Máte svoje teen deti na stredných školách v USA?

kape
1. jan 2024

Ahojte.
Hladam nejaku ochotnu spriaznenu dusu, co riesila pre svoje dieta studium na strednej skole v USA bez agentury. A bola by mi ochotna s nejakymi otazkami pomoct.
Dakujem.

slecnabe
1. jan 2024

Ahoj, neviem ci zrovna pomozem, kazdopadne ja som bola kedysi v Amerike na strednej ale absolutne si neviem predstavit ako by sa to dalo zariadit bez agentury. Realne do toho su vzdy zapojene az dve agentury - americka a slovenska. Agentura v US vybavuje skolu, hlada host family… to neviem ako by sa zo Slovenska dalo vybavit na vlastnu past.

kape
autor
1. jan 2024

@slecnabe v nasom pripade skrz sport riesime sukromne stredne skoly v USA , ktore maju vacsinou pobyt v campuse, mame vybrate konkretne stredne skoly, ktore maju presne popisane a navigaciu co vsetko je potrebne dodat vyplnit a taktiez navigaciu na ziadost o fiancnial aid, kedze ich rocne skolne je dost vysoke, maju moznost aby studenti o to ziadali . Len by som mala par konkretnych otazok na niekoho , kto to uz riesil. Agentury ponukali skoly , ktore pre potreby syna neboli vyhovujuce. Takze v nasom pripade je to iny typ studia ako sa bezne chodi do rodin.

kofa77
1. jan 2024

@kape verim, ze to mate nastudovane, ale aj tak este popozerajte agentury, napr. tato
https://education.cz/

ma v ponuke aj sukromne, mozno aj tu vasu. ci aj tu ste pozerali?
lebo to je zaujimavy pristup, takto indivindi. drzim palce ale synovi.
bude mat aj stipendium? lebo sukromne su brutalne palky, nie?

kofa77
1. jan 2024

aha, citam ze ziadate aj o to.
u nas syn tiez nechce do rodiny, ale campus, ale zas nie je spickovy sportovec, takze stipko by asi ani nedostal

kape
autor
1. jan 2024

@kofa77 je medzi nimi jedna, na ktoru sme posielali prihlasku- je to skola, ktoru sme mali moznost "spoznat" na jednej prezentacii v BA v novembri co organizovala agentura, ale je to skola na ktoru chce ist z tych vsetkych najmenej, nakolko z pohladu hokeja, prenho az taka lakava nie je. Celkovo mame rozrobene 4 skoly a uvidime, co z toho vyjde. Tie skoly maju dobre zmanazovany proces - maju ho v jednotlivych krokoch, krasne podla ich stranok viete vsetko potrebne doplnit, uz nam toho vela nechyba, co potrebujeme dodat. Zabrzdili sme sa pri ziadostiach o financial aid, kde sa pozaduju dost podrobne informacie, co tiez nie je az taky problem dodat, ale chcu aj podklady pre overenie dodanych informacii - ako pracovna zmluva, vypisy z uctov, ci danove priznania a to chcu v AJ. a islo mi o to, ci je potrebne dodat preklady s oficialnou peciatkou alebo postacuje, ak im prislusne doklady prelozime aj my.
A co sa tyka vysky stipendia, sami sme zvedavi, co sa podari. Vyska skolneho je naozaj dost vysoka. Syn ma ale aj v ramci skoly vynikajuce vysledky, reprezentacie na roznych mnohych sutaziach so zaujimavymi umiestneniami, tak dufam, zeby aj to mohlo pomoct k lepsiemu stipendiu. A realne riesite pre syna studium v zahranici ,
A ak by sa nasiel rodic, co to relane riesli, urcie by sa u mna objavili potom dalsie otazky , ktore by som sa chcela opytat.

kofa77
2. jan 2024

@kape drzim palce, synovi, sikovny je. poradit ale neviem.

kape
autor
2. jan 2024

@kofa77 Ďakujeme, Vášmu synovi tiež držím palce, nech sa podarí naplniť jeho sen.

kaktusik007
3. jan 2024

@kape neriesim to, iba napisem svoj nazor - komunikujem s uradmi v zahranici a staci im moj preklad -- vzdy tam zasielam original v slovencine a mnou spraveny preklad (ide o nemcinu). Ak chcu nieco aby malo uradny preklad, tak bud sa ozvu a vypytaju si ho (to sa mi stalo raz) alebo si to sami daju prelozit uradne (to neviem ci vobec robili). Takze tak by som to spravila aj u Vas, ak sa im vas preklad nebude pacit, vzdy si mozu vyziadat uradny preklad. Pripadne mozete tam prilozit list, ze takto to zasielate, nakolko cena za uradny preklad vsetkych dokumentov by bola asi fakt sialena 🙂

drzim paste synovi, a teda aj tebe, nech vyjde stipendium - amerika je priserne draha... moje deti do zahranicia dam, ale iba Francuzsko 🙂 pripadne Nemecko.. to uz aky jazyk si vyberu. A aj tak to nebude lacne.... No na Ameriku nemam - to som im uz oznamila davno ze tam pojdu az cez vysku na work a travel 🙂

kape
autor
4. jan 2024

@kaktusik007 dakujem velmi pekne