Študujem chemický odbor. Budúci rok (marec, máj 2025) maturujem písomne a ústne. SJL, ANJ, praktické m: chémia... Mám strach ako to zvládnem lebo učitelia v škole "strašia" napr. Že v slohu musia byť maximálne 150 slov napísaných aby som prešla. 😑 Ale ja mám možno v sebe chybu že premýšľam kam ďalej do školy po maturite čiže už teraz rozmýšľam o VŠ. Naozaj je maturita AŽ taký strašiak aby sa to nedalo zvládnuť? Myslím samozrejme ak sa pravidelne snažím učiť ako najlepšie viem. Nechcem aby to vyznelo že sa vyhováram ale mne v škole ani spolužiaci nepomôžu aj keď to potrebujem, doma mamka vraví že nie je to ťažké zmaturovať. Mne chýba trochu podpory a tej sa zrejme nedočkám. Trochu cítim vinu
Maturita je ako plot - ak nepreskocis, prehodia ta 🤷♀️ak si sa 4 roky neflakala, dáš to 👌
vôbec to nie je taký strašiak ako z toho robia… prídete pekne oblečení, samozrejme niečo tam povieš a je to! presne ako príspevok nado mnou s tým plotom 😂 to ma rozosmialo, ale je to presne tak
Presne tak maturita je ako jedna skúška na vysokej škole, kde ich máš niekedy aj 5-6 podľa školy. 🤭 a to mam VŠ biochemiu. A celkovo v živote sú oveľa ťažšie a dôležitejšie skúšky ako škola 🫣
stres a strach je do urcitej miery prirodzeny, ale netreba robit rok dopredu paniku. ak si sa doteraz ucila, a budes sa pripravovat aj cely nasledujuci rok, tak nie je dovod nezmaturovat. priebezne si pripravuj maturitne otazky. vyber si nejaku tohorocnu temu a napis sloh, spocitaj slova a uvidis ako na tom si.
Porozprávaj sa so súčasnými maturantmi. Maturita je fraška, keby si aj naaahodou niečo nesplnila v septembri sú opravné a ešte aj na vysokú školu stihneš nastúpiť.
@rude_baby neviem...u nás pred 22 rokmi jedného neprehodili
Strašili aj nás, strašia aj vás a nakoniec dajú všetkým, čo sa snažia, prejsť. Už som tu predtým písala, ako sa učiť na maturitu, tak ti to iba skopírujem. Ak si budeš robiť pravidelne testy zo SJ a aj, tak prídeš na princíp tých úloh, že je to založené na čítaní s porozumením, aké chytáky sa vyskytujú atď. Čo sa týka slohu, tak si priprav sloh na základné témy, varenie, zdravotníctvo a zdravie, bývanie, zvyky, zamestnanie, zvieratá.. iba také vseobecne témy dávajú z cudzich jazykov. A na ústne maturity dostanete zoznam okruhov, uč sa tak, aby si ku všetkému vedela samostatne povedať aspoň 10 viet. Znova popozeraj si aj zadanie z minulých rokov, nebudú sa veľmi líšiť. Dá sa to vpohode zvládnuť, ale treba tomu obetovať trochu času.
Ahoj, ja budúci rok tiež maturujem. Z čoho konkrétne máš strach? Že budeš priveľmi stresovať a všetko zabudneš? Že nebudeš vedieť tému? A konkrétne z ktorého predmetu sa obávam maturity?🤔 inak, jedno ti ide určite lepšie ako druhé. Ak ti nepôjde sloh a písomne, doženieš na ústnej. Dáme to aj my 😇
@riesska123 strach mám zo slovenčiny pisania slohu a z angličtiny rovnako... Ale skôr sa bojím aby som si maturitou "nepokazila" VŠ aj keď chcem ísť úplne iný smer nie chemickým.
Ahoj tiež maturujem budúci rok a najviac sa bojím asi celkovo angličtiny a najmä slohu :( ale tak hádam to nejako zvládneme . 🙂
Hovori sa, ze maturita formalita a je to naozaj tak. Zmaturuje kazdy a vobec sa toho nemusis bat. Ber to tak, ze napises nejake testy, sloh a potom budes iba odpovedat. Neber to nejak oficialne a vazne....Naozaj to das, ver mi. Na VS je kazda skuska ako maturita, este aj tazsia, tak co budes robit potom? Uzi si, ze zatial "iba" maturujes lebo fakt to nic nie je..