Moja 13 ročná dcéra vymýšľa, že patrí do LGBT

eva_krenjugova
19. feb 2022

Nedávno mi moja 13 ročná dcéra povedala, že patrí do “LGBT komunity”. Vraj je “bisexualna”.. príde mi, že na takéto rozhodnutie je ešte primlada a iba vymýšľa a vyžaduje si pozornosť. Neviem čo s ňou mám robiť, nejaké rady?

nwnw
19. feb 2022

@eva_krenjugova nic. Puberta. O rok bude asexualna.

diamond007
19. feb 2022

@eva_krenjugova áno, skúša. Aj chlapci si to vraj o sebe môžu myslieť aj pozerať chlapčenské porno. Asi by som to neriešila, skôr by som jej vysvetlila čo to znamená a že časom na to príde sama kam ,,patrí,,. Že to nie je možné sa pridať teraz do LGBT lebo kamoška tam je. (To mám slová od psychologa).
Ja by som to slovne vysvetlila, že ju ľúbiť budete nech je s kým chce a že život jej ukáže čo ďalej a kto sa jej páči. V jej veku je to len skúmanie sexuality. Ak by to prerástlo do LGBT komunity, kvôli značke alebo čo, tak vyhľadaj psychológa nech ti poradí

simsalabim
19. feb 2022

@eva_krenjugova Nic. Uistit, ze ju stale lubis a netozoberat to, ak sama nezacne.

bikarbona
19. feb 2022

@eva_krenjugova ja by som jej povedala, ze na take vyhlasenia ma este cas.

jarmila2010
19. feb 2022

aj ja si myslim,ze v tomto veku nevie posudit svoju sexualnu orientaciu...a nerobila by som z toho dramu..treba sa s nou porozpravat a hlavne jej povedat,ze na sexualne skusenosti ma este chvilu cas a nech by to bolo akokolvek,ze na vasom vztahu sa nic nemeni a ste tu pre nu...

danyelia
19. feb 2022

Ahoj, teraz je to zrejme taká móda, na detí sa to všade valí, že byť ,,iný,, je teraz in, 11- ročné kamarátky mojej dcéry sa na sociálnych sieťach predbiehajú, ktorá z nich je viac ,,bi,, alebo ,,lesba,,...minule mi to ukazovala. Aj z okolia som počula také prípady u detí. Asi by som to veľmi teraz neriešila, nepodporovala deti v tejto ,,inakosti,, - myslím, že z toho vyrastú, podľa mňa sa len chcú hrať na dôležité...

nika523
19. feb 2022

Nerob nič je to v pohode, uvidí sa neskôr

lindous
19. feb 2022

Môže to byť len záležitosť módy, to nevylučujem, ale inak podľa mňa nie je skoro na spoznávanie vlastnej orientácie - prvé lásky v rozsahu držania sa za ruky a nejakej pusy sú v tom veku úplne normálne .. Mám veľa kamarátov gayov a väčšina z nich to v tomto veku už vedela, len vtedy to bolo ešte tabuizovanejšie ako dnes a tak o tom boli ticho, často až do dospelosti... Nejak by som to neriešila a akceptovala ju, bez ohľadu na to ako sa to ďalej vykryštalizuje.. A ak máš pocit, že to je len krik o pozornosť, tak by som rozmýšľala či a prečo jej má nedostatok a či ak toto "nezaberie", nemôže siahnuť po "drsnejších" spôsoboch

tramtada31
19. feb 2022

Aj v mojej spoluziacke sa to ozvala a dnes má 30+ a má dlhoročný vzťah so zenou. Treba dieťa ubezpečiť o láske, vysvetlit, že je vo veku, v akom je a že uvidi, ako sa bude rokmi citit.

terry2003
19. feb 2022

Nic. Musite ju uistiť že ju ľúbite, a že sa na tom nič nezmení aj keby bola bi. Môže to byť len taká fáza, ale ja poznám jedno dievča s Kalifornie (jedna z mojich obľúbených fanfic spisovateliek) a ona o tom vedela že je inak orientovaná (bi, teraz pansexual), keď mala 12 rokov. Teraz má 19.

mondolina
19. feb 2022

treba zareagovať správne, môže aj nemusí byť bi, alebo homo.
podľa toho ako zareaguješ teraz bude mať dôveru k tebe v budúcnosti.

annamarin
19. feb 2022

@eva_krenjugova To znie tak jakeby si mala odsudzovať za to keby patrí do LGBT komunity. Je to úplne prirodzené. Ja som napríklad zistila, ze som na baby uz na 1. stupni na zakladke, ked som sa mi veľmi páčila moja spoluziacka a davala som jej rozne darčeky na Vianoce a pod. Také nevinné detské lásky. Sexualitu si nevyberas, ale proste ju máš.

alanko20
19. feb 2022

Ja som si to v jej veku o sebe myslela tiez, ale nebol pri mne nikto, komu by som mohla verit a poradit sa. Dnes viem, ze nie som bi, ale aj keby ona bola, je to v poriadku. Ale sama musi dospiet a pochopit, co od vztahu ocakava. Tak nejak by som jej to vysvetlila resp ja na jej mieste by som chcela pocut podobne slova

mamina0078
19. feb 2022

Nič keď je to len obdobie to prejde keď nie tak sa s tým zmier.

anaj_janka
19. feb 2022

@eva_krenjugova ukázať jej,že Boh stvoril mužské a ženské pohlavie. Jej úlohou je rast do krásy vnútornej i vonkajšej, ísť prirodzenou cestou - rast do ženy nežnej, dôstojnej a ukáž jej vzory ženstva .... charakter. Aj ty sama,aby ťa mohla v dobrom nasledovať. Jej veku je neistota ťa najprirodzenejšia, otvára oči a skúša kadiaľ sa vydať. Záleží na Tom,aké vzory má pred sebou,takou sa stane,lebo my ľudia kopirujeme ( čo je tredn),aby sme uhasili túžbu byť prijatí a milovaní. Držím ti palce.

zmrzlinka2021
19. feb 2022

@annamarin nie je to prirodzené.

cairka
19. feb 2022

Je vo veku, kedy to často naozaj zistia, hoci je pravda, že v dnešnej dobe sa často radia deti medzi bisexuálov , lebo majú pocit, že ostatní už vedia, "čo sú" a oni ešte neinklinujú k niektorému pohlaviu. A čo máš robiť? Nuž, dať najavo, že je to v poriadku, bez ohľadu na to, či sa jej páčia chlapci, alebo dievčatá, alebo všetci, alebo nik. Čas to za teba vyrieši. A keďže mám pocit, že by si s tým mala problém, tak preventívne si opakuj, že je v poriadku, ak sa dcére budú páčiť dievčatá.
Ja inak nechápem, kde sa berie ten pocit, ako je to strašne cool, keď sa niekto prizná k príslušnosti LGBT a ako tým získa pozornosť a obdiv. To by ste sa divili....

babalenka
19. feb 2022

Zatiaľ nerobit nič.Aj keď neviem si to predstaviť ,že už 13 ročny sa o tom bavia.Mam 13 ročného syna a ešte našťastie takéto témy na mňa nehádže .

lenka1208
19. feb 2022

Niektore tie komenty tu 🙈 ja si zase myslim ze v 13tich uz tak viac menej zacina citit ze nieco je 'inak' ako ma byt a je dobre ze sa ti zverila..a co by si mala robit? no nic, povedat jej ze aj keby sa jej pacili mimozemstania tebe to nevadi a budes tu pre nu..ziadne reci ze v tomto veku to predsa nemoze este vediet 🤷 keby mne toto niekto povie v 13tich okamzite by som voci nemu stratila doveru a uz mu nepovedala nikdy nic”

matabb73
19. feb 2022

V tomto veku sa už prejavuje sexuálna orientácia, takže možno to tak je. Dcéra má spolužiaka, ktorý je homosexuál a hovoria o tom už dva roky. Na druhej stane si pamätám ako som o sebe pochybovala len preto, že sa mi viac páčilo ženské telo ako mužské. Pritom som hetero. V tomto veku majú v hlave zmätok a je to normálne. Časom príde na to ako to s ňou je. Treba ju utvrdil v tom, že ju máš rada nech je akejkoľvek orientácie. Teraz deti o tom vedia rozprávať, čo je fajn. V čase mojej puberty to bolo tabu.

lujza123
20. feb 2022

Nič s nou nerob, ani to nerieš. Je vo veku kedy sa iba hľadá, decka tieto témy zaujímajú. Môže ísť len o zvedavosť - bavili sa o tom tak chce vedieť akú by si mala reakciu, pripadne to prežíva jej kamoška ktorá sa to boji povedať doma tak mladá zisťuje akú majú dospelý reakciu, možno obdivuje nejakú spolužiačku/učiteľku a mysli si ze je to sexualna orientacia. A samozrejme ze tam je aj možnosť ze je naozaj ina, vacsina homosexuálov to už o sebe tuší úplne od malička.
Nech je to ako chce ty s tým nič nespravíš.

Pokiaľ si vyložene proti tomu tak sa radšej o tejto téme s nou ani nerozprávaj, pretože ak by bola naozaj inak orientovaná tak ju už nezmeníš, ale jej môžes veľmi ublížiť zlou reakciou. Neprijatie od vlastných rodičov či silnu homofobiu pubertaci nevedia spracovať.
Nehovorím ze by mal každý rodič inak orientovaného dieťaťa hneď skákať nadšením a mávať duhovou vlajockou, je celkom normálne ze si prejde celou škálou nie zrovna príjemných emócií ale treba si ich nechať pre seba.

annamarin
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Naštuduj si najprv dejiny pred príchodom kresťanstva a potom sa ozvi. 😊

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@annamarin cize mi davas podmienky na to, aby som napisala vlastny nazor?
hmm a co tak respektovat iny pohlad na veci? Nemusis suhlasit, ale respekt je znakom toho ze clovek je stotozneny so svojim nazorom

cairka
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 , znakom rešpektu je aj to, že keď niekto o sebe niečo napíše , tak ho nezneguješ ale rešpektuješ, že on to môže cítiť inak ako ty . A hlavne v tak intímnej téme ako toto. Takže prvá si bola nerešpektujúca ty

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@cairka ja so napisala ze ja to nepovazujem za prirodzene - normalne vyjadrenie nazoru. To ze ona ma iny nazor, je uplne OK. Nechapem, co dalej riesit?

cairka
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 , ja tam nič o len tvojom názore nevidím 😉 Znie to dosť tvrdo a presviedčajúco o tvojej pravde. Nabudúce teda radšej nápis celou vetou, že 'môj názor je, že ... "

zmrzlinka2021
20. feb 2022

@cairka vsetky tu piseme len svoje nazory, kazda nasa veta je nas nazor, nas pohlad, nase subjektivne vnimanie a je to OK

annamarin
20. feb 2022

@zmrzlinka2021 Co je zle na tom, že som povedala, ze si o tom mozes viac naštudovať? 😄 Snad to nie je také zložité v dnesnej dobe si nieco vygooglit. Podla historie ľudstva bola väčšina ľudí v Starovekom Ríme, Grecku a pod. bisexuali. Príchodom kresťanstva sa zacala éra muž a žena. Preto nie je LGBT nejaký výstrelok dnesnej doby, ale prirodzené ludstvu. Chápem, že môžeš mať na to iný názor, ale ja som sa skôr oprela o fakty jak o to, čo je môj názor. Kludne ti nechám priestor argumentovať, že je to neprirodzené. Možno sa na to pozriem aj z inej stránky a lepšie ta pochopim. 🙂

anaj_janka
20. feb 2022

@annamarin
nikdy som nerozumela načo sú takéto samozrejme, prirodzene myšlienky napísané, veď asi každý vníma,aky charakter, zmýšľanie,sebaovladanie má tento človek,čo môžem od neho očakávať báť sa ho alebo co?
"Keby muž obcoval so zvieraťom, musí zomrieť a zviera treba zabiť.
Ak by niektorá žena obcovala so zvieraťom a párila by sa s ním, zabiješ ženu i zviera. Musia zomrieť. Sami ponesú vinu za svoju krv.
Ak si niekto vezme svoju sestru, dcéru svojho otca alebo dcéru svojej matky a zneuctí ju, a aj ona zneuctí jeho, je to ohavnosť. Nech sú verejne vylúčení spomedzi svojho ľudu. Zneuctil svoju sestru, preto nesie svoju vinu.
Ak niekto bude súložiť so ženou v čase jej nečistoty, zneuctí jej nahotu, obnaží prameň jej krvi a aj ona obnaží prameň svojej krvi, preto budú obaja odstránení spomedzi svojho ľudu.
Nezneucti sestru svojej matky ani sestru svojho otca, lebo tým zneuctíš blízku príbuznú. Obaja ponesú svoju vinu.
Kto by súložil so svojou tetou, zneuctí svojho strýca. Obaja ponesú svoj hriech; zomrú bez detí.
Ak si niekto vezme ženu svojho brata, je to poškvrnenie, lebo zneuctí svojho brata. Zostanú bezdetní.
Kto sa dopustí cudzoložstva s vydatou ženou, teda kto cudzoloží so ženou svojho blížneho, musí zomrieť — cudzoložník i cudzoložnica.
Keby niekto mal pomer so ženou svojho otca, tým svojho otca zneuctil, obaja musia zomrieť; sami nesú vinu za svoju krv.
Keby niekto mal pomer so svojou nevestou, obaja musia zomrieť. Dopustili sa ohavnosti. Sami nesú vinu za svoju krv.
Keby niekto súložil s mužom, ako sa súloží so ženou, dopustili by sa ohavnosti a obaja musia zomrieť. Sami ponesú vinu za svoju krv.
Nech žena nenosí mužské veci a muž nech si neoblieka ženské šaty, lebo pred Hospodinom, tvojím Bohom, je ohavný každý, kto tak robí."
Tak ako alkoholik má pocit,že potrebuje alkohol a potom je šťastný,predsa mu nekúpim fľašu a poviem "na zdravie"....či mu nepoviem utekaj od toho zničí ťa to i tvojich blízkych?
Veď oveľa milsie je vidieť človeka vnútorné zdravého, pevného človeka, ktory rozvíja to čo v ňom je a kým sa ma stat,aby jeho život bol dôstojný,prospešný a obohacujúci,schopný druhému pomôcť,byť druhemu oporou. Ale čo čítam,tým sa stávam, sytim svoju dušu a o tom potom rozmýšľam a to nasledujem a tak konci aj život (napr.ak sedavam s alkoholikmi tak mi to nepríde až také hrozné,veď oni to tak cítia a potrebuju)
Boh stvoril človeka,dal mu rozum a právo rozhodovať čo urobí so životom,za kt.sa bude zodpovedať.Boh chce,aby bol človek predovšetkým šťastný a slobodný. Dal príručku - bibliu, pred čím utekať,vyhýbať sa,lebo to dušu zničí a zasa kde a ako to šťastie nájsť a dosiahnuť ho. Súhlasíš, či? 🥀

annamarin
20. feb 2022

@anaj_janka Porovnavas neporovnateľne. 😄 Zviera sa nemôže rozhodnúť s tebou spať. Preto to je hriech. Alkohol škodí zdraviu. Znásilniť niekoho ubližuje. Všetko, čo si napísala nejak ubližuje. Ale ako ublíži dvom dospelým ludom keď sa rozhodnú spolu spať? Komu ublíži, že sa budú ľúbiť?
A k tomu, že žena sa má obliekať do ženské a muz do mužského sa ani nevyjadrujem. Oblecenie je len kus látky, tak snad je jedno, či má niekto suknu alebo nohavice, pokym to splna ucel.