Dobrý deň. Neviem, či to má zmysel sa pýtať, ale skúsim. Mám 17 a pomaly sa musím rozhodnúť, kam z gympľa na výšku. Už som sa zamerala na predmety: biológiu a chémiu, a pred nedávnom som ešte bola pevne rozhodnutá, že idem na medicínu, chcem byť lekárka. ALE! Máme to akosi "v rodine", že pri odbere krvi mi bolo kedysi zle, asi 2x som odpadla, a pohľad ako berú krv niekomu, som kedysi nemohla.. Tak dnes už si stále ľahnem a je to OK. Už som v poslednej dobe pri odbere aj len sedela a tiež to bolo v pohode. V hlave si stále vravím, že veď to musím vydržať ak chcem byť doktorka. Všetci v okolí to doteraz zľahčovali, že "veď si zvykneš", tak som to neriešila.. ale teraz ma prepadla panika, že čo ak si nezvyknem?! aj to sa môže stať a ja za to proste nebudem môcť, a hneď z výšky vyletím. Čo bude potom so mnou..? ale nič iné robiť si neviem predstaviť, nič by ma tak nebavilo ako doktorka ☹ Má s tým niekto skúsenosť, že si "zvykol" na pohľad na krv?
ja som študovala medicínu a mali sme viacero spolužiakov, ktorí odpadávali pri braní krvi alebo pri pitvách, väčšinou to boli chalani. 😉
Väčšina si nakoniec vybrala odbory, kde sa s krvou stretávajú minimálne, ale jeden je napr. veľmi šikovný chirurg.
@mamulienka30 pri anatomických pitvách žiadna krv nie je, keďže telá sú špeciálne upravené formalínom. 😉
@irenkask : ano, jasne. Nikto jej nekaze robit hned traumatologa. Nech ide na usne alebo sa zameria na nieco menej krvave, trebars psychiatriu. Tym nehovorim, ze bude v pohode, ale ako sa hovori, mozno si zvykne alebo tych par rokov pitvania na skole a naslednej povinnej praxe nejako prezije. Zazil som praktikanta, co mi mal obviazat narazenu ruku a klepali sa mu este aj vlasy na hlave... Nakoniec som mu tou zdravou strihal leukoplast 😀
@januus ahoj, ak si pevne rozhodnuta a odhodlana vela sa ucit a vela obetovat skole tak toho ze ti odber krvi nerobi dobre by som sa nebala... mne to tiez nerobi dobre, vydrzim to, nemusim sa divat na skumavky s krvou a to uz par rokov ako doktorka pracujem🙂 takze ked ide len o tu krv podla mna to neries a chod za tym co ta bavi. na pitvach na anatomii krv nieje, resp. tela su bez krvi a tam sa tak sustredis na to mas robit ze nemas cas premyslat nad tym ze ti bude zle. taktiez budes urcite v ramci praxe asistovat pri operaciach ale myslim ze aj na to sa ta zvyknut a vydrzat to a nieje ani vynimka ked niekomu zo studentov pride zle a nikto to tiez niejako neriesi. rovnako aj v praxi si mozes vybrat odbor kde nemusis chodit ani ku havariam ani zabitym. ale to mas este daleko pred sebou, ovela horsie coho sa treba obavat je velka kopa ucenia, takze ked mas odhodlanie a trpezlivost a pevne nervy chod do toho🙂.
@stary_ujco
Tak krotiť nebezpečného psychopata , to je tiež bonus pre lekárov, inak si myslím že každý lekár by mal absolvovať povinne aj psychotesty na záťažové situácie a mal by byť všetstranne založený , pretože v mimoriadnych situáciách ako majú záchranári, hromadné havárie, katastrófy aj zemetrasenie a podobné extrémy by mal každý jeden lekár byť k dispozícii.
Inak klobúk dole pred záchranármi, tými čo operujú, pooperačných izbách a pri všetkých kritických oddeleniach ako onkológia a podobne.
Inak umenie je vôbec pozerať na ľudské utrpenie a zomierajúce deti.
Klobúk dolu pred dobrými lekármi.
@januus ako tu už bolo spomenuté, sú "nekrvavé" odbory a ver tomu, že aj medikom sa stane, že na operácii minimálne idú odpadnúť...normálne choď na medicínu a ku krvi sa ani nemusíš veľmi dostať, keďže cviká prebiehajú vždy v skupinke..nájdeš spôsoby, ako sa tomu prípadne vyhnúť - alebo naopak si spravíš šokovú terapiu...bola by škoda neísť na medicínu, keď si o tom odjakživa presvedčená, asi je to tvoje poslanie - na stanovenie diagnózy a liečby nepotrebuješ žiadne krváky ;) ...a btw..aj lekárom záchrannej služby príde zle niekedy (nevravím, že odpadávajú, ale napr. môžu vracať) - tiež sú to predsa ľudia
Podla mna je rozdiel,ci beries krv ty, alebo ju beru tebe,aspon tak som pochopila z tvojho prispevku,ze tebe byva zle ked ti beru krv. Mozs mat proste len taku vystupnovanu vegetativnu reakciu. Ja.som tiez studovala medicinu a k braniu krvi sme sa dostali akurat tak na praktikach z fyziologie. Krv mi bral spoluziak,samozrejme pritom odpadol a dnes je z neho sikovny ortoped. Anatomicka pitva v druhaku je bez krvi,mrtvola je nalozena vo formaline . Pocas studia sa isto dostanes na operacie,pohladu na krv sa tak nevyhnes,ale nevidela by som to ako prekazku v studiu mediciny. Ja napriklad nemam problem pichnut pohrudnicny vypotok,ale nedokazem zobrat glykemiiu z prsta. Neviem to vysvetlit preco,ale je mi pritom zle. Aj ked ju beriem ja,aj ked ju beru mne. V tehotenstve to bolo asi horsieao porod ked mi robili cukor v 6. mesiaci 🙂 Inak skor ako pohlad na krv ta pccas studia caka pohlad na 300kg knih. Ja som po skole asi 5 rokov neprecitala zadnu knihu,normalne sa.mi hnusili.
@januus Držím palce, pretože jedno je chcieť tam ísť a druhé je sa tam dostať.....
@bonaqa2013 ja viem, ešte tam nie som, ale najprv musím poriešiť, či tam vôbec mám (môžem) ísť. či sa mám zamerať na niečo iné. v tom je moja dilema. koľko je to driny, učenia a času si uvedomujem (resp. si to ani neviem predstaviť, ale snáď chápete), ale mojj problem je ci sa na to vobec dat
@januus A nad vedou si neuvazovala? Ak ta bavi biologia a chemia, a ako pises pali ti to, aj to je moznost. Na Slovensku sice so slabym uplatnenim, ale ak by ti nevadilo ist do zahranicia, urcite to stoji aspon za zvazenie. Ja som spokojna 🙂
ja som študovala medicínu v MT ...chodila som asistovať rada...ale kto nechcel, vyhol sa...kolegyňa študovala v Olomouci, tam ich nútili asistovať..takže záleží od školy...a ďalej, nikto ťa nebude držať na operačke, keď uvidí, že zozelenieš 🙂
@januus ahoj, ja s tym osobnu skusenost nemam, ale ked citam o tebe, akoby som citala o svojej tete, uspesnej a uznavanej pediatricke s uz 31 rocnou praxou...ja som tiez uvazovala od detstva nad medinou, tak sme sa o tom vela spolu rozpravali...ale ja som sa rozhodla pre jazyky....teta na prvom praktickom cviku odpadla od hrozy z krvy...😀 a ja si ju uz pamatam ako skoro vzdy od krvy a usmievajucu sa na deti.... kolko sa babka vzdy onadavala, ked take uniformy doniesla domov 😉 Ako doktor Jekyl 🙂
Teraz, ked bola pri mojej sekcii, som si nahmatala svorky a uvidela zakrvavenu naplast, som zacala krutit nosom, mi povedala len: "Nebud padavka, to je len trocha krvy...."
Takze ak si ozaj nevies predstavit robit nic ine v zivote, na strach z krvy si po ukonceni studia ani nespomenies.....a mozno este skoncis ako lekarka na hematologii, alebo chirurgii, ci traumacke 😉
Kazdopadne, ziaden strach z krvy, hlavu hore a chod za svojim snom 🙂
@preshibana ja fakt nechcem byt zla a prehliadla by som 2x "krvy", ale ked mas vystudovane jazyky... 😖
@januus mas aj predstavu,aku specializaciu si vyberies?podla mna by si mala ist na medicinu.vela medikov odpadava.mam kamosku lekarku,ktora dodnes omdlieva,ked jej beru krv,ale pohlad na cudziu krv jej uz nerobi problem a zvykla si.skolu prezijes,ale zalezi a nemusis si vybrat rovno chirurgiu.len sa priprav na to,ze dnesna medicina uz nie je ani tak o pomoci ludom,skor biznis...moja kamoska je sklamana z lekarskeho prostredia,vobec to nie je taka uzasna pomoc ako si myslela,ked snivala o povolani lekarky
@mracik To s tymi chalanmi ma ani neprekvapuje
@januus - no neviem ako budes pri strachu z krvi pitvat 😖 Skus praktikum v nemocnici, ci sa to nezlepsi, a ak nie - tak sa posun smer veda - biologia, chemia, aj tam sa da (hlavne v zahranici) najst velmi dobre uplatnenie.