Maturita - dejiny výtvarnej kultúry

ss1908
15. mar 2021

ahojte, nemate niekto vypracovane otazky na maturitu z dvk? kludne aj zaplatim 😃

littlebubble
15. mar 2021

A to ti nenapadlo, že každá škola má iné maturitné otázky z dvk? :D

maud13
15. mar 2021

@littlebubble no bohužiaľ maturanti vedia toľko málo o maturitách, že naozaj nevedia. učím na SŠ, takže hovorím z vlastnej skúsenosti.. bežne sa ma pýtajú úplne triviálne otázky ohľadom maturít..

littlebubble
15. mar 2021

@maud13 Ja mám pocit, že dnešné deti nevedia nič bez toho aby ich niekto viedol za ručičku, ale ani my sme nevedeli všetko tak nebudem mudrovať :D.Nemám nič proti ak si študenti takto pomôžu navzájom, ale skôr by pomohlo osloviť niekoho staršieho zo svojej školy.Najlepšie sa o maturitu zaujímať už skôr a pozisťovať si nejaké info kľudne aj na google.Takto zbytočne zaplatí za niečo čo ani nevyužije 🤷.Ak nevedela, že to takto funguje tak už vie 🙂.

Moje otázky z dvk by jej určite nepomohli kedže tie otázky prekvapili aj mňa a niektoré veci sme sa ani neučili.Neviem ani čo sa dnes na SŠ učia kedže som maturovala dávnejšie.Ja som v dvk mala otázky aj z odboru.

(Beriem do úvahy, že je pandémia a nemajú ten kontakt aký by mali mať).

maud13
15. mar 2021

@littlebubble tak tak, máte pravdu. problém nášho vzdelávacieho systému je hlavne v tom, že nám chýbajú praktické skúsenosti a nahrádzame ich prázdnym memorovaním. na internete je ťažké nájsť poriadne overené informácie a nikto decká v škole neučí, ktoré zdroje sú ok a ktoré nie. je to smutné, ale je to tak :(

pandémia nerobí dobrotu nikde, keď robíme s deckami skupinové práce bežne ich nájdem, ako sa v druhom meetingu rozprávajú namiesto toho, aby pracovali. Ani sa nich nemôžem hnevať, lebo viem, ako si chýbajú a že nemajú prestávky a nemajú ani kedy pokecať...

littlebubble
15. mar 2021

@maud13 Ja by som určite bola rada ak by ste vy ako učitelia mali voľnejšiu ruku a mohli by ste zhodnotiť čo je podstatné a zvoliť si spôsob výučby.Je veľa učiteľov ktorí vedia deti zaujať a naučiť ich veci do reálneho sveta.Sama však viem, že to nezáleží len od vás. 🙂

Deti naozaj po škole nevedia ako funguje reálny svet.Realita je jeden veľký chaos a je to tak ako píšete.Nemajú odkiaľ vedieť kde nájdu overené informácie.

dollyzv
15. mar 2021

Ja mám asi ešte u rodičov 🤣🤣

judar
15. mar 2021

@ss1908 to chces priamo modre z neba lebo pri dejinach vytvarnej kultury alebo dejinach umenia to neni ako pri literature s povin dielami :D pri tomto jednoznacne plati co skola teda vyucujuci to ine otazky nehladiac na rozsah prebranych veci ...a o to horsie je ak maturujes s praxtickou castou tak ti ziadna ale ziadna osnova nepomoze ked dostanes priamo otazku od clena obhajoby z inej skoly, pri mojich davnych casoch clen obhajoby z inej skoly bol vyznamny slovensky akademicky maliar a vsetkych nas "pochoval" s otazkami na umenie 20. storocia ku ktoremu sme sa nestihli ani len dopracovat kvoli rozsiahlosti predoslych slohov ...takze darmo si kupis macku vo vreci vlastne ani to nie...skor prazdne vreco tvariace sa jak plne...

maud13
16. mar 2021

@littlebubble ja osobne by som bola skôr za blokovú výučbu alebo učenie objavovaním a snažím sa to čo najviac používať na mojich hodinách, ale je to ťažké. na plno vecí nemáme čas a potom musím deťom povedať ja to, na čo by boli schopné za možno pol hodinu prísť samé. bohužiaľ, nie je na to čas :( štátne školy, čo vám poviem :(
a známkovanie je ďalší veľký prešľap, ktorý by sa mal zrušiť čo najskôr. ak sa dieťa učí len kvôli známke, je to naozaj smutné.

littlebubble
16. mar 2021

@maud13 Veľmi pekne ste to napísali.
Učenie by malo byť zaujímavé, ale väčšinou sa deti učia len kvôli známke.
Nabifliť sa text a potom ho do 5 minút zabudnúť.Človek skončí školu a nič si nepamätá.
Nepoteším vás, ale ani súkromné školy nie sú všetky dobré.Niektoré sú na tom ešte horšie než štátne.Zaplatíte a všetko si musíte zháňať.Takže ani neviete, že začo ste vlastne zaplatili. 🤷Učiteľ má študenta niečo naučiť a namiesto toho povie, že nech si pozrie tutoriál lebo on si už z VŠ nepamätá ako sa to robí.Chýbajú učebne, laborátoriá.
Škola by mala byť miesto kde človek ide s radosťou, že sa niečo naučí a nie s ihlou v zadku.

maud13
16. mar 2021

@littlebubble presne tak, súhlasím s vami. osobne by som dala prednosť domácemu vzdelávaniu ako štátnej škole, lebo deťom to len robí depresie a nič ich nakoniec nebaví :( ja dávam deckám navyše príklady a videá k témam, čo preberáme. Ale vždy je to navyše, pre tých, čo chýbali alebo to nepochopili.. hlavne cez túto online výučbu sa mi to zdá dosť dôležité.

Jaj. O škole, hodnotení a vzdelávaní by sa dalo rozprávať aj 100 rokov. 🙂 Ale asi nie na modrom koňovi a nie tak, že si píšeme :D