Maturitné predmety

enfpstruggles
27. mar 2021

Som v 2.ročníku na gymnáziu a mám starosti s výberom maturitných predmetov a zamestnania.
Doteraz ma bavila, no možno ma to bwvilo len preto, žr mi to ide, matika, fyzika a chémia. No v poslednom čase, možno aj kvoli tomu, že mi učivo nevysvetluju ucitelky nazivo mám pocit, že ma matika a fyzikw nebavia. A chemia možno len trošku, ale pravdepodobne vďaka učiteľke, čo máme.
Inak ma baví este literatúra, psychologia, rada pisem texty, mam taky zaciatocnicky blog, bavia ma filmy (ved koho nie) a celkom ma fascinuje graficky dizaj a programovanie stranok, no na studium informatiky sa moc nevidim.
Biológia ma bavia iba choroby a popripade niečo z človrka, ale ako maturitný lredmet sa toho bojím, kedže slušne povedané mám lkamene, rastliny a zvieratá.. Ved viete kde 😅.

Pokial by som chcela ist psychologiu, tak by sa nám musel otvoriť seminár a ako druhý predmet by som si musela dať tú biológiu. Akeby sa mám neotvorí psychológia, co je dost pravdepodobne, tak by som si dala NOSku, čo by ma filozofia a psychologia velmi bavila, ale zato vzdy som nenavidela dejepis a ggeograadejepgeografiuobciansku, kvoli vela

slniecko_12
27. mar 2021

To ešte pokračuje? 😂 😂

lindous
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
enfpstruggles
autor
27. mar 2021

@enfpstruggles pokračovanie 😅. Nenavidela dejepis a obciansku, kvoli velkemu mnozstvu holych faktov. No asi by som to dala.
Ale celkom sa bojim sa otocit o stoosemdesiat stupnov a ist studovat nieco takto socialne zamerane. Tiez neviem co s druhym maturitnym predmetom.

Nad medicinou som rozmyslala, len tam sa bojim tej biologie dost. Taktiez neviem ci to je stale pre mna. Kedze by som rada robila nieco, co mi ponuka sirsie moznosti. Aby som mohla zarabat sama na seba. Mohla pisat. A mohla byt kreativnejsia.

Dalej som rotmyslala nad tou informatikou, matikou a fyzikou. Ale asi mi to pride uz dost suche.

Este, čo sa týka osobnostných vlastností:
Som logický typ, hladam medzi vsetkym suvislost, medti vsetkym, som kreativna, plna napadov, ukecana.. ocividne. Mam potrebu robit veci originalne. Rada planujem zaujimave aktivity. Rada veci preberam zo vsetkych stran.. No vidite, moja zahuba.. Mam problem s jednoznacnym rozhodovanim sa.

Viem, že by som sa mala v prvom rade rozhodnut sama. Ale ak by bola aspon mala pravdepodobnost, ze tu je niekto kto mal aspon podobny problem a vedel by mi poradit. Alebo ak su tu studenti mediciny, psychologie, ktorí by mi vedeli povedat či si myslia že áno je to pre mňa alebo nie asi moc nie. Bola by som vďačná

A taktiež vás prosím o nijaké hate komemtáre. Viem, žr som napisala asi viac ako je treba alebo naopak podla tychto info sa vam neda poradit. Ale tak co uz.

Dakujem.

lindous
27. mar 2021

A ešte mi napadlo, že my sme na strednej robili so školským psychológom test profesijných predpokladov a následne s ním individuálne konzultovali naše záujmy a možnosti.. ja som si teda pre výsledok a konzultáciu ani nešla, lebo som vedela čo chcem a keby mi nahodou povedal, že na to nemám predpoklad, tak neviem čo by som robila 😂😂 ale viem, že niektorým spolužiakom to pomohlo nájsť smer, nemáte takú nejakú možnosť aj vy? 😊

enfpstruggles
autor
27. mar 2021

@lindous dakujem 😇 za moznost zistit viac. A čo si isla /ste isli 😅 studovat dalej

enfpstruggles
autor
27. mar 2021

@lindous ano uz som bola a nejako velmi mi popravde nepomohla, hocico co som navrhla mi odsuhlasila, ale aspon mi povedala viac o studiu psychologie 😅

lindous
27. mar 2021

@enfpstruggles podľa zvyšku tvojho príspevku si mi teoreticky sadla na učiteľstvo matematiky a fyziky 😅 Budeš študovať matematiku a fyziku, ale aj didaktiku a psychologické predmety, zabrdneš niečo málo do biológie človeka a dobrý učiteľ potrebuje aj tú kreativitu a tvorivý prístup 😊 ale učenie je vec, ku ktorej treba má vzťah

lindous
27. mar 2021

@enfpstruggles teraz študujem chémiu, vedecký smer, konkrétne biochémiu 😊

enfpstruggles
autor
27. mar 2021

@lindous Uprimne, neviem ci by ucitelstvo bolo pre mna to prave. Samozrjeme vazim si ucitelov, ale tie platy su hrozne. A asi by ma to moc nenaplnalo

lindous
27. mar 2021

@enfpstruggles hej to chápem, preto hovorím, že k tomu treba mať aj vzťah a keďže do teraz si nad tým zrejme neuvažovala, tak to tam asi nebude 😊 ale aj vedecká práca je veľmi kreatívna, avšak treba tam rátať aj s PhD.. Mgr. z fyziky je nič 😅

No a ešte k tej medicíne, mám niekoľko kamarátiek medičiek a je to morda, neskutočné množstvo učenia sa, ktoré sa dá podľa mňa zvládnuť, iba ak to niekto berie ako poslanie a je to jeho obrovský sen, za ktorým si ide a je ochotný tomu obetovať veľa času a úsilia

jaga18
27. mar 2021

@enfpstruggles no tá biológia je na medicíne asi to posledné, čoho by si sa mala báť 😁 až ta baví fyzika chémia bio - je podľa mňa medicína / veterina / farmakológia na mieste. Je to veľa drvenia, ale! Absolútny základ a predpoklad, že to zvládneš je ten, že ťa to musí baviť, inak dopi dopo aj pri iných štúdiách, základ, aby ta to bavilo, inak sa ti bude ťažko predierat semestrami 😉

enfpstruggles
autor
27. mar 2021

@lindous dakujem 😇. Čo sa týka tej fyziky, celý gympel som bola tá ktorú fyzika išla, ale aj ma bavila, no uz tomu asi tam nie. Mozno je to tym, ze sme kvoli korone doma alebo to je jednoducho fakt a mam si vyberat ine predmety skor.

janage
27. mar 2021

@enfpstruggles tak ekonomika?, tam máš rozsah od matiky po psychológiu (pri predaji, ľudských zdrojoch atď.) Potrebuješ logiku aj kreatívne myslenie a vybrať si potom môžeš špecializáciu čo Ti najviac sadne.

jaga18
27. mar 2021

Syn mal tiež kamienky a burinky a podobné tam kde ty 😂 zmaturoval na 3 z bio 😂 teraz je v Brne na medicíne 😉

enfpstruggles
autor
27. mar 2021

Prosim, neviete nahodou aky je rozdiel medzi platom psychologa a psychiatra, popripade ci je lepsie sa stat psychoterapeutom po studiu psychologie alebo psychologie a ake maju oni priblizne platy?

A este pekne dakujem za napomocne odpovede

monkasponka
27. mar 2021

@enfpstruggles nikde nie je napisane že čo vyštuduješ budeš aj robiť. Nepozeraj na plat hlavne... aj dobry psycholog dokaže zarobit viac ako psychiater. Veľmi sa zaoberaš teraz čo keby a ako... ja som išla na VŠ po 3 rokoch materskej a prijimačky som sice robila z predmetov čo som sa učila na SŠ.. ale to uplne vyfučalo. Napokon som bola druha či tretia najlepsia 😁.Najlepšie je ze som uz 6 rokov po VŠ a zatial som ju nevyužila 😀.Naozaj až tak neplanuj. Viem ze treba vybrať predmety.. ale nikde nie je napisane že,hocikedy možeš zmenit...či už predmed , školu, pracu...

enfpstruggles
autor
27. mar 2021

@monkasponka dakujem, ja viem, ze to az moc riesim. 😅😇 No uvidim potom adi podla seminarov ci sa psychologia otvori a inak si dam chemiu a mozno tu bilogiu alebo tak a uvidim 😅.
Mozno aj ru medicinu by som isla a potom psychiatricka, hladia sa tam aj moje najlepsie kamaratky, sice nechcu byt psychiatrickami

enfpstruggles
autor
27. mar 2021

Este je zaujimava forenza psychologia 😢😅

sisa_s
27. mar 2021

@enfpstruggles vies, co je na medicinu najpotrebnejsie? Zadok! 😀 ako fakt, nonstop budes sediet za knihami, takze ak si dobrodruzny a kreativny clovek, moc si neuzijes 😀 psychiatrii sa venuju tak 2 tyzdne za celych 6r studia, inak sa budes ucit vsetko ostatne, co ta az tak bavit nebude, to tiez zvaz

bolarazjedna
27. mar 2021

@enfpstruggles nečítala som doterajšie odpovede, ale podľa mňa nerob si z toho ťažkú hlavu. Máš ešte rok - tok aj pol rozhodnúť sa, na sku výšku pôjdeš. Ak si teraz vyberieš nejaký predmet a nakoniec sa rozhodneš ísť maturovať z iného predmetu, nič sa nestane. Prinajhoršom z maturitného predmetu budeš ešte chodiť na doučovanie, ak sama nebudeš sa vedieť prichystať na maturitu/prijímačky... U nás na tých hodinách v škole sme preberali to isté, čo na bežných hodinách, akurát že ešte raz....

Môj osobný priklad: maturity predmet dom mala dejepis a NOS , nakoniec som sa v novembri maturitného ročníka rozhodla, že idem na medicínu. Predtým som na to ani nepomyslela. Maturovala som z biológie, dejepisarovi sa dalo vysvetliť, že jeho predmet nepotrebujem a aby nechcel odomna, aby som bola pripravená... Biológiu a chémiu som sa naučila doma, vypozicala som knižky z gympelskej knižnice a co som 4 roky odflakala, tak som sama dohnal, na prijímačky som sa učila priebežne a chodila som na prípravné kurzy.
Takže není to také rozhodujúce, šky predmet si teraz vyberieš.

ivana11155
27. mar 2021

@enfpstruggles pozri si z čoho sa robia prijímačky na psychológiu, okrem predmetov sa tam kedysi robil aj psychol.test na zistenie osobnostných predpokladov na túto prácu. Ďalej napr.dobry terapeut môže byť naozaj fajn zaujímavá práca, ale na to po skole musíš ešte dobrých pár rokov makať, vzdelávať sa za vlastné peniaze, robiť ďalšie skúšky atď. Psychológovia ťažko štartujú (mame v rodine), prvých par rokov musí niekde pracovať, nemôže mať hneď vlastnú prax.

Ked ti ide matika a fyzika, to by som nezahadzovala, s tým nemusíš ísť len na technické VŠ, aj ekonomická potrebuje matiku a dobre logické myslenie. Ale je to ľahká VŠ, skončí ju každý, široké uplatnenie.

Ak máš pocit, že máš naviac daj sa na tú medicínu alebo farmaciu, z biológie sú len prijímačky, na VŠ budú už iné predmety. Napr.na medicínu do KE boli vždy prijímačky aj z fyziky.

styrizuby
27. mar 2021

No ja som bola na tom uplne rovnako, ked som bola v tvojom veku. Mala som jednotky zo vsetkych predmetov, nadchnut ma vedelo z kazdej oblasti nieco (dokonca aj z toho dejepisu - hoci ta celkom chapem, ze memorovat sa fakty a roky ako encynkolopedia je unavne, do velkej miery zbytocne a chyba tam logicke odvodenie). Velmi som zavidela spoluziakom, ktori v tom mali jasno, popripade im nesli napr. prirodovedne predmety a tym padom sa im rozhodovalo lahsie. Velmi vela zavisi aj od ucitela. Rozumiem aj tomu, ze kedze mas vela moznosti, orientujes sa aj na plat a vacsiu flexibilitu tvojho povolania do buducnosti. Kedze mam teraz 40 a uz som si nieco preskakala, napisem ti ako to bolo u mna a ako to teraz spatne vidim. V 3.rocniku som si vybrala ako maturitny seminar dejepis, povedala som si, ze pojdem na pravo, ze tak aspon dobre zarobim. Ale teda po roku mi bolo jasne, ze drislit sa naspamat kopec faktov, z ktorych aj tak po case 90% zabudnem/nevyuzijem a na druhej strane si ich v pripade potreby najdem za par minut na internete, nebude pre mna to prave orechove. Vo stvrtom rocniku som si teda zmenila predmety na biologiu a chemiu, viac som k nim prirodzene inklinovala, jednoduchsie sa ucili, lebo sa tam dalo vela odvodit a tym padom sa aj lepsie pamatali. Vo 4. rocniku sme taktiez mali to psychologicke poradenstvo od ktoreho som vela ocakavala, ale len potrvdilo, ze mozem v podstate robit cokolvek.:((( Zmaturovala som z biologie a chemie, na jednotky samozrejme, na vysoku skolu som vsak isla na ucitelstvo - anglicky jazyk a informatika. V 2.rocniku vysky, som citila, ze by bolo asi fajn byt umelkynou a tak som isla na vysoku studovat vytvarnu. Uspesne som ukoncila obe vysoke skoly a zacala robit ucitelku na vysokej. Praca ma bavila, ale ten plat veru nie. Citila som sa velmi NESLOBODNA, kedze som musela vzdy cakat, kedy uz pride koniec mesiaca a budem si moct napr. kupit saty, ktore sa mi pacili, proste otacat kazdu korunu 5x. A to som robila aj v jazykovej skole a mala aj dalsie brigady, realne som robila aj 12 hodin denne. Cele zle, hoci praca to bola tazka ale aj naplnajuca. Rozhodla som sa, ako aj vela inych ucitelov, ze pojdem radsej robit do sukromnej sfery, mozno pracu lahsiu a monotonnejsiu, ale za viacej penazi, pretoze davat vela a dostavat malo je velmi vycerpavajuce aj psychicky. Zacala som robit personalistku, od 0, o danej praci som nic nevedela, nastupila som iba ako HR asistent avsak s platom, ktory 2nasobne prevysoval moj plat ucitela na vysokej skole po 4.rokoch. Vela veci som sa musela ucit zachodu, nieco sa podarilo/nieco nie, ked som spravila chybu v praxi, 1000x som si ju lepsie zapamatala do buducnosti ako by tomu bolo niekde na prednaske - hoc napisane cervenym perom konskym pismom. Ucila som sa veci z psychologie, statistiky, prava - zakonik prace, uctovnictva a aj ked to neboli moje najoblubenejsie prednety v skole, teraz v praxi zacali mat zmysel, lahko isli do hlavy, ked sa dali spojit s realnou situaciou. Praca ma velmi naplnala, rastla som karierne, plat stupal a ja som sa dostala tam, kde som potrebovala byt. Moj plat mi umoznoval mat tu slobodu, ktoru som vzdy potrebovala, aby som zila spokojne. Aby som si mohla kupit co potrebujem vtedy, ked to potrebujem, aby som mohla realizovat svoje konicky - napr. malovat obrazy, cestovat, kupit si auto, dat si steik v dobrej restike...
Pritom predmety, o ktorych som pisala v suvislosti s pracou personalistky by som si na gympli ako maturitne asi nevybrala a zdali sa mi menej zaujimave ako niektore ine. Toboz praca personalistu, ani som nevedela, ze nieco take vobec existuje. Takze toto je ZATIAL moja cesta. Co som sa z nej naucila? 1. v zivote mozes robit cokolvek, to co si vyberies teraz ako maturitne predmety ti samozrejme pomoze pri prijimackach na vysoku skolu, ale aj po vystudovani danej vysokej skoly ta zivot moze zaviest uplne inym smerom 2. ak mas viacej moznosti vyberu, si sikovna, chod tym smerom, kde budes moct byt za danu pracu ohodnotena tak, ze budes moct ziskat financnu slobodu (vobec nemyslim, ze mas zarabat miliony, staci celkom, ked nebudes musiet cakat, kym nabehne dalsia vyplata) 3. ked pocitis, ze ta dana praca ZACNE NAPLNAT a budes sa v nej sama zdokonalovat, budes chciet byt co najlepsia, dostat sa danej profesii pod kozu, nezostane to na 90%nepovsimnute. Ludia zistia/vycitia, ked niekto svoju pracu robi s nadsenim a ked je v nej dobry, chcu ta, vyhladavaju teba a to mozes robit skutocne hocico. Mozes byt napr. psychologicka a ledva prezit, alebo psychologicka, ktora ma take vysledky, ze si bez problemov moze otvorit sukromnu prax a dat taku taxu, ktoru jej klient rad zaplati a vybookovane ma na pol roka dopredu. 4. nase skolstvo je 100 rokov za opicami, stale sa vela memoruje ako v 14. storoci, velmi malo praktickych prikladov, prepojenia viacerych predmetov, podporovania logickeho myslenia, pytania sa PRECO a dedukcie, malo teamovej prace a podporovania schopnosti prezentacie vysledkov vlastnej/teamovej prace a vyskumu, malo tvorivosti a hravosti, podporovania prirodzeneho talentu deti.

ofzuza
27. mar 2021

Som podobny typ ako ty. Maturovala som matika, biologia, noska, sj, aj. Vystudovala som hlavne matiku, ale keby si mozem vybrat zas, sla by som do niecoho takehoto: https://fis.vse.cz/bakalarske-studium/bakalarsk...
Premyslala som aj nad psychologiou, ale nakoniec som zistila, ze to s ludmi az tak neviem. Mala som dost bio predmetov (neurologicke choroby, anatomia, fyziologia, biochemia, psychologia, bioinformatika,. ..), bolo to velmi zaujimave, ale utvrdila som sa, ze to nebude az tak pre mna. Predsalen mi to ide viac s cislami ako s ludmi 🙂 ono sa vzdy da zmenit smer, ked sa na prvy sup netrafis 🙂

minnie131
5. mar 2022

@ofzuza ahoj, môžem sa spýtať, že čo presne si vyštudovala a čo robíš?

minnie131
5. mar 2022

@enfpstruggles ahoj, môžem sa spýtať, že čo si si nakoniec vybrala, a či si spokojná?