Dobrý deň chcela by som sa opýtať mám 16 rokov skoro 17 moja matka má vyhodila takže bývam so snúbencom a jeho mamou snúbenec pracuje a aj ja brigadujem chcem sa opýtať môže ma matka dať do Ústavu alebo niekde ? ( S mojou mamou sa vôbec nedá dohodnúť ani nijako zakázala mi stýkať sa s mladšími súrodencami)
Som ohrozená v niečom ? Čo by moja matka mohla urobiť ?
@doriiis ona sa mi vyhráža že s ňou nebývam že ona urobí všetko ako povie
@domina_153 o ústavnej starostlivosti rozhoduje súd. Do 18 je za teba zodpovedná ona, takže môže zavolať políciu a tí ťa privedú domov. To je asi tak celé. Vzhľadom k tomu, že tvoje 18. narodeniny sa blížia, tak už tvoje prípadné umiestnenie do ústavnej starostlivosti (ak by na to boli dôvody) nikto riešiť nebude.
@domina_153 myslím si, že si skoro dospelá, čiže by sa pýtali teba na tvoj názor a keby ta chcela dať do ústavu, tak by o tom. Musel rozhodnúť súd, to nieje len tak z jedného dňa na druhý.. Pripadne byť do toho privziata aj sociálna kurátorka a matka by tiež stratila rodinné prídavky na teba... Co na to vraví tvoj otec? Laik
Môj otec sa o mňa nestará od mojich siedmich rokoch ...matka už na mňa volala policu a keď počuli čo so mnou robí tak ešte ju poslali domov a hneď na to ako polícia ju odviedla mi napísala správu nech si prídem po veci a že nemám rodinu ani súrodencov
Nikde ťa neumiestnia len tak. Na tvojom mieste by som išla na najbližší úrad práce a sociálnych vecí a poradila sa ako máš postupovať. A taká nevyžiadaná rada, nevydávaj sa tak skoro len preto, že je k tebe teraz milý. Na také vážne rozhodnutie máš kopec času.
Matka na mňa neplatí peniaze takže som si našla brigádu a otec neplatí od kedy odišiel mohla by som spätné opýtať výživné ?
@domina_153 ahoj no keďže si ešte není plnoletá tak by som sa s nou dohodla nech ti posiela aspoň rodinné prídavky. Ja som tiež odišla z domu v 17tke s terajším snúbencom a tie vzťahy sa možno po 18tke upravia. Ťažko povedať my sme si s mamou začali rozumieť až keď som bola polroka z domu. Teraz mám 20 dieťa, byt a mama je pre mňa ako staršia kamoška...
@domina_153 nechaj si všetky správy, ktoré ti. Matka poslala, môžu ti poslúžit.. Skus ísť ako písala hore @januska12323 na sociálku a poradiť sa, ako v danej veci postupovať pre teba co najlepšie... Lebo ak s nou nebývas, nemá narok na peniaze, ktoré na teba poberá... Mrzí ma, ako to vyzerá teraz, toto by dieťa nemalo nikdy zažiť.. 🤞🙏
Ja mám všetky správy všetko si nechávam len ona je taká že ona má len pravdu nikto iný nedá sa s ňou baviť keby bola normálna tak to by bolo úžasné lebo fakt s ňou reči nieje
@domina_153 a otec prečo na teba neplatí ? ignoruje rozhodnutie sudu? alebo nemá ani sudom určené výživné?
Otec sa na nás vysral ani nemá snahu nás vidieť ani nepíše ani nič ako keby sme boli cudzí má inú ženu s ňou syna a o neho sa stará ako keby bol princ
Matka si tiež našla iného ktorý je s prepáčením kokot hrajú spolu automaty o deti sa nestarajú len mne sa vyhrážajú
@domina_153 až keď budeš mat 18 r môžeš požiadať o výživne. Do vtedy to má riešiť tvoja mama. Keď budeš mať rozhodnutie sudu a nebude otec platiť máš nárok na náhradne výživne
Moja matka nič od neho pýtať nebude a matka tiež neplatí
Chcela by som byť v pohode s mojou mamou dohodnúť sa ale s ňou to nieje ešte aj policajti jej povedali že je labilna
@domina_153
Matka nemá povinnosť platiť Vám výživné len preto, že ste sa rozhodli, navyše ako neplnoletá, odísť z domácností. Takto to nefunguje, že si ako dieta robím, čo chcem a rodič bude sponzor. Problémy z odchodu môžte mať Vy aj ona. A ako to tak čítam, tak sa pokojne Váš terajší pobyt môže rýchlo skončiť, ak sa tým začne zaoberať polícia či kuratela.
@domina_153 a chces ci nechces ist do detskeho domova?
matka sa ma o teba starat do 18 rokov, pripadne kym studujes.... co by ti mohla urobit? teraz po novom mozes ist kludne aj sama do detskeho domova, po novom centra pre deti a rodiny.... povies, ze matka sa o teba nestara, ale urcite ju predvolaju a bude to riesit socialka, ale na druhej strane bude o teba postarane, budes mat teple jedlo a strechu nad hlavou. lebo totiz to, kym nie si plnoleta, tak by ta ani lekar nemal osetrit bez sprievodu rodica.
a dobra radana zaver, davaj si pozor, aby si neotehotnela kym budes mat 18.
Ano, môže požiadať súd o umiestnenie do reedukačnéhl zariadenia. Nahlási, že si utiekla z domu, zasiahne polícia a sociálna kuratela. Nie si plnoletá
@rozculena pozri, ja sa nehádam, konštatujem. Poznáme len 1 pohľad, aj to rozhnevanej slečny, ktorá ma pocit dospelej. Vôbec nenadeziavaˇ jej mame. Len sa snažím zostať objektívnou. Nepoznáme, kde je v skutočnosti pravda. A ešte raz, pokiaľ je naozaj konanie mamy pravdivé, stále je ona tou nedospelou, ktorá nebýva doma, odišla, a preto odpovedám na jej otázku- áno, môže ju dať do reedukačného ústavu, pokiaľ sama mama požiada súd o umiestnenie.
V prvom rade na 90% viem kto si. Aby sme veci dali na pravu mieru, matka ta nevyhodila z domu ale utiekla si. Po druhe vsetko sa riesi zo socialnou kuratelou a po tretie mala by si si vstupit do svedomia kedze matka drie ako otrok od rana do vecera aby ste ty a tvoji surodenci mali vsetko. V zivote sa na automaty ani nepozrela.
Ak niesi to dievca ktore si myslim, ber tuto spravu za bezpredmetnu.
@evinku čo by nemalo zažiť? Som jej najstaršia sestra a toto všetko je KLAMSTVO! Mojej matke v lete ušla kôli chlapovi na mamu si vymyslela že ju tíra len kôli tomu aby po sebe pratala detskú izbu čo tu vám píše nezmysli🙃Je pekné že chcete poradiť ale klame vo všetkom a áno je ohrozená lebo ju rieši kurátorka redukačka je výchovno redukačné centrum tak pôjde na dovolenku kedže mama je o ňu zodpovedná a robí si nezajém bo ona ma frajera
@rozculena ona utiekla som jej sestra a toto je všetko klamstvo preto sa bojí
@vikinkasa25 ci klame, alebo nie, to my nevieme... Tak tiež nevieme ci tu neklames aj ty( to nieje urážka) ... My píšeme zo svojich skúseností a snažíme sa radiť, ako postupovať... To je všetko... Ak máte problémy v rodine tak si ich riešte... Nie sme tu na to my, aby sme súdili, ktorá z Vás klame a ktorá sa snaží upútať pozornosť...
Prajem pekný deň a hlavne si to vyriešte...
@evinku No šak áno ale čom vypisuje verejne na mamu hlúposti len preto že vie že ide do redukačného centra? Mama ju riešila s kurátorkou pretože toto decko 16ročne si myslí že môže všetko na celom svete a mama zaňu zodpovedná je. Do školy nechodí pretože vlastnej matke napisala ze bude chodiť keď jej dá prídavky a aké prídavky keď jej pozastavili bo ju riešia už? Trošku naj sa spamätá po potrebuje vypisovať nezmysli verejne na koníkovi pretože všetkých blokla na fb a snúbenca nemá to je len frajer s takým rozumom jak aj ona😊
Nato,aby ťa dala ústavu musí mať vážny dôvod.