Mama hľadá výhovorky

6. jún 2024

Dobrý večer, chcela by som zistiť, čo si myslíte o tomto:
Mám 16 rokov čoskoro 17 a mám frajera. Chodím s ním od minulého roka. Stretávam sa s ním len raz za týždeň kvôli našej diaľke a to niekedy ani raz za týždeň, kvôli tomu, že moja mama stále hľadá nejaké chyby/výhovorky (takú somarinu a napr aj to, že povie: nechodiš vôbec za mnou, furt som sama, tak ako prepáč mamka, mám skoro 17 a nie som decko, pochybujem, že 16rocne toto robia, ešte jej povinne musím hovoriť dobrú noc...) len aby mi nedovolila sa s ním stretnúť. Môj ocko a babka sú s ním v pohode, maju ho radi. Hovoria mi, že hlavne je to, že či sa mi on páči a či ho lubim. Ocko sa a ním už stretol osobne mama nechce ho ani spoznať, nedá mu šancu. Ukázala som jej dávno fotku ako vyzerá (tá fotka bola stará, už trošku inak vyzerá) a ona: fuj. Aký škaredý.
Takže je to normálne? Každá iná spolužiačka všetko môže a ja nič 😞 jedna už išla so svojím frajerom a s rodičmi na dovolenku, mne to určite nedovolí, aj keď túžim po tom. Vážne sa odstahujem hneď v 18tich.
Takže chcem len váš názor na to, vy ste mamičky. Správali by ste sa tak?

majka36912
6. jún 2024

Tvoji rodicia su rozvedeny?

autor
6. jún 2024

@majka36912 Už mali súd pred nedávnom, a súd dal, že sa rozvádzajú

anjelicek26
6. jún 2024

Tvoja mama ma pravo povedat, ze sa jej frajer nepaci, aj ked to mohla povedat trosku zaobalenejsie... Tebe sa paci a to je hlavne, ona si ho predsa za manzela brat nebude ze ano, ona si uz raz vybrala a evidentne mala zly vkus tiez, ked sa rozvadza... to jej kludne odpovedz, ked nabuduce bude vymyslat... A nie, na dovolenku by so mnou priatel mojej 16 rocnej dcery rozhodne nesiel, sorry ako 🙄 A vsetky "mozu viac ako ja" je uplna kravina... kazda rodina ma ine pravidla - ale ma pravidla...a ano aj moje deti mi hovoria dobru noc, povinne (?) neviem, ale robia to a aj budu, kym tu budu byvat 😅 A nie, nie som hrozna matka, pubertiacka ma frajera, chodi bez limitacie von, robi poziarnicke vycviky, chodi k zasahom, sama si pise ospravedlnenky do skoly, nekontrolujem jej mobil, ma financne dost velky rozpocet od nas na blbiny (plus som jej zohnala mini job)... len ona mi nikdy v zivote nedala dovod, aby som ju kontrolovat musela alebo jej nedoverovala...hovori mi vsetko, akceptuje moj nazor, dodrzuje, ked sa na niecom dohodneme...

autor
6. jún 2024

@anjelicek26 no a ja mám limit von Max. 3 a pol. A to chodí on cez pol Slovenska ku mne a tak krátko. Len do 17.30 dovolí...

anjelicek26
6. jún 2024

Akoze do 17:30 mozes byt vonku? To ma celkom pobavilo 😅

majka36912
6. jún 2024

Mna napadlo len to, ze bud mali s tvojim tatinom komplikovany vztah a preto zanevrela na muzov, alebo sa boji, ze o teba pride a je na teba nejako nezdravo fixovana.
Ja som v 17tich frajera tiez mala, ale isto s nami nechodil na dovolenky, rodicia najprv trvali na tom, ze ho musia spoznat a ked zistili, ze je to dobry chlapec, pustali ma s nim takmer kamkolvek. Ale tiez som od 15tich brigadovala kazde leto, aj popri skole, bola som na intraku, takze som si sama nakupovala, varila a prala si oblecenie v rukach, takze nejako sa nebali mi doverovat aj vo vybere partnerov.

loliki
6. jún 2024

Ja si myslím, že je to normálne. Mama ti zle nerobí, bojí sa o teba. Mohla by sa vyjadrovať aj jemnejšie, ale asi to nevie.

lintu
6. jún 2024

Pre zaujímavosť, koľko má ten fešák, čo chodí za tebou cez pol Slovenska, rokov?

autor
7. jún 2024

@lintu 20rokov

autor
7. jún 2024

@anjelicek26 áno :(

la_dolce_vita
7. jún 2024

Tiez som mala v tvojom veku obmedzenia od rodicov, bali sa, ze budem tehotna 🙂. No dnes ich chapem. Hovorit si dobru noc je mile a nezalezi na veku. Skus mamke vysvetlit, ako to vnimas, komunikovat s nou. A dovolenku s frajerovymi rodicmi? To si ani neviem predstavit. Ved o rok mozete ist sami.

janage
7. jún 2024

A keď sa v tých 18 odsťahuješ, bývať budeš kde. Jedlo, bývanie, telefón, cestovné si ako budeš platiť?
Predpokladám, že si na SŠ. Kedy maturuješ? O 2 roky, o tri?
Dospelým sa človek nestáva, keď má 18, ale keď sa sám uživí.
Či máš plán sa nasťahovať k frajerovi a dáko bude?

autor
7. jún 2024

@janage áno, byť s frajerom.

prasiatko30
7. jún 2024

Uff nezen sa zbytocne do nejakeho vztahu len preto, ze sa potrebujes citit milovana - v 16 rokoch sa skor venuj sebe a snaz sa byt skor obklopena kamartkami a kamartmi ako sa upnut na jednu jedinu osobu. Mamka to sice nevie povedat spravne a s taktom ale v mnohom ma pravdu. Skus sa skor sustredit na ucenie najdi si nejake hobby mas len 16 rokov

janage
7. jún 2024

On býva sám? Či ideš k jeho rodičom bývať?
A keď si on po 3 mesiacoch rozmysli, že už to nie je ono a nebodaj budeš aj tehu, potom aký máš plán B?
Kľudne sa v 18 osamostatni. Ale nasťahovať sa k frajerovi a byť od neho závislá je tá úplne najhoršia voľba aj keď teraz sa to asi zdá ako super plán.
Ver tomu ze vidieť niekoho raz za týždeň a žiť s ním denno denne je obrovský rozdiel.

martul
7. jún 2024

Vy to nezvládate a nechápete ani jedna. Nie je normálne mať vychádzku do 17,30 a hovoriť dcére akého má škaredého priateľa.
Takisto to vnímaš zle ty. Akože a čo že budeš mať raz 18? Budeš žiť z lásky keď chceš odísť? Život s priateľom na opačnom konci Slovenska je zdarma? A školu dokončí kto za teba? Chceš ísť na dovolenku? Z čoho si ju chceš zaplatiť? A v 16 ísť s frajerom na dovču? Nepustila by som ťa.
Možno keby si skúsila s mamou inak komunikovať, dať jej reálny príklady ako si predstavuješ žiť, tvoju zodpovednosť,....

autor
7. jún 2024

@janage s rodičmi, ale by prišiel tu ku mne. Frajer už pracuje a zarába dosť na to aby nás uživil oboch

autor
7. jún 2024

@martul však ja školu tu dokončím. On príde tu bývať so mnou, keďže vie uživiť oboch. Dovolenku by mi zaplatil on alebo ocko, však ja by som išla s frajerovymi rodicmi

janage
7. jún 2024

Takže budeš úplne závislá na frajerovi, ktorého teraz vidíš raz za týždeň. Veľmi, veľmi zlý nápad.

prasiatko30
7. jún 2024

@martul matka to dobre nespracovava a tie vychadzky su vrcholne trapne - ale dievcina zufalo hlada lasku za kazdu cenu. na jednej strane je to pochopitelne, na druhej strane je mi jej luto. ostane na pospas neznamemu cloveku len preto, ze jej zakazuju jej "zivotne stastie"

janage
7. jún 2024

Chceš sa osamostatniť? Nájdi si v 17 brigádu, uč sa lebo vzdelanie je alfa a omega a v 18 choď do zdielaneho bytu. Keď to zvládneš sama potom rieš bývanie s frajerom.
Jeho rodicia sú s tým OK, že on ta bude živiť?

janage
7. jún 2024

Mama to preháňa, na druhej strane ty sa správaš ako malé decko. Dajte mi, zaplaťte mi, postarajte sa o mňa.

autor
7. jún 2024

@janage sú s tým ok. Však aj ja mám niečo nasetrene, budem chodiť na brigády, síce neviem či počas školy. Ja nepytam peniaze, v živote som od neho neopýtala ani cent, ľúbi ma a chce to robiť, viem sa aj ja postarať do určitej miery.

prasiatko30
7. jún 2024

@janage ono teraz vsetko na ruzovom oblaciku ale staci aby sa mu dievcina zunovala a ostanu jej len oci pre plac.

@autorka nauc sa zobrat tvoj zivot do vlastnych ruk, neodovzdavaj ho do ruk cloveka, ktoreho poznas z 2 mesacneho telefonovania a chatovania. más nejake sny? nejaký ciel, ktory chces dosiahnut? - stanov si vlastne ciele mimo tvojho frajera a snaz sa ich dosiahnut. ak ta frajer pri tom bude podporovat tak ta moze sprevadzat tvojim zivotom ak nie bud samostatna a snaz sa byt sama sebou - nehovorim aby si bola tym co chce tvoja matka alebo otec alebo tvoj frajer ale tym cim chces byt ty.

autor
7. jún 2024

@prasiatko30 podporuje má v učení a v škole. Ak sa mi nechce učiť, tak mňa donúti, aby som nepracovala ako predavačku alebo ako upratovacku

majka36912
7. jún 2024

Ziaden extrem nie je dobry. To, ze ta drzi tak nakratko v tebe vyvolava pocit, ze sa musis proti tomu burit a zbytocne to kazi vztah medzi vami. Ono mozno by bolo dobre, aby si s nou sadol niekto z rodiny a prebral s nou, ze uz si vo veku, kedy proste potrebujes nejaky priestor aj pre seba, rozvijat kamaratske a mozno uz aj partnerske vztahy. A na tvojom mieste by som uvazovala nad tym, ako si s mamou zlepsit vztah. Mozno s nou stravila o kusok viac casu, rozpravala sa o tom, ako sa ma... mozno tazko spracuvava rozvod, mozno ju trapi nieco ine. Proste skus si premysliet, ako jej ukazat, ze uz nie si male dieta, ze ti moze doverovat. Trebars viac pomahaj v domacnosti, najdi si brigadu, makaj na dobrych vysledkoch v skole.

autor
7. jún 2024

@majka36912 dobre, ďakujem. Posnazim sa

janage
7. jún 2024

Hej a dovolenku nech platí frajer alebo otec.
Ako som písala kľudne sa osamostatni. Ale vrhat sa do vzťahu a spoločného bývania, kým sama nie si samostatná je veľmi zlý nápad.
A používať ochranu nezabudni.

martul
7. jún 2024

ty pôjdeš z extrému do extrému. Na mamu sa hneváš lebo neustúpi v tom čo ,,ty chceš" a pritom nemáš ani len 18.
Samozrejme u frajera vidíš len to najlepšie, lebo všetko iné okrem mamy ti príde momentálne lepšie. Trošku si zaslepená láskou.
Čo to znamená, vieš sa o seba postarať do určitej miery? Ty keď sa chceš tak veľmi osamostatniť tak sa musíš o seba vedieť postarať úplne sama. A nie frajer aby pomáhal lebo on chce? Lebo ťa ľúbi? To nie je pre mňa dostačujúci dôvod aby som to dcére dovolila.
Z toho v čom ťa frajet podporuje, sa veľmi ľahko môže vykľuť manipulatívna osobnosť, ktorej vyhovuje, keď je niekto od neho závislý, na to si daj pozor.

autor
7. jún 2024

@prasiatko30 nie je to len z 2 mesačného četovania, on kúpil nove auto kvôli mne a minul všetky svoje dlhoročne úspory len, aby mohol chodiť za mnou, už sme spolu rok a poznáme sa rok a pól čiže to už nieje 2 mesačne četovanie