Moja 12-ročná dcéra vymýšľa a neposlúcha

23. jan 2023

Keďže s manželom obaja pracujeme,dcéra 12r je často sama doma po škole.Obcas si donesie ku nám kamarátku,aj ona chodí ku kamarátke.Ma dovolené.Vzdy jej poviem kedy má byť doma.No väčšinou mešká.Povie že hrali sa a nesledovala koľko je hodín.Alebo pozerali rozprávku a pozabudla sa.Poslednu dobu nechce sa jej učiť,musím ju do toho tlačiť.Dnes išla som s menším do mesta na nákupy,ona povedala že pôjde ku kamarátke.Za pol hodine bola doma a vyvolávala mi že to rozmyslela a chce ísť so mnou do mesta.Aby som sa pre ňu vrátila domov.Ja už v obchode som nakupovala,som jej povedala nech teda dočká ma doma,že sa budem ponáhľať.Odula sa,že pôjde za mnou do mesta na autobus.X krát vyvolávala že aj ona chce do obchodu nech sa vrátim po ňu.Potom že dočká.Ja som sa ponáhľala a pokiaľ som zaplatila,mi písala že ide teda ku kamarátke.Strasne vymýšľa a je náladova.Neviem či to je už puberta,no ťažko s ňou.Na veľa veci sa oduje a plače že ona chce to a hento.Samozrejme nedovolíme jej všetko.Je to len obdobie,prejde to vôbec ?

malacibulka
23. jan 2023

Pevnejsiu ruku, a ked si nevies sama poradit, poradi skolsky psycholog.

januska12323
23. jan 2023

Puberta a prejde to najskôr po strednej škole. 😁

katkaseiner
23. jan 2023

ano puberta.. pripomina mi moju 10rocnu...
ked s tebou ist nechcela, neprisposobovala by som sa jej ... proste nech sa rozhodne...
a nie, nemyslim si ze to tak skoro prejde... drzme si palce... tiez ma ide porazit na dennom poriadku.

ropucha6
23. jan 2023

12rocna? Povedala by som tak 8, ze s tebou tak zamata. Asi to chce pevnejsiu ruku, lebo to bude este horsie.

autor
23. jan 2023

Ako myslíte pevnejšiu ruku,mám viac zakazovať a menej jej dovoliť?

pribinak
23. jan 2023

Nie zakazovať, tým nič nevyrieš, viac vysvetľovať, komunikovat aby rozumela tvojmu pohladu

bajka16
23. jan 2023

Pevnejšia ruka znamená - pravidlá, nedovoliť jej trucovať ani točiť s tebou ako sa jej zachce, povedať raz a tým to hasne, žiadne vymýšľanie ani robenie jej po vôli donekonečna. Viesť s ňou rozumné rozhovory. Nebyť prísna mama, ale rázna. To čo povieš raz, musí proste platiť. Musíte byť tak rozumne dohodnuté vo všetkom, aby to proste klapalo. Nemusíš jej nič zakazovať, stačí keď tam bude rešpekt. A áno dá sa to aj cez pubertu.

autor
23. jan 2023

@bajka16 Ďakujem za podrobný opis,vyskúšam.Ja sa s ňou veľa rozprávam o všetkom.Aj čo bolo v škole,ako sa cíti,čo by chcela robiť atď atď.

kacena4
23. jan 2023

to ze sa rozpravate je super, len treba nastavit pevnejsie hranice co povies plati, ak sa nejako rozhodne nebude sa to menit podla jej malichernej potreby
... a nediskutovat xy x okolo toho povie sa a plati

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrejka1974
23. jan 2023

To čo povieš ty platí a bez výhovoriek,a poruší príde zákaz a časom pochopí že vymýšľať sa nema

slavomirsedlacek
24. jan 2023

Súhlasím s dámami vyššie, vo výchove treba pevnejšiu ruku. Určite by nemala byť rozdielná výchova, na to čo povie manžel by ste nemali namietať alebo naopak. Prípadne jednu výchovnú, to nikoho nezabilo, čo nezabije to posiní. Za našich čias pomáhali studené sprchy.

autor
24. jan 2023

Dnes jak som došla z roboty domov zas plakala dcéra lebo majú ísť zo školy na jedno dňovu exkurziu do Poľska,treba 60 eur zaplatiť.A ja jej to nechcem dovoliť.Z ich triedy pôjdu len 4,není to povinné len kto chce.No pre mňa je to veľa peňazí.

lubina
24. jan 2023

V 12 rokoch je to samozrejme uz puberta, cele spravanie ako opisujes a aj to ze je naladova a place....vsetky znaky puberty. Mam doma 14 rocnu 😉. Treba si hlavne stanovit hranice pre nu, co moze a co nie, pretoze bude skusat kolko dovolis a ci ta dokaze "ukecat",...pevne nervy prajem

timing
24. jan 2023

Ak si raz zakazala vylet,tak natom trval sj ked bude prosit ako o zivot. Hlavne jej vysvetli po financnej stranke co znamena 60€ pre Teba. Ze v rodine mate ine vydavky a v rodine je viac clenov, a tyxh 60€ miniete na ( vymenovat)
Je to puberta ako vysita. Chce posuvat hranice. V tomto musos byt razna. Nie vrieskat. To nie je cesta.
Raz som citala nieco v zneni,ze pubertiakov teši,ak mozu rodicov vytocit do vyvrtky. Vtedy maju pocit,ze vyhrali ( lebo rodic chyti nervy a vrieska)
Preto kazdy pokus o provokavciu musis ustat, drzat si hlas v norme a v klude vysvetlovat.

autor
24. jan 2023

@timing Môže skúšať koľko chce mňa nevytoci,ja som kľudná povaha.Nevrieskam na deti.Snazim sa všetko v kľude vyriešiť.