Matematika 9. ročník

mirecka9386
23. dec 2023

Poradíte niekto ako to vypočítať keď sa niekto nudí 🙂

freepalestine
23. dec 2023

Najprv vypocitame obsah hranola: celkova vaha vydelena hustotou = 129.9g:2.5g/cm3=51.96cm3

freepalestine
23. dec 2023

Potom podla formulky na vypocitanie obsahu hranola (https://zsnovyhrozenkov.cz/files/uzivatele/dujk...) “ Vypočítá se jako „obsah podstavy krát výška (hranolu)“ zistime obsah podstavy:

Obsah hranola je 51.96cm3
Vyska je 30cm3

Obsah podstavy x 30cm3 = 51.96cm3
51.96:30= 1.732cm3
Obsah podstavy = 1.732cm3

freepalestine
23. dec 2023

Podstava je pravidelny trojuholnik (vsetky strany ma rovnake). Takze pomocou formulky na vypocitanie obsahu trojuholnika sa treba dopatrat k vyske jeho strany, ak vieme, ze vsetky strany su rovnake a jeho obsah je 1.732cm2. (Nie kubicke, ako som v predchadzajucom komentari nespravne napisala, ale stvorcove (nie cm3 ale cm2)

Takze posledny krok je uz na vasom deviatakovi

znama
23. dec 2023

@freepalestine obsah hranola??? Vyska je 30cm3??? Ked neviem, tak neradim

freepalestine
24. dec 2023

@znama
obsah ma byt objem.. tu sa idem obhajit, ze som v slovencine matematiku dekady nemala, takze pardooon.. a cm3 maju byt cm, tu zase som isla na “autopilot” a napisala cm3 ako predtym a neskontrolovala si to hned inak by som komentar upravila. V nasledujucom komentari som ale poukazala na chybu.
Nevypracovala som odpoved, ale pomohla pochopit ako priklad vypocitat. A o to asi autorke islo 🤷🏼‍♀️
Mam tam nejaku chybu v postupe a logike pri vypocte?

mirecka9386
autor
24. dec 2023

@freepalestine ďakujem veľmi pekne, že ste nám pomohla krásne sviatky vám prajem 🙂

znama
24. dec 2023

@freepalestine najtazsi krok (vypocitanie samotnej strany rovnostranneho trojuholnika) si uz neuviedla... Na to nemas "formulku"? Aha, to nechame na vasho deviataka... Mimochodom, tento posledny vypocet je tazky, urcite to nie je na urovni priemernych vedomosti a urcite ho nezvladne ziak, ktory bez pomoci nezvladol ani prve dva kroky

freepalestine
25. dec 2023

@znama autorke moj komentar pomohol. Ako si jej pomohla ty?

michal412
25. dec 2023

@znama Áno, najprv som sa aj ja pousmial nad jednotkami veličín, ale freepalestine bola ako jediná, ktorá sa pustila do problému a čuduj sa svete, postupovala správne. Dobrá rada do života: Ak začneme kritizovať, skúsme mať za sebou aj nejaké výsledky. Pre mňa je výsledok freepalestine (aj keď formálne nie úplne správny) viac výpovedný ako tvoje (hoc formálne správne) kibicovanie. Bohužiaľ, je to typická choroba Slovákov.

michal412
25. dec 2023

@mirecka9386 Dĺžka hrany rovnostranného trojuholníka sa dá odvodiť cez vzorec na výpočet obsahu trojuholníka. Samostatný vzorec na obsah rovnostranného trojuholníka sa štandardne neučí.
Keďže vzorec obsahuje okrem dĺžky hrany aj výšku na danú stranu, je nutné najprv pomocou pytagorovej vety túto výšku vypočítať.
Ak zistím veľkosť výšky trojuholníka, tak potom jeho Obsah vynásobím dvoma a podelím spomínanou výškou a dostanem dĺžku hrany.
Jednoduchšie je to možno vypočítať cez Herónov vzorec.
Obidve možnosti skúsim popísať nižšie.

michal412
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
znama
25. dec 2023

@michal412 mozno si si nevsimol, ale trocha si sa zacyklil…. Tvojim postupom nevies vypocitat vysku, kedze na jej vypocet potrebujes stranu

znama
25. dec 2023

Mozno sa nezda, ale som mila ucitelka matematiky. Len som chcela poukazat na to, ako sa ludia snazia pomahat, aj ked nemaju potuchy, ake je spravne riesenie. Nepresnymi pojmami (ano, aj hrana rovnostranneho trojuholnika je blbost), hrdinskym postupom, kde vynechame najtazsi krok … urobite viac skody ako uzitku. Ak sa clovek niecomu nerozumie, nemal by sa do toho pustat

michal412
25. dec 2023

@znama Ďakujem za upozornenie. Už posielam nový postup.

michal412
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
znama
25. dec 2023

@michal412 neviem, preco je prispevok zmazany… do polovice to bolo dobre, len potom bolo tu vysku treba inak pouzit. V kazdom pripade su upravy pouzite vo vypoctoch vysoko nad moznosti bezneho deviataka, hlavne ten Heronov vzorec

michal412
25. dec 2023
michal412
25. dec 2023

Poslal som to znovu, lebo teraz je to bez blesku.

znama
25. dec 2023

@michal412 ano, toto je v poriadku. Ale ako hovorim, je to vysoko nad moznostami bezneho deviataka :( Celkom by ma zaujimalo, odkial je ten priklad, lebo graficky mi ta foto zadania nehovori nic, a to teda poznam vela literatury pre deviatakov

michal412
25. dec 2023

@znama Neviem, čo sa teraz učia deviataci, lebo ja som na základnú chodil ešte za socializmu a bol by som odprisahal, že sme sa takúto úroveň náročnosti učili už v osmičke. Bohužiaľ, kvalita výuky za 30 rokov rapídne klesla, čo ale nadávam za vinu učiteľom, ale skôr systému, ktorý nám tu Západ tlačí.

michal412
25. dec 2023

Ináč výsledok je nakoniec 2 cm, pretože keď za S dosadíme 1,732 , tak toto číslo sa až nápadne podobá tej odmocnine z 3. To sa v zlomku vzájomne vykráti a ostane mám pod tou veľkou odmocninou len 4. A odmocnina zo 4-och je čistá dvojka.

freepalestine
25. dec 2023

@znama a preco si sa, “mila ucitelka matematiky” do toho nepustila a nevysvetlila to? Doteraz si nijak nepomohla veci pochopit, len kritizujes. Kritika je fajn, ale nie takato perfekcionisticka. Mozes poukazat na chybu, ale nie cloveka uplne zhodit..
Aj tvojim ziakom uplne vynadas ak maju chybu v zapise? Uplne ich zdeptas, aby si neverili, pretoze:
“ Ak sa clovek niecomu nerozumie, nemal by sa do toho pustat.”
A ked sa do toho nepusta niekto kto tomu rozumie (perfektne asi ked ho za to platia)? Nuz, tak sa laik, ktory skolsku matematiku velmi dlho nevidel, ale logika mu sluzi a googlit vie, pokusi pomoct.
Googlila som skoro vsetko (aj link som dala). Nenasla som ale nikde slovensky zdroj ako presne najst vysledok, a tak som sa domnievala, ze to sa ucili (bo inak by to asi nemali na ulohu). Viem, ze vysledok je 2, lebo som nasla online calculator co pomocou obsahu rovnostranneho trojuholnika vypocita stranu, ale nechcela som len napisat “hrdinsky”, ze je vysledok dva.
Autorka chcela poradit “ako to vypocitat”, nie napisat vysledok, takze mi bolo jasne, ze nevedia ako postupovat, kde zacat.. a podla podakovania a toho, ze sa dodatocne nepytali na pomoc s poslednym vypoctom, predpokladam, ze to co som poradila stacilo.
Jedine, co vies, je sa stazovat asi.. vid tvoje oblubene skupiny;)
Dakujem, @michal412 za obhajobu a pomoc autorke. Priznavam, ze moje chyby v jednotkach su na pousmiatie..

michal412
25. dec 2023

Fajn. Keďže sme si už všetci (@freepalestine, @znama a @michal412) vzájomne pekne vyhubovali a smeje sa na nás celé Slovensko, tak si aspoň zaželajme príjemné a veselé vianočné sviatky. Myslím, že každému táto diskusia dala trochu viac ako len výsledok "hrany" trojuholníka. Rád som s vami diskutoval.