Prosím, je tu niekto zdatný v matematike? Potrebovala by som.pomoct s úlohami zs druhý stupeň. Poslala by som do sptavy. Ďakujem
Je to komplikovanejšie, preto.som chcela do správy. Počíta.uz druhý den
na druhy stupen ZS treba byt zdatny v matematike? Dufam, ze robi aspon olympiadu...
Môžeš poslať? Vyskúšala by som 😁
Na podobne veci odporucam sttanku forum.matweb.cz … je tam veľa ľudí, ktorí radi poradia, len treba dodržiavať pravidlá stránky
@hipuska Ahoj, pošli mi to, skúsim a pošlem s vysvetlením ak sa zadarí
Už to syn odovzdal. On to vyriešil aj vysvetlenie poslal. Tak uvidíme ako to mal
@hipuska vladimirpracovny260@gmail.com - pošlite mi to😉
Úlohy 1 a 2 sú pomerne zvláštne. Zrejme vychádzajú z predpokladu, že kvadratická rovnica MUSÍ byť v tvare ax^2+bx+c=0, lenže tak to nie je. Aj cx^2+ax+b=0 alebo px^2+q=0 sú kvadratické rovnice. V úlohe 3 nie je uvedené, čo je X. Ak to isté, čo x, tak v čom je problém?
@ivka225 ja z toho vôbec neviem vyjsť, nechápem tomu,preto sem píšem.. chcú v každej úlohe len označiť jednu z možností a,b,c,..či ?
@misienka123 To asi nie, ale celé je to divné ... odkiaľ pochádzajú tie úlohy?
@misienka123 Je to bežná úloha, vôbec nie divné. Máš určiť len hodnotu koeficientov zo zápisu. Všeobecný predpis kvadratickej rovnice je ax^2 + bx + c = 0. Ty máš nejaké konkrétne rovnice a určíš a = (číslo pri x^2), b = (číslo pri x) a c = (absolútny koeficient). Treba ale dať pozor na znamienka, keďže všeobecná rovnica je určená s + kami medzi jednotlivými členmi. Čiže v tvojom prípade v prvom príklade bude a = 9, b = 7, c = -5
To isté druhá úloha, máš zadané a, b, c a ty to len zapíšeš do všeobecného vzorca a dostaneš konkrétne zadanie kvadratickej rovnice. Čiže v zápise ax^2 + bx + c = 0 nahradíš a, b, c tými číslami, čo zadali. A zase pozor na znamienka. Keď je b = -2, tak v tej rovnici bude -2x (nie +2x).
V tretej úlohe sa podľa mňa pomýlili a zapísali veľké X namiesto malého x. Vzorec na diskriminant ste určite mali, čiže len určiť hodnoty a,b,c a dosadiť do vzorca D = b^2 - 4ac a potom vypočítať korene rovnice, Je to základ pri kvadratických rovniciach, žiadna vyššia matematika. Pozor na to, že keď je tam samotné x^2, tak koeficient a = 1 (nie a =0!!!).
pozn. môj zápis x^2 je x na druhú, ale na počítači to inak zapísať neviem
Keď už ani tak nebudeš vedieť, tak si nájdi na youtube MatYkár a on to tam bude mať určite všetko polopate vysvetlené. Prípadne na google nájdeš na 100% veľa konkrétnych postupov. Nie je to naozaj nič zložité.
@misienka123 Btw, keď to budeš mať, môžem ti skontrolovať výsledky, ale riešenia ti tu písať nebudem, aby si sa to naučila riešiť sama.
@nekonecna_katastrofa Áno, ale snáď súhlasíš, že autor úloh k matematike nejako zvlášť blízko nemá. bx^2 + cx + a = 0 je tiež kvadratická rovnica (ak b \ne 0), nie?
@ivka225 toto majú nejaké elementárne učivo, tipujem niektorá trieda gymka. Vzorec v zošite/knihe daný ako ax^2 + bx + c =0 a z toho učiteľka predpokladám aj vychádzala. Je to všeobecný vzorec, ktorý sa vo veľkom využíva. Rovnako my na VŠ sme mnohočleny zadávali podľa zaužívaných pravidiel a nie že sa tam koeficienty menili podľa nálady učiteľa.
@nekonecna_katastrofa Takýto prístup iba podporuje formalizmus u študentov. Áno, ax^2 + bx + c je obvyklý zápis kvadratického polynómu, ale v žiadnom prípade by som netvrdila, že mx^2 + kx + q kvadratický polynóm nie je.
@ivka225 Tvrdím to niekde? Pozri sa na svoje odpovede a na moje. Ty si označila úlohy za zvláštne, autorka sa môže riadiť tebou a povedať to aj učiteľke, že ich vypočítané nema, lebo zadanie nie je jasne dané (aj keď ja si myslím, že na hodine mali zadané, z akej rovnice budú vychádzať). Ja som jej dala konkrétny návod, keď pôjde podľa toho, bude mať úlohu správne urobenú. Súhlasím ale s tým, že keby bolo znenie úlohy "určte hodnotu absolútneho, kvadratického a lineárneho člena", že by bolo nad slnko jasné, čo má žiak urobiť.
@nekonecna_katastrofa Áno, ale ak by som bola učiteľka a žiačka by mi úlohu komentovala tak že prvé 2 úlohy sú zadané nejednoznačne a v 3. ide o funkciu 2 premenných, tak by som jej dala aj nejaké bonusové body navyše
napíš sem - kto vie odpovie..
neraz tu rátame viaceré...