Môže učiteľka dávať len 1 a 5?

13. jún 2023

Ahojte žienky , syn písal v škole písomku ktorá bola hodnotená len známkami 1 a 5. Čiže štýlom bud vieš všetko a máš 1 alebo spravíš jednu aj bizarnú chybu a máš 5. Je toto možné? V synovej triede učiteľka povedala deň vopred že z písomky sa dávajú len 1 a 5 ale všetci to pokladali za vtip .
Na internete som sa o tomto nikde nedočítala tak skúšam možno niektorá z vás bude vedieť
Ďakujem

vanessad15
13. jún 2023

Mne to znie alo výmysel. Na žiadnej škole by toto neprešlo😉

januska12323
13. jún 2023

Spojte sa viacerí rodičia a žiadajte vysvetlenie.

oriesocek
13. jún 2023

neviem ako na strednje, ale dnes sa toto stalo synovej frajerke na VS. skuska bola z 2 casti, pisomny test - mala na 80 percent a mala 3 otazky na ustnu, vedela 2 komplet a pri jednej nebol vyucujuci uplne spokojny s odpovedou. takze jej to nedal. a ja som rovnako hovorila, ze u neho je asi iba A a FX, nic medzi tým, kedze za podmienky, ze vie 2,5 otazky a test na 80 percent, jej to musi dat minimálne za C.

mondolina
13. jún 2023

to ti povedal syn? 🙈 alebo aj učiteľka?
predpokladám, že dostal 5.
radšej si to over, predtým ako narobíš cirkus.

simsalabim
13. jún 2023

Treba ist za ucitelom, ziadat videt test a stupnicu hodnotenia. Ak nepomoze, ist za riaditelom.

sajmonka_1216
13. jún 2023

tú písomku si videla? rodičia často hovoria, že mňa nezaujíma čo majú iní ale čo má moje dieťa.. možno niekto naozaj napísal na 5 a niekto na 1..
ak to nie je oprávnená známka, samozrejme to treba riešiť

cyberk
13. jún 2023

ja by som si to overila s ostatnymi ziakmi, ci to tak fakt bolo.. vela uciteliek v tejto dobe sa stalo ucitelkami lebo ich same sikanovali, tak si to vybijaju na detoch, ale na taketo nieco sa da odvolat lahko 🙂

patus_2
13. jún 2023

Tak ako stále radím, najprv si to over z nezávislého zdroja. Pretože viem, že aj študenti si radi priklašia realitu, ale aj pani učiteľky vedia celkom slušne prehaňať.

autor
13. jún 2023

@vanessad15
@mondolina
@sajmonka_1216
@cyberk
@patus_2
@simsalabim
Písomku som videla áno, bola to slovná úloha, mal tam obrázok, zápis, výpočet akurát výsledok nenapísal lebo podľa jeho tvrdenia si nebol istý či to takto môže spočítať co uznávam bolo od neho dosť hlúpe🙂 Nie som učiteľka ale za takúto písomku by som dala aspoň 4 , bez overených informácií by som tu ani nepísala, to nehrozí rozprávala som s ostatnými rodičmi a toto známkovanie učiteľka spravila v troch triedach presne v ten istý deň .Deti sa boja ozvať lebo je šanca, že učiteľku budú mať do konca strednej a tak si nechcú spraviť zlé vzťahy.
Neprišla som si po rady ako byt FBI psom a ako neveriť svojmu synovi ale snažila som sa dozvedieť či takéto známkovanie je vôbec legálne.

vanessad15
13. jún 2023

Tak potom treba kontaktovať školu a riaditeľa.

cyberk
13. jún 2023

Vysledok nenapisal... takze mali jednu otazku ale vysledok nemal? akoze nehnevaj sa, tebe by stacilo, keby si videla vyplatnu pasku ale nenabehli ti peniaze? :D

simsalabim
13. jún 2023

@cyberk za mojich skolskych cias sa davali body aj za postup. Ak teda hovorime o matike. Podla mna, ak na postup spravny, 5 si nezasluzi. V postupe je jasne vidno, ci uvazoval v spravne.

sajmonka_1216
13. jún 2023

no ak bola otázka jasná, napr. že koľko bude toho a toho a on tam nemal nič, resp. nejaký výpočet aj to nedokončený, tak neviem..
ved kludne sa chod učiteľky opýtať, nech ti vysvetlí to hodnotenie a uvidíš..

patus_2
13. jún 2023

Tak v matematike je dôležitý aj postup. Lenže možno im chce učiteľka len ukázať to, že ak budú maturovať z matematiky alebo robiť prijímačky z matiky tak tam ich postup nezaujíma (podobne ako na monitore) a chcú iba výsledok. Netvrdím, že je to objektivne, ale žiaľ, takto to funguje.

autor
13. jún 2023

@sajmonka_1216
@patus_2
@simsalabim
@vanessad15
Ďakujem Vám všetkým aj tým čo mali na raňajky vtipnú kašu 🤭. Už som volala s triednou učiteľkou takže by sme to mali začať riešiť.

vanessad15
13. jún 2023

Ja som to myslela úprimne no ak ti prídu naše odpovede ako vtip, nechápem načo si tu vôbec zakladala diskusiu.

janka_266
13. jún 2023

My sme mávali na strednej na chémii 1 minútovky, nadiktoval 10 vzorcov mal si dobre buď všetky, alebo nič 😃keď si sa na jednom zasekol nemal si šancu stihnúť ostatne 😃 neviem čo chcete od jedného príkladu, buď vie nevie. Ešte je otazka akú váhu má ta známka? Ako koncoročná písomka alebo ako mini 5 minutovka?

nellye9
13. jún 2023

Podľa mňa nie je taká kategória ako legálnosť známkovania testu. Zažila som veľa druhov. Niekto pozeral na iba na vysledky, niekto aj na postup.

nellye9
13. jún 2023

Zo skúsenosti ale. Väčšinou takéto výstrelky krátke pisomky, vieš, nevieš, ďalej.... Nemajú veľkú váhu pri uzatváraní známky.

anetka34
13. jún 2023

Nám sa to tiež raz stalo, akurát že to dopadlo dosť blbo pre dcéru. Učiteľka dejepisu išla na materskú, predtým stihla dať jednu písomku, dcéra mala z nej 1. Potom kadekto zastupoval, na posledné dva mesiace prišiel učiteľ dal tiež písomku štýlom, že výsledok bol 1 alebo 5. Dcéra dostala 5 a veselo jej dal na vysvedčenie 3- ku. Smutné bolo, že mala čisté jednotky a jednu trojku na vysvedčení. Aj za ním bola, že si to chce opraviť, vyskúšal ju, dal jej 2-ku z odpovede, ale na vysvedčenie jej aj tak dal trojku.
Takže mne osobne sa písomky typu buď 1 alebo 5 vôbec nepáčia.

bloger
13. jún 2023

To by bolo veľmi nespravodlivé.

kandelabra
13. jún 2023

Zazila som to iba raz na strednej. Pisomka bola z matiky, jeden jediny priklad, ale vypocet bol asi na pol strany. Kto vypocital mal 1, kto nevypocital 5. Okrem 3 ludi mali vsetci 5, nikto sa nestazoval, nebolo o com.

panelacikova
13. jún 2023

nie, nemôže. každý predmet má stanovené %, do ktorých sa má zmestiť jednotlivá známka. je rozdiel získať 15% bodov a 95% bodov. čiže nie, nesmie dať za takéto dve písomky rovnakú päťku. nemôže fungovať spôsobom "všetko alebo nič".
určite podať sťažnosť na vedenie školy.

palicka
13. jún 2023

Ucitelka asi hodnotí podobne ako T9- postup je na nič, ráta sa len vysledok. Netvrdím, že som z, ale v T9 a na prijimackach to tak je

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki68
13. jún 2023

Nie, takto znamkovat nemoze, ja by som to dala na skolsku inspekciu pekne. Nech sa predvedie pred inspektorom hus jedna. Znamkovanie musi ist cez nejaky kluc ( napr percenta) , napr tiez sa prihliada na postup, ak niekto ma iba vysledok a nema postup, alebo iba kratku cast a zle, je Jasne ze ten vysledok od niekoho opisal. Ale Tu postup bol komplet, cize bod by za ten postup byt mal. O bod za vysledok pride. To je zial jasne.

deginko
13. jún 2023

Mňa by ani nenapadlo,žeby som mohla dostať z písomky z matiky lepšiu známku ako 5,ak by som nenapísala výsledok jednootazkovej písomky...keď som videla tému,najskôr som si myslela,že tu ide o dieťa na ZŠ...ale na strednej a ešte pri písomke,kde je len 1 otázka. my sme to tak na strednej mali tiez

oriesocek
13. jún 2023

tak mi sme mali na strednej na matiku velmi prísneho učitela. Matematiku sme vsak vedeli, kedze vedel tak vysvetlit, ze skoro každý pochopil. a body sme vzdy dostali aj za postup - ked videl, ze tomu chápeme. je uplny nezmysel dat jeden priklad a skontrolovat iba výsledok - to nic nehovorí o tom, ci tomu ziak chápe alebo nie - a zbytočne sa dávaju zle známky... u nas maturovalo z nepovinnej matematiky 24 žiakov z 30, co hovorí o niečom. dolezitý je naozaj pristup ucitela.

anjelicek26
15. jún 2023

Mali 1 ulohu a tu nevypocital, takze 5 obstoji....podla mna legitimne, aj ked na "zamyslenie" znamkovanie...

rorino
19. jún 2023

@cyberk keď je slovná úloha,musí byť aj postup,ak by mal výsledok a postup nie,nedostane jednotku