Moja 13 ročná dcéra je závislá od výdobytkov techniky

teodozia
8. máj 2018

Moja dcéra má 13 rokov, je siedmačka. Dievča, ako každé iné...len s tým rozdielom, že si nevie rady, ak sa dostane k telefónu, počítaču, telke...zabudne sa na celý deň. Ja si už neviem rady. Odmieta sa učiť, starať sa o seba a o svoje okolie. Už sme jej aj všetko vzali, ale ukázalo sa, že je jediná v triede, ktorá nemá telefón a napr. na hodine Nj používajú aplikáciu v telefóne. Ak si sadne k počítaču je to to isté...Pri telke vie tráviť hodiny, bez toho či ju to zaujíma a najradšej má rozprávky, ktoré sú pre maličké deti. Niekedy ju to vôbec nezaujímalo. Neviem, koho mám vyhľadať psychológa i psychiatra?

williamska1
8. máj 2018

na hodine nemčiny používajú aplikáciu v mobile? a to akože dieťa z rodiny, ktorá nemá na to aby mu zabezpečila takýto telefón má čo robiť? to je tiež super. neviem no, asi zakázať všetko, ak to potrebuje v škole tak to vysvetliť aj učiteľke, že proste potrebuje od toho pauzu ak používajú aplikáciu namiesto slovníka napríklad tak kúpiť alebo požičať klasický slovník a ten bude mať miesto aplikácie poprípade sa ešte nejako s učiteľkou dohodnúť

zuzanapjat
8. máj 2018

@teodozia Ja mám 14 ročného a vždy to bolo tak, že keď to preháňal s notebookom (netom), tak sa nesústredil na bežné veci, nestaral sa o seba a pripadal mi postupne akoby začal byť mentálne retardovaný. Vždy keď sme mu vzali notebook, tak začal čítať knihy, chodiť von, neskôr sme mu net spustili len po siedmej hodine večer na 2 hodinky, ale aj to mi prišlo že to s nim ide dolu vodou. Hlavne visel na rôznych youtube videách. A tak nakoniec sme mu vzali notebook úplne, dostane ho len na domáce úlohy....... číta knihu za knihou, chodí von, viac sa o seba stará, aj o poriadok v izbe, notebook vôbec nepýta a dokonca vraj mu už net nechýba. Inak a telku v izbe má, ale skyling sme mu nepredĺžili už pred rokom, takže ani telku nepozerá. A ani mu telka nechýba. Lenže my sme vymakli knihy, ktoré ho začali obsahovo baviť - napr. Percy Jacson od Ricka Riordana, Drozdajku, Divergenciu apd., to čítajú i dievčatá. Možno vašu zaujíma všetko, čo ju oslobodzuje od povinností, takže ja by som ju odstrihla od všetkého natrvalo, kúpila knihy, ale i sa viac venovala. (napr. spoločenské hry) a naložila jej viac povinností - o seba, aj o domácnosť.

truthy
8. máj 2018

Ja by som tiez vsetko zhabala, pokial nie je schopna si to sama ustrazit v takomto veku, ze proste bude to vyuzivat s mierou tak sa nie je o com bavit. Pokial by s tym mali napriklad teda v skole problem tak nech sa vam ucitelka ozve a vyrieste to spolu, objasnite jej situaciu, myslim, ze nebude proti. Treba ju zase dostat do toho normalneho zivota nech si uvedomi, ze sa da aj nieco ine robit

teodozia
autor
9. máj 2018

@williamska1 práveže ona bola jediná, ktorá mala zabavený telefón...oni na hodine vôbec nepoužívajú ani zošit, chcela som ju skušať slovička...nemá nič! oni len s mobilom pracujú. Tak sme jej ho po čase znovu dali...

zuzanapjat
9. máj 2018

a overili ste si to priamo u Nemčinárky? alebo to viete len z toho čo vám povedala dcéra? lebo napr. syn mal ešte celý minulý rok telefón kde sa nedalo nič len volať a sms-kovať, starý typ. Nový dostal na Vianoce ako prvý nový vo svojom živote. Tak si neviem predstaviť, kebyže toto zavedie učiteľka v škole minulý ročník....... asi by som jej povedala, aby kúpila synovi lepší mobil. Nejde o to, že by sme na to nemali, ale syn niekedy stráca aj hlavu a tak sme nechceli riskovať, že niekde stratí, alebo znehodnotí nový mobil. Dostal nový až keď dokázal, že sa o starý vie rok postarať.

saslavka73
9. máj 2018

Treba riešiť s učiteľkou. To čo je za somarinu. Možno sa jej nechce písať poznámky a vôbec to nie je o učiteľke.

jankabenk
10. máj 2018

Presne tak. Niekedy si vedia deti vymysliet ako to chodi na hodinach a pritom je opak pravdou. Hlava mi neberie ze by zrovan na nemcine nemali ziadn epoznamky, ako sa to tiie deti maju naucit ked nebudu pisat? ak by to tak bolo tak to sa toho moc nenaucia.. jazyk by mal ist cez usta tak ako aj cez ruku..

teodozia
autor
11. máj 2018

@zuzanapjat moja dcéra má telefon, z ktorého sa dá volať iba rodičom a ešte dedkovi. SMS-kovať sa z neho nedá, všetko volanie je zablokované...
Nemčinu ich učí stredoškolský učiteľ, ktorý chodí na 2 hodiny v týždni. Je nafúkaný a arogantný. ale kamarát riaditeľa školy. Učí najnovšími technikami a je cca 1,5 mesiaca do konca školského roka a nemajú ani jednu známku...ale toto je o inom... Toto je naozaj pravda, že nič nepíšu, pretože nič v zošite nemá ani jej spolužiačka. Tá nemčina je ako druhý cudzí jazyk. V ročníku bol veľmi malý záujem, chodí na nu asi 10 žiakov.

saslavka73
11. máj 2018

A rodičovské nemáte? Problém z učiteľom riešim na rodičovskom.

littleslovak
11. máj 2018

@teodozia telefon, ak ho na nemcinu naozaj potrebuje jej dat do skoly len v dni kedy ma nemcinu. co predpokladam je 2 max 3 krat do tyzdna. ostatne zrusit alebo obmedzit ako pisu zeny vyssie.

zuzanapjat
11. máj 2018

@teodozia ak tam riešia v telefone len prekladač, tak jej kúpte slovník. Ono je pekné ako chcú byť učitelia inovatívni a moderní a potom sa čudujú, že deti nevedia čítať s porozumením a nevedia sa orientovať v knihách. To isté môj syn, keď som mu dala slovník do ruky, tak bol stratený. Čím viac techniky, tým sú naše zmysly lenivejšie a sme otupenejší. Nečudo, že nám vlastné deti zdajú byť retardované (ako mne starší syn), keď sa nevedia zorientovať v banalitách, ktoré sme my dávno ovládali.

henrietahena
14. máj 2018

Ja nerozumiem, prečo sa nechávame tlačiť školou a učiteľmi, že musia mať deti tablety, alebo telefón na nejakú aplikáciu. Učiteľ si uľahčí prácu deti si nič nenapíšu a ja keď potrebujem s deťmi robiť úlohy tak aby som sedela jak pipina na nete dve hodiny aby som pochopila čo od nich chcú. Má to logiku? Za mojich čias pekne sme sa v škole učili a robili poznámky, aj písanie tých poznámok je určitá forma učenia. A keď je treba niečo vysvetliť doma pozriem do poznámok ako to riešili a môžeme hneď fungovať na príkladoch. Niekedy aj pocit z našeho školstva, že doslovne aj učenie hádžu na domov a rodinu...veď trápte sa...a čo rodiny ktoré nemajú doma internet, tlačiareň a podobne? Čo v takom prípade? Vylúčime dieťa zo školy? Je niekde zakotvená či už v ústave alebo v zákonoch kresba internetu tabletov a smartfónov ako výučbový materiál? Zbytočne sú deti tým pádom non-stop na Facebooku ( tým pádom o vás vedie všetko) nerozprávajú sa medzi sebou, napíšu i správu...kam to vedie??? Nebolo by dobré sa začať vážne zamýšľať nad tým? Veď vyrastajú závislý na technológiách.

juliet86
15. máj 2018

Ak sa dcera nestara o okolie a seba to je zle..... treba ist za skolskym psychologom. Sukromnym psychologom a najma vyplniylt jej cas inak. Mate sklony k latkovym ci nelatkovym zavislostiam v rodine? Nemate ine rodinne problemy? Podchytit to nez bude zle.

katunika
15. máj 2018

Mozno by bolo dobre sa zamysliet, preco sa utieka k technike. Zaujalo ma, ze ma rada rozpravky pre malicke deti. Neuteka dievca pred niecim, netrapi ju nieco? Aky mate vztah rodic_dieta? Neskusili ste s nou hovorit, napr. len tak o beznych veciach. Ako spoluziacky v skole, ako sa citi, ci sa jej nepaci nejaky chalan... Vek 13 rokov je puberta a pre deti je to narocne obdobie. Mozno by ste mohli skusit robit nieco spolu. Chodit si zaplavat, do kina, zacvicit, malovat, vysivat...neviem, porozmyslkajte ci ju ozaj nieco vnutorne nezerie. Mne tie rozpravky insk nepridu az tak mimo, ja v sociku ako decko, som bezne v dobotu rano pozerala rozpravky pre male deti. Mozno vsak odbieha vnutorne do detstva, kde sa citi bezpecne. Tato doba je tazka nie len pre dospelych a co take deti, boze moj. Drzim prsty, verim ze zistite kde je problem. A ako mamka je pomozete, vela lasky a pochopenia, mozno aj viac pozornosti.

eliska13
17. máj 2018

@teodozia podľa mňa rozprávky pozerá z nudy, lebo ste vzali mobil a počítač.Alebo ich pozerá rada veď ty si poznáš dieťa🙂veď si dajte limit časový môže si pozrieť čo chce a potom úlohy, pomôcť doma, nech číta, ide ku kamoške neviem čo robia 13 r slečny.Inac je to bežné s tou technikou aj my bojujeme a každý v našom okolí.je to smutné.uplne od techniky by som ju neodrezala aj my čítame na mobile veci, pozeráme videa...

zuzanapjat
18. máj 2018

@eliska13 je to presne tak - z nudy. Tieto decká sú schopné robiť čokoľvek, pri čom sa nemusí robiť NIČ. Kedysi sme behali po vonku a teraz sedia deti doma za svojimi mobilmi, tabletmi a notebookmi. Preto, keď niektora vezme dieťaťu techniku, to dieťa ani nemá s kým ísť von. Poznám to pri synovi. On sa teda ide prejsť so psom, ale rovesníkov vonku nemá, lebo všetci sa bavia cez net doma medzi sebou... Preto je v dnešnej dobe tak ťažké odstrihávať svoje dieťa od techniky. To ho vlastne odstrihneme od komunikácie s kamošmi. Aspoň keby mali deti domáce zvieratká - psov napr. tak by sa vedeli dohodnúť a stretnúť sa vonku aspoň na venčení.

eliska13
18. máj 2018

@zuzanapjat do bodky súhlasím ja som z toho strašne nešťastná.A vlastne hádky doma sú len kvôli tomu.Uci sa dobre, má 2 krúžky z ktorých je skoro doma a ďalej nevie čo robiť.Ja som skoro doma z práce, tak ako taký šašo ho beriem na bicykel, alebo čokoľvek potom iné nestíham, nemám čas na seba, lebo deti nejdú von na ulicu a nevedia si nič vymysliet.Jeden kamoš ma krúžok, druhý čaká na mamu do 17 nemôže ísť niekam išli sme do satelitu, že decko bude lietať po vonku na skejte, hrať futbal a nič z toho.Je to otrasné.cez víkendy máme program len, aby nesedel za technikou no otroci deti:(niekedy aj chápem, že je vo veku 10 r a nebude mi doma kresliť a stavať Lego, ale neviem ako ho zamestnať, zabaviť.Ked prídu spolužiaci hrajú sa na xboxe, ci každý na svojom mobile oproti sebe.minule som ich vyhodila na dvor tak sa strieľali z Nerfkami a naháňali,takže ak chcú ide to.....len nie je s kým často krát.Nemam nič proti hrám na mobile rád si stavia v Minecrafte, ale ako píšeš zapne sa PC a tam si vždy niečo zábavné nájdem netreba ani rozmýšľať.Muz povie to je taký vek zmier sa s tým, ale to je taká výhovorka ako nič neriesit a nech je pokoj.U nás je limit a ďalej so mnou nepohne už dlho som bola benevolentna a vidím, že to k niečomu neviedlo.A počkaj čo bude, keď budú mať 12,15,17:(

eliska13
18. máj 2018

Minule som bola za trapnu som navrhla karty žolíka, ked tu mal kamošov kocky sme hrali bavilo ich to, ale sami by to nerobili.Neviem asi to je aj chyba rodičov, že sme im vždy vymýšľali zábavu a točili sa okolo deti a samé nič nevedia:(

jazminn
1. nov 2021

žienky a to sa nedá zablokovať operátorom, napr. aby na konkrétnom telefonnom čísle sa nedalo pozerať videa ...aby telefon bol na telefonovanie, sms,

teodozia
autor
5. nov 2021

@jazminn z orange mi poslali link, kde sa to dá...ale ja budem musieť asi isť do organge aby to mi oni urobili...