Ahoj žienky, podelme sa o skúsenosti pocity, názory...
Ako vyzerá u vás bežný prázdninový deň s pubertiakmi? Co robievate, kam chodíte?
Ako zvládate pubertu? Resp. Aké prejavy pozorujete u detí? Ako sa správajú pubertiaci medzi sebou, k mladším súrodencom a pod..?
Mam na mysli 10-11-12 ročne deti?
Ráno vstane, naje sa, ide von a do večera o ňom nevieme, len sa príde najesť, pripadne zobrať loptu, vodné pištole a podobne..
@jaja94 Puberta zacina podla mna cca tak v 15tich rokoch :D Ale ked vidim niektore deti co maju tych 13 rokov tak uz maju mierny nabeh.
bohuzial, dnes puberta zacina skor....moj 10-rocny zacal tak odvravat, posledne slovo musi mat......no otras..... momentalne v 15tich rokoch sa deti uz pomaly ukludnuju...vidim to dennodenne na žiakoch, najviac udrie v 7.roč. - čiže cca. v 13tich , celý 8.roč. je kríza:D .....šiši im to riadne a práve v 9.roč. (okolo tých 15-16) sa to ukludnuje...
@sorciera24 mne ucitelka povedala, ze 7.rocnik je najhorsi, momentalne to mam doma, takze nervy na dranc. Takze este rok vydrzat?
A pomáhajú v domácnosti? co ja poznám 10-13r deti, tak veru takú malú pubertu už majú... Klasický gulaju očami, všetko je trápne, do všetkého ich treba nútiť .. Môj stále len by sedel ba telefóne, kukal YouTuberov, príp hral nejaké hry, klasika soc siete Musia byť, žeby sám od seba niečo urobil, tak to zabudni.. Keď sa mu povie urobí, ale ufrfle pri tom.. Zrejme budeme musieť pritvrdit..
Mam doma skolkara a dvoch takmer pubertakov - 11 a 14. Zatial vyzeraju prazdniny ako kazde ine. Dlho spia, neskoro vstavaju, demoluju domacnost a zahradu (rozumej hraju loptove hry a podivnu verziu skryvacky), cumia do monitorov a displejov, citaju...
A najstarsi chodi von s partiou hrat futbal, ked sa zidu.
V domacnosti pomahaju, o tom sa u nas nediskutuje, vidia, ze inac by sme to my rodicia nedali.
Najhorsi bol 8 rocnik, na konci sa najstarsi skludnil a vratil do bezneho normalu. Dovtedy nim lomcovali nalady🙂.
@jaja94 to ako by som čítala o svojej 14.5 ročnej 😏 práve upratuje svoj "chlievik "..s veľkou.. prevelkou nevolou 😁 na otázky tipu kde je to alebo ono..je vždy ta istá odpoveď.. neviem (vždy to nájdem v jej izbe) ..A čo sa týka vzťahu k 5.5 ročnej sestre.. katastrofa 😞 hádky,bitky a nadávky/od starsej/ ..sú časy.. keď som z nich zúfalá a to sa nám dnes začali prazdniny..nakolko žijeme v UK
@jaja94 ono záleží na povahe dieťaťa, moj najstarší ani neviem, že mal nejakú pubertu, bol vždy dobrý a bezproblémový, v tomto veku veľa chodil von s kamošmi sa hrať, ja som mala doma bábo, ked on mal 11 rokov, takže radšej zdrhol vonku, doma pomáhal, ale samozrejme sám od seba nie, len ked som mu povedala, že treba urobiť to a hento, tak urobil, uvidíme aká bude puberta pri druhom, ten má teraz 8 rokov a už chytá také maniere pubertálne, lebo sa rád hrá so staršími chlapcami, asi to bude masaker
@jancazvalova v 15-tich? V tomto veku mali moje deti už po puberte a začal konečne prichádzať zdravý rozum. U nás taká poriadna puberta bola okolo 10-11 rokov.
@barla5 ano, 7.je najhorší, 8. je rovnaky (len už si zvykneš🙂) a v priebehu 9tky uz je celkom fajn🙂
13 r. dcéra vstane o 11hod. , niečo zje, číta alebo je na mobile....Sem tam mi niečo pomôže - na moju niekoľkonásobnú žiadosť, a potom tancuje, od augusta im začínajú tréningy 3 krát do týždňa...ak je teplo tak je v bazéne.... kontrola mobilov je častá, tak isto ako aj mailovanie s kámoškami....Večer číta aj do 1-2 v noci....Knižnica je jej veĺký kamarát...
so súrodencami sa len naťahuje a bije...
puberta bude asi individuálna...dospelý syn ju ešte nemal, a 13 r. dcéra si myslím že je v centre puberty...
@daniela2227 my rozdiel, 11, 5 a 2r, ako s tým dvojročný je to ešte ok, ale s tou 5rocnou je to katastrofa tak isto... hádky, nadávky.. Presne tak isto.. Okolie (rodina) stále rype, že už je veľký a mal by sa inak chovať, že už má mať rozum.. Pripadám si ako z inej planéty..
Moja bude mat 10 rokov v decembri a zacinam na nej viduet predpubertalne zmeny 😕 inak je dobrucka milucka,je take moje tutumutu este ake obcas neviem ci hormony alebo co ale napr.uprac si izbu....och potom pch za chvilu a stale och.Potom sa vzdy ospradelni ze ona to tak nemyslela 😂 aj pred kamaratkami sa vzdy zneni taka namyslena je aby vizerala aj ona ako oni 😂 co vam poviem
@jaja94 môj má 12, ale posledný pol rok musí mať posledné slovo o všetkom diskutuje, prečo zase tam a tam pýtal sa niekto či chcem ísť či iba vy ste rozhodli😂dovtedy to bolo jedno úžasné tvárne neoponujuce dieťa🙂ak by som ho nechala celý deň sa hrá na mobile.Doma spraví, ak poviem... ak nepoviem nedbal by byť v pyžame do poobedia veď načo nikam nejdeme...nikdy nič nespraví sám od seba.Puberta začína okolo 11-12r predtým je predpuberta tak mi povedala učiteľka,vraj najhorší je 7 ročník čo sa týka smiechu, nálad...musím si dávať pozor čo mu ako poviem hlavne nie direktivne, lebo sa zduva ako pampuch.Vikendy bicykel, turistika ešte chce byť s nami je dosť domased máme v okolí deti spolužiakov, ale cez prázdniny má každý svoj program.Ja v jeho veku som doma obed varila, sama od seba poupratovala.raz za čas zoberie loptu a idú hrať futbal neviem mne to príde, že všetci majú tie isté problémy mobil, nič sa im nechce, ale deti von nechodia.
Dosť mi ulietavaju nervy nemám náladu na dohovory o ničom nikdy by som nepovedala, že ma bude tak vytáčať🙂)ale oponuje skôr mužovi mne nie.vraj puberta je preto, aby sme sa od tých milých dobrých deti konečne odpútali a zistili, že chcú len jesť, peniaze a pokoj a žiť si už po svojom😋tak som to čítala niekde v časopise, že je to nutné vidieť svoje dieťa už inými očami.
@deti95060810 aj môj veľa číta to je dosť plus, že som ho k tomu viedla.Tiez spí aj 12 hodín čomu nechápem od 22-10, keď chodí do školy spí 8 hodín.Zatial ešte nie je všetko trápne a dajte mi pokoj, ale už zvažujem slová či ideme na zmrzlinu a pod....náladu mi vie pokaziť jedným pohľadom, potom sa ospravedlní, potom je zase ako malé dieťa on sa ešte dosť pritúli, objíme emócie ako na hojdacke
Syn má 10 rokov a tiež začali odvravania, posledné slovo.. Tak som mu jasne povedala, že toto nestrpime a neprajem si také správanie. Dostal mobil, aby nebol "iný" ako kamoši, tak si tam zahrá hry, ale nejako ani nepozná všetky tie hry čo hrajú jeho spolužiaci, nesleduje Youtuberov. Proste si zahrá a stačí. Sú dni keď to musíme trochu krotiť, ale nepreháňa to. A mobil má len ak urobí, vo ku kážeme. Chodí sa na ulicu bicyklovať, s partiou sa hrajú, aj u nás na dvore... Niekedy o ňom nevieme celé hodiny.
Snažíme sa deťom robiť program, aby nesedeli doma, výlety, zážitky - má za úlohu pohľadať, zistiť informácie, mapu.... Ale aj nudiť sa treba, vtedy vznikajú najlepšie hry. A super je, keď mu dám A upratať nejaký šuplík a on tam nájde niečo s čím sa už dlho nezabavil 😂 No a veeeela číta.
No tak podla vasich prispevkov je moj 4rocny prave na vrchole puberty 😀 o vsetkom diskutuje, vyjednava, musi mat posledne slovo, odvrava, nehrozi, ze naprvykrat posluchne, co od neho chcem. No des. Cista puberta. Tak neviem ci si to odbije teraz a potom bude klud alebo to potom bude este horsie... 😂
@mrkvicka060 😂 to bude asi ešte vzdor
@jaja94 ja mám 2 deti, staršia má 18 a pubertu už takpovediac za sebou. U nej to začalo dosť skoro, menzes dostala v 6. triede ... ona bola náročné dieťa od narodenia a puberty som sa bála. No nakoniec to až také hrozné neboli, osobnostne sa zmenila, zostala dosť introvert. Občas v tom čase odvrávala, aj treskla dverami ... manžel jej dvere zvesil na týždeň a viac si nedovolila. na diskotéky nechodí, u kamarátky občas prespí, aj kamoška u nás - púšťajú si filmy na Netflix a pečú palacinky. Ale žiadne divoké párty. Momentálne je na 3 týdžne v BA na letnej škole, vôbec ma nemá "na háku", denne mi viackrát píše, čo robí, ako sa má, ako jej to ide.
Mladší ma 12, teraz bude sekundán na 8-ročnom gympli (teda ako siedmak na ZŠ) a u neho puberta ešte len prichádza. Má rád šport, tam si vybije energiu, doma je v pohode. Jasné, visel by nonstop na telefone a youtube, keby som mu to dovolila, ale toto mu obmedtzujem na max. hodinku denne. Mobil kontrolujem, námatkovo aj čo píše na messingeri. Ked mu poviem, aby mobil odložil, tak mi ho dá bez papulovania.
Čo sa týka pomoci, pomáhajú obaja. Odkedy mala staršia asi 12 rokov, už upratuje vela ona, ja len okná, periny, periem. Aj také väčšie upratovanie robíme spolu. Syn má na starosti umývačku, smeti, pomáha na dvore s drevom, v zime so snehom (máme ho veľa, sever SK).
Prázdninujeme zatiaľ tak, že boli týžden spolu doma, ja v robote. Druhý týžden som bola sama so synom (staršia išla do tej BA), bolo škaredo, tak sme boli doma, hrali hry, karty, pozreli film, boli na prechádzke, mal tu 1 deň kamoša. teraz som doma sama, mladší je na dovolenke so starými rodičmi. Potom budeme týžden doma a ideme na rodinnú dovolenku a do konca augusta si ešte mladý naplánoval prímestský tábor, vybral si kurz angličtiny, staršia ide na jazykový kurz na Maltu. Takže to majú dosť nabité, aj sa tešia na týždeň "nudy" doma. Asi pôjdeme na nejaký vlačikový výlet spolu, ak sa oteplí, tak kupko, ak nebude pekne, nejaký termál.
@jaja94 nechcem aby to vyznelo zle..Ale som normálne rada..že to len nie moje deti sú také 🤣 ako čo sa týka skoly..obe sú skvelé.. šikovné.. Ale čo sa týka domácnosti a správania sa k sebe ako k súrodencom.. horor..V domácnosti skôr mladšia pomôže . Ako staršia..dokonca sama od seba minule vzala stolicku..dala k umývadlu a že mamka môžem umyť riad? Videla že mi je zle ..so staršou to ani nehlo 😏 ja si len vravím že snáď z toho vyrastie ..na druhej strane sa bojím vplyvu na tu mladšiu.. už sem tam chytá maniere tej starsej
@sorciera24 no to neviem ako dam. Uz teraz je to katastrofa, prestal sa ucit, same 4, pokarhanie za spravanie, je drzy nielen doma, ale aj v skole. Uz naňho nic neplati, nechce s nami nikam chodit, radšej je doma na mobile.
Pojde do tabora, ten tyzden si uzijeme, ziadne zdute ksichty, trieskanie dverami, smradlave nohy, vyjedena chladnicka. Este pojdeme na dovolenku, pravdepodobne uz poslednu, predpokladam, ze na buduci rok uz s nami nepojde a sameho ho doma nemozeme nechat
@barla5 ja som napr. deťom do aspon 16 rokov nedovolila takéto rozmary, že by nešli s nami nikam. Ak sa ide na rodinnú akciu, idú aj oni a basta. Jedine na nákupy mladšieho neťahám, ak ide manžel ... ale ak ideme sama, tak ide pomáhať s taškami.
A čo sa týka školy, tam nepopustím, ak nie sú známky v pohode, nie je správanie v škole v pohode, končia doma všetky výhody. Zlá známka je u nás už trojka počas roka, pri štvorke by mali zaplatené doučovanie behom 5 minút a to by som sa na to pozrela, aby si to neopravili. O mobil by prišli okamžite. Viem, že u nás rozumový potenciál je, a horšia známka je vyslovene z lenivosti.
Ked papulujú, odvrávajú, tak im poviem, že to bolo oznámenie, nie námet na diskusiu. Deti potrebujú mantinely, či majú 4 alebo 14 rokov.
@barla5 prečo by to mala byť posledná?necháš ho doma napospas partií a úplne sa zlumpaci?rodina má byť spolu o tom je leto, prazdniny raz popustis už s tebou nepojde.Nerezignuj bude Tá to mrzieť.Ak mu nejde škola a dovtedy bol dobrý žiak treba doucovanie či sedieť s ním nad tým.Ak nechce ísť na ucnovku musí pridať čo chce so 4 kami?musíš byť tvrdšia skúša hranice ako dieťa, keď ma vzdor.To je začiatok konca, keď pubertiaka necháš nech si robí čo chce......
@hettinka môj syn mal minulý rok samé jednotky, ale predtým jednu dvojku, tento rok 3 dvojky cítil sa urazený, že mu triedny povedal pri podávaní vysvedčenia, že je tam čo opravovať.Ze spolužiačky majú aj 3,4 a jemu sa nepáčilo moje vysvedčenie.Tak som mu povedala vidíš aj ten učiteľ vie, že máš na viac len si zlenivel, ja som popustila...vadí mi, že treba nad ním stát ako drab🙄
Tiež najradšej by bol stále len vo svojej izbe zavretý, s tel v ruke abo PC.. Už teraz sa desim toho 7.roc
@eliska13 no syn je v triede s najlepším priemerom na škole, veľa samých jednotkárov. on mal jednu 2 a veru ho to trápilo, že ju má. Ja som to nejako neriešila, viem, že diktáty proste nenapíše bez chyby a tým pádom mu to tak vychádza. Aj sme doma trénovali, ale dvojka je niečo iné ako štvorka.
Už sme riešili aj výchovné problémy, mal obdobie, ked nám klamal a vlastne nemal prečo ... asi sa tak vyhraňoval a vytváral si "súkromie". Staršia mi vždy veľa povedala, mladý je tajnostkár a zatĺka. Aj v škole niečo vyviedol, hned som to riešila aj s učiteľkou, takže on vie, že mu to len tak neprejde, že si musí niesť následky.
Asi je to aj o tom, že ak má tvoj slabých spolužiakov, tak si myslí, že mať pár dvojok je super výkon (a áno, stále je to krásne vysvedčenie, môžeš byť na syna pyšná 😀 )
Ja mam doma uz tiez pubertu. 10,5 roka.😂😂😂Gulanie ocami, ochkanie, posledne slovo. Mobil ma hadam k ruke prirasteny alebo notebook. Ale kazdy den ju presvedcim, ze ideme na prechadzku, odslape cca 10 km a ide to. Inac je skvela v tom, ze sa s nou da rozpravat. A ja ju uz viem uzemnit, ked to prezenie.
@jaja94 10-11-12 este nie je velmi puberta, vtedy som s babami chodila kazdy deñ na plaz(byvame pri mori), doma sme si navarili, alebo sme isli niekam na obed/veeru, vecer sme sa hravali hry, karty, pustali si filmy.....
Od 15 rokov ma maju na haku, z dobrej vole niekedy zvolia stravit deñ s nami dospelymi, ale inak je to vyspavanie do 10, kamosky, kino, playko, mobil....ak by som nenaplanovala vzdy 2 tyzdne+ este potom dalsi 1 tyzdeñ spolocnej dovolenky, ani neviem, ze mam deti