Môže dať matka 17-ročnú dcéru do ústavu?

domina_153
4. nov 2024

Dobrý deň chcela by som sa opýtať mám 16 rokov skoro 17 moja matka má vyhodila takže bývam so snúbencom a jeho mamou snúbenec pracuje a aj ja brigadujem chcem sa opýtať môže ma matka dať do Ústavu alebo niekde ? ( S mojou mamou sa vôbec nedá dohodnúť ani nijako zakázala mi stýkať sa s mladšími súrodencami)
Som ohrozená v niečom ? Čo by moja matka mohla urobiť ?

doriiis
4. nov 2024

Nato,aby ťa dala ústavu musí mať vážny dôvod.

domina_153
autor
4. nov 2024

@doriiis ona sa mi vyhráža že s ňou nebývam že ona urobí všetko ako povie

sissy27
4. nov 2024

@domina_153 o ústavnej starostlivosti rozhoduje súd. Do 18 je za teba zodpovedná ona, takže môže zavolať políciu a tí ťa privedú domov. To je asi tak celé. Vzhľadom k tomu, že tvoje 18. narodeniny sa blížia, tak už tvoje prípadné umiestnenie do ústavnej starostlivosti (ak by na to boli dôvody) nikto riešiť nebude.

evinku
4. nov 2024

@domina_153 myslím si, že si skoro dospelá, čiže by sa pýtali teba na tvoj názor a keby ta chcela dať do ústavu, tak by o tom. Musel rozhodnúť súd, to nieje len tak z jedného dňa na druhý.. Pripadne byť do toho privziata aj sociálna kurátorka a matka by tiež stratila rodinné prídavky na teba... Co na to vraví tvoj otec? Laik

domina_153
autor
4. nov 2024

Môj otec sa o mňa nestará od mojich siedmich rokoch ...matka už na mňa volala policu a keď počuli čo so mnou robí tak ešte ju poslali domov a hneď na to ako polícia ju odviedla mi napísala správu nech si prídem po veci a že nemám rodinu ani súrodencov

januska12323
4. nov 2024

Nikde ťa neumiestnia len tak. Na tvojom mieste by som išla na najbližší úrad práce a sociálnych vecí a poradila sa ako máš postupovať. A taká nevyžiadaná rada, nevydávaj sa tak skoro len preto, že je k tebe teraz milý. Na také vážne rozhodnutie máš kopec času.

domina_153
autor
4. nov 2024

Matka na mňa neplatí peniaze takže som si našla brigádu a otec neplatí od kedy odišiel mohla by som spätné opýtať výživné ?

gulicka277
4. nov 2024

@domina_153 ahoj no keďže si ešte není plnoletá tak by som sa s nou dohodla nech ti posiela aspoň rodinné prídavky. Ja som tiež odišla z domu v 17tke s terajším snúbencom a tie vzťahy sa možno po 18tke upravia. Ťažko povedať my sme si s mamou začali rozumieť až keď som bola polroka z domu. Teraz mám 20 dieťa, byt a mama je pre mňa ako staršia kamoška...

evinku
4. nov 2024

@domina_153 nechaj si všetky správy, ktoré ti. Matka poslala, môžu ti poslúžit.. Skus ísť ako písala hore @januska12323 na sociálku a poradiť sa, ako v danej veci postupovať pre teba co najlepšie... Lebo ak s nou nebývas, nemá narok na peniaze, ktoré na teba poberá... Mrzí ma, ako to vyzerá teraz, toto by dieťa nemalo nikdy zažiť.. 🤞🙏

domina_153
autor
4. nov 2024

Ja mám všetky správy všetko si nechávam len ona je taká že ona má len pravdu nikto iný nedá sa s ňou baviť keby bola normálna tak to by bolo úžasné lebo fakt s ňou reči nieje

sendy1977
4. nov 2024

@domina_153 a otec prečo na teba neplatí ? ignoruje rozhodnutie sudu? alebo nemá ani sudom určené výživné?

domina_153
autor
4. nov 2024

Otec sa na nás vysral ani nemá snahu nás vidieť ani nepíše ani nič ako keby sme boli cudzí má inú ženu s ňou syna a o neho sa stará ako keby bol princ

domina_153
autor
4. nov 2024

Matka si tiež našla iného ktorý je s prepáčením kokot hrajú spolu automaty o deti sa nestarajú len mne sa vyhrážajú

sendy1977
4. nov 2024

@domina_153 až keď budeš mat 18 r môžeš požiadať o výživne. Do vtedy to má riešiť tvoja mama. Keď budeš mať rozhodnutie sudu a nebude otec platiť máš nárok na náhradne výživne

domina_153
autor
4. nov 2024

Moja matka nič od neho pýtať nebude a matka tiež neplatí

domina_153
autor
4. nov 2024

Chcela by som byť v pohode s mojou mamou dohodnúť sa ale s ňou to nieje ešte aj policajti jej povedali že je labilna

draik
4. nov 2024

@domina_153
Matka nemá povinnosť platiť Vám výživné len preto, že ste sa rozhodli, navyše ako neplnoletá, odísť z domácností. Takto to nefunguje, že si ako dieta robím, čo chcem a rodič bude sponzor. Problémy z odchodu môžte mať Vy aj ona. A ako to tak čítam, tak sa pokojne Váš terajší pobyt môže rýchlo skončiť, ak sa tým začne zaoberať polícia či kuratela.

heln
4. nov 2024

@domina_153 a chces ci nechces ist do detskeho domova?
matka sa ma o teba starat do 18 rokov, pripadne kym studujes.... co by ti mohla urobit? teraz po novom mozes ist kludne aj sama do detskeho domova, po novom centra pre deti a rodiny.... povies, ze matka sa o teba nestara, ale urcite ju predvolaju a bude to riesit socialka, ale na druhej strane bude o teba postarane, budes mat teple jedlo a strechu nad hlavou. lebo totiz to, kym nie si plnoleta, tak by ta ani lekar nemal osetrit bez sprievodu rodica.
a dobra radana zaver, davaj si pozor, aby si neotehotnela kym budes mat 18.

palicka
4. nov 2024

Ano, môže požiadať súd o umiestnenie do reedukačnéhl zariadenia. Nahlási, že si utiekla z domu, zasiahne polícia a sociálna kuratela. Nie si plnoletá

rozculena
4. nov 2024

@draik
@palicka
ona neutiekla,matka ju vyhodila z domu!

palicka
5. nov 2024

@rozculena len myslím, že slečna to ťažko dokáže. Ja netvrdím, že mama je v tom nevinne, ja konštatujem, že pokiaľ by tak urobila, dcéra ťahá za kratší koniec špagátu. Ale ja som pochopila, že mama sa nahnevala po tom, čo ona neplnoleta odišla bývať k priateľovi.

rozculena
5. nov 2024

@palicka
" moja matka má vyhodila takže bývam so snúbencom a jeho mamou"
ale ona nepíše,že odišla k snúbencovi a preto ju mama vyhodila.Ona ju vyhodila,preto je u neho.
To je veľký rozdiel.
Jej matka hrá na automatoch,určite má veľkú starosť o dieťa,určiteeee

palicka
5. nov 2024

@rozculena pozri, ja sa nehádam, konštatujem. Poznáme len 1 pohľad, aj to rozhnevanej slečny, ktorá ma pocit dospelej. Vôbec nenadeziavaˇ jej mame. Len sa snažím zostať objektívnou. Nepoznáme, kde je v skutočnosti pravda. A ešte raz, pokiaľ je naozaj konanie mamy pravdivé, stále je ona tou nedospelou, ktorá nebýva doma, odišla, a preto odpovedám na jej otázku- áno, môže ju dať do reedukačného ústavu, pokiaľ sama mama požiada súd o umiestnenie.

lenkaa222
9. nov 2024

@palicka áno presne tak...aj v 17 môže ísť do reedukačného centra...
Samozrejme že nemala odísť z domu ani ju máme nemala vyhodiť..určite sa to nestalo len tak z ničoho nič...
a ak je to s mamou také zle a na nevydržanie sú ohrození aj mladší súrodenci....

theabloom
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
14petulka88
10. nov 2024

V prvom rade na 90% viem kto si. Aby sme veci dali na pravu mieru, matka ta nevyhodila z domu ale utiekla si. Po druhe vsetko sa riesi zo socialnou kuratelou a po tretie mala by si si vstupit do svedomia kedze matka drie ako otrok od rana do vecera aby ste ty a tvoji surodenci mali vsetko. V zivote sa na automaty ani nepozrela.
Ak niesi to dievca ktore si myslim, ber tuto spravu za bezpredmetnu.

vikinkasa25
10. nov 2024

@evinku čo by nemalo zažiť? Som jej najstaršia sestra a toto všetko je KLAMSTVO! Mojej matke v lete ušla kôli chlapovi na mamu si vymyslela že ju tíra len kôli tomu aby po sebe pratala detskú izbu čo tu vám píše nezmysli🙃Je pekné že chcete poradiť ale klame vo všetkom a áno je ohrozená lebo ju rieši kurátorka redukačka je výchovno redukačné centrum tak pôjde na dovolenku kedže mama je o ňu zodpovedná a robí si nezajém bo ona ma frajera

vikinkasa25
10. nov 2024

@rozculena ona utiekla som jej sestra a toto je všetko klamstvo preto sa bojí

evinku
10. nov 2024

@vikinkasa25 ci klame, alebo nie, to my nevieme... Tak tiež nevieme ci tu neklames aj ty( to nieje urážka) ... My píšeme zo svojich skúseností a snažíme sa radiť, ako postupovať... To je všetko... Ak máte problémy v rodine tak si ich riešte... Nie sme tu na to my, aby sme súdili, ktorá z Vás klame a ktorá sa snaží upútať pozornosť...
Prajem pekný deň a hlavne si to vyriešte...

vikinkasa25
10. nov 2024

@evinku No šak áno ale čom vypisuje verejne na mamu hlúposti len preto že vie že ide do redukačného centra? Mama ju riešila s kurátorkou pretože toto decko 16ročne si myslí že môže všetko na celom svete a mama zaňu zodpovedná je. Do školy nechodí pretože vlastnej matke napisala ze bude chodiť keď jej dá prídavky a aké prídavky keď jej pozastavili bo ju riešia už? Trošku naj sa spamätá po potrebuje vypisovať nezmysli verejne na koníkovi pretože všetkých blokla na fb a snúbenca nemá to je len frajer s takým rozumom jak aj ona😊