Mojej kamarátký dcéra ktorá má 14 rokov má problém. Dnes mi to jej mamina povedala a rada by som jej poradila tak my tu žienky z konika poraďte prosím. Dcéra má už dva roky mrchu. Už dlho ju má pravidelnú. Jej kamarátka jej vraj spomínala že cez menštruáciu by sa malo cvičiť a že jej sa tak skrátila mrcha zo 7 na tri dni. Áno, mala pravdu tá jej kamarátka, ale dcéra to brala moc vážne. Začala doma cvičiť, chodiť do posilky plus má ešte aj tanečnú. Už mesiac jej mrcha mešká, no ona mame stále tvrdí, že to iste z cvičenia nemá. Ale logicky Vám dopne že ak počas mrchy cvičite, rychlo sa Vám to vypustí, a preto tak rýchlo skončí. No ona ju stále presvieča že to nemá z cvičenia. Mama sa strachuje, či nejde o nejaký problém, no dcéra o tom nechce ani počuť. Poraďte baby moje prosím🙂
@betuska81 no je rozdiel mať 45kg pri výške 140cm a pri výške 170cm 😅 ale ak je naozaj príliš chudá, tak proste mohla menzes stratiť, každopádne u 14ročnej by ma prekvapilo, keby mala už definitívne pravidelný... ak si mama nie je istá, nech ju zoberie ku gynekológovi, môže tam byť nejaký problém, ktorý vôbec nesúvisí so športom...
@betuska81 ahoj, no ono to môže mať súvis - cvičenie, možno aj prehnané, schudla, tá váha nie je príliš vysoká... a ked klesne v tele váha pod určitú hranicu (u každej ženy je to individiuálne).. tak aj hormony začínajú blbnúť.. žiaľ telo sa "bráni" a zbavuje sa každej možnej "záťaže", len aby malo dosť všetkého, čo potrebuje - živiny, vitamíny, minerály atd... .. v prípade, ak je výdaj vyšší ako samotný príjem týchto zložiek ... a tou záťažou je žiaľ aj samotný menzes. Aj hormony sa tak upravujú... takže dievča/žena prestane menštruovať. Hoci tá kamarátkina dcéra schudla "iba" 1 ,5 kg.. ale aj tak má podľa mňa nízku váhu na 14-ročné dievča. Viem o čom píšem, z vlastnej skúsenosti...
A okrem toho - hoci má menzes od začiatku pravidelný, má ho ešte pomerne krátko , takže hormony sa musia s touto zmenou vysporiadať.
Určite je to len prechodný jav a všetko sa dá do poriadku 😉
@betuska81 ak nie je problem so sportom,tak s cim?Napadla ma jedna alternativa,ale nacham si ju pre seba 😉
@anatalia77 šak mi to kľudne povedz. Ale ak je to to čoho sa obávam, myslím že mysliš na to. Źe je tehu? No to ma napadlo, mä priateľa, ale na nu by som to nepovedala. Či? Môžem sa mýliť?🙂
@betuska81 hmm...to tehu aj mna napadlo...ale snad v 14tich este nie 🙂
@betuska81 pri tejto alternative su len 2 moznosti.Len ma to napadlo,je to deformacia z modreho konika 😀
@hviezdicka111 tak hadam nie.
kamarátka môže počkať ešte zopár mesiacov a "riešenie" príde na svet samo 🙂
Ale ona je strašne moc slušná, on tiež, ona má kamarátky čo sú jej oporou, a sú všetky veľké kresťanky🙂 No to dúfam že nie, iste nie🙂 Ale ste zlatučké všetky, vďaka za príspevky 🙂
@betuska81 😀 vsak aj ti slusni su len ludia.
Mne tiež vynechávala menštruácia ak som veľa cvičila alebo som bola veľmi vyťažená v škole, v práci. U mňa to je bežné, že sa mi posunie pri chorobe, ak mám nejaký stres, problémy aj o mesiac aj dva. Ked som nastúpila do práce, tak som nemala 5 mesiacov, bol to pre mňa riadny zaberák a tehotná som určite nebola.
So cvičenia kratšia menštruácia? Blbosť podľa mňa nie?
@sono2 tiez si myslim.
Inak je dokazane,ze anorekticky si dokazu svojim chudnutim a cvicenim"odpalit"menzes.Proste klesne tuk v telea zastavi sa menzes.
To napadlo aj mňa že grcja.
@sono2 moze to byt.ak moc cvici,tuk si odpalila,ma len,svalovinu a ak nezvysila kaloricky prijem...este nemusi byt ale za tym anorexia ci bulimia..je aj iny typ takej choroby,len neviem,ako sa to vola,ale ani tym nemusi trpiet.
mozno ide len,o to,prve..a to ako 14r zaba nemusi vediet.
ved ked s nou pobdu ku gynde,uvidia,co je vo veci.
tu to budu,vzdy len dohady.
ked sa meni cyklus, moze to suvisiet so zmenou vahy, ja mam taku skusenost.
No su rozne moznosti...bud je tehotna (dufajme ze nie) alebo proste telo sa vyvija a meni sa aj cyklus. Nema toho v skole vela? Ja pocas skusok sa mi tak vsetko dokafralo, ze nikdy som nevedela kedy dostanem a ako dlho bude trvat...to je stres a organizmus si vtedy nevie rady a tak experimentuje...teraz uz po vsetkom sa mi tak upravil ze ziram jak puk 😒
@betuska81 no ja by som nedávala do spojitosti samotný menzes so zdravým športom - čo sa týka dĺžky, za tých nejakých 20 rokov mám stále rovnako, či športujem či nie, ale je pravda, že ak sú bolesti, tak najlepšie je ich "rozhýbať" ... tu by som videla problém v tom, že ak veľa športuje, či aj neschudla a teda nestratila menzes...