Mám ísť so 16 ročnou dcérou za psychológom?

marcelllkaa
26. dec 2020

Ahojte mamičky, moja 16 ročná dcéra má problémy s jedením. Keď mala rok prestala Normálne jesť, začala byť extrémne vyberava, má vlastné stravovacie "pravidlá". Vyhýba sa jedlu a je len niekoľko špecifických jedál. Nedávno som sa dočítala, že to môže byť porucha príjmu potravy ARFIT. Mala by som s ňou navštíviť psychológa poprípade psychiatra alebo to mám nechat tak?
Ďakujem za rady. 🙂

marcelllkaa
autor
26. dec 2020

@marcelllkaa *arfid

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
skarli
26. dec 2020

@marcelllkaa trpí ortorexiou to som mal aj ja ale dostal som sa z toho aj keď som bol na tom tak zle že mi každý mesiac museli aj po 2x brať krv a kontrolovať telo... Od kedy je taka? Ako sa správa? Môže to byť z toho že jej niekto niečo povedal napr. že je tlstá alebo mala priateľa a nepovedala ti to a on sa s ňou rozišiel, zobrala to veľmi ťažko a prestalo všetko baviť, prestať jesť a menej piť keď tak iba niečo malinké na zjedenie si dá... Koľko už schudla? Lebo ak je to viac ako 5kg tak choďte s ňou k Dr. a skontroluje ju... Ak ani to nepomôže psychológa nevolajte lebo sa jej to zapíše do papierov a bude to mať v budúcnosti ťažké čo sa týka zamestnania. Keď tak mi napíšete súkromne sem na koník a ja sa s ňou skúsim nejak porozprávať a vysvetliť jej aby sa z toho zobudila tak ako ja a je to veľmi ťažké, prešiel som si s tým tak viem...

marcelllkaa
autor
26. dec 2020

@skarli ona sa takto správa už od jedného roka, podobný prípad ako ona sme už v rodine mali (môj bratranec no on sa z toho dostal sám) nikdy normálne nejedla. Ku každému jedlu musí piť vodu, ešte aj polievku jej musím dediť. Má pár obľúbených jedál, ktoré nemá problém zjesť, no aj tie jedla musia vyzerať a ja ich musím navariť tak ako ona vyžaduje. Som si istá, že to nieje ani anorexia ani nič podobné. Ona si uvedomuje, že je chudá (175cm = 52kg) nikdy dramaticky nepribrala ani nechudla.

marcelllkaa
autor
26. dec 2020

@columbine ma pravidlá na všetko. Dokonca napísala 6 stranový dokument vo worde. Na raňajky môže len hrianky, praženicu, alebo cereálie. Obed musí mať najskôr o 12:00 skôr v žiadnom prípade nie. Polievku musí mať predcedenu a je len kuraciu, paradajkovu a fazuľovú (bez fazule). A na druhé jedlo mi je zvyčajne len bryndzové halušky (s karickou) francúzske zemiaky, špagety, plnenu papriku a podobne (každych pár mesiacov iné jedla) aj porcie ma veľmi malé. Na večeru je zvyčajne puding alebo zemiakové placky. V poslednom období sa to začalo dosť zhoršovať a porcie sú menšie a menšie alebo jedlo úplne vynechá. Nikdy toho veľa nejedla no takto zle to ešte nebolo.

miadi
26. dec 2020

Hrozne. Moja dcera tiez špekuluje od 10m
Ze zje len par veci a vela veci este nikdy nejedla jej 11m brat uz zjedol viac druhov jedla ako ona 5r .. ale Keby mi v 16ke dokazala napisat 6 stran menu a detajli ako mà jej jedlo vyzerat,, tak si vari sama, Vahu mà ok Ja som mala este v 20ke o 3cm menej ale aj o 3kg a postavu som mala dobru, Chudu ale nie vychrdnutu. No tie jej pravidla to ozaj by som vyhladala odbornu pomoc ,

miadi
26. dec 2020

Dr ju vysetrila ? Na nechutenstvo? Mozno jej chyba zinok b12 alebo omega3 aj tieto vitamini pomozu zvysit apetit. Moja toho zje dost ale len to svoje co mà rada. Ale su to zdrave veci. Len obmedeny vyber. Existuju aj lieky na chut do jedla pre anorexiu ale maju vela vedlajsich ucinkov, Fakt ti tu nepomoze nikto treba ist k Dr.

laila22
26. dec 2020

Ja na chut do jedla odporucam pangamin - pivovarske kvasnice. Je to prirodny vitamin B.

elizabet173
26. dec 2020

@marcelllkaa urcite psycholog, uz ste tam mali byt davno. Ta vaha je podla mna v poriadku. Ako jedava mimo dom? Skola, dovolenka, na navsteve? Co urobi, ak nie je obed o 12,00. Mozno bolo chybou pristupit v roku na jej pravidla. Mas viac deti?

stela01
26. dec 2020

@marcelllkaa moja odpoved znie určite áno , treba asistenciu lekára . Normálne to nieje

makova333
26. dec 2020

Preco toto riesis po 15 rokoch? Ale dobre. Smer detsky lekar, ak si to s nim este nepreberala a podla vysetreni psycholog/psychiater.

ktochytavzite
26. dec 2020

Na anorexiu je dost kaloricke jedla,to anorekticky nejedia,oni skor len jablka a take kde je minimum kalorii,mne to oride akor na tu ortodoxiu aj kil ma ok nieje vychudnuta,ja som mala pri 173cm 46lg v case anorexie a dennidenne vazenie,ona bude mat nieco ine.A jedla sladksoti ako rocna?Ci si jej nedaval sladkoati vobec?

1andrea111
26. dec 2020

@marcelllkaa je to psychického pôvodu, treba to riešiť tým smerom

hettinka
26. dec 2020

@marcelllkaa toto, čo píšeš, nie je extra zdravé stravovanie. To je vyberavost a robí to, čo jej roky tolerujes.
Ja by som tie jej pravidla zrušila, začala variť normálne a ak nechce, nech neje. Veď by ju to o pár dni prešlo.
Ale už je dosť veľká, možno zo sami doma už nezvládnete a bude treba toho psychológa.
Moja dcéra tiež jedla veľmi zle, opatrovala ju mama do 3 rokov a ona jej vyvarala jedno-druhé-tretie, aby sa napapkala a decko nejedlo skoro nič. V 3 rokoch mala ist dcéra do škôlky, tak som cez prázdniny zaviedla systém, že keď nezjedla, vyhodila som a dostala až ďalšie jedlo. 3 dni odrevala (odpišťala, rozmaznaný plač) a potom začala postupne jesť. A od puberty je už úplne všetko, len mastné mäso nie, ale ani ja nejem a nevarim, ale keď niekde dostane mastnejsi kúsok, chirurgicky ho oreže.

panorek
26. dec 2020

Boháča veď jedlo je pôžitok aby som sa ho ja dobrovoľne zbavil to moj sedliacky rozum nevie pochopiť. Choď veru za psychológom aj keď ja ich vôbec ale vôbec neuznávam.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcelllkaa
autor
26. dec 2020

@laila22 to sme skúšali niekoľko krát keď bola menšia, nepomohlo.

marcelllkaa
autor
26. dec 2020

@elizabet173 áno mam ešte jednu mladšiu dcéru a ona je všetko zaradom. No staršia je 3rok na internáte a ani to ju nenaučili poriadne jesť. Aj keď je hladná tak jesť nebude o hotovo. Jednoducho keď ma niečo zjesť radšej sa bude krútiť dookola.
Keď bola malá tak som ju nútila sedieť za stolom kým nedoje ale ona tam nemala problém vydržať sedieť aj dve hodiny, jedla sa samozrejme ani nedotkla. Začala jedlo vyhadzovať (o čom sme nevedeli) a chvíľu to vyzeralo, že je normálne no potom sme našli jej osobne smetisko.

meluela
26. dec 2020

@marcelllkaa urcite psycholog/psychiater ale dobry, mozno budete musiet hladat dlhsie. Na Slovensku zial poruchy prijmu potravy velmi nevedia liecit, resp. vedeli by ale psychiatria je v zalostnom stave s nedostatkom financii (https://dennikn.sk/blog/1316462/pre-deti-s-anor...). Pokial zje ako-take spektrum jedal, nie je vazne povyzivena tak by som to nechala radsej tak, lebo nevhodnymi intervenciami sa viete dostat do este horsieho stavu. Skus si pozriet nieco o poruchach autistickeho spektra, ci na nu nieco nesedi (pozri hlavne aspergerov syndrom). Ked chces napis mi IP, riesim nieco podobne, tiez od 1r. Co sa tu ludia ti snazia nahovorit ze je to tvoja chyba, to je nezmysel .. na tento problem bezne vychovne metody nepomahaju.

tncka
26. dec 2020

@marcelllkaa teraz ides nieco riesit? Co si robila doteraz? Regulovat v strave si ju mala od toho roka a jedla by co by dostala nie teraz ked uz je skoro dospela a uz sa ti ozaj na vsetko vykasle.

meluela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meluela
26. dec 2020

@marcelllkaa inak su na to vyvinute postupy v ramci kognitivno-behavioralnej terapie, mala som taku knizku stiahnutu pred 2r. kognitivno-behavioralna terapia je u nas bezne dostupna, takze i ked asi nie specializovane ARFID-CBT, ale na CBT najdes psychologov. Ten potup je vsak velmi pomalicky, 30 sedeni spravi par jedal navyse.

aduskalac
26. dec 2020

Aj ja mam 16rocnu ktora od malicka poriadne neje,polievky asi len 5druhov aj to len precedene,maso zje ale ked je stava tak precedit neznesie tam nic,spagety s morcadelou tiez morcadellu si precedi proste neznesie male kusky cibule zeleniny,prilohy zje asi tak 2lyzice,za to knedle aj 3 ked je segedin tak si vyberie maso precedi stavu a 3 knedele,natierky,maslo syr nehrozi,na pecivo si da max pikant a arasidove maslo,ked bola mensia boli sme aj u psychologicky a nic sa nevyriesilo,chuda nieje ma 54kilov a 165cm,je to na nervy take jedenie no co snou spravim nic

elizabet173
26. dec 2020

@marcelllkaa bohuzial nechat dieta sediet za stolom aj dve hodiny je prave sposob ako u neho vytvorit nejaky blok. Z jedla sa stava pre dieta nepriatel, jedlo sa stava niecim, okolo coho sa toci cely svet. S jedlom nemaju problem deti v rodinach, kde sa mu nepripisuje zvlastny vyznam. Nehovori sa do nemoty napr. otcovi alebo babke kolko zjedlo, ze zase neobedovalo, ze sa jedlo vyhadzuje a to vsetko pred dietatom, ktore to vnima, aj ked si myslime, ze je zaujate hrou. Jedlo dat pred dieta, zje, zje, nezje, nezje, zje iba trochu neriesit, venovat sa inemu. V ziadnom pripade nepripravovat jedlo nahradne, ale respektovat, ze dieta niektore jedla neznasa. Ale je to par jedal, nie ze rodina toci styri jedla dookola. Velmi dlho si cakala. Neviem, preco si to neriesila v predskolskom veku. Inak dama ma 16, nech sa paci varit si sama. Je doma, ma more casu, moze sa realizovat a chystat si obed presne na 12,00. Ona si totiz jedlom nieco kompenzuje, snazi sa nim na seba uputat a dari sa jej to

elizabet173
26. dec 2020

@aduskalac a ty jej to robis, alebo ju nechavas sa realizovat samu? Nech si cedi, vybera, ale pre zbytok rodiny by som varila bezne jedla, to, co maju radi. Uz vidim moju babku, ktora mala sest deti, z toho jedny dvojcata, ako vari stale to iste a niekomu z nich cedi a vybera. To iste. Zjes, zjes, nezjes, tvoj problem

aduskalac
26. dec 2020

@elizabet173 varim normalne pre vsetkych ona si uz upravi ako chce

kittykat22
26. dec 2020

@marcelllkaa ja si myslim ze toto je na psychiatra - pretoze psycholog nie je lekar. Psychiater je lekar. A toto je podla mna na nieco ine ako na vyrozpravanie sa, toto je podla mna vrodeny postoj, ktory pomoze hlbkova terapia a korekcia. Podla mna je dobre to riesit az teraz ked ma dieta rozum a da sa s nim normalne dohodnut. V tomto veku nepotrebujes uz pedo psychiatra ku ktoremu sa dostat je extremne tazke, staci psychiater pre dosplych - urcite ho vyberaj podla recenzii a na doporucenie. Spytaj sa potom dcery ako jej tam bolo - nemusi jej psychiater sadnut, potom treba lekara zmenit. Aby to malo zmysel lekar musi mat pre nu pochopenie a empatiu, rozumiet jej. Nemusite mat stastie hned na prveho - tak bud pripravena ze ho mozete aj zmenit.

judar
26. dec 2020

Tu pomoze jedno - nevyhoviet jej a nevarit specialne jedlo pre nu. Si snad jej dvorny jedalny personal? Nechaj ju vyhladovat, pre matku je to sice tazke ale nemas inu volbu pri najhorsom hrozi ze sa pri jej odmietani dostane do nemocnice co nebude zas na hranici ze by mala umret od hladu... Proste musi zazit takyto sok do rezimu ktory na zapestovany, a preto treba u nej vypestovat hlad potom jej bude vsetko jedno co zje
Kamaratka tak mala syna vyberaveho a vyzor jak kolik k rajcine do foliaka, teraz ma normalnu vahu je co sa navari, zacal dotoho sportovat tak este aj svalovu hmotu nabrat ze neni jak ten kolik co bol

meluela
26. dec 2020

@judar poruchy prijmu potravy maju 10% umrtnost. To je ako niektore druhy rakoviny. Povedat si, vsak prinahorsom skonci na hadickach v nemocnici je viac nez nezodpovedne. Pre deti, ktore maju naozaj vazny problem nefunguje ze nechat vyhladovat ako je to u beznych deti. Nejest je pre nich mensi problem nez zjest nieco, co zjest nedokazu. Kazdym nasilnym pokusom (vratane "vyhladovania") sa problem len prehlbuje a zhorsuje.

elizabet173
26. dec 2020

@aduskalac tak je to v poriadku, myslim, ze v jej veku uz s tym vela nenarobis, no ja by som jej neustupovala ani ako dietatu. Jasne, ze by som jej nevarila kazdy tyzden to, co neznasa, ale necedila by som nic, ani netocila pat polievok dookola. Aj ostatni clenovia rodiny vratane mna maju svoje prava.