Ahojte, dcéra študuje na gymnáziu. Je šikovná, ovláda angličtinu a španielčinu. Rodina, učitelia, známi do nej hučia nech po skončení školy vypadne žiť do zahraničia. Najviac to hovoria tí, ktorí celý život nevytiahli päty z rodného mesta. Alebo tí, ktorí postavili dom vedľa rodičov a vyhlasujú, že rodina je najdôležitejšia. Rozhodnutie samozrejme nechám na dcére. Ona ešte nie je rozhodnutá kde chce po škole žiť. Len cíti tlak od okolia, že šikovní ľudia odchádzajú zo Slovenska. Napríklad moja suseda má dve dospelé deti, ktoré žijú v Austrálii. Vnúčatá vidí cez kameru a naživo sa vsetci vidia každé 3 roky. Vnúčatá nevedia dobre ani po slovensky. Tiež mi vravela, že kamošky jej hovoria aké je to super, že žijú v zahraničí, kým za ruku držia vnúčata a chvália sa, že večer idú do kina s dcérou. Jej neprišli deti ani na 65 narodeniny lebo diaľka. Je zlé, keď mne by to bolo ľúto? Hnevali by vás také reči od okolia?
Mna by to nehnevalo, Slovensko je potapajuca sa lod a bude stale horsie.
Tiez budem deti podporovat, aby isli do zahranicia. Kvoli nim, kvoli sebe by som do nich hucala, nech ostanu doma
Len dúfam že nemá ešte súrodencov, aby to nedopadlo tak že jedna odíde do zahraničia, a druhá ostane doma aby sa starala o rodičov 🤨
Nie, nie je zle, ked ti bude luto, ze ta dieta opusti a odide do zahranicia. Kazdemu rodicovi by to bolo predsa luto, ze mu dieta odchadza daleko. Ale zas, kazdy rodic by mal pochopit, ze takyto odchod moze byt pre dieta tou najlepsou moznostou. Preto hnevat sa kvoli tomu, ci uz na okolie preto, ze ma taketo reci alebo na dieta samotne, ze ta "opusti", je scestne.
My sme tiez v zahranici. Tiez sa napr. tento rok nezucastnim na maminej 60tke, lebo nemozem. A ratam s tym, ze aj moje deti pojdu "dalej". A nech idu, naberu moznosti, pochodia svet. Nie je nic lepsie pre dieta, nez takato skusenost. A ano, bude mi luto, ze budu daleko a ze sa nebudeme vidiet kazdy den, ale taky je zivot. Deti potrebuju raz vyletiet z hniezda. Nastastie, zijeme v dobe, kedy nie je problem hocikedy sadnut do lietadla a za par hodin byt spolu, pripadne volat si aj niekolkokrat denne, pricom sa mozeme vidiet.
kazdy rodic trpi ak mu dieta odide,ale byt rodic znamena aj nechat dieta ist kde chce.. ak je clovek sikovny ma sa dobre aj na slovensku,ale v zahranici je daleko vela moznosti.. aj rodicom v zahranici odchadzaju deto dalej do zahranicia .. hold to je zivot .. ver dcere a ak sa raz rozhodne odist-zvladnes to ako iny rodicia .. mozno budes mat stastie a pojde len niekam v ramci ey a bude doma castejsie ..
@reddflowerlife u nás to tak je.. dve v zahranici, jedna doma...ale to nie je len o starani... o vikendoch u dedka vo velkom dome zo zahradou, sliepkami, psom,mackou, babysittingu babky a jednoducho pravidelnej pomoci... momentálne majú moji rodicia len tesne po 60ke a sú fit a sestra hlavne vyhody.. co bude časom je mi jasné,ale sestra doma si užíva hlavne benefity. Žijú v zdedenom trojizbovom byte v BA (my co žijeme v zahranici sme sa dedičstva vzdali po starkych), rovnako to chystáme spraviť s domom po dedkovi o tých XY rokov,keď dôjde jeho čas... ona sa stara, ona dostane. My posielame len príspevok k dôchodku obom rodičom finančný, proste sme ďaleko....
Je tu legálne pracovať 7 dní vkuse, zdierať zamestnancov tak sa nečudujme, že každý hľadá lepšie miesto na život.
Hovoria to tí ktorí by odišli, ale buď nemajú schopnosti alebo odvahu, v zlom to však určite nemyslia.
Šikovní sa uchytia.Smutné je to, že ľudia odchádzajú od rodín, ale ak neodídu teraz tak už možno nikdy.
Ostávajú tí čo si tu už niečo vybudovali, kvôli rodičom, tí ktorým sa tu ešte darí.
Nie je zahranicie alo zahranicie. Ale samozrejme ak je sikovna nech len ide. Ja som odisla hned po strednej. VS v CZ a potom do UK. Nebanujem ani minutu.
my máme jediné dieťa (12 r) a už teraz mu vravíme,a by na Slovensku neostávalo. Nech ide preč. Slovensko je stratené. A na dôchodok sa možno potom presťahujeme za ňou. Mať 30, neostávala by som tu. Takže, ak na to má, nech ide , veď aj Európa je zahraničie a do Rakúska, Švédska, VB je to na skok. A tá tvoja kamarátka, čo má dieťa s Austrálili, nemôže za nimi raz za rok cestovať?
@anjelicek26 Vidis ale ty to mas aspon tak ze ona sa stara tak ona dostane. Niektori su taki, ze zdrhnu do zahranicia, nepridu alo je rok dlhy, zavolaju par krat ako sa mas a vybavene, a ten druhy surodenec sa stara, nakupuje im, chodi s nimi po doktoroch, pomaha im v byte upratovat (nie nemaju dom a babysitting ako v tvojom pripade) , ked su v nemocnici chodi za nimi perie im veci berie jedlo berie ich domov vybavuje atd. Pravidelne vikendy stravene staranim sa o nich. Preto mi je zahadou ak si potom ten druhy co sa o nic nestara a je mimo narokuje na dedicstvo presnou polkou. Dokonca ani pohreb nevybavuje (sak jasne ved je v zahranici), dedicske konanie nezaplati ani nic. Ale narokuje si. Ale o tom nie je diskusia, len som poznamenala ze teda ked ju huckaju do zahranicia, aby bola za hviezdu, dufam ze nema surodenca co tu ostane na pospas
Srdce by mi puklo ale všetko čo bude prospešné najmä pre deti, to podporím, ide o ich budúcnosť. Urcite by som nehladela na seba a svoje trápenie bez nich, najviac na svete mi záleží na tom, aby boli šťastní a naplnení, nech si vyberú cestu akúkoľvek ,ktorá im ten pocit splní.
Ale ved nemusi ist do Australie, moja sesternica s bratrancom je v Norsku a. Ver mi ze s rodicmi je castejsie ako ja so svojimi rodicmi, letenky im kupuje na kazdy druhy mesiac na 2 tyzdne, su uz na dochodku
Z reci si nic nerob, staci to odbit, ze urobi si dcera ako bude chciet.. do mna tiez hucali aj som mala v plane po skole odist a tu som.. i
To nic neznamena, nazory este zmeni xy krat, pojde na vysku, tam sa na 99 percent zamiluje a vsetko je naopak. Mozno sa za 2 roky rozidu a zas bude vsetko naopak. Ja osobne by som svoje dieta vobec netlacil do zahranicia, mat dobre sa da aj na Slovensku. A stale je lepsie zit "doma" kde clovek casom ziska aj ine prilezitosti ako niekde mimo.
A dalsia vec, ak zena porodi deti v zahranici uz je takmer nemozne vratit sa odtial kym deti nebudu dospele a ked sa nieco pokazi ostane tam sama. Na Slovensku aspon bude mat rodinu ktora jej vie pomoct. Na toto vela ludi nemysli...
Mojej známej odišla dcéra ako 16 r.do Španielska na študijný pobyt (3mesiace). Tam,kde bola ubytovaná,boli s ňou veľmi spokojní,tak jej navrhli cez prázdniny brigádu. O rok išla znova až nakoniec pracovne skončila v Mexiku (má už cca 22r.). Neskôr za ňou išla aj jej sestra. Obe sú maximálne spokojné no najmä rodičia, ktorí sa ťažko zmierovali s tým,že ich obe dcéry,tak skoro odišli z domu. Teraz sa všetci raz/dva krát do roka stretávajú v Španielsku.
Takže ak je dcéra šikovná,nech ide.
@autor Vsak dcera sa rozhodne sama, nijako sa nevyjadrila, ze chce ist prec.
To, ze mladi odchadzaju do zahranicia, ma svoj dovod - je tu to stale horsie. Nemyslim teraz len ekonomika, ale ta nalada v spolocnosti a narastajuca agresivita a nevrazivost ludi.
Ja naopak dufam, ze deti odidu a nijako od nich neocakavam, aby sa o mna starali.
Mňa by to nehnevalo. Dcéra má 5 rokov, dali sme ju do bilingválnej škôlky, pôjde aj na na bilingválnu ZŠ a pevne verím ze sama raz bude chcieť odísť odtiaľto čo najďalej. Samozrejme že ak odíde bude nám za ňou smutno, ale nie je na svete preto aby mi bola celý život za zadkom ale aby bola šťastná, spokojná a mala sa dobre.
Áno, ti čo nevytiahli päty z rodnej dediny vedia najlepšie ako je v zahraničí.Ja mám rodinu v Austrálii romány by som vedela písať ako sa babka trápila a ake to bolo, keď tam mala a ma dcéru a vnúčatá, ostatnú rodinu v Rakúsku, muž v Rakúsku sesternicu a nie, nikdy sme nechceli ísť bývať do zahraničia.Rozhodnutie nechaj na dcere, ale nemám rada tieto fatálne buď čierne, alebo biele a všetci šikovní idú preč.A bolo iné odísť pred 20,15 r do Anglicka, kde človek zarobil za pár rokov na dom.Tvoja dcéra má svoj rozum nemusí ju nikto nahovárať.je to stále jedna z možností nie jedina
Ja svoje deti posmelujem v tom, aby sli.
Aktualne to tu nevyzera dobre a co budem mat z toho, ze ich tu ukotvim vedla seba? Svoj dobry pocit?
Aj tak, ked sa co len odstahuju na druhy koniec Slovenka, uvidime sa tiez tak dva-trikrat do roka. A to mozu aj z Ceska, Nemecka, Anglicka, Francuzska,...
Je fakt, ze spoza oceanu uz je to problematickejsie. Ale v ramci Europy a blizkeho okolia je to iste, ako napr. my na vychode a deti v BA.
Je úplne normálne, že by ti to bolo ľúto. Blbé reči by som nepočúvala. Ona sa rozhodne sama. Ak by aj zostala na Slovensku, tak nemá dôvod na nejaké pocity menejcennosti. Nedá sa povedať, žeby tu ostávali žiť iba neschopní lúzri a do zahraničia išli len tí inteligentní. ;)
@reddflowerlife áno viem,že sú rodiny a rodiny, ale to máš aj keď sú dvaja na Slovensku a jeden na to kašle a druhému to srdce nedovolí a dediť chcú obaja.. na to netreba ani zahraničie.
Chápem tvoje pocity. Je to blbe ale čo zákazka im o tom rozprávať? Veľa sa urobiť nedá.
@anjelicek26 Presne tak, na to netreba zahranicie
@luccija mas pravdu inac sa zarabalo pred rokmi teraz sa oplati ist do zahranicia ak mas perspektívny vystudovany odbor alebo pracovne skusennosti v oblasti kde je vysoka moznost uplatnenia aj zarobku inac sa to neoplatí lebo najom je ovela drahsi aj sluzby. Mehovoriac o vysokych daniacj v niektorych štátoch Treba si to dobre premysliet. Lebo moze byt potom ze clovek si tam potom bude dorabat kvalifikáciu ktora netrvá 6 mesiacov
Nie je zle, ak je ti to ľúto, ale je veľmi zle, ak dovolíš,aby tvoja ľútosť mala vplyv na dcerino rozhodnutie. Koľko je rodín, ktoré sa nevidia ako je rok dlhý a bývajú na vedľajšie ulici? Sú rodiny, ktoré žijú ako Tapakovci, všetci na kopke a proti celému svetu, ale asi to nebude väčšinový model. Obvykle majú mladi ľudia aj iné celoživotné ciele ako dat babke možnosť držať vnúča za ruku každý deň. A nikde nie je povedané, že sa po štúdiu alebo pár rokoch tvoje dieťa nevráti domov. Takže ľúto ti to byť môže, ale schovaj svoju ľútosť hlboko do seba.
To je teraz také moderné trepať všade o tom,že Slovensko je v riti a treba odísť.A niektorí len odchádzajú a odchádzajú už celé mesiace a pritom sledujú každý krok politikov a žijú iba tým.A reči o odchode sú len pro forma
Ked je taka sikovna uplatni sa aj tu. Aj tu je vela ludi co sa maju dobre. Ale to uz ona musi vediet ci je pre nu doletitejsia rodina alebo peniaze. Mne by aj miliony mohli ponukat v zahranici a nesla by som. Pre mna to nie je zivot ked starki vidia vnucata cez webkameru. Moje deti maju oboch starych rodicov blizko a je to super. Stretavaju sa s bratrancami, sesternicami. V tom zahranici musi byt smutno. A co sa vlady tyka, Fico tu naveky nebude
V prvom rade nech vyštuduje dobrý odbor ktory si moze dat uznat v ramci krajin Eú. A jazykova uroven aspon B2 any sa netrapila. Treba sa tiez pripravit ze akokolvek je cloveo sikovny u niektorých stale bude len cudzinec
To, ze pojde do zahranicia nazberat skusenosti, este neznamena, ze tam zostane zit. Tiez som odisla do USA, pacilo sa mi tam, ale vela z nas sa vratilo vcase zakladania rodin na SK. Ani v zahranici nie je vsetko ruzove. Dcere treba vysvetlit, nech na sebe pracuje, pretoze sikovny clovek sa uchyti vsade. Mne je dobre aj na SK. Mam pracu, ktora mi umoznuje cestovat po celom svete, ale vzdy sa rada vraciam domov, pretoze sa snazim zariadit si zivot tak, aby som nebola ovplyvnena spolocenskou/politickou situaciou. Dceru ovplyvni este jej buduci manzel, mozno ju zaveje na druhu cast zemegule a mozno do vedlajsej dediny. Z mojho okolia par ludi zostalo zit v zahranici, ale popravde, nemaju na to, aby si dokazali vybudovat lepsie zazemie na SK. Vacsina znamych je ale tu na SK, vsetci sa maju dobre, maju kvalitne vzdelanie, rozhlad, dobru pracu, prip. podnikaju. Samozrejme piznam aj takych, ktori nemaju kvalifikovane pivolanie a tym, by sa naopak z mojho pohladu lahsie zilo v zahranici. S dcerou treba komunikovat a vysvetlovat, ze ju podporis v tom, aby bola stastna, nech je to kdekolvek😉
@11bodka11 ale bude naveky, ten už má ďalší rodokmeň...
Ťažká téma pre rodiča.. ale budúcnosť Slovenska je momentálne s touto vládou veľmi spiatocnicka že ľudia rozmýšľajú o odchode normalne. Kým sú mladý a vedia si tam niečo vybudovať. Ideálne už tam vyštudoval, zamestnať sa, žiť.. ak je to tvoje jedine dieta, chápem obavy,že ju stratíš... týmto smerom.. uč sa tiež jazyky,priprav sa, že sa aj ty časom možno prestahujes bližšie k vnúčatám a dcére. Keď tento prípad nenastane, aspoň si rozšíriť obzory jazykovo... q zahraničie nie je len Austrália, ale aj Rakúsko,Nemecko, Česko, to máš všetko autom kúsok...