Mám problém s odborom. Ničí mi ho prax

vivlienka
28. feb 2023

Dobrý! Som študentka odboru Hotelová akadémia. Po strednej sa chcem zameriavať na manažment financií alebo právo. Tento odbor som si vybrala kvôli jej ponuke ekonomiky, práva, základy psychologie, cestovného ruchu a možnosti praxovať v zahraničí. Som už skoro na konci 1. ročníka a uvedomila som si až teraz, že práca s rukami mi nejde. Som skôr typ, ktorý vie počúvať, zaznamenávať informácie a logicky rozmýšľať. Počas obsluhy dávam majsterke čoraz viacej vrások. Obávam sa o svojej budúcnosti z obsluhy a o mojom zlyhaní, ktoré môže skončiť s prepadnutím. Po konci tohto školského ročníka by som sa chcela premiestniť na obchodnú akadémiu, len si niesom istá, či sa mi kvôli mojej nezručnosti oplatí začať od začiatku. Nechcem byť dôvodom, prečo moje budúce ja bude plakať večer nad všetkými porozbíjanými taniermi počas praxe. Viem, moja odpoveď by mala byť hneď : "Ihneď by som si mala zmeniť odbor,neni to premňa", keď popravde všetko okrem obsluhy mi ide. Som jednotkárka na všetkých vyuč. hodinách, ale od kedy som začala fyzicky robiť s obsluhou, vždy mi svieti červená 3 a 4 z obsluhy. Viem jak nepríjemné je mať spomaleného človeka, ktorý len brzdí ostatných. Najviacej sa obávam toho, jak počas praxe na prevádzkach budem dôvodom, aby ma starší a skúsenejši časníci odstrčovali či nadávali do mňa. Má to zmysel prekážať ostatným len pre to, že chcem študovať na tomto odbore?

elenka.k
28. feb 2023

@vivlienka praxou sa naučíš, prídeš na to ako to držať, veď sa pousmej na spolužiakov, aby ti zo začiatku s tým pomohli, vyberaj si prax , do jedálne, kde sa väčšina chodí najesť obchodná akadémia - účtovníctvo , no neviem, či by ťa to bavilo, keď snívaš o zahraničí....
Ináč, ak máš hotelovú školu, tiež praxujete ako čašníčka, servírka?
Či máš hotelovú a odbor kuchár čašník? Nič v zlom, len má to zaujíma. Dcéra si dáva ako druhú školu hotelovú - to pre to.

drzaopica
28. feb 2023

@vivlienka prejdi na OA neviem preco si si s logickym myslenim a dobrymi znamkami vybrala hotelovu

marianarem
28. feb 2023

@elenka.k Sestra chodila na hotelovu v Piestanoch a malinaj casnicke praxe

kofa77
28. feb 2023

chod inde, zmen skolu, ja ti uplne rozumiem, mam nieco podobne doma.

kofa77
28. feb 2023

skus OA alebo gymnazium

dadis
28. feb 2023

@vivlienka Prestup na gymnazium, skus sa tam prihlasit do 1.rocnika. Tam ta najlepsie pripravia na dalsie studium. A do zahranicia sa vies dostat v ramci erazmu. Tu hotelovku si konzultivala aj s vychovnym poradcom na skole? Aky si mala prospech na ZS? Ak mas taketo ambicie, tak bola skoda ta hlasit na hotelovku.

dagmarovita
28. feb 2023

Akoze Ti to nejde s roznásaním tanierov s jedlom? Ci co Ti nejde? To sa musis iba naucit..akoze ti nejde praca s rukami!, To neni mozné, aby ti to neslo, ved to je len cvik cvic si to, pevne drz taniere, popozeraj videa o tom

elenka.k
1. mar 2023

@marianarem fíha, dík za info

elenka.k
1. mar 2023

@dagmarovita vieš, čo ti napíšem, to nie je sranda, držať na tacke : 2 veľké poháre piva plné, pri tom 2 poháre tenké prázdne a k tomu fľaše od malinoviek ... naraz. UF. Ak príde taká väčšia partia - to nie je sranda.

elenka.k
1. mar 2023

@marianarem vieš, čo ma teraz napadlo, potom bude aj prax ako kuchár?

marianarem
1. mar 2023

@elenka.k To si uz presne nepamatam, ale mari sa mi ze v ich vlastnej kuchyni praxovali. Mimo myslim ze nie. Sestra praxovala aj doma, super jedla sa tam ucili 🙂

elenka.k
1. mar 2023

@marianarem vďaka za odpoveď, pekný dník

domak2
1. mar 2023

@vivlienka a co si myslíš, že skúsenejší čašníci sa narodili s tackou v ruke? Čím viac to budeš robiť tým lepšie ti to pôjde. Jasne, ze nie všetkým všetko ide, ale na to aby si prešla ti to postačí. Tým nevravim, že možno by presun nebol pre teba lepší ak to chceš, najma ak sa tomu neplanujes venovat, ale nerob to preto, že za týždeň nevieš odniesť tri taniere.

vivlienka
autor
3. mar 2023

@elenka.k Dobrý večer! Hotelová akadémia má hodiny praxe len z obsluhy a kuchárstva. Do toho kuchárstva aj pripadá popravde aj cukrárstvo keď si to tak vezmem. Praxe v reštauráciách, podnikoch a pod. začínajú od 3. ročníka, prvé 2 ročníky sa „hráme" na čašníkov (tak to aj majsterka nazýva). Sem-tam sa stáva že majsterka potrebuje pomoc v jedálni, čím si získavame ľahké jednotky (priemerne raz za 1 polrok, ale záleží od školy keďže moja škola ponúka pre ľudí rezervovanie jedálne na slávnosti). Moja škola aj ponúka v 3. a 4. ročníku aj prax na 5 mesiacov na ostrove v zahraničí (nevýhoda je, že počas prázdnin tam budeme tiež pracovať a ešte v tom teple). Z oboch odborov sa aj maturuje, zmena od iných odborov je, že sa maturuje namiesto matiky z cudzieho jazyka.

vivlienka
autor
3. mar 2023

@dadis Popravde som to aj konzultovala. Cítila som vtedy a aj doteraz, že patrím tam, kde moja práca bude zahŕnať komunikáciu s ľuďmi. Hotelová akadémia sa mi zdala ako výborný odbor na socializovanie so zákazníkmi. Učitelia v našej škole aj ten odbor vychvaľujú, lebo ti dá základné znalosti zo všetkého možného. Nie raz nám učitelia spomínali, jak študenti z nášho odboru skončili ako letušky v Británii, študovali právo či sa presadili vo svete ako špičkoví barmani.

elenka.k
6. mar 2023

@vivlienka aha, ďakujem za info, no vidíte, ja som si myslela, že to bude manažment / alebo hosteska /...niečo v tom zmysle, lebo táto škola ponúka aj osobitné zameranie ako odbor zvlášť kuchár čašník, potom barman - ale tieto nie sú maturitné, iba táto hotelová. Hm?