Maminy deviatakov a súčasná situácia

31. dec 2020

Ahojte maminy deviatakov, zaujíma ma, ako zvládate terajšiu situáciu. Pripravujú sa vaše deti na monitor, resp. prijímačky? Alebo sa spoliehajú na to, že nebudú ani tento rok? Majú už vybratú strednú školu?
Ja som už popravde na nervy. Toto dištančné vzdelávanie je aspoň u nás veľmi slabé. Mám pocit, že deti sa nielen nenaučia nič nové, ale zabúdajú aj to čo už vedeli. A čo sa týka výberu strednej školy, absolútne netušíme, kde dáme prihlášku. Naša "výchovná poradkyňa" nám odkázala, že si máme nájsť nejakú strednú školu na internete. Mali robiť nejaké testy týkajúce voľby povolania a individuálne sedenia so psychologičkou. Samozrejme že vzhľadom k situácii sa nič nekoná. Ja naozaj netuším čo ďalej 🤷‍♀️

gubiko
31. dec 2020

ak máte školskú psychologičku, kontaktujte ju. mnoho ich robí online, majú účty na fb, prípadne cez edupage, teams. môže sa s ním porozprávať, môžete sa s ňou porozprávať obaja. možno nájdete aj nejakú možnosť robiť test online, uvidíte. pokiaľ nemáte školskú, kontaktujte miestnu poradňu. predpokladám, že tiež pracujú online a ponúknu Vám nejakú pomoc.

marci987
31. dec 2020

ja si myslim ,ze monitor nebude

deti95060810
31. dec 2020

Ahoj... mám dcéru v 9 tr.
vieme presne kde ideme dať prihlášku. to sme si museli rozmyslieť len my, v tom nám škola vôbec nepomôže.
naša škola , má vyučovanie 3 hod. denne z toho jedna hodina online. Sj je každý deň, takže tam nebudú mať až také veľké nedostatky. Dcéra je samostatná, potrebuje pomoc len minimálne. Myslím že to zvládneme aj bez chodenia do školy.... 😉
Prijímačky budú určite, už sa nebude opakovať min. rok.

autor
31. dec 2020

@marci987
@deti95060810
No veď toho sa bojím, že školy ostanú ešte v januári a februári zatvorené, potom dajú v marci monitor a hneď na to prijímačky.
Je super, ak dieťa v 14tich rokoch vie, čo chce robiť celý život. To bohužiaľ nie je náš prípad. Bývame vo väčšom meste, je tu kopec SŠ, naozaj máme problém sa v nich zorientovať. Veľa sa s dcérou o tom rozprávame, ale nemá absolútne žiadnu predstavu.

tncka
31. dec 2020

Zas budem uplne za mudru ale ludia preboha,situacia je taka aka je a treba sa s tym popasovat,necakat co mi skola da,neda,nauci,nenauci. Trocha iniciativy,sikovnosti a hlavne chcenia. Nie sa zduvat doma ze distancne je na prd a preto je decko tupe. To co uz vedeli by nemali zabudnut,doma robi co? Ved nech si opakuje,vytlaci priklady,testy...ty ako matka by si mala dohliadnut na to co a ci sa uci aj sam. Nema 6r.ze pri nom musis sediet,ale dozor evidentne potrebuje. Skolu si musi vybrat sam,co s tym ma skola?!

tncka
31. dec 2020

@deti95060810 👏👏👏konecne niekto schopny co nemrnci nad situaciou. Dcera je sikulka👌

autor
31. dec 2020

@tncka prepáč, ak som ti dvihla tlak 😎. Neviem z čoho si usúdila, že sa zdúvam. A áno, učí sa doma. Ale keďže ja som v terajšej situácii v práci 60 hodín týždenne, ostáva to zväčša na nej. Doma je už skoro rok a je naozaj naivné si myslieť, že sa deti naučili rovnako, ako keby chodili do školy.
A čo sa týka výberu školy, minulý rok dostali deviataci zoznam škôl so študijnými odbormi. Tento rok si to máme zistiť sami. Vrátane čisla študijného odboru - čo napr. nemajú uvedené niektoré SŠ ani na svojich stránkach. O nejakých dňoch otvorených dverí môžme samozrejme tiež len snívať. Ak by nebola v poslednom ročníku, tak to naozaj neriešim.

dskjhfdlkdjhl
31. dec 2020

Nemyslim si, ze je ulohou skoly riesit za dieta, kam ma ist na strednu skolu. Predpokladam, ze dieta ma nejake zaujmy, nejake schopnosti a toto treba doma zhodnotit a spolocne vybrat skolu (ak teda dieta nevie same presne co chce). Ak si neviete poradit, tak treba kontaktovat poradnu a nech vam tam pomozu.

gubiko
31. dec 2020

kým to nemáte ujasnené, ťažšie sa pracuje na nejakom cieli. aj Vám s dcérou, aj dcére samotnej. treba mať víziu. je dobré, že to riešite.
každý v školstve by sme rád vedeli, aká bude situácia. osobne si nemyslím, že monitor, príp. prijímačky budú riešené bez prípravy. pokiaľ áno, bude to korešpondovať s úrovňou, nárokmi. netreba sa na to však spoliehať a ako to aj sama cítite, je čas teraz zabrať.
je nepríjemné, že na školu sa v príprave nemôžete spoľahnúť. nie je to žiaľ rarita. taktiež sú deti, ktorým tento spôsob vzdelávania nielenže nevyhovuje, ale ide doslova proti nim. to sú všetko okolnosti, ktoré sú teraz normálne a nie ste v takejto situácii ani zďaleka sama.
zrejme ste z BA, príp. KE. určite sa nakontaktujte na poradňu, prípadne sa mi ozvite, ak neviete, na ktorú. pomôžu Vám a zorientujú Vás v školách. dajte si deadline, dokedy to potrebujete vyriešiť, aby ste s dcérou začali pracovať na cieli.

strela7
31. dec 2020

ale sak co cakas? sak nech si vyberie co ma rada, ak nic tak gympel a vybavena vec, aj tak skolu nikto neriesi, len premotivované matky, skola su vzdy vyslapane chodnicky. A ked nieco vystuduje moze to ist robit alebo aj nieco úplne ine. O nic nejde, akykolvek smer je v pohode, staci aby sa jej ten smer nehnusil a popripade prestupi. Ziadna veda to fakt neni ani monitor ani prijmacky nezoberu ju na jednu pojde na inu. Ty ju len stresujes bez dovodu a učít sa s nou naco? sak ak chce sa učiť nech sa učí ak ju to nebavi, nech spraví maturitu a nech ide robiť, ved netreba to preháňat. Hlavne ju podpor v comkolvek a nestresuj ju, kazda skola je cca ok a ked neni vybere inu a prestupi

autor
31. dec 2020

@gubiko ďakujem za odpoveď. Dcéra pracuje samostatne (čo iné jej nakoniec ostáva), ale oproti tomu ako makala v prvej vlne dosť povolila. Presne mám pocit, že to akoby "vzdala", nemá víziu čo ďalej, testy odovzdá, známky má super, ale s vedomosťami je to biedne. Online vyučovanie majú minimálne, zväčša im pošlú len úlohy a majú sa to naučiť sami. Ona je práve typ, ktorý potrebuje počuť výklad učiteľa. Popravde ak ja prídem večer domov, tak padám na hubu a posledná vec je vysvetľovať jej nejaké učivo. Záľuby samozrejme má, ale nie také, ktoré by ju uživili, resp. by ich mohla študovať. Po dnešnom sprísnení opatrení pochybujem, že bude niekde fungovať psychologička, ale určite skúsim zistiť.

gubiko
31. dec 2020

@strela7 páči sa mi, čo ste napísali, že vždy je možnosť prestupu. to je pravda.

strela7
31. dec 2020

@gubiko jasne, hlavne dieta vzdy treba podporovat a nikde nie strasit, fakt moze robit čokoľvek ved su všelijaké skoly a popripade neskor kurzy atd atd. Možnosti je milión.

autor
31. dec 2020

@strela7 máš pravdu. Ale ten prestup pripadá do úvahy asi skôr vtedy, ak sa rozhoduje medzi 2 školami a vyberie si tú nesprávnu. Ale moja by asi prestupovala asi každý týzdeň 😄.
Určite chcem vybrať nejakú "dobrú" školu, ktorá jej niečo dá a nebude tam sedieť 4 roky len aby niečo skončila a samozrejme aby sa s ňou aj uplatnila. A asi nejakú všeobecnejšiu ak sa tak dá povedať, práve preto, že ak sa rozhodne pre niečo iné, aby nemala problém. Gymnázium asi nie, má dobré známky, ale nie je študijný typ.

autor
31. dec 2020

@strela7 no ja ju rozhodne nestraším, ale ona sama sa ma pýta, na čo by sa hodila. Jej rozhodovanie momentálne viac ovplyvňuje to, kde pôjdu najlepšie kamarátky ako to, čo baví ju.

hettinka
31. dec 2020

Ak môžem poradiť, fakt si sadnite k internetu a preluskajte školy. Ak má výborne známky a nevie, co ďalej, riesila by som gymnázium.
Ak má nejaké špecifické záľuby, nejaký predmet jej ide lepšie ako ostatne, riesila by som odbornú školu podľa záujmu.
Školy ešte budú mat (online) DOD, všetky info sú aké ak na ich stránkach. Hlavne nech sa neriadi podľa kamosiek.
A trosku ju treba “prinútiť” učiť sa ak polavuje.

strela7
31. dec 2020

ale ved akakolvek skola je dobra, s kazdou sa uplatnis v tom smere, kuchar casnik, hotelova, vselijake IT smere kde baby v dnesnej dobe tiez uz chodia, ale aj ten gympel naucit sa jazyk a ist robit do zahranicia, cokolvek sa da. Nemusíš sa o nu toľko bat len ju podporuj, ak sa jej skola nehnusi a ten smer kludne na taky moze ist, skola v dnesnej dobe je absolutne nepodstatna, ked je doba internetu a kazdy moze vedieť vsetko ak ho to zaujima.

strela7
31. dec 2020

@hettinka prinutit ucit sa je najvacsia somarina, nie kazdeho to bavi, a ked to nechce bude to presný opak toho co chce. Rodic je tu od toho aby dieta podporoval a vychoval z neho cloveka ktory ma respekt k ostatnym. Povolanie je cisto volba dietata. Inak si ju znepriatelis a neodpusti ti to. VŠ nie je garancia ničoho, obetujes 5 rokov času za vedonosti, nie vzdy je to vyhra, ked v 24/25 chces mat pomaly rodinu a ty si iba vysla zo skoly a nevies o com je svet. Kazdy ma mat svoju volbu ja neschvalujem ked rodic rozhoduje za dieťa, spravi z neho osobu bez vlastneho názoru a dieta nevie kto je lebo ma nazory a sny len rodiča

pribinak
31. dec 2020

Ja neverim že 14-15 ročne dievča nemá absolútne žiadnu predstavu čo by chcelo študovať.
Jednoducho neverim. Tak treba ísť vylučovacou metódou. Čo nechce študovať a hádam sa k niečomu spolu dopracujete

autor
31. dec 2020

@hettinka ďakujem za odpoveď. Viem že učíš na gymnáziu, ale ja si myslím že ona na gympel nemá. Píšem, že má dobré známky, nie výborné 😄. Čiže pár dvoják má na vysvedčení vždy. A jedna vec sú známky, ale ona ich má dosť "vydreté", nejde to samé od seba. Na internete sme samozrejme pozerali, ale napr. u nás sú 3 obchodné akadémie, netuším podľa čoho by som mala vyberať, ktorá áno a ktorá nie. Chcela by som nejakú SŠ, z ktorej by prípadne mohla pokračovať na VŠ aj iného zamerania, prípadne ak by po maturite nechcela pokračovať v tom, čo študovala, tak aby si spravila nadstavbu z inej SŠ a mala na to dobré základy.

gubiko
31. dec 2020

ja som školský psychológ, po skončení prázdnin končia aj dovolenky. som s kolegami z iných škôl v kontakte. mnohí fungujú online. a pokiaľ nie, treba sa dotazovať na vedení, aká je s psychológom možná spolupráca. predpokladám, že aj poradne pracujú v online režime, neviem si predstaviť, že nie. takže jo, určite ich skúste kontaktovať.

hettinka
31. dec 2020

Pár dvojok je v pohode... s tým môže ist kamkoľvek. Problém odborných škôl je, že nepripravia človeka na povolanie tak ako kedysi. Teda z obchodky nebude hotová účtovnícka, zo zdravotky nebude zdravotná sestra... A pre VS tiež poriadne základy mat nebude a sk bude chcieť na VS (hlavne mimo daný odbor), budete musieť riešiť a platiť doučovania.
To už radšej nejaký dual a vyucit sa pre firmu, alebo kozmericka, kadernicka, kde môže rovno podnikať. Len vybrať správny odbor, aby ju bavil.

strela7
31. dec 2020

gymnazium pokial nie je fakt vyberove ako v Bratislave Metodova Groslingova Juraja Hronca tak moze ist na akekolvek ine a v pohode spravi. Ucit sa vie takmer kazdy ak to nechce tak je to ina vec a musí najst nieco co chce. Každopádne Kucharku ist robit je velmi dobrý job a najdu sa v tom takí co ich nic nebavilo. Ak nechce nic fakt nech skusi kuchár casnik, naučí sa anglicky a moze ist robit kuchara kamkolvek na lod alebo do inej krajiny a este aj pocestuje ak to ma rada.

autor
31. dec 2020

@pribinak pošlem ti ju, aby si uverila? 😄😄😄 Tak samozrejme, že má nejaké predstavy. Napr. HA, odbor kuchár. Doma neuvarí ani čaj. Radšej povysáva celý byt a poumýva okná ako by mala niečo pomôcť v kuchyni. Aj sestričkou by chcela byť, lebo sestrička u jej detskej lekárky len ťuká do pocítača a klebetí (z jej pohľadu samozrejme), pri tom neznáša pohľad na krv. Aj zverolekárka by chcela byť, ale zvieratá by museli byť čerstvo vykúpané, nedajbože že by vracali, hnačkovali, alebo len jednoducho boli špinavé, na to je veľmi fajnová a je to fúúj.

dskjhfdlkdjhl
31. dec 2020

Tak sa skuste odrazit od toho, ktore predmety ju bavia. Ake ma zaluby (kruzky atd.).

strela7
31. dec 2020

ved ak chces daj jej tento ucet na MK na jeden den a preberem s nou nejake veci a na dalsi den ti povie co chce robiť co by ju mohlo baviť, kludne napis sukromnu správu za pokus nic nedas a ja garantujem uspech :=)

autor
31. dec 2020

@hettinka veď práve, mám pocit, že zo SŠ bude musieť niekde pokračovať, preto chcem vybrať nejakú zo všeobecnejším zameraním, aby nemala neskôr problém, ak by chcela prestúpiť, resp. zmeniť odbor po maturite. Duálne vzdelávanie sa mi zdalo tiež veľmi fajn, ale odbory skôr pre chlapcov, ona nie je veľmi technicky zameraná

ivana11155
31. dec 2020

U nás syn 9tak:v októbri odovzdávali vých.poradkyni dve školy o ktoré majú predbežný záujem. Museli sa vyjadriť všetky deti, aj tie ktoré ešte neboli rozhodnuté. Počas online výučby im učiteľka v rámci hodiny hovorila záujem na jednotlivé školy, napr.gymnazium XY hlási sa 200,berú 120 atď.mala informácie o všetkých školách, aj mimo kraja, lebo niektoré deti idú na internát aj 200km - týmto ma naozaj milo prekvapila. Učiteľka vedela poskytnúť aj info s akými priemermi sa hlásia na danú školu iné deti.

K výučbe:majú 3online hodiny denne. Môj je samostatný, obe deti mám naučené, nech prídu len s tým, s čím potrebujú poradiť. Učitelia (samozrejme do vianoc) ich držali v tom, že monitor bude, že nemajú "zaspať na vavrínoch". Aj Grohlling v telke hovoril, že monitor bude. Lenže vtedy nikto nevedel, že situácia bude takáto aká je teraz. Teraz nikto nevie, čo bude na jar. Hovorilo sa aj, že otvoria len 9rocniky a maturitné a aj to išlo do zabudnutia. A ďalšia vec moji robia ešte aj olympiády, zatiaľ školské kolá a okresné že budú online. Tak neviem. Mam pocit, že majú toho celkom dosť.

gubiko
31. dec 2020

@strela7 úplný súhlas s prvou vetou.
gymnázium dnes trochu stratilo status, no zrovna tie, čo ste menovala sú tie, ktoré si ho ešte celkom držia.

hettinka
31. dec 2020

Dual má aj DM drogerie. Kamoskina dcéra tam chodí a od začiatku studia dostáva peniaze, vzorky ... a keď vie dievča nemecky, má vyhraté a prácu istú.

A pokial má niekde po maturite pokračovať na VS, isto gympel. Tam niet čo riešiť.