Môže dcéra študovať na VŠ za pilotku, ak je teraz na obchodnej akadémii?

natalia259
23. sep 2019

Zdravim. Moja dcera odmalička sníva o tom ze sa stane pilotkou. Dufali sme ze ju to prejde, no ani s nastupom na strednu školu sa tak nestalo. Chcela by som sa pre to teda opytat, ci je mozne aby mohla nastupit na vysoku školu letecku, aj napriek tomu ze sme ju dali na obchodnu akademiu. Dakujem

ankare
23. sep 2019

Juj, a prečo ju nenechate ísť svojou cestou? Toto nie je hocijaký rozmar, podľa mňa to je jej životná cesta. 😊 Pomahajte jej plniť svoje sny. 😊 Držím palce!

derdia
23. sep 2019

@natalia259 urcite sa da...aj od nas jedna chodi a vraj bude pilotka😄a tusim chodila na obchodnu...ale nie som ai ista😊☺️☺️

deti95060810
23. sep 2019

v dnešných časoch je možné všetko...minule tu písala jedna maminka že dcéra chodila na pedagogickú a na vysokú išla na medicínu...a vraj ju zobrali...
pred x rokmi to nebolo také jednoduché...

acer11
23. sep 2019

Máte blízko letisko,alebo aeroklub?Nech skúsi začať tam...

natalia259
autor
23. sep 2019

Velmi pekne dakujem za odpovede. No ja sa skor bojim toho ze z obchodnej nebudem mat postacujuce vedomosti co sa tyka anglického jazyka pre tento smer.

mima86
23. sep 2019

ja sa na to pozeram tak, ze preco by mala cely zivot trpiet len preto, ze prvy krat sa zle rozhodla. ak na to nebude mat, tak ju tam ani nevezmu, pripadne skolu nedokonci. stale bude mat v rukave tu obchodnu.

lenqua_12325
23. sep 2019

Nech si dcéra robí čo chce lebo jej zničiť život. Ja som chcela byt zdravotná sestra. Prijali ma na zdravotnú, ale rodicia ma chceli ma poľnohospodárskej. 4 roky chodiť do školy ktorú neznášas, ver mi je nocna mora a co jen najhoršie? Ako sa uplatniť teraz? Co so životom a roky života zahodene.

lenqua_12325
23. sep 2019

Necitaka som celú diskusiu len tvoj úvodný príspevok 🙂

fokuska
23. sep 2019

Mozno pomoze @janne318 - dufam, ze nevadi, ze som oznacila, vzdy si ochotna pomoct, vysvetlit 🙂

vulka
23. sep 2019

No ak má skutočne záujem, tak už počas OA bude makať na tej angličtine(kurz, doučovanie,...)

cina1
23. sep 2019

https://lf.tuke.sk/uchadzaci/preco-prave-my/ tu je aj co to o podmienkach...sice na tento šk. rok ale asi sa to az tak dramticky z roka na rok nemeni

petka035
23. sep 2019

@natalia259 jasne, ze sa to da...kludne moze ist na akademiu ossr...mame aj kopec dievcat pilotiek 🙂 patri to pod tuke

janne318
23. sep 2019

@fokuska pravdaže, rada pomôžem. ☺ Ďakujem. ☺

hettinka
23. sep 2019

@natalia259 angličtine sa teeba venovat sj mimo školy, bez ohľadu na to, kde maturuje. Možnosti je veľa, od statnej jazykovky, cez súkromne školy až po jazykovy kurz v zahraničí v lete. Moja dcéra chodí na gymnázium, ale ak chce na dobrú VS, robí veci pre to aj mimo školy.
Ja by som sa obávala o matematiku, fyziku, čo sa týka základov na OA.
Skôr má zarazilo to “sme ju dali” na obchodnú akadémiu. Ona tam ist nechcela? Či ste sa dohodli spoločne.

janne318
23. sep 2019

Ahoj @natalia259 , keďže posledných 14 rokov je mojím "kanclom" kokpit dopravného lietadla, dovolím si prispieť odpoveďou k Tvojej otázke:
V úplne prvom rade - viac, ako stredná škola, je pre budúceho pilota/pilotku podstatný perfektný zdravotný stav. Či už pred nástupom na VŠ, alebo pred nástupom na letecký výcvik leteckej školy, sa od uchádzačov vyžaduje úspešné zabsolvovanie letecko-lekárskej prehliadky I. triedy a platné osvedčenie Medical I. class. Túto prehliadku môžu absolvovať uchádzači od 16. roku veku a na Slovensku ju robí len Letecká vojenská nemocnica v Košiciach (alebo potom Praha, alebo Viedeň).
Čo sa strednej školy týka - úprimne a na rovinu: tak tá podľa môjho názoru a mojich nemalých skúsenosti vôbec nie je rozhodujúca. Pokiaľ má dcéra ambície byť dopravnou pilotkou, má dve možnosti:
1/ tou zložitejšou, náročnejšou a zdĺhavejšou je pokračovať po skončení SŠ na VŠ v Žiline, kde ju okrem riadneho "sita" na prijímačkách čaká minimálne trojročné krvopotné bakalárske štúdium, po skončení ktorého však získa len CPL licenciu (čiže licenciu komerčného pilota), osvedčenie MPL (pilot viacčlennej posádky) a teóriu ATPL (pozor! len teóriu dopravného pilota - bez licencie!) Na to, aby mohla ale aj reálne lietať ako dopravná pilotka, bude toho potrebovať ďaleko viac - v prvom rade licenciu ATPL (čiže nielen vyššie spomínanú teóriu, ale aj nálet + skill test), ICAO English certifikát - min. LVL 4, osvedčenie IFR (lietanie podľa prístrojov), VFR deň/noc, TR (typová kvalifikácia), atď. Pre získanie všetkých týchto ostatných kvalifikácií a osvedčení je Bc. štúdium nepostačujúce. Čiže bude musieť pokračovať ďalej štúdiom Ing. (čo sú ďalšie dva roky). Počas štúdia je nevyhnutný nálet minimálne v predpísanom počte hodín - počas Bc. štúdia pre získanie CPL licencie min. 150 hodín, a počas Ing. štúdia pre získanie ATPL licencie ďalších 160 hodín. Tento nálet si musí študent financovať sám. Študijné "sito" istí cca 25 študijných predmetov, z ktorých takmer polovicu nebude pre získanie ATPL licencie vôbec potrebovať (vrátane histórie, ekonómie, a pod.) a ktorých účelom je len redukcia ročníkov (pardon za otvorenosť).
2/ druhou možnosťou je dosiahnuť rovnaký výsledok, s rovnako platnou licenciou ATPL, a rovnakou profesnou perspektívou, cestou leteckej školy. Čo do počtu hodín minimálneho náletu - ten platí rovnako. A rovnako ako na VŠ, aj tu si ho financuje študent. Rozdiel je v tom, že do leteckej školy nemusí robiť žiadne prijímačky, teoretická výučba je obmedzená len na skutočne dôležité predmety, z ktorých bude robiť aj skúšku (je ich 14), pri optimálnych podmienkach to zmákne za 36 mesiacov, kedykoľvek si môže dať pár mesiacov pauzu, prípadne postupovať vlastným tempom, alebo si v ktorejkoľvek fáze výcviku môže povedať "stop", pričom dovtedajšie hodiny teórie jej platia ešte 24 mesiacov a dovtedajší nálet nafurt.
Čo do ceny výcviku - tá je síce zhruba o tých cca 40% vyššia, než cena štúdia na VŠ, avšak z hľadiska celkovej rentability (ak vezmeme do úvahy celkový čas výcviku/štúdia, ubytko niekde na intráku alebo na priváte, a v neposlednom rade aj schopnosť, resp. možnosť pracovať popri výcviku, vs. nemožnosť pracovať popri dennon štúdiu), povedala by som, že výcvik sa oplatí viac, ako VŠ.
A na záver už len jedno - je síce pravda, že VŠ jej dá vysokoškolský titul a letecká škola nie. Ibaže ten jej bude v praxi na nič. V praxi bude pre jej kariéru a platové ohodnotenie rozhodujúca hodnosť, ktorú získa len a len na praktickej profesnej úrovni.
Keby ešte nejaké otázky - pokojne píš aj do IP. ☺

montemotherone
23. sep 2019

@natalia259 angličtina bude pri tomto odbore asi menší problém. Čo tak matika, fyzika, technika...? 😏

janne318
23. sep 2019

@montemotherone Záverečná skúška pozostáva z cca 18.000 otázok a 14 predmetov:

janne318
23. sep 2019

@natalia259 …len pre úplnosť ešte dodám - ja mám za sebou tú náročnejšiu a zdĺhavejšiu cestu (keďže v čase mojich študentských liet na Slovensku ani zďaleka neexistovali také možnosti, aké existujú dnes). V kolektíve mojich najbližších spolupracovníkov - čo je 5 posádok/10 pilotov, som s VŠ jediná. Mám hodnosť First Officer. Môj vľavo sediaci kolega s hodnosťou Cpt. videl z vysokej školy leda tak strechu, keď ponad ňou prelietal. Za tie roky som mala možnosť aj učiť, a aj robiť inštruktorku. Záver? Ak chce Tvoja dcéra o pár rokov nosiť zlaté prúžky na ramenách a deň čo deň sadať do kokpitu dopravného lietadla, musí mať na to síce aj nejaké tie základné predpoklady a finančné prostriedky, avšak úúúplne najviac bude potrebovať snahu, chtíč, sebazaprenie a odhodlanie. 👍👊💪

janne318
23. sep 2019

@montemotherone no..., a to je ďalšia vec. Taká matika napríklad. Na VŠ postupová skúška z matiky v každom jednom semestri, na každú skúšku tak cca 4000 vzorcov a nervy na dranc. V leteckej škole matematika ako samostatný predmet neexistujem Výpočty sú súčasťou predmetov Základy letu (aerodynamika - fyzika), Hmotnosť a vyváženie, Plánovanie letu. Oproti VŠ je tých výpočtov v leteckej škole minimálne o polovicu menej. V praxi z toho pilot potrebuje tak asi 20%.

janne318
23. sep 2019

@natalia259 A ak ešte môžem... aj keď je to naozaj len moje subjektívne odporúčanie a náhľad na vec - alebo skôr moja prosba rodičom - ak sa dá, podporte ju v tom. ❤😉 Ak je to jej sen, môže začať lietať už teraz (na vetroni od 15.r). Získa zručnosti, základy teórie, a vo finále - než skončí SŠ, bude už miliónovo vedieť, ako ďalej. Pilotov je málo, dopyt po nich je veľký a finančné ohodnotenie veľmi slušné. Isteže.., nie je to ľahká cesta, a ani pracovné podmienky nie sú vždy ideálne. A taktiež musí rátať s tým, že viac pracovných povinností ju bude čakať na zemi, než na nebi. Ale ak je to jej sen a ona za ním pôjde, nikdy už nebude chcieť robiť nič iné. ☺😘

vulka
24. sep 2019

@janne318 Normálne zaujímavé čítanie. Môžem sa opýtať, či na Slovensku je taká letecká škola, ktorú spomínaš? Asi nie, však?

juliet86
24. sep 2019

@janne318 aj pre mna brutal zaujimave citanie s vhladom
zaloz si blog alebo youtibe kanal zena!

janne318
24. sep 2019

@vulka
@juliet86 jeeejda! 😃 Ďakujem dievčatá, 😘 to je od Vás veľmi milé! ❤😃 Naozaj úprimne si to vážim 🌹 a popravde - ani som nemyslela, že by to okrem autorky príspevku mohlo niekoho zaujímať. 😆 Som rada, že áno. 😀😘
@vulka leteckých škôl je na Slovensku síce dosť, no tie, ktoré sú akreditované na výcvik až do kategórie ATPL, sú pokiaľ viem, len dve. Jedna v BA a druhá v NR. Pár rokov dozadu ponúkala takýto druh výcviku aj Žilinská univerzita (či ho ale robí stále, to neviem). Predsalen - tie legislatívne, organizačné, personálne a technické podmienky, ktoré musia spĺňať výcvikové strediská tejto najvyššej kategórie, sú veľmi prísne. Komplet celá organizácia výuky a výcviku spadá pod schvaľovaciu a kontrolnú kompetenciu Dopravného úradu SR - Odboru civilného letectva (Letecký úrad SR). Záverečné skúšky a skill test robia absolventi pred examinátormi z leteckého úradu a osvedčenie, resp. licenciu, im tiež vydáva letecký úrad - čiže de facto sa jedná o osvedčenie vydávané štátnym orgánom, nie leteckou školou ako takou. Vlastne je to niečo veľmi podobné, ako pri autoškole - kurz si síce robíte v nejakej súkromnej s.r.o.-čke (autoškole), ale preskúšanie už robia policajti, a aj vodičák Vám vydávajú policajti. Drobných leteckých škôl, kde sa dajú spraviť "papiere" na malé športové lietadlá - tak tých je dosť. Lenže tam sú oveľa miernejšie kritériá aj pre školu, aj pre uchádzačov. Len na spestrenie - v jednej takej som robila lektorku a inštruktorku počas materskej - asi 4 mesiace - do času, kým sa nestalo, že som sa musela so študákom pobiť o knipel. A to myslím doslovne - chalanovi som prvýkrát odovzdala riadenie, a on sa tak hrozne zľakol, že stuhol v kŕči, úplne ma prestal vnímať a nevedel ten knipel pustiť. A keďže sme boli 120m nad zemou (čiže času málo a manévrovací priestor žiaden), jediné, čo som v tej chvíli mohla spraviť, bola lakťovka medzi rebrá. 😧 Samozrejme ma to aj mrzelo, a tuším ma to bolelo viac než jeho, no v danom momente ma nenapadlo nič účinnejšie, ako ho z toho "delíria" prebrať (podotýkam - chlap jak hora, hádam dobre cez 90kg, a ja 158cm a 48kg 😨 ). Takže tým aj skončili moje "pedagogické úspechy". 😕

vulka
24. sep 2019

@janne318 Je to zaujímavé. Určite to dám prečítať synovi. Má 11 rokov a pilotom síce nechce byť, ale o lietadlá(vojenské i civilné) sa zaujíma a na svoj vek má aj zrejme pomerne slušné technické vedomosti. Toto len rozšíri jeho obzor.
Inak ja by som si Ťa vedela celkom predstaviť na dajakej besede o tom ako sa stať a byť pilotkou.

janne318
24. sep 2019

@vulka jej, ďakujem, no zlatááá si! 😘😅 Tuším mi tu na koňovi už ktosi v minulosti navrhol tvorbu náučnej literatúry na tému "Ako sa zbaviť strachu z lietania". 😂😆 Nuž aspoň mám motiváciu dožiť sa důchodu pri plnom duševnom zdraví - a môžem sa potom na staré kolená realizovať besedovaním a publikačnou činnosťou. 😂😂
Synčeka pozdravujem 😃 a odkazujem, že zdieľam jeho záujmy. 👍✈ 😆 Je fajn, že v radoch "takmer pubertiakov" sa ešte stále nájde zopár chalanov so zmysluplnými záľubami (to už neodkazujem, to píšem mamine 😉😁🌹 ).

lagata
24. sep 2019

Chcela by som sa k tejto teme vyjadrit z pohladu dietata. Ja som si pocas strednej vymyslela, ze chcem ist studovat do zahranicia. Jasne, ze rodicia najskor neboli nadseni, prve reakcie boli odmietave a neverili mi, ze to myslim vazne. Ja som sa ale nedala odradit, zistovala som si vsetky informacie, prezentovala im napady a navrhy, argumentovala preco je to dobra volba a nasla som sposob, akym ich to nezatazilo ani financne, diskutovali sme spolu. Vdaka tomu pochopili, ze to myslim vazne a suhlasili. Avsak vsetky papierovacky a vsetky kroky na to, aby som sa na skolu dostala som si vybavovala ja sama. Bolo toho teda dost vela 😄Rodicia ma nevodili za rucku, nic za mna neriesili a spatne viem, ze mi to dalo vela. Preto si myslim, ze ak chce ist dcera na letecku skolu, tak by ste jej ako rodicia mali dat priestor na to, aby vam tiez ukazala, ze to mysli skutocne vazne. Dievca v taktomto veku je schopne si vsetky dolezite informacie ohladne prijatia na skolu, narocnosti studia, podmienok na jazyky a ine dolezite veci vyzistit sama, ak je toto nieco co skutocne chce. Nerobte to za nu, nedajte jej vsetko "ako na zlatom podnose". Len ju podporte a nechajte ju ist svojou cestou. Verte mi, ze sa vam za to v dospelosti podakuje 🙂 Ja som svojim rodicom velmi vdacna za to, aky mali k tymto veciam postoj. Do ziadnej skoly ma netlacili nasilu. Vzdy to bolo o diskusii. Takze ked som neskor napriklad nadavala na bilingualny gympel, moji rodicia sa len smiali, ze som si to vybrala sama a mali pravdu 😄 Bolo to moje rozhodnutie a uvedomovala som si, ze mozem nadavat jedine sebe 😂

montemotherone
24. sep 2019

@janne318 tak tomu ver že je to zaujímavé! Je to dosť neštandardné povolanie a pre ženu obzvlášť! V Inkognite na JOJke si už bola? 😁 Odtiaľ by ťa len tak nepustili, kým ťa riadne nevyspovedajú. V lietadle namontuj malú kamerku a nemusíš robiť trapošiny ako 99% youtuberov. Stačil by krátky koment a máš milión zhliadnutí za minútu! 😉 Veru, zamysli sa nad tým 😏

evkano1402
24. sep 2019

Mňa by veľmi ako rodiča zaujímala cca. cena výcviku, ktorú si študenti hradia sami.
Ďakujem ❤

natalia259
autor
24. sep 2019

Zdravim. Velmi pekne dakujem za to co ste mi sem napisali hlavne za ten odborny vyklad celeho mojho problemu, a ako by som mala pokracovat. Musim sa priznat. Ten clanok ,,Pilotka,, som pisala ja. Ahojte mam 15 a pisala som to v mene mojej mamky. Lebo som si myslela ze ked to napisem ako ja sama, tak to budu ludia brat ,,len ako pubertacku,, a nedaju skutocny nazor ktory by mozno dali dospelej osobe. Ale ako vidim kopa ma na to rovnaky nazor. Cize. Ano. Rodicia ma skutocne donutili ist na obchodnu akademiu. No co si budeme. Na tej skole som strasne nestastna, nebavi ma to, a stale len pozeram na hodinky kedy uz konci hodina....POZOR, TERAZ NETVRDIM ZE JE TO ZLA SKOLA! TO ROZHODNE NIE!! Istotne je to dobra skola...ale nie pre mna. Jednoducho sa chcem stat pilotkou nech to stoji co chce...ale takto to nepojde. Na OA nie je ani fyzika...A anglictina? Žalostné...a ja teraz neviem co idem robit...sice stredna nie je zaklad, ale ked budem 4 roky niekde kde skutocne nemam absolutne zaujem byt...tak sa tam nenaucim nic....ale dakujem pekne za odpovede. Dost mi to pomohlo

natalia259
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz