Mám problém s výzorom

janka_janka123
3. feb 2024

Ahojte
Mám 14 rokov. Všetky moje spolužiačky už majú...len ja nie. Viem, ešte mám čas na menzes ale, neviem. Vždy keď sa o tom bavia, ja som tak mimo lebo nemám čo povedať.... Už vyše roka mám pobúrené hormóny -je mi extrémne teplo aj mávam časté bolesti brucha či hlavy(to s tým asi veľmi nesúvisí) a už len čakám kedy to dojde...

Problém je v tom, že mám 14 rokov, som plocha jak stôl a vyzerám z boku ako decko. Je to pre mňa ťažké. Mám krivky- to uznávam. Ale som plochá a keď sa na seba pozriem z boku, nepacim sa sama sebe. Pritom ja nie som širšia ako vyššia ale, proste chápete... Ale vyzerám dospelejšie než moje kamošky. Na tvári, mám krivky a aj sa vyjadrujem dospelejšie. Ale aj oblečenie mi nesedí. Nosím S dakedy M ale proste niektoré tričká sú šité tak, že rátajú, že žena čo ich nosí, má prsia.

Ja viem, som mladá. Ale proste, pre mňa v mojej triede to je teror. Ja sa seba vždy zostanem za sprosté poznámky od nich ale aj ja by som chcela nejako vyzerať dospelejšie... Prosím nehejtujte ma. Len som sa opýtať, či to trápilo aj ostatne ženy/dievčatá alebo som len ja taká divná .

ivik4
3. feb 2024

Nechapem
Najskor pises ze vyzeras aj sa vyjadrujes dospelejsie a potom ze aj ty by si chcela vyzerat nejako dospelejsie

anjelicek26
3. feb 2024

Ak ti mozem poradit, popros mamu, nech ta vezme na endokrinologiu... mas oneskorenu pubertu, navaly tepla, poburene hormony, mozes mat rozhodenu stitnu zlazu... moja dcera musi brat lieky od 10 rokov, pubertu mala - vdaka tomu - normalnu. Ked ti lekar povie, ze je vsetko v poriadku, kludne si vydychni, ale takto... je to jedno sono stitnej zlazy a jeden odber krvi, ja by som to radsej sla skontrolovat... Spoluziaci radsej nekomentujem, nastastie s tymi ludmi nemusis travit cely zivot, o chvilu si na inej skole a dovidenia... najdes si lepsiu partiu...

zoja1234
3. feb 2024

Dievča, si v puberte a deje sa ti všetko presne tak, ako sa ti v tomto veku diať ma. Každá sme si týmto obdobím prešli, aj ja, vtedy som nevedela kde je sever, kto som, co zomna bude, ci som zlá alebo dobra, chcela som byť dospelá a vyzerať dospelo, chcela som všetko, co som vtedy nemohla mať. Nepočúvala som rady, smiala som sa z dospelých a myslela si, ze som najmúdrejšía..
Prežiješ toto obdobie. Utrzis rany a nazbiera rozum a skúsenosti. Ja mam 31, ale dala by som čokoľvek aby som sa mohla vrátiť do 14stich,aspon na jeden deň, a riešiť tie strasti a zmätky a malé prsia a hejty kamošiek.. Proste.. Neviem úplne vyjadriť písaním co ti chcem povedať ale skúsi m to nejak: prejdi si tým. So smiechom a úsmevom. S dobrými a vernými kamarátkami. Prejedz sa zmrzlinou a rieš farbu laku na nechty. Dospejes časom. Budeš mat všetko čo chceš a co nemáš teraz. Neveríš ale naozaj to všetko budeš mat. Len trochu neskor. Presne v tedy, ked na to budeš skutočne pripravená. Aj prsia, aj frajera, aj občiansky. Kadeco. Aj rozum. Užívaj si ešte detstvo. S nadhľadom. Lebo žiješ svoje zlaté časy. Bezstarostne. Keď vyrasties, budes sa často vracať do tohto obdobia v spomienkach. A tvoje terajšie problémy ti pridu ako maličkosti. Ale o tom puberta je. O tom život a dospievanie je. Musíš tým prejsť, ale pokúsiť sa bez zavážnejšej ujmy. Prežiješ. A budeš silná mladá zena. Budeš mat všetko a pojdes všade kam teraz by si ísť chcela. Držím palce

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka_janka123
autor
3. feb 2024

@taynee
@zoja1234
Ďakujem. Som rada, že nie len ja som taká divná a toto riešim. Prajem pekný večer.

andreatytler
3. feb 2024

@janka_janka123 Povedala si mame o tych navaloch tepla a bolestiach brucha? Moze byt ze to je normalna sucast, ale nieviem. Alebo s tym skus zajst sama za doktorkou. Radsej skontrolovat ako nieco zanedbat.

janka_janka123
autor
3. feb 2024

@andreatytler
Áno áno
Aj sme boli ale vraj nič. Tak neviem- už len čakám. Vraj do 15r. Je to OK.

barborachors
3. feb 2024

@janka_janka123 bud rada. Do prechodu prides neskor, tvoje rovesnicky budu davno obtlstle matrony bez menzesu a ty budes este prekvitat. Ale to pochopis neskor. Kazdy dospieva inak a neboj, este si bolesti, krcov a krvi a inych chutoviek byt zenou uzijes az az.

zoja1234
3. feb 2024

Súhlasím, tie krámy áno sú znakom dospelosti alebo teda toho, ze dievča sa mení na ženu... Ale dakedy je to na prášky a len spomínam aké som bola nununkave ružové nevinne dievčatko bez kramov, bez tony vloziek, oštara s výberom správneho a pohodlného oblečenia, tam mi pretieklo hentam som fľak nechala, a ta kazdomesacna bolesť, žrutky a výkyvy nálad, och 😭😂 nikto ale ze vonkoncom nikto nemá právo sa ti posmievat alebo ta sikanovat za to, ze krámy ešte nemáš, a ty nemáš ani ten najmenší dôvod sa cítiť pre to menejcenne...je to strašná sprostost a ten co toto robí, je primitívny. Byt dospelá to nieje len ze ano, uz som to dostala. Dospelost príde naozaj, ked príde veľa iných a vážnejších veci, a hlavne keď ty dospejes v hlave a budeš ready

andreatytler
3. feb 2024

@janka_janka123 Tak dobre. Len trpezlivost. Viem, ten tlak okolia musi byt hrozny. Vydrz.❤

januska12323
3. feb 2024

Ja si myslím, že nenájdeš ženu - bývalé dievča, ktorá by takéto pocity nikdy nemala. Ja som dostala ako 11 ročná a teda reálne si nepamätám čas "bez". Ak bude všetko v poriadku ešte si tej dospelackej časti života užiješ desiatky rokov. A poteším ťa, predok mi narástol ešte aj po strednej škole.

babulkomale
3. feb 2024

@janka_janka123 ano, bola som extremne vysoka, extremne plocha a bez menzesu az do prveho rocnika na strednej.
Mne pomohla podpora doma, rozhovory o tom co ma trapi, mamine trefne odpovede na odpalkovanie debilov, a fitko na pribratie a vytvarovanie postavy.
A este to, ze som vela citala a bola som na svoj vek fakt mudra a mala som nadhlad aj vdaka roznym temam, o ktore som sa zaujimala. Preto som vedela, ze moje problemiky su caste, z hladiska historie stokrat opakovane, z hladiska zdravia este z tych najmensich.
Ludia sa ma pytali, co maju jest aby tiez vyrastli a chlapi po mne isli fakt hromadne - nie kazdemu sa pacia velke prsia a ked mlade dievca vyzera ako dojka.
Vacsine sa pacia stihle zeny, to je proste fakt.
Mohla som si vyberat.

michaela329
3. feb 2024

Za mojich čias dievčatá bežne dostavali menzes aj ako 16 ročné. Neboj sa, ono to príde. Mne prsia narastli ako tak až na výške a vieš čo - niekedy je lepšie, keď to príde neskôr. Užívaj si tieto roky a s nikým sa neporovnávaj-si originál. Ženstvo Ťa počká.

mikadooo
3. feb 2024

@janka_janka123 ahoj, áno, trápilo ma to v tvojom veku. Menzes som dostala až ako 15 ročná. Tiež som bola plochá, dokonca ani tie krivky som nemala. Teraz mám krivky, prsia, boky, menzes, muža a tri deti k tomu 😂. Všetko bude fajn, uvidíš... Viem, že je to blbé byť posledná z triedy s týmto, prešla som si tým. Nuž, čo už, jednoducho sa do týchto debát nezapájaj... čo už s tým narobíš 🤷🤷🤷. Keď už ti hormóny blbnú a aj postava je už ženská, tak už to bude naozaj asi otázka pár mesiacov. Vieš, každá máte niečo - jedna sa trápi za okuliare, druhá za krivé zuby, tretia je najnižšia z triedy, štvrtá si zas pripadá ako žirafa... Každá má niečo, čo ju mrzí a hnevá, aj tá najsebavedomejšia z vás sa doma určite za niečo trápi. Buď k sebe ohľaduplná a maj sa rada taká aká si, potom ťa poznámky iných osôb vôbec nebudú trápiť ❤️.

h2
3. feb 2024

Ahoj, vôbec sa netráp, si v citlivom veku, kedy o sebe pochybuje každé dievča, dokonca aj tie, ktoré ty považuješ za bezproblémové. Dostať menštruáciu do 15 rokov je úplne normálne, dovtedy sa tým podľa mňa lekár ani nebude zaoberať. Mala som spolužiačku na strednej, ktorá až tam, v prvom ročníku, dostala menzes a je úplne v pohode. Podľa mňa je teda rozhodne lepšie, dostať ho v 14-15, než sa s tým trápiť od 9 rokov napríklad.
Čo sa plochej hrude týka, o tom by som mohla dlho písať, aj som si kvôli tomu svojho času poplakala, lebo ja som mala nie, že plochú hruď v 14-tich, ale ešte aj v 18-tich. Vlastne mi prsia aspoň ako tak narástli až v tehotenstve. A teraz, "na staré kolená", som rada, že mi nič nevisí, ako mojim obdarenejším rovesníčkam.

asocial
3. feb 2024

@janka_janka123 ja mám 42 a plocha som ako keď som mala 13🙂. Nie je všetko o prsiach.Neboj, aj menzes bude a potom neskôr budeš rada, keď ho mať nebudeš;). Ver si, neboj sa... A kašli na hlúpe kecy

tanuuulka
3. feb 2024

@janka_janka123 ahoj slecna, moja naj kamoska dostala prvy raz v 19 po prvej skuske na vs!!! Dnes ma krasne dve deti 🙂 ak sa citis "nezensky", tak sa v skole pred dievcatami tvar, ze uz aj ty mas... Nohavicky ti kontrolovat nebudu. Viem sa do teba vzit, v tomto veku su toto dost dolezite temy pre dievcata. Vsetky sme si tym presli.. uvidis, o par rokov sa nad tym pousmejes 🙂

larrylurex
4. feb 2024

@janka_janka123 ja som bola vždy z triedy z najchudších a menzes som dostala ako predposledná z báb na začiatku ôsmej triedy a plochá som bola ale že úplne 😄 asi ťa moc nepoteším, ale prsia mi doteraz nenarástli (mám 24) ale vôbec mi to už nevadí 😀 ale chápem, tiež ma to zvyklo hrozne trapit. Keď mám obtiahnutejšie veci, zvyknem si dať push upku, nech mi tam aspoň niečo spraví, ale aj to už málokedy. A oblečenie sa dá prispôsobiť k postave, treba si nájsť čo ti sedí 🙂 ale tieto veci ťa časom samé prestanú trápiť, dokonca aj keď si odomna ešte zvyknú pýtať aj obciansky keď kupujem pivo sa na tom len zasmejem 😄🙂
Navyše, nemusíš byť môj prípad, že ti prsia nenarastú, spolužiačka, ktorá dostala menzes ako posledná, bola tiež vkuse plochá a to bola ešte aj o pol roka staršia ako ja a o hlavu vyššia. Teraz má zas prsia úplne veľké 😄

janka_janka123
autor
4. feb 2024

Ďakujem vám za podporu. Pomohli ste mi.❤️

jaass
4. feb 2024

@janka_janka123 včera si založila diskusiu, že chceš schudnúť. A o pár minút si založila ďalšiu diskusiu, že si plocha jak stol🤦‍♀️ vieš vôbec čo robíš?