Prosím poraďte máme dievča v náhradnej rodinnej starostlivosti chodí do 9 triedy čakajú stredná škola. Ale učila sa veľmi zle predchádzajúce roky samé 4 kde tu 3 ale.to žila so svojou matkou čo na ňu kaslala. Teraz to bude aspoň to ťaháme na 2/3 matika zrejme 4. Poradte na akú školu ju dať zvažujeme čašník kuchár nevieme čo chceme aby to mala v živote dobre. Poraďte . Nemyslím že by nemala na školu momentálne s maturitou momentálne môže ísť na 3+2 roky maturita.
@majka2 ale dobrých je málo 😀. Ja by som ju tiež skôr poslala - kozmetička, vizážistka, kaderníčka. Tam je šanca na dobrý zárobok ak sa do toho vloží a bude ju to baviť. Ak aj nie hneď bude mať remeslo v ruke a časom, rokmi možno príde na to, že by to aj chcela robiť. Po škole môže vyskúšať aj čašníčku. 🙂 Čašníčka, kuchárka... Neviem.. neviem.. 😏
A krajčírka? Ak také niečo máte v okolí…
@majka2 za mňa tiež krajčírka a kaderníčka.su to veci ,ktoré môže do budúcna robiť aj popri deťoch,MD,RD, bude si pánom svojho času.uplatnenie nájde.
Kdežto ako čašníčka nič moc.kym je mladá okej,ale čo ďalej?ja som bola brigadne čašníčka neskôr pred prvým tehotenstvom tiež, medzi tehotenstvami tiež , ako tehotná tiež.co mám v životopise?veľké h..no
Totálne mi to lezie na nervy, zamestnávatelia nemajú o mňa zaujem,keďže nemám prax v inej oblasti.
A pracovný čas casniciek skĺbiť s tým rodinným nič moc.
Ja by som isto išla do remesla na jej mieste
@majka2 ja som napríklad prepadala s matematiky, ledva som to vždy uhrala na 4ku 😀ostatne známky som tiež nemala jednotky, a dostala som sa na pedagogicku, tam sa robia talentove skusky aj keď berie sa aj ohľad na vysvedčenie. Aleee Bola som dokonca 4 zo 60😀 a do učenia som nikdy moc nebola, ale štúdium som zvládla úplne bez problémov. A velke plus pre mna, ze z matematiky sa nematurovalo😀
A na by chcela čo? K čomu ju ťahá? Nejaké kariérne poradenstvo absolvovala?
Kadernicka ešte ako-tak, ale kozmetická? Hocijaká baba si urobí kurz a nemusí to študovať
Má ústa tak sa jej treba opýtať čo ju baví. Nie že rozhodneš TY za ňu a nebude ju to baviť. Aj horši žiaci boli ako je to tvoje dievča v rodine a vyštudovali. Dôležite je u nej čo chce robiť čo ju baví a nie na kuchár čašník však ju to nemusí ani vôbec baviť.
presne, najprv by som sa opytala v skole co jej "vyslo" podla testov, popozerajte skoly v okoli kde byvate, urcite toho je dost, ze ani nebudete vediet ze take odbory existuju a daju sa vystudovat.
a co by mlada chcela? sadnite s nou a pozrite tie skoly spolu, to je tak na par hodin.....
Ja by som este zvazila pedagogicku 4rocnu s maturitou, to moze robit hned po skole v skolke alebo vychovavatelku v druzine v skole...prip. spominana kadernicka alebo cukrarka, to si krasne zarobi aj mimo prace na fuskach, ak bude piect na objednavku
Záleží koľko skúšate už sa s ňou učiť. Ak nie moc dlho, možno by stalo za uváženie zopakovať rocnik, naučiť sa to na 1-2 a potom dať na dobrú školu
na znamkach az tak nezalezi-ona nemala cas sa prejavit .. sadnut si s nou pripadne aj psychologom a prebrat to co by ju bavilo v com vynika ... darmo ju das za casnicku ak ju to nebavi,ci kucharku etc... poznam vela ludi co malo znaky priserne a dnes maju krasnu karieru
@majka2 porad sa aj v skole, výchovná poradkyňa by mala mať prehľad o rôznych školách, odboroch. Aj aké známky kam treba, bude vedieť ako brali žiakov minulý rok. Pripadne vás nasmeruje na nejaké testy, že na čo by sa hodila, čo by jej šlo. Lebo ak nemala dobre zázemie doma, tak vlastne podľa známok sa nedá orientovať. Aj matika jej možno pôjde, keď by sa jej začala venovať.
Ak ma vztah k detom, tak pedagogicka.
Ak ma vztah k zdravotnemu smeru, tak ocny optik, otropedicky technik, zdravotna sestra.
Ak ju bavia vlasy, kadernicka.
Ale ja by som sa najviac asi priklanala k tej pedagogike, vychovavatelka v druzine, materska skolka, to bude stale treba.
@majka2 vieš čo, kaderníčok veľa, ale aj tak nedostaneš termín hneď 😉. Ona nevie čo by chcela? Priklonila by som sa k tomu, čo ju baví. Napríklad čašníčku, prípadne pomocnú kuchárku môže robiť podľa mňa aj bez takej školy, ale kaderníčku už ťažšie... Ale samozrejme, šla by som podľa toho, čo hlavne ju baví. A super, že ste ju vytiahli z tých 4iek 👍.
@majka2 Najviac záleží na tom, čo by ona chcela robiť, lebo ak nemá k nejakej činnosti vzťah, tak to sa ukáže. S takými známkami sa na pedagogickú ťažko dostane, ale nejaké SOU by mohlo byť- kaderníčka, kuchárka, krajčírka ani nie, teraz ich menej potrebujú.
Musite zistit,co by ju bavilo. Ci je zrucna v niecom. Nesla by som smerom kuchar,casnik.
Ja byť na jej mieste, tak idem na zdravotnícku. Je tam málo matematiky. A má to budúcnosť. So strednou by mohla byť sestrička. Ak "sa uvedomí" keď bude mať viac rokov a zistí, že študovať je budúcnosť, tak je to aj dobrý odrazový mostík pre VŠ - urgentná starostlivosť, pôrodná asistentka a ak by bola až veľmi uvedomelá a snaživá, tak aj medicína 😉 (mám takú kamošku, so zdravotníckej zamakala a išla na medicínu, teraz doktorka). A ak by sa v tom aj nenašla, tak zdravotnícka je aj tak proste vždy prijateľná škola. To podľa mňa nikdy nie je "trapas" 😉
@majka2 na Tvojom mieste by som sa:
- spytala dcery, co by ju bavilo, resp. mozno sa da vypozorovat aj z jej zaujmov: bavi ju napr. "motat sa" po kuchyni? vtedy zvazit cukrarku, kucharku napr. Alebo ju bavi tvorit, venovat sa veciam do detailov?? To by hovorilo v prospech cukrarky, ale aj krajcirky. Pripadne ma vztah k malym detom (ucitelka v materskej skole - stredna skola) alebo k vacsim (vychovavatelka - rovnako stredna pedagogicka).
- zasla by som do skoly, isto maju vychovnu poradkynu, skolsku psychologicku... Ktore by s nou vedeli urobit test / profil osobnosti a zistili by ste, k comu inklinuje, na co sa hodi. Znamky nie su jedine kriterium, i ked nie su ani nedolezite.
Mne kedysi ucitelka (hudobnej 🤣 ...ako mam kvalitny hudobny hluch, ale to bolo na tento ucel irelevantne 🤷) hovorila, ze sa na strednu skolu (obchodna akademia) nemusim ani hlasit, ze nie je sanca, aby ma podla znamok zobrali. A vies co? Zobrali ma, ako poslednu nad ciarou sice, ale zobrali. A zamakala som a nakoniec zmaturovala s vyznamenanim. A to som mala vsetko vydrete, lebo mne to teda nejako extra nepalilo, zeby som si zapamatala polovicu zo skoly 🤷
Ked sme koncili skolu, sa ma matikarka (🤣 matiku som chapala najmenej) dokonca spytala, ked videla moje znamky, ze preco nechcem ist na vysoku skolu. Uprimne, ja uz som mala skoly po krk 🤭 ...vysoka mi nikdy nechybala, nie je to podmienkou zivotneho stastia 😉 ....zila som v troch krajinach, mam pracu, co ma bavi, zarabam slusne. Nie tazke tisice, ani nelietam na dovolenku na Madagaskar, ale zijem si spokojne aj bez toho.
Moja dcera sa napr. chce stat cukrarkou a pre mna je to uplne ok. Nemam potrebu sa chvalit tym, ze mi dieta studuje na gymnaziu, tak naco ju tam tlacit, ked by sa tam len trapila?
V praci travime tretinu zivota, je dolezite, aby nas aj bavila, nielen uzivila.
Ja by som rozmyslala prakticky:
- praca v skolke / skole ako vychovavatelka = kompatibilne s rodinou (prazdniny a pod)
- cukrarka / krajcirka = moze sa pekne vypracovat rokmi a kludne osamostatnit ak bude chciet, ak nie, nemusi. Obidva su pekne odbory, kde je stale priestor sa zlepsovat a ucit nieco nove. Plus si tym moze privyrabat i pocas materskej napr., uz ako bude chciet / vladat / stihat.
a este mozno by.. pedagogicky asistent. to sa teraz rozbieha...a bude asi aj dopyt
Nemá náhodou vzťah k vlasom, kozmetike? Väčšina kočiek, ktoré poznám, čo skončili tieto odbory, mali k tomu vzťah a možnosti a ochotu sa ďalej zdelávať kurzami sa majú fajn, uchytili sa, darí sa mi... tak je to také prvé čo mi napadlo 🙂