🙏

luccija
18. máj 2023

Pomôžu Ti...každý normálny pedadog vie, že človek má stres máš nejaké výsledky za 4 roky a ostatné je náhoda aj čo si vytiahnes dôležité je aspoň niečo povedať a potom Ta navedu dajú otázku...ja som pred skúškou mala pocit, že už neviem nič už som bola úplne domotana a dopadlo to dobre.Vytiahla som Cyrila a Metoda úplne ľahkú otázku.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tosomja
18. máj 2023

Ak si sa učila celé 4 roky a mala si dobré známky. Tak pomôžu, lebo väčšinou je okno, stres, ... nakopnú...ale keď budú vidieť, že nemáš ani šajnu, tak ťa dokopú aspoň aby si prešla 😃 nemyslím, že keď si mala dobré známky, nedáš to aspoň na 4 🙈

laila22
18. máj 2023

Nestresuj. Ja som sa poctivo učila na sj, rj a odborné. Z RJ som si vytiahla otázku o ktorej som netušila, že existuje. Nemala som ju vypracovaný. Zo sj som bola pripravená, akurát jedna otázka mi nesedela, stále som ju prekladala, čo čert nechcel presne tú som si vytiahla. Odborné ok. Zmaturovala som 🙂. Neboj 🙂

evkamotka
23. máj 2023

Maturovala som z dejepisu a mne dali ku kazdej otazke kopec podkladov na obkecavanie, nedalo sa nic nepovedat

autor
23. máj 2023

aké podklady sú tam napríklad?

obleckodogymu
23. máj 2023

Ja teda musím povedať že u nás na gympli nepomáhali ani ň nikomu😅...stres je úplne v poriadku, určite vieš viac ako si myslíš 😊mne pomáhalo pred skúškami neustále si veci opakovať...otázky som si vždy prešla tak 3x pred každou skúškou, totálne ma to nebavilo ale úspešne a bez problémov som dostudovala týmto štýlom aj Ing.😊