Mám trému, že ako nabehnem po týždni znovu na školský kolotoč

peti_2005
2. mar 2024

Potrebujem sa vyrozprávať... V pondelok mi začína škola (po prázdninách) a mám trochu trému ako znova po týždni nabehnem na školský "kolotoč" ... Opäť znova a znova počúvať nepríjemné reči spolužiakov ktorí rozkazuju učiteľom na hodinách čo majú robiť, nadávky ktoré sú mi nepríjemné počúvať, vydržať 7 hodín celý týždeň v tomto tak som doslova znechutená, rozprávala som sa o tom aj s triednou učiteľkou ale ešte stále mám pocit že sa v kolektíve spolužiakov cítim nepríjemne. Neviem, či túto situáciu môžem nazvať depresia ale neviem ako vydržať. O rok maturujem a neviem kam ďalej po strednej... Prosím povedzte mi niečo pozitívne ďakujem.
Študujem odbor biotechnológia a farmakologia (chemický odbor)

egonsk
2. mar 2024

@peti_2005 ak ti skola (odbor) vyhovuje, sustred sa na to co ta bavi a nie na spoluziakov. Je vysoko pravdepodobne, ze s nimi v zivote po skole uz nebudes v kontakte, tak sa nimi netrap. A ked casom dozreju a sa s nimi neskor v zivote stretnes, bude velka sanca, ze sa budu chovat absolutne odlisne.

daren1
2. mar 2024

Mam dceru v tomto veku a tiež teda v triede nic moc, ma kamosky v inych triedach proste okruh ludi s ktorymi ma spolocne nazory, zaujmy, humor,
Ma jednu blizku kamošku a s ostatnymi, asi tak že sa ani v buse nepozdravia, pre mna nepredstavitelne ale asi vasa generacia to vnima inak
Neboj, nie si v tom jedina, vacsina je takto stratena, hladaj si blizke duse mimo triedy urcite niekoho stretnes

peti_2005
autor
2. mar 2024

@egonsk zo začiatku mi odbor vyhovoval keďže som si povedala že "je to dobrý začiatok pre pokračovanie zdravotníckym smerom" ale je to každým ročníkom ťažšie a plus ma odrádza učiteľka chémie a biológie reči typu: je to ťažké, nezvládnem to a stále dookola to isté

loliki
2. mar 2024

@peti_2005 Trému má ešte ďalšia miliarda ľudí, depresiu možno aj viac. 🙂 Myslím si, že si introvert a tie papuľnaté typy ľudí ti nevyhovujú, to mne tiež. Zájdi si do knižnice a nájdi si knihu Šťastný introvert, a Sila introvertu od Silvia Lohken. A nájdeš veľa iných dobrých kníh, v ktorých nájdeš užitočné rady, ako komunikovať , ako prežiť atĎ. Nie si sama, neboj sa.

peti_2005
autor
2. mar 2024

@loliki ja som introvert preto lebo si s rovesníkmi nerozumiem resp. Nemám si s nimi čo povedať ja si rozumiem so staršími čiže vtedy som viac extrovert... Ďakujem

loliki
2. mar 2024

@peti_2005 To je v pohode. Introverti sú skvelí ľudia. Sú obozretní, sústredení, kľudní, vedia počúvať, majú analytické myslenie, sú vytrvalí, nezávislí, empatickí.. A všetky tieto pozitíva majú aj svoju druhú stránku a pomenovanie. Tam patrí aj strach - to je prílišná obozretnosť, opatrnosť, potom je vyhýbanie sa kontaktom a rozhovorom. Máme pokrk utáraných a ukecaných ľudí. Samé prázdne reči. Je to tak. 🙂

anketkarka
3. mar 2024

Ich nezmeníš, zmeniť môžeš jedine svoj postoj. Ber to ako nutnú kulisu školy a hercov v divadle. Prečo ich potrebuješ hodnotiť a posudzovať? Nie sú Tvoja krvná skupina, tak si nájdi spriaznené duše, ale stále niekoho odsudzovať nie je pekné. Každý zvláda dospievanie inak a Tvoji spolužiaci sa potrebujú pre niečo prejavovať takto. Riešiť to má učiteľ, keď sa k nemu nesprávajú vhodne. Tvoji spolužiaci z Teba iste cítia odsúdenie, a potom sa k Tebe správať priateľsky nebudú. Je to Tvoj začarovaný kruh. Chceš byť prijatá, ale nevieš priať spolužiakov. V živote budeš mať možno viac takýchto situácii, lebo nie vždy si môže človek vybrať každého človeka, čo mu príde do života. Lepšie je naučiť sa nehodnotiť a snažiť sa nájsť niečo spoločné, ako hladať rozdiel a odsudzovať.

macekovam
3. mar 2024

@peti_2005 pozitívne je di to vydržala a už si vo 4.rocniku...v máji konciiis a už nikoho takého dobrovoľne nestretnes... Vyberieš si ďalšie štúdium alebo sa zamestnal.. A ps.. V ktorom meste študuješ?

.

mabenn
3. mar 2024

o necele 4 mesiace su prazdniny 🙂 (medzitym este Velka Noc, atd)

petronelag
3. mar 2024

@macekovam Ešte je asi len v III. ročníku, ale aj to je už dobre, treba školu dokončiť, to by bolo aj na inej škole podobné. Treba sa trochu aj prispôsobovať.

macekovam
3. mar 2024

@petronelag aha.. Áno...

oxana386
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
loliki
4. mar 2024

@peti_2005 Zober si do školy niečo, čo ťa baví a spríjemni si chvíle strávené v škole. Budeš mať motiváciu, prečo sa tešiť do školy. Prečítaš si knihu, vyriešiš krížovky, sudoku, alebo si budeš kresliť, háčkovať cez prestávky, asi môžete mať mobily, proste zamestnaj sa tým, čo ťa baví. Prestávky sú tvoje a začni si ich užívať a využívať.

betulinka1
4. mar 2024

@peti_2005 pozri skola je uz iba 4 mesiace. Maturitný rocnik bude kratky. Zmeraj sa na maturity. V kazdej triede su hudrosi, najmúdrejší, iniciatívni, tichí. Chod si svoje. Na Vs to bude lepsie. Lebo tam si velice rychlo poradia s neprisposobivymi 😉. Neviem ci VS robia dni otvorených dveri, ak Ano chod sa pozriet. Pozri si aj VS v Čechach. Skus sa popytat aj ucitelky, ze na ake VS isli deti z vasej skoly a boli úspešní absolventi. Zameraj sa na seba a ziadna tréma zo skoly. Ved uz pomaly budes končiť .