Môže 15 ročná legálne predávať obrazy, ktoré namaľovala?
ako legalne? jedine na zivnost. dcera sa venuje sperkom kupuje a predava na burzach. neviem ako myslis legalne
Cez sashe moze podla mna, neviem ci je tam nejaka podmienka vekova pri registracii, tak v najhorsom pripade to date na rodica a vybavene.
@vanilkovazmrzka tu nejde o nejakú registráciu, ale o to, že akákoľvek zárobkova činnosť sa nedá v tomto štáte robiť "len tak". Btw Sashe a pod. majú povinnosť posielať údaje o zárobku na daňový úrad, takže nie, ani cez Sashe a pod. sa to nedá robiť len tak.
Dá na fb nech si spraví stránku a môže predávať ..
@akvi ale z pohladu uzivatela sashe to robis len tak. Co robia oni dalej teba ako predavajuceho, povedane velmi zhruba, nemusi trapit. Aj tak nebude predavat desiatky obrazov mesacne, takze pri jednom obrazku za cas to je asi celkom irelevantne.
@vanilkovazmrzka Sashe naozaj nezaujíma, ako to robíš, oni sú len sprostredkovateľ, lenže sashe je povinné posielať údaje každého predajcu na daňový úrad. Čiže čo myslíš, že budú ako prvé daňováci kontrolovať, no predsa to, či má predajca živnosť. Akonáhle niečo vyrabas a ponúkas to na predaj za účelom zisku, tak nemôžeš len tak neodvadzat dane. A presne preto, že ľudia takto na čierno podnikali, tak sa pravidlá pritvrdili. To, že náš štát nerozlišuje, či predas pár vecí za pár eur alebo ťa to živí, to už je druhá vec.
@akvi ukaz mi predajcu, ktory predal vec za 5€ a navstivil ho danovy urad, prosim ta. Ktore z tych deti, co vyrabaju nausnice alebo naramky ma zivnost?
na facebooku mi stale vyskakuje stranka "som handmade tvorca", zienka dava rady ohladom toho, ponuka aj knihu kde vsetko vysvetluje a tusim aj to, ze podla zakona mozes predavat bud na zivnost alebo sa zaregistrovat ako slobodne povolanie.
@vanilkovazmrzka Tu predsa nejde o to, že daňový úrad neskontroluje všetkých a ty budeš dúfať, že budeš jednou z nich. Ale o princíp. Autorka sa pýta, ako môže 15 ročná LEGÁLNE predávať obrazy. No nijako. To je odpoveď. Nie, že veď predavaj cez Sashe a dúfaj.
@akvi prosim ta a ma sashe v podmienkach, ze cez ich platformu mozu predavat iba zivnostnici?
Lebo ja uprimne pochybujem ze aj mimo sashe sa to pravne vyzaduje napr od drobnych remeselnikov alebo teda ako nazvat ludi, ktori vyrabaju nejake drobne sperky alebo doplnky
A kedze pri predaji vlastnej tvorby na prilezitostnych trhoch a jarmokoch nepotrebujete zivnost, tak nepotrebujete ani registracnu pokladnu. Takyto predaj na prilezitostnych trhoch sa riadi autorskym zakonom a nie zivnostenskym zakonom.
@vanilkovazmrzka ešte raz, sashe je sprostredkovatelska platforma, majú u riti, či máš alebo nemáš živnosť. Oni si svoje záväzky nepochybne plnia, ale nie sú povinný skúmať, či máš opravnenie, to je tvoj problém, ak ťa načapa kontrola, sashe s tým nemá absolútne nič.
@minenkak áno, príležitostne na jarmokoch a pod , to je iné. Ale nie na internete.
@akvi ja sa nepytam, ci nieco skumaju, ale od seriozneho prevadzkovatela takych sluzieb ocakavam minimalne upozornenie pri registracii, ze nieco take je nutne, ak to skutocne nutne je.
@vanilkovazmrzka veď ale to nie je povinnosťou prevádzkovateľa predsa. To je presne to isté, ako keď si niekto chce kúpiť auto, tak prevádzkovateľ predajne predsa neskúma, či kupujúci má vodičský preukaz. Sashe nemôže zodpovedať za to, či si inzerenti plnia svoje daňové povinnosti predsa. Každý si je povinný sám zistiť, čo potrebuje, aby mohol predávať.
prosim vas netrepte ved do nejakej sumy nemusite ziadnu dan odvadzat myslim ze je to do 500 eur. to potom ked v skole je burza a deti predavaju detom vyrobene vyrobky tak maju zavolat danovakov????to je to ked sa zas vyjadruju tomu co nerozumia
@angelinja tu nejde len o odvadzanie dane. Tu ide o povinnosť mať oprávnenie na zárobkovú činnosť. Deti v škole je jednorazová činnosť, nie pravidelná za účelom zisku. Predávať na internete je ale pravidelná činnosť za účelom zisku, aj keď by mala zisk 0 a žiadna povinnosť platiť dane by nevznikla, to sú ale dve rôzne veci predsa. Otázka znela inak.
A to preda tolko obrazov, ze sa to moze povazovat za zarobkovu cinnost?
Môže