ahojte, potrebujem radu.
mam dceru (14) a zacina sa mi vymykat z kontroly. nedavno mi hovorila ze sa jej velmi paci styl “emo”, a ze by sa tak chcela zacat obliekat a vyzerat tak. v poslednom case sa mi to zacina uplne vymykat z kontroly. v izbe ma plagaty nejakych metalovych kapiel, oblieka sa len do cierneho a zacina si na mna aj dovolovat. bavili sme sa o tom, ze by si chcela dat do nosa piercing. zakazala som to. o tyzden na to pride domov neskoro v noci, je opita a piercing v nose. co mam robit
Jedine sa s nou porozpravat ako so seberovnou, ze mas za nu zodpovednost, ze sa o nu bojis, zaroven sa zaujimat co preziva, co sa jej paci, skusit s nou aspon cast tych veci zdielat, v tom, co sa ti zda unosne ju podporit alebo aspon ten zaujem prejavit. Ak ste ale doteraz nemali vybudovany takyto vztah, v ktorom by ti mohla doverovat, tak uz je neskoro a uz sa ti spovedat nebude. Zakazy a domace vazenie su ako olej do ohna, nic nevyriesia, len bude viac rebelovat a neznasat ta. Poznam podla seba ;)
@eva_krenjugova v prvom rade by si nemala negativne reagovat na jej hudobny vkus, s ktorym je spojeny aj styl obliekania. Uz len z toho popisu "v izbe ma nejake plagaty metalovych kapiel" znie, akoby sa ti to hnusilo. Pritom je to normalny styl, na ktorom fici aj vela dospelych ludi. Takze si ju neznepriatel opovrhovanim.
No a ten chlast si treba vydiskutovat. Pravdepodobne to nebude posledny krat. Radsej ju maj na svojej strane inak to bude este horsie.
@eva_krenjugova mne najväčším trestom bolo odstrihnutie od vreckového.. ale teda že prísť v 14r v noci domov alebo opitá.. akože to je moc.. to som mohla byť vonku tak do 21h
Metalové skupiny na stene je váš najmenší problém, to by som na tvojom mieste prešla s mlčaním dospelej a rozumnej osoby, ktorá vie co je v živote dôležité a co nie. A ci počúva metal alebo Mozarta naozaj nie je dezite.
To, že raz dôjde do veku keď deti rebeluju, na to si mala byť dávno pripravená a mala si s tým počítať a pripraviť vás na to. Priprava spočíva v komunikácii, komunikácii a ešte raz v komunikácii.
A teraz už budeš len zachraňovať to co ešte zachrániť môžeš. A to je zas iba a len o komunikácii. Komunikácii dvochbrovnopravnych a rozumných jedincov. Aj keď si rodič, v tomto veku už je načase pochopiť, že tvoja dcéra má svoj rozum. Síce ho nie vždy používa správne, ale je tvoja zodpovednosť aby sama uznala kade cesta nevedie
Stanoviť rozumne hranice. Ani malo ani veľa. A za porušenie trest.
@eva_krenjugova To obliekanie a vyzor by som vobec neriesila, ja som tiez v puberte pocuvala metal a chodila oblecena v metalistickom obleceni, nasi mi to normalne kupili, doteraz som im vdacna, ze nemali pripomienky, nevysmievali sa ani nic. Za par rokov ma to preslo. To by som nebrala tak, ze sa ti dcera vymyka spod kontroly, ved dokedy chces kontrolovat, co ma oblecene? Ja by som napriklad mozno viac rebelovala, keby mi nasi to oblecenie nechceli dovolit. Tiez v izbe som mohla mat na stenach, co som chcela. Mala som nejake pravidla - dokedy mam byt doma, ake domace prace su moja povinnost, nerobit bordel mimo svojej izby a to som dodrziavala, kedze nebolo toho prehnane vela.
@anjelicek26 Keby moj pubertak silou-mocou chcel piercing, asi by som mu to dovolila a radsej nech mu to spravi nejaky profesional. Moja sestra si v puberte robila piercingy sama - neviem preco, rodicia by jej to podla mna dovolili. No ale to nebolo dobre, zapalovalo sa jej to, nebolo to bezpecne. Napriek tomu ju to neodradilo.
Mne tolerovali rodičia štýl obliekania, ale odsedela som si veľa veľa zaracha za neskoré príchody domou. Raz som tiež tak prišla v 15tich s náušnicou v nose a na to mi oco povedal, že keď si ju okamzite nevyberiem tak zoberie kombinačky!
😊
Teraz je univerzálna páka na počúvanie zákaz wifi.
Naša prišla tiež raz opitá ( oslavovala meniny) s partiou ktorú si v meste našla. V ten deň ako ju zobrala sanitka sme jej vybavili diagnostické centrum na pol roka a po návrate (klop,klop) zatiaľ všetko funguje. Ale nebolo to diagnostické len kôli tomu alkoholu, ona nám utekala a klamala že nechodí do mesta a pár krát sme ju tam videli.
@eva_krenjugova psychológ kým nie je neskoro. S alkoholom u mladých to nie je sranda!
@eva_krenjugova plagáty ,obliekanie, hudba to je jej vec. ale aby ti prišla domov ozrata s pirsingom ? tak to ne. Choď na políciu zisti kto jej to spravil. Taktiež od kial mala alkohol. určite psychológ. keď chodí do školy voz ju tam (ak sa dá samozrejme) i naspať, nepustaj ju vôbec von, zober kľúče, počítač alebo mobil, nechaj ju v izbe s knihami a učebnicami....no určite psychológ kým není neskoro !
Ako sa dieta oblieka je vylucne jeho rozhodnutie. Aka hudba sa dietatu paci je tiez vylucne jeho rozhodnutie. Ake plagaty ma na stene je vylucne jeho rozhodnutie. Ked mi dieta v tomto veku prijde s piercingom v nose - idem na policiu a riesim toho, kto to dietatu - ano dietatu - spravil, je to ublizenie na zdravi... a to aj za cenu, ake "trapne" to pubertiacke bude... Opita je tiez absolutne no-go, tam si jasne treba vyjasnit, kolko je/nie je schopna vypit a co moze pit s kamaratmi, alebo proste von nepojde... Toto nie je o zakazoch - ale hlavne logickej argumentacii a kompromisoch. Pritlacis prisilno - bude rebelia, pritlacis malo - bude to mat tiez nasledky... ano puberta je tazka pre rodica a aj pre dieta v rovnakej miere...chce to pevne nervy... a povolit veci, ktore povolit idu a dat pevne pravidla (a tresty! dosledne), ked sa tieto porusia...