Ahojte😊 Chcela by som sa poradit ohladom mojej sesternice. Chce ist maturovat z dejepisu a geografie, ale nevie kam na vysoku skolu. Popripade by isla maturovat biologia+dejepis alebo geografia+biologia. Dakujem za vsetky rady😊
presne tak, najskôr by mala vedieť, čo chce študovať a čo jej treba na prijímacie skúšky ... a podľa toho si vybrať maturitné predmety.
Pokiaľ ju baví dejepis a geografia, tak možno by mohla medzinárodné vzťahy, politológia, alebo niečo tým smerom. Napadá mi ešte geodérzia a kartografia, prípadne cestovný ruch.
Tiež možno ekológia, ale tam je skoro nulové uplatnenie.
Prípadne učiteľstvo tých predmetov, ale potom odporúčam skombinovať ešte s cudzím jazykom (z toho maturovať musí, takže sa mu bude venovať). Kombinácia BIO-GEO je vcelku bežná, DEJ-BIO alebo DEJ-GEO by si musela zistiť, či je to vôbec možné spolu študovať.
Ja mam maturitu z geo, vystudovanu geografiu-kartografiu na prirodovedeckej fakulte uk v ba....najlepsie je teda matua z geo a potom ju ist studovat, ako pisu vyssie, na kombinaciu gio-bio je a vzdy bol obrovsky naval...ak by mala otazky, kludne napis
@erikavesela Ahoj, mňa by zaujímalo či si sa uplatnila v tomto odbore? Ja mám taktiež vyštudovanú Geografiu ale zatiaľ v odbore nepracujem...
@martyzpp nie, skoro nikto z mojich kolegovv odbore nepracuje..dvaja ostali na fskulte, jeden robi v gb v nejakej kartografickej firme a jefna pracuje na obecnom urade...ok to ma nievlco s verejnou spravou...inak nik a statnicovali sme asi 40...kde si studovala?
aj ja som chcela ist studovat geografiu - dejepis, dokonca som z oboch predmetom maturovala..... v ten rok a x rokov potom tu kombinaciu neotvarali... ale na komenskehouniverzite minuly rok /predminuly taku kombinaciu predstav si ze otvorili, .... dejepis sa studuje na filozofickej a geografia na prirodovedeckej.... uplatnenie akuratne ucitelstvo .....
a viem ze aj v kosiciach sa dalo tak studovat historia / geografia...
biologia / geografia sa studuje na prirodovedeckej, ale je to ucitelsky smer....
historia / biologia neviem ci sa da studovat, o takej kombinacii som nikdy nepocula... ale tiez to bude medziodborove studium.... (prirodovedecka/filozoficka)
co sa tyka uplatnenia.... no ma aspon safnu co by chcela robit? lebo s geografiou sa vie uplatnit .... ale skor tak specificky.... to je nadlho vypisovanie....
@erikavesela aj som si myslela. Študovala som v Košiciach na UPJŠke a skončili to rovnako ako u vás. Dvaja robia na fakulte a ostatní robia niečo úplne iné. Ale je to taká škoda, štúdium ma bavilo a Geografia je krásna veda, len ten systém je nastavený akosi zle. Máme kopu základných poznatkov z rôznych vied Geo ale ani z jednej nie sme odborníci. Ale aj ja som bola hlúpa, chcela som študovať meteorológiu v BA ale bála som sa, že to nezvládnem a KE mi boli bližšie srdcom...
@martyzpp no, ja som tiez vhcela ist studovat meteorologiu...ta sa stufovala z casti na matfyze, ale tri roky po sebe ju neotvarali, lebo bolo malo uchadzacov, museli sme byt 8 a bolo nas len 5...po 6.semestri sme sa mohli rozhodnut a prestupit som mohla do ukoncenia skoly...zial to nevyslo
@erikavesela aká náhoda 🙂 to som ani nevedela, že neotvárali, možno ak by som sa aj hlásila tak by som sa tam nedostala
@martyzpp len pre doplnenie v mojom pripade sa bavime o rokoch 96,97, 98..v 99 som statnicovala
@erikavesela aha, tak u mňa t
@martyzpp dostat by nebol problem, skor bol v mojom case problem naplnit stavy...vtedy bola u nas moznost humanna geo, regionalna geo, gyzicka geo, kartografia, meteorologia....nakoniec som skoncila na humannej geo a demografii...smer doprava...asi poznas mena ako korec, spisiak, bucek, slavik , mladek...u tych som studovala....
@martyzpp nedopisala si, alebo nezobrazolilo
@erikavesela áno, odoslala som skôr ako som dopísala. Chcela som len napísať, že u mňa to bolo až neskôr 2014-2016. To už sa možno otváralo. Ale čo ja viem, podľa mňa aj 5 meteorológov je lepších ako žiadny, mohli to otvoriť...
@martyzpp myslim, ze islo o financne hladisko
@martyzpp len pre zaujimavost...erik tomas bol moj spoluziak...normalne sa za to hanbim🤨
@erikavesela aaaale ba, to je super :D
Zatial rozmyslala, ze by isla studovat historiu alebo archivnictvo na filozoficku fakultu do BA, ale nevie, ci by sa niekde uplatnila. Nepoznáte niekoho kto tam studoval?
@gabika235 na take odbory sa skoro nik nehlási a tí čo sa hlásili to aj tak vzdali....a uplatiť sa v týchto odboroch je sakra ťažké tí čo vôbec vyjdu takýto odbor skončia buď na úrade alebo niekde inde lebo niesu to moc žiadané pracovné pozície a aj keď niekoho hľadajú tak dosadia si radšej po známosti niekoho to hlavne pri archivníctve ...historia ako dejepis leda tak školstvo
Ahojte, mne na maturity strasne pomohla tato stranka https://zmaturuj.zones.sk/
Predovsetkym tieto sekcie, kde najdete naozaj vsetko o maturite.
Maturita - všetky testy, témy a informácie
https://zmaturuj.zones.sk/maturita/
Maturitné testy
https://zmaturuj.zones.sk/maturitne-testy/
Vypracované maturitné témy a otázky
https://zmaturuj.zones.sk/vypracovane-maturitne...
Učebné stredoškolské poznámky
https://zmaturuj.zones.sk/ucebne-poznamky/
Potom som pouzila uz len moje poznamky zo skoly. 🙂
dnes je to už pomaly jedno kto ide z čoho maturovať, aj z technických učňoviek chodia na sociálnovedné odbory... čiže výšku nech si vyberá podľa toho čomu sa chce v budúcnosti venovať. a maturitu nech si vyberie podľa toho - nie naopak, že podľa maturity vyberám vysokú 😉