Dievčence koľko Vas vyjde mesačne puberťak,puberťačka?Moja ma takmer 17 a akosi sa mi zda,že ma vyjde dosť 😀 😀
Tak
Každy mesiac nechty 14eur
posilka 15 eur
nejaka kozmetika vždy nieco tak 10eur
vreckove dostava 10 eur ale to kvoli tomu,že vždy si popritom ešte vypyta okolo 20eur postupne na tzv kavičky s kamoškami
diskoteku ma povolenu 1krat mesačne cena 10eur
Keď to zratam je to 69eur a nepocitam ani s oblečenim 😀
Alebo ja malo zarabam?😀
A co tak dohodnut sa s nou, ze nieco za nieco. Mozno bude mat mensie naroky, ked das aj nejaku podmienku a nedostane vsetko ako samozrejmost.
Tak u nas urcite viac. Okrem poloziek, co uvadzas, su u nas 2 kruzky (klavir a japoncina). Clenstvo v internetovom klube, kino aspon 1x do mesiaca, telefon, elektricenka. Plus samozrejme, strava. Vreckove distava podla vysledkov v skole, cca 10e na tyzden. Ale zas nema vydavky na nechy ci posilku.
Naša dnes upratuje obývačku, utiera prach, vysáva. Ráno umyla riad a počkala na odpočítavačov vody. Nečaká za to nič.
@shopoholocka viem,že dcéra chce byť krásna, ale toto sa mi už zdá prehnané, nechty 14 eur? posilka 15 eur? nech sa na mňa nikto nehnevá, ale ja som v živote na takéto veci nepýtala peniaze rodičov, aj keď na to majú, ale tak toto je podľa mňa fakt kúsok veľa. Ja som si na takéto veci sama zarobila, šporila peniažky (i keď som vreckové žiadne nemala). Cvičiť môže i doma a bez nechtov sa nezaobíde?to musí mať silou mocou? kúpiť lak a sama sa starať o nechty. Nehovorím, že raz za čas, ale takto pravidelne, houby houby
@shopoholocka ,mj syn dostaval pocas celej strednej skoly 50 euro na desiate a 50 euro mal vreckove. zvysok si financoval sam-chodil strazit deti,cez prazdniny vzdy brigadoval. nezijeme na slovensku.
@shopoholocka moja bude mat len 12 ale radsej to neratam .... kruzky, zubar (strojcek), lieky, tiez kupujeme kozmetiku ale teda len zakladnu ... sprej a pod. vreckove, telefon, sem tam kino s kamoskou alebo si idu sadnut niekam do panta rhei a pod... desiate si dokupuje ... je dlho v skole .. a to neratam skolne, oblecko .. rastie strasne rychlo uz ma cez 170 cm ...
ty ju mas este pomerne nenarocnu .... moja pomaha doma uplne samozrejme ved tu zije ... 😉
podla mna, na tie nechty by si jej nemusela davat...
Tak to teda kukám, že nechty, kávičky s kámoškami, posilka...na to by si musela zarobiť sama.
Môj skoro 19 ročný syn behá po brigádach od svojich 16 rokov, takže si aspoň čo to privyrobí a to už som mu oznámila, že od 18 si bude kupovať sám oblečko, kozmetiku a platiť telefón, aby ma s tým už nezaťažoval. A to je teda úplne nenáročný chalanisko.
@shopoholocka nezarabas vela, vela jej platis. Ked chce nehtiky, posilku, kavicky, disku, kozmetiku kazdy mesiac novu, tak nech ide brigadovat a toto si plati sam. Ty nie si povinna jej platit taketo "zbytocnosti".
Ja by som jej to neplatila. Oblecko, skolske veci, kredit na mobil, cestovne do skoly atd. to ano ale nejake nehty, a na co? Ak ich chce, tak nech si ide na to zarobit, popripade nech si ich urobi sama. Ja som dospela financne nezavisla vydata zena vo vyssom postaveni a napr na nehty chodim minimalne, naucila som sa ich robit aj sama. A moje vlastne vyzeraju na nerozoznanie od gelovych umelych.
Tiez kolko to preboha potrebuje kozmetiky, 120 € za rok? Tolko ani ja nevyhodim za sminky a kremiky a to musim byt upravena v praci kazdy den perfektne.
No neviem, mala by si sa s nou porozpravat. Nech si najde brigadu. Moj brasko a ja sme od 16stich brigadovali a musim povedat, bolo to super. Mala som vlastne prachy a nik mi do nicoho nekecal, ked som si nieco kupila. A takto sme sa obaja naucili hospodarit dobre s peniazmi. 5 krat som si rozmyslela, ci si kupim to ci ono, ci mi to fakt treba, ved kolko som sa namakala aby som tie prachy zarobila.
No fuha, mesacne manikura ,kavicky s kamoskami a to nema ziadnu brigadu ? Tak toto by jej u mna nepreslo .V jej veku som uz dva roky brigadovala a ani by ma nenapadlo pytat si na nehty 😀 . Aby si o dva roky nepytala auto a dovolenku na Maldivach 😉 .Ale zase ako si ju naucis, tak budes mat ...
ale žienky, toto sú bežné veci, krúžky, oblečenie, jedlo, ona tam píše o peniazoch na aktivity jej dcéry, ktoré sú dosť aj bez ostatných vecí, ktoré potrebuje. Samozrejme hygiena, jedlo, oblečenie, to je jasné. Ale nie každý mesiac nechty, posilka...
U niekoho sú nechty štandart. Každý máme iné štandarty.
@shopoholocka no tie nechtíky sa aj mne zdajú už nad limit nutnosti, posilku beriem, hýbať sa treba. Ak sa ti to zdá veľa, daj jej sumu 50 eur a z toho si musí platiť všetko, čo si napísala sama. Raz bude musieť vynechať kino, raz bude musieť vynechať diskotéku, raz bude musieť uvariť kávu kamoškám doma 🙂 Naučí sa zaobchádzať s určitým obnosom peňazí a ty ušetríš aspoň 19 eur 🙂 Ak bude chcieť viac, nech skúsi nejakú občasnú víkendovú brigádu. Je to o tom, koľko jej ty môžeš a chceš dať a o tom, či si dcéra váži to čo má, alebo mierne zneužíva situáciu a vypytuje kedy sa dá. Vy samé si musíte stanoviť limity, sú decká, ktoré nemajú problém natŕčať ruku kedykoľvek a sú decká, ktoré si samé šetria a kontrolujú výdavky a majú problém pýtať od rodičov, lebo sa im to zdá nevhodné. Výchovou to nie je, je to typ človeka. Mám doma oba exempláre 🙂 Aj večne pýtajúceho syna, aj dcéru, ktorá si chce dobrovoľne všetko platiť zo svojho vreckového a navyše nevypýta ani cent. Dcéru musím učiť zvoľniť jej upätú povahu a syna musím učiť kontrolovať si svoje chtíče 🙂
@shopoholocka Ja som bola asi vzorova pubertiacka. 🙂 Gelove nechty nenosim ani teraz, na diske som bola dvakrat v zivote, ked som mala skoro 19, svoju kozmetiku som mala iba na tvar - zvysok bol spolocny s rodicmi a posilku som mala ako stredoskolacka na intraku, no aj tak som ju nevyuzivala. Dceru by som asi trosku "osvietila", ze vsetko nieco stoji. Asi to berie ako samozrejmost. Ja som dostavala vreckove dokopy mesacne asi 300,sk, z coho zom si financovala svoje vydavky. Ked peniaze dosli, musela som cakat do mojho terminu. V 18-ke uz boli brigady a vsetko som si dala do sporenia bez toho aby mi to niekto kazal. a tych 300 sk som dostavala aj tak. Na tu dobu 300 sk zas nebolo az tak vela, ako si niekto povie, ze to minie za chvilku. Vtedy sa to tiez minulo za chvilu... Dufam, ze aj ja raz budem mat taku dceru. 😀
Dnes je nejak všetko nákladné. Rodičia nám vôbec neriešili každý mesiac nechty, do posilky sme nechodili, mobily neboli a moje vreckové bolo to čo som si zarobila na praxi, plus niečo naviac od rodičov na bežné výdaje ak by náhodou som zostala mimo mesta kde som študovala pre zlý spoj. Takže naozaj na nevyhnutné veci. Neber to z mojej strany vôbec ako výčitku. Sama mám dcéru a pomaličky nám puberta bude klopať za dverami a čaká ma možno to isté čo u teba.
Naša raz hovorila, že všetci majú vreckové a ona nie. Hovorím jej aj ja Ti dám vreckové, však povedz koľko. Á už nechce, lebo takto si vypýta po kúsku a má viac ako vreckové. Ale tak ona pomáha doma veľa a nie je zdierač. Nemáme nechty - obe.
@shopoholocka nuz este ze nemusis platit antikoncepciu.. 😉
@shopoholocka fuuuha a toto je vsetko platis ty? 😕 No, ja platim strava, oblecko (v rozumnej miere), veci skola, kozmetika (sampony, balzamy sprchace krem v standardnej cene), lieky maste (ma ekzem) a vsetko naviac co chce, ato si musi zarobit- chodi 3-4x do tyzdna strazit na niekoko hodin autistickeho chlapceka. Ma 15,5 roka.
och ja si pamatam ked som mala 15 -18 rokov / teda 12 rokov dozadu / dostavala som peniaze cisto na cestu do skoly , na desiatu, peniaze nevyhnutne na skolu ako knihy a podobne , a raz za cas kedf som ozaj surne potrebovala nejake oblecko / ale to bolo pomenej /
inak som od 15 tich chodila na brugady po vikendoch...
nasi ma naucili, ze ked chcem minat a kavickovat a chodit oblecena v znackovom, mam si na to zarobit, a tak sa aj stalo.
kazdy vikend som umyvala riad. aby som vecer mohla ist na diskoteku. v tyzdni som vykladala v obchode tovar raz za cas a potom som mala rada tiez take narazovky, siete boli rozhodene a s kamoskami sme hladali brigady a posuvali jedna druhej .. 12 rokov dozadu som si dokazala v pohode zarobit v priebehu skolskeho roka 5 tis sk za mesiac, skolu som nezanedbavala, maturovala som s vyznamenanim dokonca. a k tomu som zurovala viac nez dost a doma tiez pomahala, kedze sme doma zili neskor len s otcom a dvoma mladsimi surodencami....
prepadla by som sa pod zem od hanby ak by som si od pracujuceho otca mala pytat na moje vytrty a kavickovanie s kamoskami, kym on maka aby sme sa mali lepsie....
ked som chcela ist na koncert, vedela som ze vstupne stoji napr 500 sk, vedela som ze si musim odmakat jednu sobotu v kuchyni . a podobne..... clovek si zacne hned vazit peniaze a zacne uvazovat na co ich minie.
moj maly ma len 3 roky .. ale baby kopnite ma do zadku ak mu ja dam bez zasluhy na diskoteku alebo na nejake vyletiky s kamosmi peniaze, ktore ja makam a on si bude uzivat bez snazenia sa.....
@maznacik007 Aj to bude.
osobne by som nedovolila gelove nechty vobec lebo sa jej potom znicia jej vlastne... neviem nepacia sa mi mlade kocky nastky ktore sa silou mocou snazia vyzerat starsie ako su ...
Podľa mňa je riešenie jednoduché. Dieťa má mať rovnaký štandard ako jeho rodičia. Ak aj ty kávičkuješ, chodíš na nechty, do fitka, zabaviť sa, nevidím dôvod na to aby to nemala aj dcéra. Pokiaľ si tieto veci nedovolíš ani ty sama, tak sa musí uskromniť aj dcéra a na nadštandard pre seba si zarobiť sama.
fuha, no ja som na strednej vreckove dostala raz za cas, chodievala som pesi zo skoly a do skoly, 45 min tam, 45 min spat, aby som si usetrila aspon nejake peniaze, kt. by som dala za listok na bus a od 15tich som brigadovala v obchode, vtedy sa este dalo. takze ked som si aj chcela kupit nejake pekne moderne oblecenie alebo nieco navyse, tak som si na to musela zarobit. obcas mi mamina podstrcila 100SK, ked som jej pred sviatkami pomahala upratovat alebo piect. boli sme sice 3 sestry, ale mladsia bola este mala a starsia bola neskutocny lenivec, ta doma nepomahala. mobil mi nasi platili zakladny pausal 300Sk a ked som mala navyse, musela som si doplatit zo svojho. ale vtedy bola ina doba. 😉
dosť ,nedosť ,ak si to nemôžeš dovoliť ,jednoducho jej to neplať ,plus treba jej dať mesačnú gážu na jej osobné potreby a z toho nech si pokryje veci ,na ktoré bude mať ,to jesť rozdelí si sama peniaze a na čo jej nezostane nebude mať a naučí sa hospodáriť s peniazmi a nie len mama daj na nechty ,daj do fitka ,daj na diskotéku ,ak na to máš daj jej 69 eur mesačne s tým ,že viac odo mňa nepýtaj a bude to na nej ,ako si peniažky prerozdelí a ako rýchlo ich minie ak ich minie na začiatku mesiaca ,viac nedostane a môže fňukať koľko chce ,veď môže ísť na brigádu ,teraz deti v jej veku tie možnosti majú a takto si zvýšiŤ svoj štandart ....
Ale co. Podla mna to zase az tak hrozne nie je. Ved aj ja som chodila do kozmetiky napriklad do kozmetiky. Ale minimalne uz od 15tich. Robila som cez leto od svojich 16tich. Rozdiel bol v tom, ze mama mi dala vreckove a musela som z toho vyzit. A kedze sa to nedalo, tak peniaze na stravenky...no, co. Hladovala som, respektive zila na suchych rozkoch a nechala si na vydavky. A tiez som obcas sedela na 'kavicke', kupila si extra kozmetiku, ci handry. Ja neviem, podla mna posilka je dobra vec, nechty- no, co uz, kazdy mame nieco. Ano, mozme bez nich zit, ale zase podla mna to nie je nejake extremne. A vies co, keby som mozno mala tych 10eur na diskoteku, tak by som mala aj na taxik na cestu domov a nemusela by som rozne riskovat ako som riskovala, ked si teraz na to spomeniem.
V 17 som brigadovala ak som chcela nechty ci fitko musela som si zarobit
@shopoholocka Nerátala som, naša má tiež 17 rokov, nie je zdierač, ale stojí ma dosť.
Dúfam, že keď budem stará, tak jej nebude ľúto mi nabiť kredit na telefón.